BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
ing-ecc

#62476 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

crnivrag wrote:Evo bio sam na Malti, i na staroj kartici nije htjelo da prikaže LTE mrežu, te sam otišao u Mercator u Ložioničkoj, i tamo promijenio SIM za USIM, a zatim se vratio ponovo na Maltu pred BH Telecom, uhvatio LTE mrežu, testirao i sve snimio, evo snimak stiže samo da ga smontiram :D
Koji ti je APN :P
crnivrag

#62477 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

diablobih wrote:Ma bila je kod vraga USIM, nego on nesto laprdao :D
Pogledaj video testiranja 4G mreže na prije 2 stranice, dakle nije mi se uopšte prikazivala LTE mreža ispred BH Telecom-a na Malti, i odmah sam otišao na Info pult u Mercatoru, zamijenio karticu i vratio se ispred BH Telecom-a na Malti, i odmah mi se izlistala LTE mreža, spojilo na nju, i došlo do prenosa podataka.
crnivrag

#62478 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

ing-ecc wrote: Koji ti je APN :P
active.bhmobile.ba
diablobih

#62479 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

crnivrag wrote:
diablobih wrote:Ma bila je kod vraga USIM, nego on nesto laprdao :D
Pogledaj video testiranja 4G mreže na prije 2 stranice, dakle nije mi se uopšte prikazivala LTE mreža ispred BH Telecom-a na Malti, i odmah sam otišao na Info pult u Mercatoru, zamijenio karticu i vratio se ispred BH Telecom-a na Malti, i odmah mi se izlistala LTE mreža, spojilo na nju, i došlo do prenosa podataka.
Mozda si samo trebao restartovati mob ili upaliti airplane mode on/off i doslo bi ti.
sasajev

#62480 Re: BHTelecom All About

Post by sasajev »

Nermin_BH wrote:Prije pola godine promjenio sam sim karticu i nije usim nova.
Jedina prava provjera je da pokusate dodati kontakt na sim i ako vam ima polje email onda je usim nova.

@edit: zaboravio sam spomenuti da imam 2 phonebooka, ali nije usim jer kad pokusam dodati kontakt nema email polje.
Ma kod mene ima samo kontakt, broj i melodija. I dupli imenik... Ma u ponedeljak vidjeti, ako ne bude 4G,otici zamjeniti i sta ces... Svako palamudjenje dalje je bespredmetno
drug_profi

#62481 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

channel10 wrote:
drug_profi wrote:Pa i mojM paketima je saobraćaj prema drugim mrežama u BiH koštao jednako kao unutar mreže i ulazio u cijenu pretplate.
Sad je to samo preslikano na ove extra pakete.
A koliko su koštali ti paketi? Koliko para i koliko minuta u tim paketima?
Pa znas i sam. 15+PDV. Minuta 20 feninga + PDV.
Vec sam rekao da fakticki taj saobracaj ne pravi nikakav trosak telekomima. Vec je cista otplata amortizacije opreme i ostatak zarada.
Moze ti ponuditi beskonacne razgovore za 15 maraka, ali sto bi to radaio jer tad nece moci prodati jace pakete za 100 maraka.
Jedino na cemu imaju trosak je data promet, jer tu placaju vanjskom nadprovajderu.
Znaci sad su ovi minuti fakticki gratis. Neko je konačno skontao da se viber treba staviti pod kontrolu tako sto ces dati fakticki besplatne razgovore i prodati u stvari data promet, te na tom principu koncipirati ponudu. Ljudi traze gigabajte, a prodaj im to, a ko sarenu lazu stavi jos kamaru minuta i poruka.
Pa ja nisam u zivotu poslao 100 SMS poruka ukupno ili pricao 100 minuta u mjesec dana, ali eto, ono gratis fol pa imas da se useres...
crnivrag

#62482 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

diablobih wrote: Mozda si samo trebao restartovati mob ili upaliti airplane mode on/off i doslo bi ti.
To sam probavao, i airplane mode i gašenje mobitela.

Bio bukvalno 10 minuta ispred zgrade BH Telecom-a sa mobitelom :D
REDDEVILS

#62483 Re: BHTelecom All About

Post by REDDEVILS »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zalihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Evo papirologije:

Stara SIM kartica:

Image

Nova USIM kartica:

Image

Račun:

Image

Zahtjev:

Image

Otpremnica:

Image
Ja sam mami zamjenio karticu u novembru 2017 godine i izgleda da je ista kao i kod tebe tj. USIM :)
Image
Tesla Edison

#62484 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

Hajlac wrote:
TESLA_EDISON wrote: E trebao si na početku ovako uraditi :D. Kao što sam i rekao, nije USIM. Stari postpaid zamjenski paket, tj. stare zalihe. Vidiš po čipu da je stara kartica a i po ICCID-u. Taj stari počinje 8938762 a USIM počinju sa 893870X.
Eh vidis, kod mene upravo suprotno (imam dual sim tj dodatnu izdanu karticu): sa 8938701xxxx u telefonu, nemam DualPhoneBook opciju a sa 8938762xxxx imam :-)
Mislim, ne morate meni vjerovati, imate i Google.

