Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#626 Re: Zivot bez religije

Post by Great Cornholio »

68847 wrote:
cartman wrote:isus je bio budista
Neki kažu da je bio komunist.
Možda tebi Isusovo ponašanje liči na ponašanje budista, Njegova staloženost možda, a možda hoćeš i da "vodu okreneš na svoj mlin" ;-) hoćeš da kažeš da je Isus svoje učenje izgradio na Budizmu, koje je postojalo prije Njegovog, ali iako to dvoje tebi liči, nije ni nalik :D

Isus nam nije savjetovao da ne želimo, da se okrenemo sebi, da u samokontroli pronalazimo smisao života, da budemo "hladni" prema željama, da se ne vežemo ni zašta - a to je ono čemu nas Budizam uči, Isus nam je govorio šta da želimo, kako da želimo, govorio nam je da volimo druge i kako da ih volimo, govorio nam je da budemo okrenuti više drugima nego sebi, da budemo otvoreni, srdačni i hrabri, da se otvorimo svijetu, a ne da se zatvaramo u sebe.

Komunist, kao što su ovi današnji ili prijašnji komunisti bili sigurno ne bi bio, ali još sam sigurniji da ne bi podržavao ni kapitaliste.
Great Cornholio

#627 Re: Zivot bez religije

harač wrote:
covjekizsjene wrote:vecinom su to isfrustrirani ljudi koji nemaju pametnijeg posla u zivotu vec se "raspravljati sa Bogom".
posljednji put se s bogom direktno raspravljao Job (Stari zavjet), te je to bio jedan od besmislenijih razgovora kojem su čitaoci književnosti imali priliku da posvjedoce :D
Ako Starozavjetnu Priču o Jovu čitaš kao književno djelo onda će ti ta priča biti besmislena, ali ako si nekada, "ni kriv ni dužan" doživio neku strašnu tragediju, veliki gubitak, ako vjeruješ u Boga i ako se čitajući identificiraš sa Jovom, onda će ti Jovov razgovor sa Bogom donijeti veliko olakšanje, slično kao da si bio podvrgnut psihoterapeutskom tretmanu nekog vrhunskog psihoterapeuta.
Great Cornholio

#628 Re: Zivot bez religije

fridmann wrote:
Isus je volio kvalitetno crveno vino dok Muhamed mlade rasne zene.
Kako god okrenes, dvije kvalitetne karakteristike.
Postoji vrlo velika vjerovatnoća da Isus nije pio vino, da je pio bezalkoholni grožđani sok, koji se posebnim postupkom skladištenja može spriječiti da fermentira u alkoholno piće, poznato pod nazivom vino.
68847

#629 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

Great Cornholio wrote:
68847 wrote:
Neki kažu da je bio komunist.
...
Komunist, kao što su ovi današnji ili prijašnji komunisti bili sigurno ne bi bio, ali još sam sigurniji da ne bi podržavao ni kapitaliste.
Ko spomenu prošle i današnje?
Prvi i pravi komunist.
PS. To mi natuknuo jedan teolog u Londonu.
Great Cornholio

#630 Re: Zivot bez religije

68847 wrote: Prvi i pravi komunist.
Pa ako na komunizam gledamo kao na težnju da svako ravnopravno učestvuje u životu i da svako od života dobije ono što mu treba, onda je vjerovatno Isus bio isnpiracija raznim komunističkim misliocima, zagovornicima komunističkog uređenja, koje jeste, teoretski, najhumanije.
fridmann

#631 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Great Cornholio wrote:
68847 wrote: Prvi i pravi komunist.
Pa ako na komunizam gledamo kao na težnju da svako ravnopravno učestvuje u životu i da svako od života dobije ono što mu treba, onda je vjerovatno Isus bio isnpiracija raznim komunističkim misliocima, zagovornicima komunističkog uređenja, koje jeste, teoretski, najhumanije.
Sta mislite, kome su nasi komunisti u njihovoj filozofiji bili blizi: Isusu ili Muhamedu ?
68847

#632 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

fridmann wrote:Sta mislite, kome su nasi komunisti u njihovoj filozofiji bili blizi: Isusu ili Muhamedu ?
To i Muhamed bio komunist? ;-)
covjekizsjene

#633 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

raoul duke wrote:
68847 wrote:Što je najžalosnije postmortalno nit jedna nit druga strana neće moći pokazati ko je govorio istinu. :-D
Nema istine osim smrti. Zalosna je cinjenica sto ljudi ocekuju drugi zivot poslije ovog, ali to je u nasoj prirodi, zove se strah.

