On je pricao kako je dosao da pomogne i tako to, a onaj reporter je rekAo da je vatra pod kontrolom...L00d wrote:ja sam rekao da sam u Sarajevu i da cu danas u Jablanicu, a ne da sam iz Glogosnice. A prezime Imamovic i jeste iz Glogosnice.Janjicar wrote:Neko je ovdje rekAo da ode iz Sarajeva da je iz Glogosnice, pa je na AlJazeeri Balkans neki Amar Imamovic
pa da nije to nas forumas
PS: I sta je pricao ? rece mi stari da je danas helic bio i da je pomogao pravo puno .
ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- Janjicar
#626 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
- savez_napolje
#627 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pozdrav iz Glogošnice, upravo sa požarišta... Helikopter jeste bio nekih 1,5h, uradio je solidan posao, al jedan helikopter i 1,5h vremena je itekako nedovoljno, vatra je u posljednja 3-4 sata ponovno počela gorjeti, pomognuta vjetrom koji puše zadnja 2 sata, tako da je trenutno situacija ista kao i jučer, možda čak malo i gora...L00d wrote:Evo cujem danas da je u GLogosnici bio helikopter i da je puno pomogao ......
Što se tiče današnjeg odziva, sličan onome od jučer, možda za 5-6 ljudi veći, nekih 40-45 ljudi je gore, i stalno neko dolazi, neko odlazi, jer je nemoguce citav dan nositi vodu 500-600 m uz veoma strm teren, raja jednostavno pada s nogu. Većina dobrovoljaca je iz Glogošnice naravno, a tu je i par građana Jablanice te dva momka iz Konjica. Tu je i 4-5 vatrogasaca, koji po citav dan samo pametuju i vozaju se u vatrogasnim kolima...
P.S. Evo upravo dok ovo pišem, helikopter oružanih snaga upravo zahvata vodu sa obližnjeg jezera, znači ponovo je tu....
Pozdrav!
- skafiskafsnjak
#628 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
nasi vatrogasci samo to i znaju ... 
- amoninan
#629 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Znači ranije info nisu tačne. A taman se čovjek ponadao...
@savez_napolje
Ne znam koliko i dal' vam išta znač. Ali svaka čast i tebi, i svima koji gase rizikujući svoje živote.
@savez_napolje
Ne znam koliko i dal' vam išta znač. Ali svaka čast i tebi, i svima koji gase rizikujući svoje živote.
- hrastov žižak
#630 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
izgleda da se nisu primile sve one silne kišne dove 
- O'zone
- Globalni moderator
#631 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
tužno i realnosavez_napolje wrote:Pozdrav iz Glogošnice, upravo sa požarišta... Helikopter jeste bio nekih 1,5h, uradio je solidan posao, al jedan helikopter i 1,5h vremena je itekako nedovoljno, vatra je u posljednja 3-4 sata ponovno počela gorjeti, pomognuta vjetrom koji puše zadnja 2 sata, tako da je trenutno situacija ista kao i jučer, možda čak malo i gora...L00d wrote:Evo cujem danas da je u GLogosnici bio helikopter i da je puno pomogao ......
Što se tiče današnjeg odziva, sličan onome od jučer, možda za 5-6 ljudi veći, nekih 40-45 ljudi je gore, i stalno neko dolazi, neko odlazi, jer je nemoguce citav dan nositi vodu 500-600 m uz veoma strm teren, raja jednostavno pada s nogu. Većina dobrovoljaca je iz Glogošnice naravno, a tu je i par građana Jablanice te dva momka iz Konjica. Tu je i 4-5 vatrogasaca, koji po citav dan samo pametuju i vozaju se u vatrogasnim kolima...
P.S. Evo upravo dok ovo pišem, helikopter oružanih snaga upravo zahvata vodu sa obližnjeg jezera, znači ponovo je tu....
Pozdrav!
-
jefferson
#632 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Niti treba da se javljaju.Suzie Q wrote:je li vama interesantno da međunarodne organizacije, OHR i svi ostali šute a miješaju se u sve i svašta inače? obzirom da Brisel odobrava pomoć, zar se ne osjete pozvanima da pruže potporu zahtjevu koji je upućen?
također, šute i nevladine organizacije a ima ih milijun...
da se dijele kakve pare za ekologiju javilo bi se 300 organizacija a kad treba šta poduzeti nigdje ni jedne
Znas kako ide poslovica: Daj covjeku ribu i nahranit ces ga taj dan. Nauci ga da peca i nahranit ces ga cijeli zivot!
Nas treba nauciti pecati, a mnogo toga su nas ucili, pitanje je kakav smo ucenik bili.
Rezultat se vidi iz prilozenog!
- skafiskafsnjak
#633 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
aBd ovo ce se sve zavrsiti, sretno. Poslije toga, treba se dici na noge i otjerati sve. Pogotovo ove nesposobnjakovice iz CZ i vatrogasce. DA nam ovo skola bude....
