Inicijativa Prvi Mart

Post Reply
heckler

#626 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Slazem se i nadam se da nece ostati samo na prici kao bezbroj stvari do sada.

PS Takodjer da cestitam Prvom Martu na probijanju 2000 fanova na FB juce. Danas koliko vidim vec u jednom danu +400 na skoro 2400.

Idemo na 100 000 :thumbup:
Last edited by heckler on 27/01/2013 00:44, edited 1 time in total.
unix

#627 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

heckler wrote:

PS Takodjer da cestitam Prvom Martu na probijanju 2000 fanova na FB juce. Danas koliko vidim vec u jednom danu +4000 na skoro 2400.

Idemo na 100 000 :thumbup:
A da trudimo se radimo maximalno na online marketingu :) tako da nam trenutno to daje 1 mjesto ( kao najbrze rastuca stranica na FB iz BiH) . Hvala svima jos jednom ispred cijelog tima sto nas podrzavate !
vee-jay

#628 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by vee-jay »

kakve veze ima broj FB fanova :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#629 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by PipiDugaDevetka »

vee-jay wrote:kakve veze ima broj FB fanova :?
Oh, pa reklame,...Ne znam detaljno objasniti, ali postaće web. stranica interesantna za oglašavanje reklama = €€€$$$.
unix

#630 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

Postovani,

Ne znam koliko ste upuceni u online marketing, ali evo pokusacu da Vam uprostim. Facebook stranica i sami lajkovi ljudi imaju veze stim da sire rijec o prvomartu, vi dobro znate da je facebook danas najveca social mreza online gdje se ljudi druze, razmjenjuju poruke slike i video sadrzaje. Samim tim, ljudi ce brze saznati za "Prvi Mart" preko facebook-a i preko svojih prijatelje, a azuriranjem facebook stranice redovno sa vijestima svi ti "fanovi" nase stranice ce imati na dohvat ruke najnovije i najsvjezije vijesti koje se ticu građanske koalicije "Prvi Mart".
baxul

#631 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by baxul »

i nixon se slično nešto upitao pred prvu tv debatu protiv kennedy-ja :D
vee-jay

#632 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by vee-jay »

PipiDugaDevetka wrote:
Oh, pa reklame,...Ne znam detaljno objasniti, ali postaće web. stranica interesantna za oglašavanje reklama = €€€$$$.
Pipi, tisu. :wink:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#633 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by PipiDugaDevetka »

vee-jay wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Ja ovim mladim ljudima iz GI 1. mart koji rukovode aktivnostima APSOLUTNO VJERUJEM da neće ''mutiti'', a razumijem da i sami oni imaju troškova koje treba nekako finansirati.
vee-jay

#634 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by vee-jay »

unix wrote:
Postovani,

Ne znam koliko ste upuceni u online marketing, ali evo pokusacu da Vam uprostim. Facebook stranica i sami lajkovi ljudi imaju veze stim da sire rijec o prvomartu, vi dobro znate da je facebook danas najveca social mreza online gdje se ljudi druze, razmjenjuju poruke slike i video sadrzaje. Samim tim, ljudi ce brze saznati za "Prvi Mart" preko facebook-a i preko svojih prijatelje, a azuriranjem facebook stranice redovno sa vijestima svi ti "fanovi" nase stranice ce imati na dohvat ruke najnovije i najsvjezije vijesti koje se ticu građanske koalicije "Prvi Mart".
Ja na zalost nemam vremena da vam pomognem svojim znanjem na podruciju online marketinga (da imam vjerujte da bih vam pisao) ali cu:
a) prijaviti se i glasati na podruciju RSa (kao i uvijek do sada) i
b) sigurno donirati kada stavite funkciju na svoju stranicu

