Unicredit banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
azdralovic

#626 Re: Unicredit banka, all about

Post by azdralovic »

microbay wrote:
Mezopotamija wrote:
perfect_guy wrote: Znači kako sam skontao vraćam cjelokupni preostali iznos glavnice i kamate + naknada kao i za obradu (nekih 2%) .

Ako sam dobro skontao nema povrata preostale kamate zbog prijevremenog vraćanja kredita ?

Hipoteke nema jer su išla 2 žiranta i vlasnik od koga je kupljen stan te odma banka prebacila sredstva na prodavčev račun (znači ja gotovinu nisam ni vidio :D ) , tako da mislim da ne treba ZK izvadak , jer je odma u cjelosti stan plaćen vlasniku i nije stavljena hipoteka nego 2 "jaka" žiranta .

Kredit je mislim podignut oko 2003 god.
vraćaš ostatak glavnice, a što se tiče kamate, ona će biti u nekom manjem iznosu, odnosno ako je recimo dospjeće rate 10. u mjesecu, platio bi kamatu samo za ovih 10 dana. Što se tiče naknade za zatvaranje, Sberbank je ukinula tu naknadu i kod njih se plaća samo 20 KM za potvrdu o stanju duga. Nisam siguran da li je i kod ostalih ukinuto, tako da to provjeri

I ja sam ovo nacula, ne uzmi za sigurno, kao da je od ove godine Zakonom o bankama donesena odluka za ukidanje naknade za prijevrmeni povrat, samo sto neke banke se i oglusuju, tako da provjeri obavezno :)

Danas sam bio u banci, situacija je sledeća, vraća se ostatak glavnice + cjelokupna preostala kamata . Za prijevremeno zatvaranje nema nikakve naknade . Znači vrlo jednostavno broj preostalih rata se pomnoži sa iznosom rate i to se vraća , nema nikakvog umanjenja kamate niti se nešto dodatno plaća sem ako nema zatezne kamate ukoliko je bilo kasnjenja rata . Jedini uslov koji traže je da moraš dostaviti dokaz o porijeklu novca kojim zatvaras kredit .[/quote]

Obrati se FBA ... ne mogu ti naplacivati nedospjele kamate :run:
Mezopotamija

#627 Re: Unicredit banka, all about

Post by Mezopotamija »

I ja sam ovo nacula, ne uzmi za sigurno, kao da je od ove godine Zakonom o bankama donesena odluka za ukidanje naknade za prijevrmeni povrat, samo sto neke banke se i oglusuju, tako da provjeri obavezno :)[/quote]

Danas sam bio u banci, situacija je sledeća, vraća se ostatak glavnice + cjelokupna preostala kamata . Za prijevremeno zatvaranje nema nikakve naknade . Znači vrlo jednostavno broj preostalih rata se pomnoži sa iznosom rate i to se vraća , nema nikakvog umanjenja kamate niti se nešto dodatno plaća sem ako nema zatezne kamate ukoliko je bilo kasnjenja rata . Jedini uslov koji traže je da moraš dostaviti dokaz o porijeklu novca kojim zatvaras kredit .[/quote]

Ovo ne bi smjelo da se radi, ne razumijem se u ovu problematiku ali i ja isto trazim info o prijevremenoj otplati.

Kako rekoh za ovu izmjenu Zakona, evo ga crno na bijelo:

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... ni/9h.html - clanak 27

(1) Korisnik ima pravo u bilo kojem momentu vratiti kredit, u potpunosti ili djelomice, prije roka određenog za vraćanje, pri čemu ima pravo na umanjenje ukupnih troškova kredita za iznos kamate i troškova za preostalo razdoblje trajanja ugovora (prijevremena otplata),

Trazi da ti odgovore pismeno, valda imaju neki info mejl, pa nam javi :) :D
Bosanac sa dna kace

#628 Re: Unicredit banka, all about

Post by Bosanac sa dna kace »

Moze li mi iko pomoci?
Ja sam totalni duduk sto s tice banki u BiH. Poslodavac mi trazi da imam racun u nekoj od BH banaka, predlaze mi Unicredit jer je to njegova banka u kojoj on ima racun, mada nije pod moranje. Eh sad, posto ja jedan dobar dio vremena, barem u pocetku ovog posla nisam u BiH, ja bih da mi direktno placa lijeze na oroceni racun. Da li je to moguce?
Zanima me da li ja i dalje moram da placam tih nekih 2 marke samo zato sto ja imam racun kod njih? Da li mogu podici pare sa bankomata ako sam ih orocio? Koja je minimalna cifra da bi se orocile pare u Unicredit banci?
bumerangss