- taxi_driver
#634 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ma ko ce ih otjerati? Pa nasem narodu je dovoljno da ima za cigara, kafe i kladionice i on je zadovoljan. Sto bi moj jaran rekao, nije za svakog drzava.eto imamo drzavu(kakvu takvu) ali ne znamo sta s njom. I nisu samo pozari, gdje god pogledas , javasluk, nerad i sto ce jednostavno kad moze komplikovano.
- skafiskafsnjak
#635 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ali stanje u JAblanici sto se tice vatrogastva... vjerujte da je to dno dna . Niko nema ni cetverogodisnju srednjutaxi_driver wrote:Ma ko ce ih otjerati? Pa nasem narodu je dovoljno da ima za cigara, kafe i kladionice i on je zadovoljan. Sto bi moj jaran rekao, nije za svakog drzava.eto imamo drzavu(kakvu takvu) ali ne znamo sta s njom. I nisu samo pozari, gdje god pogledas , javasluk, nerad i sto ce jednostavno kad moze komplikovano.
-
Suzie Q
#636 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
šta ima veze koju školu imaju ako su osposobljeni za gašenje požara i ako imaju volju i želju da je gase, eto imaju političari veću školu, MESAR nam je na čelu civilne zaštite a na raznoraznim natječajima stavljaju uvjete ovoliko ili onoliko godina radnog iskustva ove ili one škole a ništa to ne treba za fotelje.L00d wrote:]
Ali stanje u JAblanici sto se tice vatrogastva... vjerujte da je to dno dna . Niko nema ni cetverogodisnju srednju
kad vidim šta se radi, bude mi žao što nisam završila za frizerku.
gledam na tv-u ove jadne ljude koji gase vatru, ne znam može li se ukupno 10 zuba izbrojati ali su prvi otišli gasiti. akademici po krugovima 99 palamude a nk radnici gase požare. sve je to BiH
- m1x
#637 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa jel akademici trebaju da gase požare ?Suzie Q wrote:šta ima veze koju školu imaju ako su osposobljeni za gašenje požara i ako imaju volju i želju da je gase, eto imaju političari veću školu, MESAR nam je na čelu civilne zaštite a na raznoraznim natječajima stavljaju uvjete ovoliko ili onoliko godina radnog iskustva ove ili one škole a ništa to ne treba za fotelje.L00d wrote:]
Ali stanje u JAblanici sto se tice vatrogastva... vjerujte da je to dno dna . Niko nema ni cetverogodisnju srednju
gledam na tv-u ove jadne ljude koji gase vatru, ne znam može li se ukupno 10 zuba izbrojati ali su prvi otišli gasiti. akademici po krugovima 99 palamude a nk radnici gase požare. sve je to BiH
- skafiskafsnjak
#638 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Ima veze i skola, vjeruj mi... Vrlo je bitno ako na celu imas nekoga obrazovanog. VD DIrektor vatrogasnog ima trogodisnju srednju. Nemaju ni komadanta jer da bi to neko bio, mora fakultet imati ... Oni ni cetverogodisnju srednu, a kamoli fakultet 
- O'zone
- Globalni moderator
#639 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
DA! Ako imaju titulu nisu ispali iz kraljevske guzice.m1x wrote:Pa jel akademici trebaju da gase požare ?Suzie Q wrote:šta ima veze koju školu imaju ako su osposobljeni za gašenje požara i ako imaju volju i želju da je gase, eto imaju političari veću školu, MESAR nam je na čelu civilne zaštite a na raznoraznim natječajima stavljaju uvjete ovoliko ili onoliko godina radnog iskustva ove ili one škole a ništa to ne treba za fotelje.L00d wrote:]
gledam na tv-u ove jadne ljude koji gase vatru, ne znam može li se ukupno 10 zuba izbrojati ali su prvi otišli gasiti. akademici po krugovima 99 palamude a nk radnici gase požare. sve je to BiH![]()
- taxi_driver
#640 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Cuj samo par gradjana jablanice. Pa nek udju u svaku kladionicu naci ce po 5-6 krsnih momaka sa olovkama i listicem. Treba neko mobilizacuju provesti,ako se ne odazovu, skidanje sa biroa pa nek onda iz svog djepa zdravstveno placa.
-
muzicar_iz_parka
#641 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Dobro je da ne treba muzička škola kao u onome oglasu za deminera.L00d wrote:Ima veze i skola, vjeruj mi... Vrlo je bitno ako na celu imas nekoga obrazovanog. VD DIrektor vatrogasnog ima trogodisnju srednju. Nemaju ni komadanta jer da bi to neko bio, mora fakultet imati ... Oni ni cetverogodisnju srednu, a kamoli fakultet
I šta onda, javi se npr. neki rođak sa diplomom filozofskog fakulteta, on je vjerovatno bolji kadar od kvalifikovanih profesionalnih vatrogasaca koji taj posao rade godinama????