Zato uzivaj ovdje, ne cuvaj se ni za sta poslije.

A tko je rekao da vjernici ovdje ne uzivaju.Boze , svacega na dunjaluku :-) Mozda si ti nesvjestan toga ,ali tvrdim ti da svaki pravi vjernik vise uziva od tebe.Tebi je uzivanje alkohol , droga i ostali nemoral.Vjerniku je uzivanje pomaganje drugim ljudima , nema ljepseg osjecaja kad odes nahranis nekoga ko nema za hljeba.Pa iscekivanja iftara i iftarska druzenja.E druze , takvi kao ti nikada nece spoznati taj osjecaj.Vjeruj mi , ja mozda i najbolje na forumu znam sta nemoral ,ali i hvala Bogu sto me uputio na pravi put znam sto je moral.
fridmann

#634 Re: Zivot bez religije

Post by fridmann »

Znas li druze koliko u tvojim rijecima nemoral reflektiras.
Nemoralno je reci da ti je najvece zadovoljstvo pomagati onima koji nemaju.
Pa covjece, ako se istinski vjeruje u Boga zar nije najveci Boziji dar biti ravnopravan i da nemamo fukara i da
smo svi mahom ravnopravnih.
Kolika je to Bozija pravda da producira fukare da bi vi isplivali na povrsinu sa vasim zaradjivanje sevapa
kako i koliko sa zadovoljstvom pomazete sirotinju.

Nemoralno do temelja, nemoralnije nemoze biti.
Ja sa drugim misljenjem ni najvecem neprijatelju nebi htio fukarluk pozeljeti, pozelio bih svima da uzivaju u izobilju.
Samo vi prijatelju uzivajte u carima posta, ali nikada vam nebih pozrelio taj uzitak da ubirete vase sevape
podarujuci fukarama ono malo sadake.
Pozelio bih da svi imamo i da nismo u situaciji da nam je vasa ili bilo cija sadaka potrebna.

To bi trebala biti filozofija svakog normalnog vjernika, ali definitivno nije.
covjekizsjene

#635 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

To je drugi par cipela , svaki vjernik bi trebao teziti ka ravnopravnosti izmedju ljudi.Pogledaj seriju Jusuf a.s neke stvari ce ti biti jasnije.Jusuf a.s je oduzeo bogatstvo bogatim i podijelio ih siromasnim.Ravnopravnost je jedan od temelja islamske vladavine.
68847

#636 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

covjekizsjene wrote:...Ravnopravnost je jedan od temelja islamske vladavine.
Što se u praksi vidi u "naftnim" zemljama.
68847

#637 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

covjekizsjene wrote:... svaki vjernik bi trebao teziti ka ravnopravnosti izmedju ljudi...
Al teži da namakne sebi što više (koje god vjere bio).
Jel' ono Isa rekao nešto kao: "Daj sve sirotinji i haj' samnom"?
Eto i Jusuf.
I?
Vidim da svi težimo beskrupuloznom kapitalizmu.
belissima

#638 Re: Zivot bez religije

Post by belissima »

Pitanje za ateiste, da li vjeruju makar u svijet paralelni sa "našim", mislim kako objašnjavaju te "fenomene"?
68847

#639 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

belissima wrote:Pitanje za ateiste, da li vjeruju makar u svijet paralelni sa "našim", mislim kako objašnjavaju te "fenomene"?
To ono:"Ima tu još toga al' nije u ovom našem vremenu"?
belissima

#640 Re: Zivot bez religije

Post by belissima »

Ne znam kako to zovete, ali mislim po slobodnom prevodu da je to taj "fenomen" :-D
68847

#641 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

belissima wrote:Ne znam kako to zovete, ali mislim po slobodnom prevodu da je to taj "fenomen" :-D
Ne zovem ga ja.
Tako zovu tu stvarku oni kojima je pala na pamet. :)
Inače dobar fazončić al' meni izgleda beskoristan.
Ako uopšte znam šta bi to kao trebalo biti. :-D
belissima

#642 Re: Zivot bez religije

Post by belissima »

Hajd smislite neki novi fol, znam da imate u sebi kreativnosti koju ste "sami" naučili ;-)
covjekizsjene