Iz iskustva znam da u medjuvremenu FB fan ne znaci puno. Prije mjesec dana sjedio i razgovarao sam sa osobom koja je odgovorna za SMM u Adidasu. Prije godinu-dvije-tri dijalog izmedju njih i fanova je bio redovan (paznja, ne govorim o prodaji nego samo o dijalogu) da bi taj dijalog danas manje-vise procentualno pao na razinu medija one-to-many (prevedeno: radio, tv). Razlog: ljudi ne citaju vise. Razloga za to: ima ih milion. Ali oni su u potpunosti irelevantni, vazna je cinjenica. A cinjenica je da FB stranica kao i webstranica, koje su u kampanji postavljene kao kanal za informisanje a ne za dijalog i za ispunjavanje dva primarna cilja (generiranje love i generiranje adresa) su manje vise nepotrebne. Vrijednost i cilj direktnog medija "online" a pogotovo "social media" je upravo u pojmu "direktno". Ovako, kopirat ces vijest sa webstranice na fb stranicu, dobit ces nekoliko lajkova i na pocetku ce sigurno biti i dijaloga (premda ce cak i od pocetka tek jedan broj komentarisati) ali niti ce neko donirati niti ce time rasti brojke na listama.

Moj prijedlog bi bio da se prvo preuredi webstranica, da se nadje neka responsive wordpress (posto vidim da ste uzeli wordpress) tema na webu (npr ova) u kojoj bi informacija imala primarni cilj generiranja adresa i para. Tj. svaka informacija je podredjena ovim ciljevima i tako ce biti plasirana na web stranici i na fb stranici. Web stranica "prvimart.ba" bi trebala da sluzi svrsi kampanje a ne da bude informativni portal kao npr. klix. Osim toga, vidim da na stranici ne postoji mogucnost dijaloga. Vama mozda ne treba forum (premda ne znam zasto ne) ali trebaju odgovori na pitanja:
a) Adrese: "Kako? Zasto?..." Kako da se prijavim, Zasto da se prijavim, Kada da se prijavim, Kod koga, Kome, Gdje,... Mogu li da vas nazovem telefonom ili preko skypa pa da popricamo...
b) Lova: "Sta ce te uraditi sa mojim parama, Gdje idu konkretno te pare, Za sta vam sve trebaju pare....
Da li ste razmisljali o prevodu stranice na engleski, turski ili na jezike zemalja u kojima zive nase "izbjeglice". Kao prvo zato sto mlada raja zaboravlja nas jezik, lakse citaju i razumiju nove jezike. A kao drugo, zato sto imaju prijatelje i rodbinu strance iz tih zemalja koji bi se time mogli aktivirati za financijelnu podrsku. Uostalom u medjuvremenu je moguce i WP stranice bez problema staviti na razlicite jezike.
Ideja: vi niste politicka nego gradjanka inicijativa. Zasto onda ne pitati neke poznate Bosance koje zive u dijaspori da vam sluze kao testimonial. Zamislite npr. kada bi naredni put Felix Sturm nakon svoje pobjede podigao zastavu Prvog Marta. Njega prate svi Bosanci u Njemackoj, Austriji i dalje. Ili Dzeku, Ibisevica... Onda sve staviti na web stranicu, pore toga CTA-Button i eto love :D
Ideja: stavite na stranicu Wall of Fame. Svako ko donira ili drugacije pomogne moze poslati svoju sliku i zavrsiti na Wall of Fame. Napravite HTML-banner od ovoga i ta plaketa se moze staviti na svoju stranicu. Time dobijate na crosslinking-mogucnostima, SEO-vrijednost se povecava proporcionalno, adrese i donacije natproporcionalno, a oni koji jos nisu napravili aktivni korak bit ce "primorani" da ga naprave zato sto su im prijatelji i komsije na listi a oni nisu. Ako se napravi taj korak, onda se moze razmislit cak o uvodjenju entertainment-bodova. Moze ali i ne mora. Puno toga moze i mora ili ne mora, ali vjerujem da interno o tome ionako puno razgovarate i siguran sam da ste puni ideja. Sve najbolje i pratim Vas i ovdje i na FBu :-D :thumbup:
vee-jay

#635 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by vee-jay »

PipiDugaDevetka wrote:
vee-jay wrote:
PipiDugaDevetka wrote: quote="vee-jay"
kakve veze ima broj FB fanova :?
/quote
Ja ovim mladim ljudima iz GI 1. mart koji rukovode aktivnostima APSOLUTNO VJERUJEM da neće ''mutiti'', a razumijem da i sami oni imaju troškova koje treba nekako finansirati.
Ja ni jednom zivom bicu na planeti zemlji sa pravom ne vjerujem. Ali to nije uopste razlog mog osvrtanja na tvoj komentar. Nece biti nikakve love sa oglasavanjima na svojoj stranici.
unix