Imamo dosta "diplomaca" sa raznoraznih svjetskih poznatih univerziteta širom BiH koji leže na birou, ajmo sve zaposliti kao vatrogasce i eto nam rješenja problema "nestručnosti".
Vatrogasnim službama treba prije svega profesionalna obuka za zanimanje vatrogasca, pa neka to bude i srednja škola (otprilike svukud u svijetu prosječna kvalifikacija za tu službu) ili neka "vatrogasna akademija", zaposlenje dovoljnog broja ljudi (a ne da samo 12 bude zaduženo za područje visokog rizika), te opremanje po nekim svjetskim standardima.
Onih koji se znaju pametariti ima previše i na drugim funkcijama u državi.
- Banksy
- skafiskafsnjak
#643 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
pa covjece treba neko obrazovan i snalazljiv ko ce kako treba reagovati u ovakvim situacijama. Prvenstveno mislim na komadanta jedinice i nacelnike ili direktora civilne zastite. Neko ko ce znati kakve ovlasti ima i sta smije raditi, do koje granice, koga ce da zove, kome da "prijeti" itd itd. Ajmo se kladiti da ovi sto vode CZ ne znaju ni ZiS i ZOP.muzicar_iz_parka wrote:Dobro je da ne treba muzička škola kao u onome oglasu za deminera.L00d wrote:Ima veze i skola, vjeruj mi... Vrlo je bitno ako na celu imas nekoga obrazovanog. VD DIrektor vatrogasnog ima trogodisnju srednju. Nemaju ni komadanta jer da bi to neko bio, mora fakultet imati ... Oni ni cetverogodisnju srednu, a kamoli fakultet
I šta onda, javi se npr. neki rođak sa diplomom filozofskog fakulteta, on je vjerovatno bolji kadar od kvalifikovanih profesionalnih vatrogasaca koji taj posao rade godinama????
Imamo dosta "diplomaca" sa raznoraznih svjetskih poznatih univerziteta širom BiH koji leže na birou, ajmo sve zaposliti kao vatrogasce i eto nam rješenja problema "nestručnosti".![]()
Vatrogasnim službama treba prije svega profesionalna obuka za zanimanje vatrogasca, pa neka to bude i srednja škola (otprilike svukud u svijetu prosječna kvalifikacija za tu službu) ili neka "vatrogasna akademija", zaposlenje dovoljnog broja ljudi (a ne da samo 12 bude zaduženo za područje visokog rizika), te opremanje po nekim svjetskim standardima.
Onih koji se znaju pametariti ima previše i na drugim funkcijama u državi.
-
muzicar_iz_parka
#644 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Valjda bi bio red prvo uputiti veći broj pripadnika OSBiH, ionako su plaćeni a ništa skoro ne rade, dok recimo znaju buniti se kad im ne daju penziju sa 35 godina starosti.taxi_driver wrote:Cuj samo par gradjana jablanice. Pa nek udju u svaku kladionicu naci ce po 5-6 krsnih momaka sa olovkama i listicem. Treba neko mobilizacuju provesti,ako se ne odazovu, skidanje sa biroa pa nek onda iz svog djepa zdravstveno placa.
-
VjecitiStudent
#645 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Akademici su ipak naslutili razloge potpune nezainteresovanosti nase vlasti za gasenje ovih pozara:
A Glogosnica ... neka gori, tamo nema puno partijskih kadrova.Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 poziva sve institucije u BiH od političkih do istražnih i sudskih da katostrofalne razmjere požara tumače kao organizirani vid subverzivne djelatnosti protiv Bosne i Hercegovine, njenih prirodnih bogatstava i resursa i da sukladno tome preduzmu energične mjere samozaštite.
Nije samo antiustavna retorika put ka destrukciji BiH, sada su na djelu postupci koji konkretizuju tu retoriku na urušavanju temelja za samoodrživi opstanak, saopćeno je iz Kruga 99.
Dramatične klimatske promjene na Balkanu, praćene ekstremnim temperaturnim i padavinskim oscilacijama - snježnim i hladnim zimskim i sušnim ekvatorijalnim ljetnjim vrućinama danak su prije svega ljudskog faktora, njegovog činjenja ili nečinjenja.
Sada postaje više nego jasno da učestali požari, njihovo i nakon gašenja ponavljanje na istim područjima nisu samo posljedica uobičajenih uzroka, piromanstva i slično, već i ciljane namjere određenih, prije svega političko-energetskih lobija koji pustošenjem velikih površina uništavaju ključni argument i prepreku u ostvarenju njihovih nezajažljivih interesa i pretvaranja prirodnih rezervata u profitne energetske kapacitete, smatraju u Asocijaciji.
