Mobilni radari / kamere
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- valter.ba
#626 Re: mobilni radari tj kamere
Blizu Semizovca, navodno mjesto se zove Gora, isprekidana linija kilometar, nikoga iz suprotnog pravca, vozim porodicu sve po ogranicenju na tempomat, ogranicenje 80... dzip razvlaci kolonu, pretice ga prvo vozilo ispred mene a potom i ja, policija nas zaustavlja i njega odmah pustaju (vjerovatno amidzic iz sela). Meni kazna jer sam prilikom radnje preticanja dosegnuo brzinu od 93 km/h. Nema rasprave sa drzavom! Drumsko razbojnistvo!
-
direstraits0078
#627 Re: mobilni radari tj kamere
S obzirom da tim uređajem ne mogu mjeriti brzinu 2 vozila, a ne raspolažu znanjem i mjernim uređajima na osnovu kojih bi mogli utvrditi brzinu tvog vozila u odnosu na vozilo ispred tebe, žali se.
- Nabucco
#628 Re: mobilni radari tj kamere
.
Last edited by Nabucco on 14/06/2015 22:21, edited 1 time in total.
- Nabucco
#629 Re: mobilni radari tj kamere
Situacija je sljedeca:
Nemam prednje tablice, sve regularno prijavljeno (imam potvrdu), sada cekam da dobijem potvrdu da je poništena jedna tablica.
Idem sinoć kroz RS, i zaustavlja mene policija u Rogatici ( Nije prvi put, i prosle sedmice sam zaustavljen isto u RSu, ali me covjek pustio samo u blokic zapisao evidenciju, cak tada i nisam imao potvrdu). Nakon stajanja i standardne procedure, provjere opreme i pitanje sta je sa tablicom ( ja ispricam sve, on šuti, nece nista da kaže).Ja sam mu ponudio papire i potvru od MUPA Novog Grada i nije je pogledao. Pozvao me prema autu. I tu pocinje da popunjava neki papir ( indigo, iz dva dijela koliko sam primjetio), Naslov papira je bio prekirven vozackom, tako da nisam uspio procitati sta pise ( vido sam samo zadnja tri slova, na cirilici su, nisam ih zapamtio). Na papir piše moje licne informacije, ime, prezime, ime oca, adresa, maticni broj i sada ide ono sto je meni cudno, visina, težina, boja kose, boja ociju i odjeca. Na moje pitanje hoce li biti kakve kazne, nije jasno odgovorio, samo je ono odmahno glavom, kao ono nece. Ali nije reko da nece.
Zbog cega ce im ove informacije ( auto je malo "napucano", i nije na meni.Da nisu mislili da je auto ukradeno ili nešto ?) ?
Nisam dobio uplatnicu, da li onda mogu dobiti kaznu ?
Ako mi je pisao kaznu, koliko treba vremena da prođe da bi bila zavedena u registar, jer cu sutra ici da predam za nove tablice, da li se ona može naci sutra u registru ?
Ako mi je pisao kaznu, koliko bi ona mogla da iznosi?
Ako mi je pisao kaznu, da li je imao pravo da mi je piše, jer imam urednu dokumentaciju da sam prijavio gubitak, pozadi tablica normalno stoji, na šoferšajbi mi je zakacena isprintana u normalnim dimenzijama. Ovi su mi u Mupu rekli da mogu voziti, uz upozorenje na de može zafrkavati neki "neraspoloženi drot". Covjek koji mi registruje auto, kaže da imam pravo voziti sa tom potvrdom?
P.S Danas u povratku iz RSa, Prolazim pored 4 patrole ( sva sreca niti jedni me nisu zaustavili) , i pored 2 je bio specijalac sa kalašom.Idem cesto i ovo prvi put vidim, doduse ove dvije su bile u blizini entitetske granice, pa je ovo možda njihov odgovor na naše specijalce na izlazu sa tranzita. Zašto

EDIT: Drugi policajac je zapisivao podatke o autu na neki A4 papir. Upratio sam da je napisao marku vozila, tablicu i vrijeme zaustavljanja.