#636 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

@ vee-jay

Prije svega da Vam se zahvalim na javaljanju. Sto se tice stranice prvimart.ba ona ima informativni karakter iz vise razloga, naravno da nije kao klix ali jednostavno sušta potreba za takvim vidom stranice , onakav vid stranice kao sto ste predlozili, moze proci kod fondacija ili dobrotvornih ustanova (ono sto Angelina ima i neke poznate licnosti "charity"). Jedino rijesenje je tu a to je u BETA fazi je forum, koji bi najvjerovatnije trebao i startati, gdje bi ljudi imali kompletan uvid u samu kampanju i naravno mogli postavljati pitanja oko gorucih problema ili nejasnoca (tu se slazem s Vama ali nemojte misliti da i mi ne razmisljamo o tome), koliko kosta kampanja sama, i naravno gdje bi mogli raspravljati od onih sitnih tema pa do nekih vecih "epohalnih" pitanja koji su dio ove kampanje. Problem onda predstavlja tehnicka izvodivost, jer nama treba ljudi koji se zele ukljuciit u kampanju, Vi sigurno znate da je forum veoma tesko odrzavati a i samu web stranicu, zato opet pozivam nekog ko ima to znanje a Vi ga imate da se prikljucite (nemojte biti opozicija ) :)

Eh sad dolazimo do dijela adidas vs. prvimart, kao sto znate adidas (kao kompanija) nastupa na facebook-u sa segmenta ekonomskog razvoja tvrtke znaci da sto vise svojih proizvoda prezentira i proda ljudima, i naravno da ce opasti "talk about" o patikama ili pak o nekoj trenerci na tom njihovom facebook page-u. Mi vijesti koristimo za razvijanje diskusija, a te diskusije su goruce teme, koje su aktivne i o kojima moze da se razgovara, to su iste one diskusije koje ce neko uzeti i share uradit na svoj profil i sa par svojih prijatelja prodiskutovati o tome.
Naravno uskoro cemo postaviti i na par jezika da je moguce citati ovu stranicu, ja licno radim i na android aplikaciji za prvimart ali jos uvjek je to "daleko".

Sto se tice poznatih licnosti da na neki nacin podrze prvimart.ba to se u potpunosti slazem, ali i ranije sam rekao da jos uvjek nazalost radimo na establišmentu i jos uvjek se sklapa tim, veoma je kompleksno ovo sve. To bi bio jak "BUM" da neko od tih poznatih licnosti podrzi Prvi Mart, jer i sama kampanja je postavljena na temeljima ljudskih prava, sto svakako svaki normalan covjek bez obzira na naciju ili vjersku pripadnost bi je trebao podrzati.

Ako imate jos nekih ideja slobodno napisite, podjelite jer ovo je veliki plus sto se vee-jay javio i naravno sto je podjelio svoje iskustvo, ja licno bi volio da se zeli i ukljuciti makar kad ima slobodnog vremena jer siguran sam da bi dao veliki doprinos.
gomilego

#637 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by gomilego »

vee-jay, unix :thumbup:

za kontakt sa vedom
http://www.ibisevic.net
heckler

#638 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Facebook fan sam po sebi ne znaci puno. Savrsena ilustracija za to je Stranka Kokuza koja je 2010 uspjela napraviti mini viralni bum na facebooku i koja je do nogu potukla sve ostale u Facebook kampanji (sto i nije bilo tesko imajuci u vidu da se niko drugi nije posebno ni trudio), ali cija se online podrska nije ni najmanje uspjela preslikati na dan izbora.

Ja FB vidim samo kao jos jedan medij preko kojeg se odasilju ciljane poruke. Znaci osigurati FB podrsku je tek pola posla. Iskoristiti tu paznju i ciljanim porukama proizvesti akciju ka vlastitom cilju je drugi neophodni korak.

@vee-jay je iznio par interesantnih zapazanja i sa nekim od njih se slazem. Posto licno ne volim izmisljati toplu vodu nanovo, ja bih preporucio da se za pocetak kopiraju i adaptiraju elementi uspjesnih kampanja slicnog formata. Meni ne pada bolji primjer na pamet od Obamine kampanja za izbore prosle godine. Obama je na krilima socijalnih medija dobio i prve izbore ali tokom kampanje za drugi mandat je sva superiornost njihovog koristenja interneta dosla na izrazaj. Vjerovatno negdje vec postoji detaljna analiza koraka koje su poduzimali i koji su im donijeli najvise uspjeha.

