Sigurno. Mozda ti nista nece ovo znaciti, ali potpuno se slazem stim sto si rekao. Ponavljam tvoje rijeci, ali veliko pitanje koje se postavlja vjernicima je sustina vjerovanja u neki milostivi entitet koji te stvorio da mu sluzis dok u suprotnom goris paklu koji je on stvorio.harač wrote:u boga ne vjerujem iz razloga što ne vidim nikakvog dokaza za njegovo postojanje, ali mi je sve bliže i ovo antiteističko stanovište koje sam prvi put čuo od hitchensa. dugo sam mislio da ukoliko me neko (ponovo) uvjeri da (teistički) bog postoji, da bi se tu priča završila: bio bih primoran bezuslovno pokoravati se takvom biću. ujedno, takvo pokoravanje nužno bi moralo biti moralne, a ne čisto razborite prirode (želja izbjegavanja patnje).Infidelity wrote:Jel to onaj Gospodar sto koristi strah da bi od tebe nacinio roba svog?klixo wrote:Doci ce i ovakvo i onakvo vrijeme u svijetu...Ali , svi cete na kraju stari pred svoga Gospodara![]()
Vjeruj u mene ili goriš?
Ja i meni slicni odbijamo biti robovi takvih Gospodara, kojih ima preko 6000 racunajuci sve mitologije ovog svijeta pa tako i islam. A tebi sretno ''prosvjetljeni'' robe, provedi zivot u zabludi skrojenoj na osnovu knjige stare 1400 godina, koju obicni ljudi napisaše. Zivi u kutiji mentaliteta tvoje sredine, i misljenja nametnutog od tvojih roditelja.
Kad zakoracis van onog nametnutog shvatit ces vrijednost covjeka i mjesta u kojem zivis, spoj nastao od haosa zvan Život.
međutim, gdje nas vodi ta ideja? svemoguće biće odlučuje da stvori čovjeka s jedinim razlogom da ga obožava. ukoliko odbije - pripremio mu je vječni sadizam. nagrada je nastavak obožavanja do u vječnost. osoba, njena djela, želje, nade, čežnje, misli, snovi, sve je pod konstantnim nadzorom. kakav je kvalitet tog postojanja? kakvo je to biće? da li takvo biće zaslužuje obožavanje? sama srž abrahamovskog teizma je u konačnici totalitaristička, te je nesrazmjerljiva sa idejom ljudske autonomije. međutim, koliko god antiteizam bio humanistički nastrojen, sumnjam da bi iko pristao na vječni sadizam. uništenje autonomije, u situaciji znanja postojanja takvog bića i njegove agende, pretvara se u ponudu koja se ne može odbiti. i onda se vraćamo na pitanje zašto bi bog to činio svojim stvorenjima? što bi mu to bilo potrebno? čini mi se da koncept teističkog boga kontradiktoran.
Citava religija je puno kontradiktornosti , koliko god je oni mijenjali kroz stoljeca i knjige , od Tore do Kur'an-a.
Davno sam vec pomislio da je otvaranje ove teme bilo suludno, ali pronalazak tebe kao istomisljenika (ili barem ''slicnomisljenika'' ) me ubjedi u suprotno. Nastavit cu diskusiju cim mognem, sad zurim vani. Pozdrav