Nemam prednje tablice, sve regularno prijavljeno (imam potvrdu), sada cekam da dobijem potvrdu da je poništena jedna tablica.
Idem sinoć kroz RS, i zaustavlja mene policija u Rogatici ( Nije prvi put, i prosle sedmice sam zaustavljen isto u RSu, ali me covjek pustio samo u blokic zapisao evidenciju, cak tada i nisam imao potvrdu). Nakon stajanja i standardne procedure, provjere opreme i pitanje sta je sa tablicom ( ja ispricam sve, on šuti, nece nista da kaže).Ja sam mu ponudio papire i potvru od MUPA Novog Grada i nije je pogledao. Pozvao me prema autu. I tu pocinje da popunjava neki papir ( indigo, iz dva dijela koliko sam primjetio), Naslov papira je bio prekirven vozackom, tako da nisam uspio procitati sta pise ( vido sam samo zadnja tri slova, na cirilici su, nisam ih zapamtio). Na papir piše moje licne informacije, ime, prezime, ime oca, adresa, maticni broj i sada ide ono sto je meni cudno, visina, težina, boja kose, boja ociju i odjeca. Na moje pitanje hoce li biti kakve kazne, nije jasno odgovorio, samo je ono odmahno glavom, kao ono nece. Ali nije reko da nece.
Zbog cega ce im ove informacije ( auto je malo "napucano", i nije na meni.Da nisu mislili da je auto ukradeno ili nešto ?) ?
Ako mi je pisao kaznu, koliko treba vremena da prođe da bi bila zavedena u registar, jer cu sutra ici da predam za nove tablice, da li se ona može naci sutra u registru ?
Ako mi je pisao kaznu, da li je imao pravo da mi je piše, jer imam urednu dokumentaciju da sam prijavio gubitak, pozadi tablica normalno stoji, na šoferšajbi mi je zakacena isprintana u normalnim dimenzijama. Ovi su mi u Mupu rekli da mogu voziti, uz upozorenje na de može zafrkavati neki "neraspoloženi drot". Covjek koji mi registruje auto, kaže da imam pravo voziti sa tom potvrdom?
P.S Danas u povratku iz RSa, Prolazim pored 4 patrole ( sva sreca niti jedni me nisu zaustavili) , i pored 2 je bio specijalac sa kalašom.Idem cesto i ovo prvi put vidim, doduse ove dvije su bile u blizini entitetske granice, pa je ovo možda njihov odgovor na naše specijalce na izlazu sa tranzita. Zašto
EDIT: Drugi policajac je zapisivao podatke o autu na neki A4 papir. Upratio sam da je napisao marku vozila, tablicu i vrijeme zaustavljanja.
-
shandrprcSA
#630 Re: mobilni radari tj kamere
mislim da te je samo legitimisao
- Optimist
#631 Re: mobilni radari tj kamere
Vjerovatno samo legitimacija.
- Nabucco
#632 Re: mobilni radari tj kamere
KvaziExpert wrote:Mora ti objasniti prekrsaj, ako ga ima, ne moze samo napisati prijavu.
Nije ništa govorio, cutljiv bio pravo. Inace imam dobra iskustva sa policajcima iz RSa, uvijek okrenu na neku zajebanciju, pricu, tamo-vamo. Ovaj sinoc nije 3-4 rijeci progovorio.
- Nabucco
#633 Re: mobilni radari tj kamere
Otprilike papir koji je popunjavao je A6 formata.
-
quarterback
#634 Re: mobilni radari tj kamere
ako neko zna, interesuje me da li uvijek opali blic na stacionarnim kamerama ili se kao i kod klasicnog aparata pali po potrebi?
naime presao sam se u travniku posto je jedno blinkanje zelenog manje nego u sarajevu pa sam cini mi se prosao na zuto...
pogledao sam kameru ali nije bilo blicanja
naime presao sam se u travniku posto je jedno blinkanje zelenog manje nego u sarajevu pa sam cini mi se prosao na zuto...