Vec letimicni pregled njihovog sajta za kampanju daje par ideja.

1) Udarni prostor pri prvom ulazu na sajt se daje pozivu na akciju i prikljucivanje organizaciji sa poljem za unosenje email adrese i postanskog broja. Predpostavljam da nakon toga redovno dolaze email obavjestenja i pozivi na akciju u svakom od njih.

2) Sam vrh stranice sadrzi polje koje se ne pomjera pri scrol-anju i koje sadrzi permanentno DONATE dugme.

3)Forma za doniranje je maksimalno jednostavna, sadrzi i miks raznih iznosa kao i polje gdje se cifra moze i samostalno unijeti itd. Postoji i opcija za mjesecno automatsko uplacivanje.

4) Scrolom ka dnu stranice se nizaju udarne vijesti koje su napisane maksimalno jednostavnim jezikom i nakon bas sve i jedne vijesti se nalazi drugaciji "Call to action". Znaci nesto da animira prikljucenje pokretu i iznudi neku akciju od posjetioca mimo cistog informisanja.

5) U sajt se moze FB racunom logovati.

6) Meni sa desne strane sadrzi dugmic za Quick Donate $5 sto predpostavljam da udara na psihu i refleksnu tojest impulsivnu sitnu donaciju. Tokom kampanje preko pola sveukupnih primljenih donacija je doslo od "sitnijih" donacija ispod 200 dolara.

To je tek na prvi pogled kratka analiza a dalo bi se tu masa korisnih spoznaja pronaci malo dubljom analizom. Slicna analiza se moze izvrsiti i za njihovu FB i Twitter stranicu. Nakon analize treba razmotriti i Bosanske posebnosti (mentalitet, penetracija interneta (dijaspors vs domaci), siguronosne okolnosti, skepticnost, transparentnost itd itd itd).
unix

#639 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by unix »

@heckler

Naravno slazem se u potpunosti da treba donijeti jos neke stvari na web stranicu, jos uvjek radimo na tome i uskoro ce biti nekih novih stvari na web sajtu. Naravno bitno naglasiti u ovome svemu da se mi kao "Prvi Mart" građanska koalicija ne može poredit sa Obamom (mislim nema logike), ali daleko od toga da necemo iskorisiti neke elemente njegove kampanje. Sto se tice facebook stranice, ona nam sluzi kao jedan medijski alat, u poredjenju sa gore navedenom strankom totalno razlicita 2 pojma, mi koristimo facebook da ljudi upoznaju prvenstveno nasu misiju i viziju, da nas upoznaju kao građansku inicijativu i naš smisao i nacin rada, sto za sad ide vise nego odlicno. Ali opet eto kazem Vam i resursi nasi, sto ljudski sto ostali nisu jos u punoj snazi valjda iz razloga sto jos pocinje ovo sve, zahuktava se, ali uglavnom imamo plan da sve bude onako narodski receno na svom mjestu. Mozda nekom izgleda sporo, ili drugacije ali bitno je da ide sistematski. Hvala jos jednom na komentaru ako ima jos neki prijedloga neka napise, ukljucite se! :)
heckler

#640 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

unix wrote:@heckler

Naravno slazem se u potpunosti da treba donijeti jos neke stvari na web stranicu, jos uvjek radimo na tome i uskoro ce biti nekih novih stvari na web sajtu. Naravno bitno naglasiti u ovome svemu da se mi kao "Prvi Mart" građanska koalicija ne može poredit sa Obamom (mislim nema logike), ali daleko od toga da necemo iskorisiti neke elemente njegove kampanje. Sto se tice facebook stranice, ona nam sluzi kao jedan medijski alat, u poredjenju sa gore navedenom strankom totalno razlicita 2 pojma, mi koristimo facebook da ljudi upoznaju prvenstveno nasu misiju i viziju, da nas upoznaju kao građansku inicijativu i naš smisao i nacin rada, sto za sad ide vise nego odlicno. Ali opet eto kazem Vam i resursi nasi, sto ljudski sto ostali nisu jos u punoj snazi valjda iz razloga sto jos pocinje ovo sve, zahuktava se, ali uglavnom imamo plan da sve bude onako narodski receno na svom mjestu. Mozda nekom izgleda sporo, ili drugacije ali bitno je da ide sistematski. Hvala jos jednom na komentaru ako ima jos neki prijedloga neka napise, ukljucite se! :)