Učestalo ponavljanje, glavni putevi požarišta, anemičan odnos odgovornih struktura vlasti, prepuštanje lokalnoj zajednici svu borbu protiv vatrene stihije, nesolidarnost vlasti svih nivoa jednih sa drugima u ovim dramatičnim događajima, politikanstvo i razvodnjavanje organizovane aktivnosti na zaustavljanju katastrofe i obezbjeđenju nužnih materijalnotehničkih sredstava i ljudskih resursa, dokaz su tome, navodi se u saopćenju.
Krug 99 je mišljenja da se "dirigovanim požarima, pojedini dijelovi BiH iznimnih prirodnih vrijednosti žele devastirati i uništiti kako bi se i na ovaj način degradirale komparativne prednosti BiH koje ona nesumnjivo ima".
Uz to, sve učestaliji ekocid BiH dodatno usporava u integracijskim procesima prema EU, te postizanju potrebne održivosti u općem napretku i razvoju, smatra Krug 99.
-
muzicar_iz_parka
#646 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Šta vrijedi imati bilo koga na tom mjestu, ako niti ima dovoljno vatrogasaca na raspolaganju, ni tehnike, niti bilo čega neophodnog za suzbijanje požara. Kada bi doveo i komadanta vatrogasaca iz New Yorka ovdje ni on nebi mogao spriječiti veću štetu i ubrzati gašenje.L00d wrote:
pa covjece treba neko obrazovan i snalazljiv ko ce kako treba reagovati u ovakvim situacijama. Prvenstveno mislim na komadanta jedinice i nacelnike ili direktora civilne zastite. Neko ko ce znati kakve ovlasti ima i sta smije raditi, do koje granice, koga ce da zove, kome da "prijeti" itd itd. Ajmo se kladiti da ovi sto vode CZ ne znaju ni ZiS i ZOP.
Imamo toliko agencija, službi, komisija, pa smo opet u onome šta se ne jede. Nama fali čitava organizacija, nema tu šta ko kome da prijeti u slučaju požara, nego da se ide na suzbijanje/gašenje sa profesionalnim vatrogascima potpomognutim dobrovoljnim, pa bi se vremenom pojavili i ti pismeni koje ti željno iščekuješ.
U ovoj državi skoro ništa ne valja, vidjeli smo i zimus, najmanji problem u svemu tome je taj jedan komadant koga nema u Jablanici.
-
VjecitiStudent
#647 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Itekako, vrijedi ponoviti:
Sliježemo ramena, ne pozivamo nikoga na odgovornost, već po tko zna koji put stavljamo pokorno glavu na šišanje u krilo našim gospodarima. Ovce smo i kao ovce ne zaslužujemo bolje.
- vivaldi
#648 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Svi seru po sumokradicama, a tek se sada vidi koliko su ljudi uradili na preventivi od pozara.. 
- skafiskafsnjak
#649 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Pa dobro trenutno ...ali sto ti ljudi nisu do sada obezbjedili neke stvari ? Jel se tokom svih ovih godina moglo nesto obezbjediti ? Ja sam iz Jablanice i znam kakva je situacija. Parola "Ma nece kod nas" vise ne vazi ...muzicar_iz_parka wrote:Šta vrijedi imati bilo koga na tom mjestu, ako niti ima dovoljno vatrogasaca na raspolaganju, ni tehnike, niti bilo čega neophodnog za suzbijanje požara. Kada bi doveo i komadanta vatrogasaca iz New Yorka ovdje ni on nebi mogao spriječiti veću štetu i ubrzati gašenje.L00d wrote:
pa covjece treba neko obrazovan i snalazljiv ko ce kako treba reagovati u ovakvim situacijama. Prvenstveno mislim na komadanta jedinice i nacelnike ili direktora civilne zastite. Neko ko ce znati kakve ovlasti ima i sta smije raditi, do koje granice, koga ce da zove, kome da "prijeti" itd itd. Ajmo se kladiti da ovi sto vode CZ ne znaju ni ZiS i ZOP.
Imamo toliko agencija, službi, komisija, pa smo opet u onome šta se ne jede. Nama fali čitava organizacija, nema tu šta ko kome da prijeti u slučaju požara, nego da se ide na suzbijanje/gašenje sa profesionalnim vatrogascima potpomognutim dobrovoljnim, pa bi se vremenom pojavili i ti pismeni koje ti željno iščekuješ.
U ovoj državi skoro ništa ne valja, vidjeli smo i zimus, najmanji problem u svemu tome je taj jedan komadant koga nema u Jablanici.
-
VjecitiStudent
#650 Re: ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH
Fujvivaldi wrote:Svi seru po sumokradicama, a tek se sada vidi koliko su ljudi uradili na preventivi od pozara..