-
Tirkiz
#635 Re: mobilni radari tj kamere
aj u travniku...tako si vozio preko 50 blicnuo je bez obzira na brzinu...druga stvar imas sekundu da na tom semaforu prodjes kroz trepcuce zeleno-zuto...ako si uspio da prodjes za sekundu nije blicni u protivnom stici ce za koji dan obavijest...quarterback wrote:ako neko zna, interesuje me da li uvijek opali blic na stacionarnim kamerama ili se kao i kod klasicnog aparata pali po potrebi?
trece...sto brate nisi fino skrenuo u onu srednju traku gdje nema senzora
-
quarterback
#636 Re: mobilni radari tj kamere
onda je ok, posto sam prosao neposredno kada se upalilo zuto, 1s na 40 km/h je 11m/s, dakle bio sam vec sa druge strane raskrsnice
hvala
hvala
-
Tirkiz
#637 Re: mobilni radari tj kamere
uglavnom cuvajte se relacije Kaonik-Busovaca-Kiseljak-Rakovica....neki dan prolazim kad sakrili radar u nekakvo zbunje na ogranicenju 40, a oni sa druge strane ulice zaustavljaju iz suprotnog pravca.
jos sam vecu budalastinu vidio na ulazu u Gorazde kod Kopaca gdje su stavili radar na ogranicenje 30 i to odmah poslije blage uzbrdice tako da nema sanse da vidis znak dok mu se ne priblizis na manje od 40 metara, ako vozis 60 imas manje od 30 metara da spustis na 30

jos sam vecu budalastinu vidio na ulazu u Gorazde kod Kopaca gdje su stavili radar na ogranicenje 30 i to odmah poslije blage uzbrdice tako da nema sanse da vidis znak dok mu se ne priblizis na manje od 40 metara, ako vozis 60 imas manje od 30 metara da spustis na 30
-
quarterback
#638 Re: mobilni radari tj kamere
vidio sam ih danas par na toj dionici, nisam isao brzo ali +10 se lako omakne...
gledam danas upravo negdje na relaciji busovaca - kiseljak 2 drota budalasa, jedan sjedi na haubi i dosadjuje se (sto meni odmah pali alarm da je radar negdje stavljen) a drugi sjedi u autu, okrenu kljuc, skoci drotovski polo malo naprijed a onaj drot sa haube se prepade pa onako u strahu i on skoci naprijed bjezeci...
kontam kakvi debili, toliko kriminala i sranja a oni se zajebavaju u sred smjene
stoka
gledam danas upravo negdje na relaciji busovaca - kiseljak 2 drota budalasa, jedan sjedi na haubi i dosadjuje se (sto meni odmah pali alarm da je radar negdje stavljen) a drugi sjedi u autu, okrenu kljuc, skoci drotovski polo malo naprijed a onaj drot sa haube se prepade pa onako u strahu i on skoci naprijed bjezeci...
kontam kakvi debili, toliko kriminala i sranja a oni se zajebavaju u sred smjene
stoka
- dzeno123
#639 Re: mobilni radari tj kamere
Haha, dobra scenaquarterback wrote:vidio sam ih danas par na toj dionici, nisam isao brzo ali +10 se lako omakne...
