Najbitniji Bosnjak

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Najznacajnija licnost u Bosnjaka?

Alija Izetbegovic
105
25%
Dzemal Bijedic
57
14%
Gazi Husrev Beg
20
5%
Hamdija Pozderac
15
4%
Husein beg Gradascevic
58
14%
Kralj Tvrtko
91
22%
Kulin ban
51
12%
Mehmed Spaho
20
5%

Total votes: 417

Ricken

#626 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Ricken »

kojetou wrote:
505sCrtom wrote:
kojetou wrote: Krv i jezik su nam isti. I ime nam je isto. Ti ak ose sutra odlucis da se pokatolis i uzmes ime Ivo; to ne mijenja tvoje etnicko porijeklo. Cak i ako se pomijesas djelomicno sa Hrvatima ili Madjarima.
ivan franjo jukic. bosnjak ili ne?
Pa naravno. Eto on je se recimo izjasnjavao kao Bosnjak a zivio je do neke lupam 1890. godine. Pa Fra Antun Knezevic je bio Bosnjacki nacionalista par excallance. Ucio je muslimansku djecu Jajca i Srebrenice recimo u skolama o Bosnjackom nacionalizmu kao i katolicku djecu i to 1860. recimo kada su tu Turci bili gazde.

Image
Malo je znano da u Mađarskoj djeluje zajednica građana bh. porijekla, katolika, koji se nazivaju Bošnjacima. Svakodnevno čuvaju bosansku tradiciju, nose bosanske nošnje, a u Pečuhu čak jedna od glavnih ulica nosi ime Bošnjačka. Bošnjačka zajednica broji 8.000 članova. Ljudi čak nose nošnju bosanskih krajeva:
“Suočiti ćete se s činjenicom da je ta nošnja gotovo istovjetna s nošnjom koja je u okolici Olova i nekim tim područjima. Pitanje je moralnog i identičkog aspekta jako važno za te ljude, za tu zajednicu.“

I dok se neki bh. državljani danas odriču svoje domovine, ljudima koji pripadaju bošnjačkoj zajednici u Mađarskoj veoma je važno da ih BiH zaštiti, jer oni žele upravo svoju matičnu zemlju. Oni na taj odgovor još uvijek čekaju, kaže profesor Đurok:

„U Pečuhu ima sedam naselja gdje kažu za sebe da su Bošnjaci. Kažu da su katolici, iz Bosne, Hrvati i pitaju: imamo li mi pravo na svoju matičnu domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina? Na ovo pitanje neko treba da nam odgovori. Mi znamo odgovor. Ima li BiH neku obavezu brinuti se o tim ljudima? Ne finansijski, to nam ne treba, ali u moralnom smislu – ima li Sarajevo, Tuzla, općenito BiH, neke obaveze da se brine o nama?“

Bošnjakuša

Bez obzira na bilo kakvu podršku iz BiH, pa i moralnu, bošnjačka zajednica u Mađaskoj ima sjajnu budućnost. U nju se sve više uključuju mladi koji žele pronositi bosansku tradiciju. Na to je profesor Đurok veoma ponosan:

„Evo, radi primjera, ovo se dogodilo prije par dana. Studentica dolazi kod mene i ja kažem: „Šokice“, a ona kaže: „Ne, ne, ja sam Bošnjakuša“. Ja opet kažem: „Ne, vi ste Šokica“, a ona: „Ne, ja sam Bošnjakuša“.
Geneza Bošnjaka u Mađarskoj:
„Supruga njihovog najznačajnijeg vladara svih vremena, srednjevjekovnog kralja Lojoša I Velikog je bosanska princeza Elizabeta, koja se 1353. godine udala za Lajoša I Velikog i postala najmoćnija evropska kraljica, koju Mađari zovu kraljicom Eržebet. Ona je rođena u Srebreniku.