Evo i 3 milje su probijene :)

Naravno ono gore nije neka kritika vec samo par sugestija. Za pocetak ovo sve je vise nego dobro.
jedan_dobar_dan

#641 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by jedan_dobar_dan »

dakle na podrucju rs-a bi se trebala formirati neka koalicija bosnjackih stranaka,
koje ce u rs-u nastupati jedinstveno na izborima 2014. ?
zanima me da li postoji neki dogovor u tom smislu, i na koji nacin su ga postigli,
jer koliko vidim u federaciji ne mogu postići nista....

nije mi logicno da se ljudi upucuju na prijavljivanje u rs, da se izlazu troskovima i sl...
a da se pri tome nema neka politicka platforma, vec bi se sada moralo znati
bar koje stranke cine tu koaliciju?
heckler

#642 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Odgovori na vecinu tih pitanja se nalaze u samoj misiji gradjanske inicijative Prvi Mart:
http://www.prvimart.ba/misija

Šta je naša misija ?

Naša borba je borba građana Bosne i Hercegovine, da svi budemo isti i jednaki na svakom koraku naše zemlje. Državnost podrazumijeva stalnu i kontinuiranu budnost. Demokratija podrazumijeva stalnu borbu za krajnje granice slobode. Pred nama je demokratska, ustavna, zakonita i građanska borba za krajnje granice slobode u našoj zemlji.
1) Osiguranje ostvarivanja prava glasa u prijeratnim mjestima prebivališta svim povratnicima, internoraseljenim licima i izbjeglicama, kroz potpunu primjenu izbornih pravila i dostupnost izbornog procesa svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu;
2) Formiranje zajedničke, multietničke, liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštine Republike Srpske svih stranaka i političkih subjekata koji se bore protiv poricanja genocida i činjenica utvrđenih od strane Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine;
3) Nastavak borbe za vladavinu prava i neovisnost pravosuđa čime će se osigurati utvrđivanje istine te kazniti počinioci genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja pravila ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini;
4) Zadržavanje postojećih odredbi Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbornog procesa, te dalje djelovanje u pravcu osiguranja transparentnosti i pravilnosti provedbe izbora u Bosni i Hercegovini;
5) Usvajanje sistematskog, trajnog i održivog zakonskog rješenja kojim će se regulirati status, prava i benificije povratnika u Republiku Srpsku bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost;
6) Zaštita biračkog prava građana Bosne i Hercegovine u dijaspori kroz osiguranje stalne registracije;
7) Organizacija izbora za državljane Bosne i Hercegovine u instranstvu, na način da će diplomatsko-konzularna predstavništva organizirati provođenje izbora, kako je to Izbornim zakonom i propisano;
8) Potpuna primjena međunarodnih i domaćih mehanizama zaštite ljudskih prava, afirmativne akcije države na zaštiti obespravljenih i marginaliziranih skupina, te osiguranje principa nediskriminacije i ravnopravnosti za povratnike;
9) Sa konačnim ciljem osvajanja dovoljnog broja zastupničkih mjesta u zakonodavnim tijelima na općim izborima 2014. godine na entitetskom i državnom nivou koji će omogućiti ustavne promjene, te otkloniti postojeće barijere na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama, osigurati održiv povratak u Republiku Srpsku, te postaviti temelje za obnovu bosanskohercegovačkog društva na principima tolerancije, istine, pravde, ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine.
heckler

#643 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Sustina se svodi na ovo.

Za svoju viziju ovog prostora cetnici bili spremni klati i progoniti sve sto dise. Od beba u materinom narucju do nepokretnih staraca u 90oj godini zivota.

Sve sto treba uraditi da se takvi zaustave i da se ispuni nasa vizija Bosne je ispuniti tri pisljiva formulara i svake dvije godine nebiti lijen i glasati.