stoka
- gnjev
#640 Re: mobilni radari tj kamere
Ja sam vidio prije par dana na onoj raskrsnici prema Palama drota sa kalasnjikovomNabucco wrote:Situacija je sljedeca:
P.S Danas u povratku iz RSa, Prolazim pored 4 patrole ( sva sreca niti jedni me nisu zaustavili) , i pored 2 je bio specijalac sa kalašom.Idem cesto i ovo prvi put vidim, doduse ove dvije su bile u blizini entitetske granice, pa je ovo možda njihov odgovor na naše specijalce na izlazu sa tranzita. Zašto![]()
- pametolog
#641 Re: mobilni radari tj kamere
Ako sam dobro razumio, vozio si preko ogranicenja. Zasto je to onda "drumsko razbojnistvo"?valter.ba wrote:Blizu Semizovca, navodno mjesto se zove Gora, isprekidana linija kilometar, nikoga iz suprotnog pravca, vozim porodicu sve po ogranicenju na tempomat, ogranicenje 80... dzip razvlaci kolonu, pretice ga prvo vozilo ispred mene a potom i ja, policija nas zaustavlja i njega odmah pustaju (vjerovatno amidzic iz sela). Meni kazna jer sam prilikom radnje preticanja dosegnuo brzinu od 93 km/h. Nema rasprave sa drzavom! Drumsko razbojnistvo!
- Nabucco
#642 Re: mobilni radari tj kamere
gnjev wrote:Ja sam vidio prije par dana na onoj raskrsnici prema Palama drota sa kalasnjikovomNabucco wrote:Situacija je sljedeca:
P.S Danas u povratku iz RSa, Prolazim pored 4 patrole ( sva sreca niti jedni me nisu zaustavili) , i pored 2 je bio specijalac sa kalašom.Idem cesto i ovo prvi put vidim, doduse ove dvije su bile u blizini entitetske granice, pa je ovo možda njihov odgovor na naše specijalce na izlazu sa tranzita. Zašto![]()
EDIT: Drugi policajac je zapisivao podatke o autu na neki A4 papir. Upratio sam da je napisao marku vozila, tablicu i vrijeme zaustavljanja.Al sam vidio i nase u maskirnim uniformama na ulazu u Gorazde , doduse bez dugih cijevi .
Pa da to je ta raskrsnica.
- valter.ba
#643 Re: mobilni radari tj kamere
Znao sam da ne trebam podjeliti ovakvo iskustvo jer će se naći neki pametolog da svojim komentarom ukaki informaciju. Post je napisan iz više razloga. Kao prvo da upozori ostale vozače da im se može desiti da u fazi preticanja dosegnu brzinu koja nije u skladu sa ograničenjem. To u praksi znači ako je ograničenje recimo 60 i kamion te hebe već 10 kilometara brzinom 45 km/h ne pretičite ga dok vam se ne ukaže 2.8 km isprekidane linije jer u suprotnom ćete morati prekoračiti ograničenje brzine u fazi preticanja. Ovo naravno nije problem ispoštovati jer u cijeloj BiH imamo skoro dva takva pravca pod uslovom naravno da nema saobraćaja iz suprotnog pravca. Zato savjetujem vozite iza kamiona od tačke A do tačke B jer gdje vam se žuri a i nećete doći u situaciju da vam pametolog potvrdi da ste vi najveći kriminalac u državi kojeg policija s pravom zaustavlja.pametolog wrote:Ako sam dobro razumio, vozio si preko ogranicenja. Zasto je to onda "drumsko razbojnistvo"?valter.ba wrote:Blizu Semizovca, navodno mjesto se zove Gora, isprekidana linija kilometar, nikoga iz suprotnog pravca, vozim porodicu sve po ogranicenju na tempomat, ogranicenje 80... dzip razvlaci kolonu, pretice ga prvo vozilo ispred mene a potom i ja, policija nas zaustavlja i njega odmah pustaju (vjerovatno amidzic iz sela). Meni kazna jer sam prilikom radnje preticanja dosegnuo brzinu od 93 km/h. Nema rasprave sa drzavom! Drumsko razbojnistvo!
