ford focus

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Travnički Noćni Šetač

#626 Re: ford focus

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ma lampica pahuljice je najgora...
tempuser

#627 Re: ford focus

Post by tempuser »

Hebo ih otac retardirani, zna se da zuta lampica znaci upozorenje sa kojim se moze doci do servisa i sl, crvena da se radi o ozbiljnom kvaru zbog kojeg treba odmah zaustaviti auto, a oni smislili zutu pahuljicu ispod 5 i crvenu ispod 0 stepeni. Dok se covjek u hladnim jesenjim danima ne navikne tacno mu ne bude dobro! :evil:
Industrialyzer

#628 Re: ford focus

Post by Industrialyzer »

Dobro pa ste rekli, u*ro bi se bezveze :lol: a za te lampice, sve je ok. Te tri lampice se i kod mene ugase na drugoj poziciji kljuca, a sve ostale prije.
Qler

#629 Re: ford focus

Post by Qler »

Ja sam se tako navikao na te lampice, pahuljice, da mi fale kad sjednem u drugo auto. Mene nerivra sto mi je mondeo iz 1998 imao upozorenje kad crkne neka sijalica, a ovo sve novije to nema...
Travnički Noćni Šetač

#630 Re: ford focus

Ja nesto kontam kod mene i bolje da nema to upozorenje za sijalice.... naprijed xenoni i led, nazad led.... samo sjest i plakat kad se pokvari.... doduse duga za blicanje i corner lights su H1 pa je barem tako malo lakse..
Optimist

#631 Re: ford focus

Post by Optimist »

Duga za blicanje H1?
Nisam znao da postoje sijalice za duga i sijalice koje sluze za blicanje.
Travnički Noćni Šetač

#632 Re: ford focus

Pa bixenon je na autu... kad upalim duga upale se i halogena H1 duga zato sto moraju fabricki ali realno bespotrebne su na bixenon jer klapna otvori skroz...
ali sa xenonom ne mozes blicati pa je EU standard da auto mora imati duga halogena svjetla bez obzira na bixenon upravo radi blicanja... to je osnovni razlog zasto se postavljaju....
Maraschino

#633 Re: ford focus

Post by Maraschino »

valja li sta ford fokus vignale?
beco

#634 Re: ford focus

Post by beco »

Karina :D
Travnički Noćni Šetač

#635 Re: ford focus

Maraschino wrote:valja li sta ford fokus vignale?
Vignale je samo najluksuzniji nivo opreme.... izuzetno lijepa oprema i na focusu i na mondeu ali preskupa odnosno prevelika razlika u cijeni u odnosu na titanium ili titanium x....
Maraschino

#636 Re: ford focus

Post by Maraschino »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Maraschino wrote:valja li sta ford fokus vignale?
Vignale je samo najluksuzniji nivo opreme.... izuzetno lijepa oprema i na focusu i na mondeu ali preskupa odnosno prevelika razlika u cijeni u odnosu na titanium ili titanium x....
neko moj zeli taj auto a ja osobno nisam nikada obicnog forda vozio a da budem iskren prvi put cujem za ovu ediciju.
Travnički Noćni Šetač

#637 Re: ford focus

Pogledaj katalog pa uporedi sa titanium i titanium x verzijom biće ti dosta jasnije o čemu se radi... meni lično osim atraktivnijeg izgleda besmisleno dati toliko više para... ali svako svoje ne sporim želje niti mogućnosti.... vignale su prelijepi to je činjenica...

https://www.ford.co.uk/cars/focus/models-specs/vignale

...
Evo i opis šta je vignale:

https://www.buyacar.co.uk/ford/mondeo-v ... rd-vignale

EDIT:
...
"The badge indicates the best-equipped and most luxurious versions of its cars, which include items such as high-grade leather, a raft of electronic gadgets and improved service at dealerships as stand"

"So Vignale models are available with exclusive exterior colours and alloy wheel designs, plus other cosmetic features, such as a hexagonal upper grille and LED headlights as standard.

Inside, the seats are covered in high-quality leather, with patterns stitched into the surface (as seen above), and there's more leather on the upper surfaces of the dashboard.

In general, you can expect a liberal scattering of electric motors - to adjust the front seats, raise and lower the bootlid, and to fold the side mirrors, to prevent any physical exertion from tainting your premium experience.

The cars typically feature reversing cameras, upgraded sound systems, large alloy wheels and further luxuries, such as a heated sterring wheel.

Ford claims that each Vignale model is individually tailored to customer specification and put together using a process that combines the latest in hi-tech manufacturing techniques and the kinds of traditional craftsmanship employed at luxury carmakers.

Vignale models are also said to undergo 100 additional quality checks at Ford’s production facility in Valencia, Spain. It's too early to tell whether this makes the cars more relioable or durable than non-Vignale versions."

...
"The other element of the Vignale package is the personal service that buyers receive.

Vignale customers have a single number to get in touch with their dealership - for whatever enquiry they might have. Ford says that they can expect an answer 24 hours a day, seven days a week, from a specially-trained relationship manager."
tempuser

#638 Re: ford focus

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:Pa bixenon je na autu... kad upalim duga upale se i halogena H1 duga zato sto moraju fabricki ali realno bespotrebne su na bixenon jer klapna otvori skroz...
ali sa xenonom ne mozes blicati pa je EU standard da auto mora imati duga halogena svjetla bez obzira na bixenon upravo radi blicanja... to je osnovni razlog zasto se postavljaju....
Jesi li siguran? Moj auto ima bixenon i nemam dodatna duga svjetla, blicas uredno ksenon svjetlima. Octavia A7.