Odlomak iz Emirove kolumne:
http://www.prvimart.ba/vijesti/izmedu-n ... da-glasamo
Ovo u čemu učestvujemo je borba dvije vizije naše zemlje. Jedna je vizija utemeljna na krvi nevinih,temeljno rasističkoj ideologiji, čišćenju „pogrešnog genetskog materijala“, silovanju, otimačini i ozakonjenju rezultata postignutih na taj način. Druga je vizija Bosne i Hercegovine jednakih i jednakopravnih, na svakom njenom koraku, demokratske, države utemeljene na temeljnim demokratskim principima. Evo šta su oni koji se bore protiv naše države i protiv naše vizije naše države bili spremni da urade: da preko noći zaborave zajedničku istoriju i krenu u stvaranje „nove istorije“ od početka, da u to ime prihvate oružje koje im je isporučeno, da iz njihovih kuća istjeraju dojučerašnje najbolje prijatelje, da ih strpaju u logore i muče, da stanu u strijeljački stroj i gledajući u oči pucaju u iste te ljude i njihovu djecu.

Sve što mi treba da uradimo je da glasamo da bi pokazali dosljednost svojoj vizije Bosne i Hercegovine. I da, procedura potrebna za glasanje iz inostranstva gdje se većina vas nalazi je pomalo komplicirana. Uradićemo sve što je moguće da je pojednostavimo do narednih izbora, ali čak i ako ostane ovakva, sve što mi treba da uradimo je da sakupimo tri formulara i pošaljemo ih poštom. Oni koji su u tome učestvovali su za svoju, fašističku viziju naše zemlje bili u stanju da pucaju u nečije roditelje i nečiju djecu. Mi ne moramo pucati. Sve što treba da uradimo je da glasamo. Oni su bili spremni ne da poginu, nego da ubiju. Mi moramo samo glasati.
jedan_dobar_dan

#644 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by jedan_dobar_dan »

heckler wrote:Sustina se svodi na ovo.

Za svoju viziju ovog prostora cetnici bili spremni klati i progoniti sve sto dise. Od beba u materinom narucju do nepokretnih staraca u 90oj godini zivota.

Sve sto treba uraditi da se takvi zaustave i da se ispuni nasa vizija Bosne je ispuniti tri pisljiva formulara i svake dvije godine nebiti lijen i glasati.
[/quote]

upravo sam to i pitala, uredu je sto se tice glasanja, ali koje politicke stranke,
da li postoji neki politicki dogovor, ali evo malo sam citala, cini se da se aktuelni politicari
jos uvijek nisu znacajnije ukljucili...
sto ne znaci, da nece, ipak je ovo pocetak.
heckler

#645 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Pa da, iz tacke broj 2 iz posta iznad:

2) Formiranje zajedničke, multietničke, liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštine Republike Srpske svih stranaka i političkih subjekata koji se bore protiv poricanja genocida i činjenica utvrđenih od strane Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine;

Znaci cilj jeste zajednicka lista da se ne osipaju glasovi. Nacelna podrska inicijativi postoji sa vise nivoa a kako se izbori budu priblizavali valjda ce se i formalizirati ta zajednicka lista. Takvim pristupom svi mogu samo dobiti a nikako izgubiti. Bezbroj je primjera koji mogu ilustrirati koliko se izgubili odvojenim izlaskom na izbore a ne postoji niti jedan primjer da pokaze da je zajednicka lista proouzrokovala gubitak po bilo kojem parametru.
udrch

#646 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by udrch »

političke stranke se suzdržavaju još uvijek..objektivno još je rano da se izađe sa potvrdom da će biti jedna lista i možda je bolje sa tim sačekati..
ako ne bude jedinstva, kolaicija 1. mart treba izaći sa svojom listom..
mislim da bi ostlai bili pometeni..
It_is_a_Leclerc

#647 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by It_is_a_Leclerc »

udrch wrote:političke stranke se suzdržavaju još uvijek..objektivno još je rano da se izađe sa potvrdom da će biti jedna lista i možda je bolje sa tim sačekati..
ako ne bude jedinstva, kolaicija 1. mart treba izaći sa svojom listom..
mislim da bi ostlai bili pometeni..
Političke stranke, a naročito izdajnički SDP šute jer imaju ozbiljnu namjeru da podrže SNSD-ov Zakon o prebivalištu, čime bi se pucalo u koljena GI "Prvi mart".
heckler