Drumsko razbojništvo je zato što ta ista policija ne zaustavlja idiote koji me svakodnevno ugrožavaju pretičući kolone vozila, na punoj liniji ili u nepreglednoj krivini a sve se dešava u zoni odgovornosti te iste patrole koja je stala na kilometarskom pravcu kako bi naplaćivala kazne za "prekoračenje brzine u fazi preticanja"!!! Drumsko razbojnistvo najvise zbog toga sto je sigurno radarom upucao vozilo koje je preticalo isti dzip ispred mene pa je meni prislonio njegovu brzinu. Njega je ako si pazljivo citao odmah pustio jer su iz istog sela. Razmisli malo to je sve što očekujem od tebe
- seoBIH
#644 Re: mobilni radari tj kamere
Zao mi je sto cu te razocarati, ali auto ne mozes voziti po zakonu, sve dok nemas kompletne registracije. Sada da li ce, i u kojem iznosu doci kazna, ne znam.Nabucco wrote:Situacija je sljedeca:
- supercali
#645 Re: mobilni radari tj kamere
a kako zakon tretira ako si u putu izgubio tablicu pa te policija zaustavi?
- holowey
#646 Re: mobilni radari tj kamere
a sto ne bi tablicu prebacio naprijed, pa da onda imas s prednje strane regularnu tablicu a pozadi print... tako ne bi "izazivao" da te zaustavljajuNabucco wrote:Situacija je sljedeca:
...
- pametolog
#647 Re: mobilni radari tj kamere
Savjesnom gradjaninu/vozacu bi trebalo biti svakako jasno da prekoracenjem brzine dovodi u opasnost sebe i druge ucesnike u saobracaju. Koliko god nam nekad izgledalo neosnovano, ogranicenja su tu sa razlogom, i treba ih postovati. Ja kao gradjanin hocu da postujem zakone (pa tako I ZOBS), ne uzimam sebi za pravo da ih tumacim (pogotovo ne onako kako to meni pase u datom momentu, kad neko drugi vozi brzo on je sa sela, a ako ja vozim brzo, ja sam iz grada I imam pravo, stagod da to znaci) ili da ih krsim kako mi je volja.valter.ba wrote:Znao sam da ne trebam podjeliti ovakvo iskustvo jer će se naći neki pametolog da svojim komentarom ukaki informaciju. Post je napisan iz više razloga. Kao prvo da upozori ostale vozače da im se može desiti da u fazi preticanja dosegnu brzinu koja nije u skladu sa ograničenjem. To u praksi znači ako je ograničenje recimo 60 i kamion te hebe već 10 kilometara brzinom 45 km/h ne pretičite ga dok vam se ne ukaže 2.8 km isprekidane linije jer u suprotnom ćete morati prekoračiti ograničenje brzine u fazi preticanja. Ovo naravno nije problem ispoštovati jer u cijeloj BiH imamo skoro dva takva pravca pod uslovom naravno da nema saobraćaja iz suprotnog pravca. Zato savjetujem vozite iza kamiona od tačke A do tačke B jer gdje vam se žuri a i nećete doći u situaciju da vam pametolog potvrdi da ste vi najveći kriminalac u državi kojeg policija s pravom zaustavlja.pametolog wrote:Ako sam dobro razumio, vozio si preko ogranicenja. Zasto je to onda "drumsko razbojnistvo"?valter.ba wrote:Blizu Semizovca, navodno mjesto se zove Gora, isprekidana linija kilometar, nikoga iz suprotnog pravca, vozim porodicu sve po ogranicenju na tempomat, ogranicenje 80... dzip razvlaci kolonu, pretice ga prvo vozilo ispred mene a potom i ja, policija nas zaustavlja i njega odmah pustaju (vjerovatno amidzic iz sela). Meni kazna jer sam prilikom radnje preticanja dosegnuo brzinu od 93 km/h. Nema rasprave sa drzavom! Drumsko razbojnistvo!