#629 Re: Unicredit banka, all about

Post by bumerangss »

Ne mozes dizati orocene pare! Ti bi kamate a da trosis :D
Bosanac sa dna kace

#630 Re: Unicredit banka, all about

Pa ne bi ih diz'o svaki dan, nego npr. nema me 2 mjeseca tu, i kad dodjem nekad navece, ne radi banka, hocu onda da imam nekih maraka uza se, eto to je fazon,a medju najmrzim stvarima mi je kad moram otic na salter u banci....
bumerangss

#631 Re: Unicredit banka, all about

Post by bumerangss »

e pa za tu komociju ti moras placati banci a ne banka tebi. za orocenje mislim da je najmanje 500km ali te pare zaboravi 36 mjeseci ako hoces da dobijes 2% kamate ili 0,1% na mjesec dana :-) a ako hoces da imas mogucnost da dignes lovu na bankomatu kad ti se cejfne ti moras placati banci ne znam koliko mjesecno za tu karticu
Bosanac sa dna kace

#632 Re: Unicredit banka, all about

aham, znaci ja moram da orocim minimalno 500 maraka na minimalno 3 godine da bih imao zaradu pola marke, je'l tako dodje? :? :shock: :o

ha cek, ima i neka student opcija: brojim se jos uvijek k'o student ali van BiH, imam potvrdu, je li vazi?

uopste mi se ne svidja to da moram placat za obradu racuna na koji mi lijeze placa.....srönje....
vjesticanametli

#633 Re: Unicredit banka, all about

Post by vjesticanametli »

eh oroceno ne mozes dizati a voĐŽenje raĆuna naplacuju
seoBIH

#634 Re: Unicredit banka, all about

Post by seoBIH »

A cekaj, zasto bi ti orocavao pare? Jel ti znas sta to znaci?

Jednostavno, uplate ti na debitnu karticu, dizes kad hoces pare. To ti se zove debitna kartica.
Bosanac sa dna kace

#635 Re: Unicredit banka, all about

seoBIH wrote:A cekaj, zasto bi ti orocavao pare? Jel ti znas sta to znaci?

Jednostavno, uplate ti na debitnu karticu, dizes kad hoces pare. To ti se zove debitna kartica.
Pa dadnes pare banci na jedan odredjeni rok da ona obrce s njima, a za uzvrat dobijes neku svotu, tj. kamatu.
Ono sto ja znam van BiH ide ovako: postoji minimum novca koji se moze orociti, a moze se orociti na dnevnoj, mjesecnoj, tromjesecnoj, sestomjesecnoj bazi, pare uvijek mozes podici ali ne dobijes kamatu za taj period. To je moje iskustvo.

Znam to sa debitnom karticom, meni je malo bezeveze da mi odredjena svota para lezi 'nako' na racunu dok mene nema tu.
seoBIH

#636 Re: Unicredit banka, all about

Post by seoBIH »

Ma kakvi, ako se ne radi o vise od 50.000 ne isplati ti se.
Bosanac sa dna kace

#637 Re: Unicredit banka, all about

tj. debitna kartica ( predpostavljam Visa Electron) ispadne najjeftinija opcija....
procitah im negdje u cjenovniku da je otvaranje stedne knjizice 10 maraka...koji apsurd...fino je rek'o Abraham Linkoln za banke da ljudi za sto godina zbog njih nece imati ni gace da obuku :D
leigh

#638 Re: Unicredit banka, all about

Post by leigh »

Uzmi otvorenu štednju - kamata je mala, ali konstantno možeš dodavati i uzimati novac, ali ne ispod određenog minimuma.
http://www.unicreditbank.ba/home/wps/wc ... na_stednja
Bosanac sa dna kace

#639 Re: Unicredit banka, all about

leigh wrote:Uzmi otvorenu štednju - kamata je mala, ali konstantno možeš dodavati i uzimati novac, ali ne ispod određenog minimuma.
oki, hvala puno,
je'l iko koristi ovo?
JohnnyS

#640 Re: Unicredit banka, all about

Post by JohnnyS »

Ne vidim neke velike razlike između toga i običnog tekućeg računa s debitnom karticom. Dapače, debitnom karticom možeš doći do svog novca u podne i u ponoć, a štednom knjižicom samo u radno vrijeme banke...
Bosanac sa dna kace

#641 Re: Unicredit banka, all about

JohnnyS wrote:Ne vidim neke velike razlike između toga i običnog tekućeg računa s debitnom karticom. Dapače, debitnom karticom možeš doći do svog novca u podne i u ponoć, a štednom knjižicom samo u radno vrijeme banke...
pa ja trazim kombinaciju ovo dvoje :P
_Reds_

#642 Re: Unicredit banka, all about

Post by _Reds_ »

Covjece, koliku tu polemiku pravis jer ti je zao marke mjesecno. Izvini ali tako je.