#648 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Takve moguce poteze ako se pokazu istinitim treba zaustaviti na bilo koji moguci nacin.
heckler

#649 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by heckler »

Organizacije Americke dijaspore se ukljucila u koaliciju :thumbup: :bih: :thumbup: :bih:

Bosanska dijaspora u Sjevernoj Americi uključuje se u Koaliciju “Prvi Mart”

Podrška Građanskoj koaliciji “Prvi Mart” stigla je i od organizacija iz SAD i Kanade: Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGC), Američkog savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH), Bosanskog američkog instituta za genocid i edukaciju (BAGI).

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

“U ime organizacija koje predstavljamo, pozdravljamo akcije Koalicije “Prvi Mart” kao dio borbe za promicanje, zaštitu i ostvarenje ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini (BiH) u kontinuiranom procesu. Žrtve agresije na BiH i genocida počinjenog u BiH i svi oni koji BiH osjećaju kao svoju matičnu državu, prognani i raseljeni građani BiH su svjesni i osjećaju svakodnevnu diskriminacije koja se provodi nad građanima BiH, počevši od osporavanja prava na državljanstvo, na glasanje i mogućnost da se popišemo. Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida Kanada, Američko savjetodavno vijeća za Bosnu i Hercegovinu, Bosanko američki institut za genocid i edukaciju od svog osnutka ukazuju i dižu glas protiv pomenute diskriminacije, animirajući prognane bosanskohercegovačke građane koji žive na prostoru Sjeverne Amerike da ne odustaju od svojih prava i sloboda.

Paralelno sa time, kroz susrete i komunikaciju sa američkom i kanadskom administracijom, političkim predstavnicima, i kroz rad međunarodnih pravnih eksperata koji su članovi naših organizacija, radimo na prezentaciji istine o agresiji na BiH i genocida nad njenim građanima i ukazujemo na greške koje međunarodna zajednice pravi u BiH.

Mr. Haris Alibašić, Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je izjavio da “je rad Građanske koalicije “Prvi Mart” od izuzetnog značaja za BiH, jer se mijenja politička dinamika unutar i van države Bosne i Hercegovine i signalizira i međunarodnoj zajednici i predstavnicima u vlasti u BiH da je došlo vrijeme da se pronađe trajno i održivo rješenje za političku situaciju u BiH. KBSA pozdravlja napore Koalicije “Prvi Mart” u nadi za zajednički rad za dobrobit građana BiH ma gdje oni bili.”

Prof. Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dodao: “IGK podržava rad Koalicije “Prvi Mart”. Kao glas žrtava i svjedoka agresije na Republiku BiH i genocida nad njenim građanima, IGK je ubjeđen da će Koalicija okupiti dovoljnu, kritičnu masu patriota u matici i dijaspori kako bi se omogućile ustavne promjene i otklonile postojeće barijere u funkcioniranju jedinstvene države i društva u BiH, te ukidanju u Dejtonu legaliziranih rezultata agresije i genocida”.

Mr. Ajla Delkić, Izvršna direktorica Savjetodavnog vjeća Bosne i Hercegovine (ACBH) je potvrdila “želju za uspjeh Građanske koalicije “Prvi Mart” i ponovila spremnost ACBH za suradnju sa svima koji se zalažu za ujedinjenu, multietničku i demokratsku BiH.”

Sanja Seferović-Drnovšek, J.D, MEd, Direktor Bosanko američkog instituta za genocide i edukaciju (BAGI) je dodala: “Aktivno učestvovanje Građanske koalicije “Prvi mart” u razvoju demokratskog bosansko-hercegovačkog društva, isticanje značaja registrovanja glasača državljana u njihovom prijeratnom prebivalištu, i učestvovanje u izbornom procesu je neophodan preduslov za pluralističku i multietničku Bosnu i Hercegovinu. “
cyprus

#650 Re: Inicijativa Prvi Mart

Post by cyprus »

heckler wrote:Organizacije Americke dijaspore se ukljucila u koaliciju :thumbup: :bih: :thumbup: :bih:
Super, jel to ostajemo bez dijaspore na tom kontinentu? :)
Post Reply