#643 Re: Zivot bez religije

Post by covjekizsjene »

68847 wrote:
Oni se samo predstavljaju muslimanima i nista vise.Ako me razumijes.Islamska vlast se iskorumpinirala samo je njegova knjiga ostala cista i samo je po njoj ispravan put.Nego moram da te pohvalim , od svih ateista koliko sam upratio jedino se ti ne koristis podlim i drskim terminima.
68847

#644 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

belissima wrote:Hajd smislite neki novi fol, znam da imate u sebi kreativnosti koju ste "sami" naučili ;-)
Pokušaću tokom noći da sam skontam nešto. :)
68847

#645 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

covjekizsjene wrote:Nego moram da te pohvalim , od svih ateista koliko sam upratio jedino se ti ne koristis podlim i drskim terminima.
Šta ću kad sam taki :)
Eto, npr. ne volim "skrivenu kameru".
Haj da pravimo nekog budalom pa da mu se smijemo. :?
O gorim stvarima da ne govorim. :shock:
Hvala. :)
68847

#646 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

covjekizsjene wrote:
68847 wrote:
Oni se samo predstavljaju muslimanima i nista vise.Ako me razumijes...
Isto mislimo.
68847

#647 Re: Zivot bez religije

Post by 68847 »

Mislim da osnove svake religije teže pronalaženju, razvijanju i održanju onog najboljeg u čovjeku.
E te se osnove zagube u sili nadodatih ili modificiranih stvari koje postaju same sebi svrha.
A ono najvažnije... više niko ni da se sjeti šta je najvažnije.
raoul duke

#648 Re: Zivot bez religije

Post by raoul duke »

covjekizsjene wrote:
raoul duke wrote:
68847 wrote:Što je najžalosnije postmortalno nit jedna nit druga strana neće moći pokazati ko je govorio istinu. :-D
Nema istine osim smrti. Zalosna je cinjenica sto ljudi ocekuju drugi zivot poslije ovog, ali to je u nasoj prirodi, zove se strah.

A tko je rekao da vjernici ovdje ne uzivaju.Boze , svacega na dunjaluku :-) Mozda si ti nesvjestan toga ,ali tvrdim ti da svaki pravi vjernik vise uziva od tebe.Tebi je uzivanje alkohol , droga i ostali nemoral.Vjerniku je uzivanje pomaganje drugim ljudima , nema ljepseg osjecaja kad odes nahranis nekoga ko nema za hljeba.Pa iscekivanja iftara i iftarska druzenja.E druze , takvi kao ti nikada nece spoznati taj osjecaj.Vjeruj mi , ja mozda i najbolje na forumu znam sta nemoral ,ali i hvala Bogu sto me uputio na pravi put znam sto je moral.
Vi uzivate i previse a prosipate suplju o postenju, iskrenosti, plemenitosti kako bi zadovoljili svoj vlastiti ego zarobljen u maloj kutiji mentaliteta.

Vi i previse uzivate, vidimo to svaki cas, malo prostitucija, malo droga, malo pedofilija... Eno i papa otisao da se malo razrahati u blagodatima zivota
nasa

#649 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

raoul duke wrote:
covjekizsjene wrote:
raoul duke wrote:

Vi uzivate i previse a prosipate suplju o postenju, iskrenosti, plemenitosti kako bi zadovoljili svoj vlastiti ego zarobljen u maloj kutiji mentaliteta.

Vi i previse uzivate, vidimo to svaki cas, malo prostitucija, malo droga, malo pedofilija... Eno i papa otisao da se malo razrahati u blagodatima zivota
Nista od ovoga sto si pobrojao nije rezervisano iskljucivo unutar religija vec moze se reci javlja i unutar grupa i pojedinaca koji se izjasnjavaju kao vjernici...ne bi trebalo biti tako,ruzne i zalosne pojave...ali izvor im nije religija vec covjek!
raoul duke

#650 Re: Zivot bez religije

Post by raoul duke »

nasa wrote:
raoul duke wrote:

Nista od ovoga sto si pobrojao nije rezervisano samo unutar religija vec se javlja i unutar grupa i pojedinaca koji se izjasnjavaju kao vjernici...ne bi trebalo biti tako,ruzne i zalosne pojave...ali izvor im nije religija vec covjek!
Ali religiju je napravio covjek, o cemu pricamo ovdje?
Post Reply