Image
Travnički Noćni Šetač

#639 Re: ford focus

Jesam siguran...
Optimist

#640 Re: ford focus

Post by Optimist »

I meni nije jasno ovo sto je napisao. Ispade da ima 3 para sijalica u farovima, jedne za kratka, druge za duga i trece samo za blicanje.

Zasto bi bilo zabranjeno blicati xenonima kad ima masa auta (vag grupacija konkretno) koja ima bixenon i uredno se ista pale i gase kod ablendovanja.
Travnički Noćni Šetač

#641 Re: ford focus

Nije zabranjeno nego je tehnicki nemoguce.... odoh na put malo proguglajte kako rade xenoni ili se nocas cujemo...
tempuser

#642 Re: ford focus

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:Jesam siguran...

Eno ti slika fara! Bixenon leca, iza sjenila gdje obicno bude dugo svjetlo je samo sijalica od pozicije i nista vise.
Gdje ti vidis H1???
Nekad mi fakat nisi jasan???
To je isto kao kad bih ja tebe ubjedjivao da ne vozis Ford Mondeo!
Last edited by tempuser on 06/10/2019 09:06, edited 1 time in total.
tempuser

#643 Re: ford focus

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:Nije zabranjeno nego je tehnicki nemoguce.... odoh na put malo proguglajte kako rade xenoni ili se nocas cujemo...
Nemoj bezezze tvrditi napamet.

Evo identican far kao moj.
Optimist

#644 Re: ford focus

Post by Optimist »

Ovdje se jos bolje vidi ovo o cemu @tempuser i ja govorimo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#645 Re: ford focus

Post by konektovan »

Mozda ford koristi neku staru tehnologiju... :mrgreen: :mrgreen:
tempuser

#646 Re: ford focus

Post by tempuser »

Vala ne znam, mozda je nekad imalo smisla ovo sto on pise, ali biti toliko samouvjeren i sa nekih visina nesto tvrditi, a pri tome ne dozvoljavati mogucnost da se nasto promjenilo i da nisi u pravu, pa cak i kad ti daju argument da nisi, e to ne kontam... :?
Last edited by tempuser on 06/10/2019 09:53, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#647 Re: ford focus

Evo me na pauzi... vidim da je veselo.... nema potrebe da se raspravljamo.... moja tvrdnja se odnosila na blicanje po danu kada su ugašeni xenoni, a ne izmjena dugog i kratkog svjetla i bez kombinacije sa led tehnologijom....
...
pobuda xenona traje 3 do 5 sekundi do potpunog sjaja i tehnicki je nemoguce blicnuti xenonima ako su isti ugaseni....
Izmjena kratkog i dugog svjetla xenona se vrsi preko klapne koja otvara i zatvara snop do odredjenog postotka i to je druga stvar, jer se tada ne mijenja snaga snopa niti se isti pali i gasi vec se samo uklanja zapreka snopu svjetlosti i vraca nazad....
....
No nije bitno.... kod mene kao i kod vecine drugih vozila proizvodjac je ugradio bixenon ali i halogeno dugo svjetlo... vjerovatno su se zeznuli.... ili koriste staru tehnologiju....
Travnički Noćni Šetač

#648 Re: ford focus

tempuser wrote:Vala ne znam, mozda je nekad imalo smisla ovo sto on pise, ali biti toliko samouvjeren i sa nekih visina nesto tvrditi, a pri tome ne dozvoljavati mogucnost da nisi u pravu pa cak i kad ti daju argument da nisi, e to ne kontam... :?
Inace sa tobom sam vec prosli put rekao da necu ulaziti u raspravu, tako da sam ja rekao svoje misljenje, ti rekao svoje i to je izmedju nas sasvim dovoljno, necemo se ubjedjivati....
Throttle

#649 Re: ford focus

Post by Throttle »

A4 B7 2005to godiste blica xenonom, digne klapnu i upali xenon sijalicu, pored ima zuto svjetlo samo kao dnevno
Mada je recimo plus ako gori i ta h1 i xenon s dignutom klapnom na dugim svjetlima na fordu, vise svjetla baca na cestu
Optimist

#650 Re: ford focus

Post by Optimist »

Travnički Noćni Šetač wrote:Evo me na pauzi... vidim da je veselo.... nema potrebe da se raspravljamo.... moja tvrdnja se odnosila na blicanje po danu kada su ugašeni xenoni, a ne izmjena dugog i kratkog svjetla i bez kombinacije sa led tehnologijom....
...
pobuda xenona traje 3 do 5 sekundi do potpunog sjaja i tehnicki je nemoguce blicnuti xenonima ako su isti ugaseni....
Izmjena kratkog i dugog svjetla xenona se vrsi preko klapne koja otvara i zatvara snop do odredjenog postotka i to je druga stvar, jer se tada ne mijenja snaga snopa niti se isti pali i gasi vec se samo uklanja zapreka snopu svjetlosti i vraca nazad....
....
No nije bitno.... kod mene kao i kod vecine drugih vozila proizvodjac je ugradio bixenon ali i halogeno dugo svjetlo... vjerovatno su se zeznuli.... ili koriste staru tehnologiju....
Onda si ti malo pobrkao termine. Ako je halogena sijalica na dugom svjetlu a xenon na kratkom, onda nije kod tebe bixenon kako tvrdis.

P.S. Opet se ne slazem ovo da je nemoguce blicati sa xenon svjetlima kad su isti ugaseni. Ocit primjer je prva generacija Touarega ciji far izgleda ovako:

Image
Post Reply