Jedna velika zajednica, bošnjačka zajednica – izjašnjavaju se kao Bošnjaci – opstala je tamo, sa svojim jezikom, sa svojim imenima. Sedam, osam hiljada građana koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, a oni koji su vjernici, oni su katoličke vjere. Nema nikakve diskriminacije. A oni su vezani za Bosnu i Hercegovinu.“
Pisistratus

#627 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

I šta sad s tim, žive u Mađarskoj,govore bosanski jezik, nose dimije il' čakšire šta već, i?
fatamorgana

#628 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by fatamorgana »

Pisistratus wrote:I šta sad s tim, žive u Mađarskoj,govore bosanski jezik, nose dimije il' čakšire šta već, i?
i jedu odličan mađarski gulaš, :wink:
theTruePath

#629 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

:D
theTruePath

#630 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Gazi Husrev-beg (1480.-1541.), bošnjački beg u Osmanskom carstvu u prvoj polovini 16. vijeka. Bio je sposoban vojni strateg i smatra se najznačajnijim namjesnikom osmanske Bosne. Rođen je u Serezu u Grčkoj. Otac mu je bio Bošnjak iz Trebinja, dok mu je majka bila Seldžuka kćerka sultana Bajazida II.
Gazi Husrev-beg je ratovao protiv Mlečana, Mađara i ostatka Bosanskog kraljevstva koje se bunilo protiv Osmanlijskog carstva. Za manje od tri godine osvojio je Knin, Skradin i Ostrovicu. Nakon ratnih uspjeha, Gazi Husrev-beg je odlukom carskog divana imenovan bosanskim sandžak-begom.
Pod vodstvom Gazi Husrev-bega, Osmanska vojska je brzo napredovala u ratovanju. Gazi Husrev-beg je također osvojio utvrđene gradove Greben, Sokol, Jezero, Vinac, Vrbaški Grad, Livač, Karmatin, Bočac, Udbinu, Vranu, Modruč i Požegu.
Osim vojnih uspjeha, Gazi Husrev-beg je imao ogroman uticaj na razvoj Bosne, naročito grada Sarajeva. Obnovio je Carevu džamiju i izgradio čuvenu Gazi Husrev-begovu džamiju, biblioteku, medresu, sahat-kulu, bolnicu i mnoge druge poznate zgrade.
Gazi Husrev-beg je izgubio život u bici u Crnoj Gori 1541. godine. Njegovo tijelo je prenešeno u Sarajevo i sahranjeno u haremu njegove džamije. Iznad vrata na turbetu piše: "Neka svaki dan milost Božija i blagoslov na njeg pada."
theTruePath

#631 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Spominje se i Bali Beg Malkocevic(Malkocoglu) kao bosnjackog porijekla
Ricken

#633 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Ricken »

Pisistratus wrote:I šta sad s tim, žive u Mađarskoj,govore bosanski jezik, nose dimije il' čakšire šta već, i?
Citirana je konverzacija u kojoj je istaknuto da se sama riječ bošnjak kao etnički naziv nesmije vezati za vjersko opredjeljenje, odnosno da je to novo nasilje nad bošnjacima. Nemogu da vjerujem da je to bilo komplikovano povezati.
Ricken

#634 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Ricken »

theTruePath wrote:Spominje se i Bali Beg Malkocevic(Malkocoglu) kao bosnjackog porijekla
Jeste. U Osmanskom carstvu bilo je mnogo bošnjaka na značajnim funkcijama. Ahmet Hercegović sin Hercega Stjepana je bio jedan od velikih vezira.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#635 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Woody »

Joj, jebo te @Gojeni H, i ti možeš tanko srat':
Prosuo si se k'o riza na temi o Dobrinji, bolan ne bio.
Nešto se ne sjećam nijednog kontra-argumenta o čemu sam pisao pa da me "prospe" k'o riža :lol: I kako ti znaš da sam se ja "prosuo" kad' nisi ni bio u SA za vrijeme rata. Al' hajde, ako nisi, možeš sada. Daklem, tvoj, kontra-argument je? Možeš ići na 50:50, ili nazvati pomoć prijatelja. Vidiš kako sam ja đomet, bolji i od Tarika Filipovića :lol: A, ako me naljutiš spomenuću Silvanu Armenulić :wink:

I, da:
jel' tebi sta sumnjivo u vezi smrti Spahe, Dzemala Bijedica, Pozderaca, i ostalih?
Ništa, vala, tako mi Boga! Spaho umro od srčanog udara, Džemal Bijedić u avionskoj nesreći, a Pozderci (kako koji) od bolesti. K'o i svi insani. Ali, evo nešto mi pade na pamet: koliko li su DžB i Pozderci halalili Bošnjačkih glava dok se nisu dočepali svojih funkcija? Za DžB znam sigurno da ih je bilo, onako, dobar broj. Punio je Ćelovinu, a bogami i Goli Otok, u svoje vrijeme baš udarnički. I to baš Bošnjacima. Za Pozderce ne znam, ali sigurno da nisu na te funkcije došli samo "pregalačkim radom i dobrim poznavanjem Klasične njemačke filozofije :lol: " Znači mnogo, mnogo Bošnjaka, hudih, nije ni stiglo da umre od srčanog udara, pa čak ni da se provoza avionom jer su ih ovi navedeni prestigli u namjeri da dožive godine koje su njihovi egzekutori doživjeli.

I hajde, pokušaj sljedeći put se malo bolje pripremiti. Sada ti neću dati ocjenu, već samo datum :wink:
Pisistratus

#636 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

Ricken wrote:
Citirana je konverzacija u kojoj je istaknuto da se sama riječ bošnjak kao etnički naziv nesmije vezati za vjersko opredjeljenje, odnosno da je to novo nasilje nad bošnjacima. Nemogu da vjerujem da je to bilo komplikovano povezati.

Joj što si nas prosvijetlio, ne mogu da vjerujem. Evo da i ja napišem nešto prosvjetljujuće; nebo je plavo i trava je zelena.
Pisistratus

#637 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

Woody wrote:]

Ništa, vala, tako mi Boga! Spaho umro od srčanog udara, Džemal Bijedić u avionskoj nesreći, a Pozderci (kako koji) od bolesti. K'o i svi insani. Ali, evo nešto mi pade na pamet: koliko li su DžB i Pozderci halalili Bošnjačkih glava dok se nisu dočepali svojih funkcija? Za DžB znam sigurno da ih je bilo, onako, dobar broj. Punio je Ćelovinu, a bogami i Goli Otok, u svoje vrijeme baš udarnički. I to baš Bošnjacima. Za Pozderce ne znam, ali sigurno da nisu na te funkcije došli samo "pregalačkim radom i dobrim poznavanjem Klasične njemačke filozofije :lol: " Znači mnogo, mnogo Bošnjaka, hudih, nije ni stiglo da umre od srčanog udara, pa čak ni da se provoza avionom jer su ih ovi navedeni prestigli u namjeri da dožive godine koje su njihovi egzekutori doživjeli.

I hajde, pokušaj sljedeći put se malo bolje pripremiti. Sada ti neću dati ocjenu, već samo datum :wink:
Ako ćemo tom logikom, Gazi - Husrev, Alija Izetbegović, Husein kapetan Gradaščević, itd.. su najveći krvnici bošnjačkog naroda. Odveli u smrt hiljade i hiljade... :-) :-)
Gojeni H

#638 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Gojeni H »

Woody wrote:
Nešto se ne sjećam nijednog kontra-argumenta o čemu sam pisao pa da me "prospe" k'o riža :lol: I kako ti znaš da sam se ja "prosuo" kad' nisi ni bio u SA za vrijeme rata. Al' hajde, ako nisi, možeš sada.
Pa kad te oni "tvoji" levate, a oni su bili u SA za vrijeme rata, onda kontam da nisi dobar. Zabrinuo si me covjece. :wink:

jel' tebi sta sumnjivo u vezi smrti Spahe, Dzemala Bijedica, Pozderaca, i ostalih?
Ništa, vala, tako mi Boga! Spaho umro od srčanog udara, Džemal Bijedić u avionskoj nesreći, a Pozderci (kako koji) od bolesti.