Bice da imas dijaspore u sebi.
probook

#643 Re: Unicredit banka, all about

Post by probook »

Mozes li napraviti kombinaciju da ti na rn svaki mjesec ostaje 100 KM, a ostalo da ti oroce? Koliko vidim to bi ti najbolje bilo.
Bosanac sa dna kace

#644 Re: Unicredit banka, all about

_Reds_ wrote:Covjece, koliku tu polemiku pravis jer ti je zao marke mjesecno. Izvini ali tako je.

Bice da imas dijaspore u sebi.
jes' aha, dijaspora, covjece blago teb' pa ti nije zao dat' banKi pare, mogo si moje vodjenje racuna placat
izvinit ces me lijepo ali svugdje u svijtu ne placas za racun na koji ti lijeze placa, naravno jedini uslov je da racun tvog poslodavca bude u toj banci.
svugdje u svijetu banke se otimaju da firme kod njih otvaraju racune.
a davno je receno kap po kap litra.
Bosanac sa dna kace

#645 Re: Unicredit banka, all about

probook wrote:Mozes li napraviti kombinaciju da ti na rn svaki mjesec ostaje 100 KM, a ostalo da ti oroce? Koliko vidim to bi ti najbolje bilo.
pa tako nekako, idem sutra do banke ba cemo da vidimo :)))
hakazvaka

#646 Re: Unicredit banka, all about

Post by hakazvaka »

Bosanac sa dna kace wrote:
leigh wrote:Uzmi otvorenu štednju - kamata je mala, ali konstantno možeš dodavati i uzimati novac, ali ne ispod određenog minimuma.
oki, hvala puno,
je'l iko koristi ovo?
koristim ja, al kad dignes pare 3 mjeseca ti se zablokira racun, tj. mozes samo uplacivati sljedeca 3 mjeseca... i sve tako :D
Bosanac sa dna kace

#647 Re: Unicredit banka, all about

hakazvaka wrote:
oki, hvala puno,
je'l iko koristi ovo?
koristim ja, al kad dignes pare 3 mjeseca ti se zablokira racun, tj. mozes samo uplacivati sljedeca 3 mjeseca... i sve tako :D
pa kolko se dobije na 1000 maraka? za tri mjeseca?
moze se valjda zatvorit racun?
je'l se placa dizanje para?
colt

#648 Re: Unicredit banka, all about

Post by colt »

@ Bosanac sa dna kace

Kad bi ti rekao da ćeš dobiti 0,25 KM, ne bi vjerovao.Ja imamo dosta više od tog iznosa i dobivam smiješne iznose. Dizanje para se plaća 3,00 KM.Ako ćeš razročit, onda je bez naknade . .
Bosanac sa dna kace

#649 Re: Unicredit banka, all about

colt wrote:@ Bosanac sa dna kace

Kad bi ti rekao da ćeš dobiti 0,25 KM, ne bi vjerovao.Ja imamo dosta više od tog iznosa i dobivam smiješne iznose. Dizanje para se plaća 3,00 KM.Ako ćeš razročit, onda je bez naknade . .
0,25 maraka na 1000 za tri mjeseca? Zezaš?
ocekivo sam nekih 1,25-2 marke za mjesec,
3 marke dizanje para? Pa.đe.tu ima tebe?
colt

#650 Re: Unicredit banka, all about

Post by colt »

colt wrote:@ Bosanac sa dna kace

0,25 maraka na 1000 za tri mjeseca? Zezaš?
ocekivo sam nekih 1,25-2 marke za mjesec,
3 marke dizanje para? Pa.đe.tu ima tebe?
Ne zezam.Da su oni taj isti moj novac dali nekom u kredit u onoliko mjeseci koliko sam ja uzeo štednju, u konačnici bi dobro zaradili u kamatama. A 3,00 KM se plaća samo kad hoćeš da uzmeš jedan dio novca. Recimo imaš 1000,00 KM na računu, a tebi treba sad 500,00 KM. Dobiješ tih 500,00 i moraš platit 3,00 KM naknade.Ako razročiš, onda je bez naknade.
Post Reply