Drumsko razbojništvo je zato što ta ista policija ne zaustavlja idiote koji me svakodnevno ugrožavaju pretičući kolone vozila, na punoj liniji ili u nepreglednoj krivini a sve se dešava u zoni odgovornosti te iste patrole koja je stala na kilometarskom pravcu kako bi naplaćivala kazne za "prekoračenje brzine u fazi preticanja"!!! Drumsko razbojnistvo najvise zbog toga sto je sigurno radarom upucao vozilo koje je preticalo isti dzip ispred mene pa je meni prislonio njegovu brzinu. Njega je ako si pazljivo citao odmah pustio jer su iz istog sela. Razmisli malo to je sve što očekujem od tebe
Rijetko mi se desi da napravim saobracajni prekrsaj, a kada me policija sa razlogom zaustavi, poklopim se usima i prihvatim zakonske konsekvence. U bar 50% slucaja su me pustili nakon ljubaznog razgovora, iako nismo bili iz istog sela.
Selo je, usput budi napisano, iznjedrilo veliki broj pametnih, hrabrih, pismenih, kulturnih ljudi, statisticki vise nego (relativno) veliki grad.
I ovi sto pobise nevine ljude po trotoarima i pjesackim prelazima u zadnjih par mjeseci su bahato lajali na policiju, na nas sa sela, na nas pametologe, ali njihova pamet, gospodsko porijeklo i nadnaravne vozacke sposobnosti nisu spasili te pjesake. Cinjenica da je neko drugi prekrsio zakon ne moze biti alibi da ga krsim I ja, I da ocekujem pomilovanje ili cak aplauz. Krsenje saobracajnih propisa ne cini covjeka najvecim kriminalcem u drzavi, za svaki prekrsaj postoji propisana kazna proporcionalno ucinjenom djelu. Nekom zatvor, nekom uplatnica. Ali donji prag je neoboriva cinjenica da oboje krse zakon.
Tvoj scenario sa kamionom od 45 kmh je djelimicno realan, ali I iskarikiran. I da je 100% realan, opet nije vrijedan dovodjenja u smrtnu opasnost sebe I ostalih. Brza voznja (ne divljanje, samo malo brza voznja vecine nas) ce ti "kupiti" 10tak posto vremena, a to ti npr do Tuzle donosi nekih 10tak minuta razlike. Nije vrijedno da ti se "odsjeku" noge kad ti dijete tamo negdje u Stuparima ili slicno izleti za loptom iz nepregledne avlije. Puno je majki zaplakalo zbog tih deset posto vremena.
Ja sam o gornjem dobro razmislio jos prije nego sam polozio vozacki prije par desetina godina, ponovo i nakon tvog posta i preporuke, I nisam promijenio misljenje. Cak i mala brzina ubija, nebrojeno puta dokazano. Licno osjetio, na nesrecu.
- Nabucco
#648 Re: mobilni radari tj kamere
holowey wrote:a sto ne bi tablicu prebacio naprijed, pa da onda imas s prednje strane regularnu tablicu a pozadi print... tako ne bi "izazivao" da te zaustavljajuNabucco wrote:Situacija je sljedeca:
...
Ma u cetvrtak idu nove, a zadnja mi je nitovana, pa mi je bilo mrsko skidati.
-
shandrprcSA
#649 Re: mobilni radari tj kamere
nema vise da se tablice izradjuju, ako imas jednu moras nove tablice uzeti u protivnom se oduzimajuNabucco wrote:holowey wrote:a sto ne bi tablicu prebacio naprijed, pa da onda imas s prednje strane regularnu tablicu a pozadi print... tako ne bi "izazivao" da te zaustavljajuNabucco wrote:Situacija je sljedeca:
...
Ma u cetvrtak idu nove, a zadnja mi je nitovana, pa mi je bilo mrsko skidati.
- seoBIH
#650 Re: mobilni radari tj kamere
Ako si ostao bez tablice prije sat, ili prije 22 dana, svejedno je. Nisi trebao koristiti auto i to je to.
Kada se izhubi/Ukrade i sl, rade se nove tablice, sa novim znakovima/brojevima.
Kada se izhubi/Ukrade i sl, rade se nove tablice, sa novim znakovima/brojevima.