Necu dalje onda, ako ti je ovo sve udure.
Ali, evo nešto mi pade na pamet: koliko li su DžB i Pozderci halalili Bošnjačkih glava dok se nisu dočepali svojih funkcija?
S ovim se slazem. Zato mi i jeste smijesno zakivanje u zvijezde ljudi koji su kao odani kadrovi plaho zuluma ucinili dok se nisu docepali pozicija. Nije to bilo iz neke mrznje ... klasika pragmatizam.
theTruePath

#639 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Pisistratus wrote:

Ako ćemo tom logikom, Gazi - Husrev, Alija Izetbegović, Husein kapetan Gradaščević, itd.. su najveći krvnici bošnjačkog naroda. Odveli u smrt hiljade i hiljade... :-) :-)
Odakle je Gazi Husrev beg rodom?
uglavnomja

#640 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by uglavnomja »

eto saznade se, nakon gotovo 80 godina da je spaho umro od srcnaog udara. nije otrovan :roll:

jesi li to javio njegovoj kcerki? da zna zena sta joj je ocu bilo, da ne zivi vise u zabludi :roll:
Pisistratus

#641 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

theTruePath wrote:
Pisistratus wrote:

Otac Trebinjac, mati meščini Grkinja.
theTruePath

#642 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Aha,A jel rodjen kao musliman ili pripada onima koji su presli?
Pisistratus

#643 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

theTruePath wrote:Aha,A jel rodjen kao musliman ili pripada onima koji su presli?

Rođen kao musliman, i veći dio života kao što znate proveo u Bosni. Ne vidim nijedan razlog po čemu on to nije Bošnjak.
Ricken

#644 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Ricken »

Pisistratus wrote:
Ricken wrote:

Joj što si nas prosvijetlio, ne mogu da vjerujem. Evo da i ja napišem nešto prosvjetljujuće; nebo je plavo i trava je zelena.
Tebe nisam citirao pa nevidim što se javljaš.
Ricken

#645 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Ricken »

Pisistratus wrote:
Odakle je Gazi Husrev beg rodom?[/quote]

Otac Trebinjac, mati meščini Grkinja.[/quote]

Mati Turkinja, sultanija, a on rođen u Grčkoj.
Pisistratus

#646 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

Ricken wrote:
Pisistratus wrote:

Mati Turkinja, sultanija, a on rođen u Grčkoj.[/quote]

Mati Turkinja, meščini kći sultana, princeza, otac Bošnjak, Trebinjac, a on rođen u Grčkoj? :)
Pisistratus

#647 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Pisistratus »

Ricken wrote:
Tebe nisam citirao pa nevidim što se javljaš.

Valjaš gluposti pa se javljam, eto zašto.
theTruePath

#648 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Ricken wrote:
Pisistratus wrote:

Mati Turkinja, sultanija, a on rođen u Grčkoj.[/quote]

Onda je on pravo mjesansko djete bio :lol:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#649 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Woody »

Pa djeco draga:
Gazi Husrev-beg (Ottoman- 'غازى خسرو بیگ' Ghāzī Khuṣrow Beg; Turski: Gazi Hüsrev Bey) (1480–1541), je BOSANSKI beg rođen u Seresu u tadašnjoj Otomanskoj Grčkoj, od oca Trebinjca konvertita u Islam i majke (Seldžučkog porijekla) koja je bila kćerka Sultana Selima I , odnosno unuk Bajazita II, begovao je pod Sultanima Selimom I i Sulejmanom I (veličanstvenim)
Znači BOSANSKI beg, a nikakav Bošnjak, "mješanac", ili (neuzubillah) Grk :lol:

Ali najsmješniji mi je @Pisistratus:
Rođen kao musliman, i veći dio života kao što znate proveo u Bosni. Ne vidim nijedan razlog po čemu on to nije Bošnjak.
Mislim, :lol: :lol: :lol:

joj, ne mogu dalje....

Ali moram pitati: Ako je Gazi-Husrev beg Bošnjak, šta su onda Mehmed-Paša Sokolović i Omer-paša Latas. Joj djeco, kako se vi olako gađate terminom Bošnjak :-)

I odgovor za @uglavnomja:
jesi li to javio njegovoj kcerki? da zna zena sta joj je ocu bilo, da ne zivi vise u zabludi :roll:
Ne nisam, ne znam joj adresu, ali mogli bi ja i ti skupa, nemoj zaboraviti ponijeti Spahin smrtni list i nalaz sa obdukcije (CSI Miami, ako je moguće sa pečatom) :thumbup:
theTruePath

#650 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Pa i Sokolovic bi bio bosnjak da je zivio danas
Post Reply