Da postavimo stvari ovako:
1. Samo USIM ima kapacitet od preko 250 kontakata (Dualphonebook 2x250=500 kontakata);
2. Samo USIM ima dodatne SIM "aplikacije" a one se nalaze pod opcijom "menu"

Ti imaš i jedno i drugo.

Da neki ne kažu da izmišljam toplu vodu evo sa Google-a:
SIM cards (Subscriber Identity Module) are used to communicate on GSM networks. With the introduction of UMTS or 3G, it’s highly recommended to use a USIM card to access UMTS network. Although it’s possible to access it with a simple SIM card, the USIM have many advantages as compared to the SIM:

• A USIM is a klix computer which is able to handle several mini applications, for instance a contactless e-purse for the subway, a local service portal giving you access to your phone bill, etc;

• A 3G (UMTS) handset equipped with a USIM card can be used to make video calls, assuming the calling area is covered by a 3G network;

• Regarding security, a new algorithm is integrated (it’s derived from recent researches in cryptology). It allows to protect you from unauthorized access to your phone line, and therefore to be charged with fraudulent calls on your bill;

• Your calls and data exchanges are encrypted using keys computed by the USIM, and these keys are stronger than those provided by SIMs.

• The phonebook is much bigger on the USIM, allowing thousands of contacts (instead of a maximum of 255 in a SIM). Each USIM contact is also richer, for instance it can contain email addresses, a second or third phone number, etc;

• Contacts in the USIM are stored much more securely on the USIM as compared to using the phone memory.
Zatim dodatna literatura na:
https://www.slideshare.net/mobile/ikwe2 ... m-for-lte
SIM is a old guy, but USIM (card's name is UICC, USIM is logical module) is new designed specially for UMTS (3G) generation. While SIM can also be used to access 3G, USIM has extra advantages over SIM:

3G Video Calls (not supported with SIM)

Higher Security: USIM introduces new algorithm to prevent unauthorized access to phone line. Plus, it encrypts your calls and internet traffic with stronger encryption keys. It stores contacts securely too.

Bigger and Improved phonebook: USIM allows you to store thousands of contacts (limit on SIM is 255). Each contact can now contain email id and more than one phone number.

USIM can run small applications like computer (SIM's analog is simple SIM menu which can't compute something by own other than communicating with carrier's server).
USIM could mean one of two things.

Universal Subscriber Identity Module, which refers to the software that runs within the SIM card (technically now called a UICC (Universal Integrated Circuit Card) in UMTS parlance).
uSIM could also mean microSIM (using u rather than μ), a SIM card format (technically known as 3FF) smaller than the miniSIM (2FF) used in most devices.
USIM
In GSM-only times, the SIM consisted of the hardware and the software. With the advent of UMTS this naming was split: the SIM was now an application and hence only software. The hardware part was called UICC. This split was necessary because UMTS introduced a new application, the universal subscriber identity module (USIM). The USIM brought, among other things, security improvements like the mutual authentication and longer encryption keys and an improved address book.

UICC
Main article: Universal integrated circuit card
"SIM cards" in developed countries today are usually UICCs containing at least a SIM application and a USIM application. This configuration is necessary because older GSM only handsets are solely compatible with the SIM application and some UMTS security enhancements rely on the USIM application.

Other variants
On cdmaOne networks, the equivalent of the SIM card is the R-UIM and the equivalent of the SIM application is the CSIM.

A virtual SIM is a mobile phone number provided by a mobile network operator that does not require a SIM card to connect phone calls to a user's mobile phone.

Po svemu sudeći i po ovome što vidimo ovdje, Crni je imao USIM i svako sa Dualphonebook ima USIM.

Iskreno da budem malo sam zatečen sa ovim svim jer USIM je zadnja generacija fizičkih kartica a crni je takvu imao i nije uhvatio 4G :-).

Moguće da je neka restrikcija od strane telekoma do konačnog puštanja mreže. Kako god, idem malo ovo istražiti, nisu mi jasne neke stvari iskreno.

Na kraju, mučno mi je postala ova rasprava koja se pretvorila u debatu dva tabora umjesto da se raspravom pokuša doći do riješenja ili zaključka. Mnogi kao djeca žele dokazati da imaju "najveći" i da su u pravu. Daleko je to od diskusije i rasprave već prelazi u svađu i nadmetanje a kao takvo znamo da ničemu ne vodi

Ako šta saznam, javim :) (ako ostane ko normalan na temi)
Last edited by Tesla Edison on 04/04/2019 21:58, edited 1 time in total.
holle

#62485 Re: BHTelecom All About

Post by holle »

Drug profi, pricas o stvarima o kojima nisi dovoljno informisan. Postoji nesto sto se zove interkonekcijski trosak. Ukratko, svaka minuta poziva ili sms koji sa bh telekom prikljucka zavrsi na mrezi drugog operatora (mtel, eronet) izaziva fiksni trosak telekomu, tj telekom je duzan platiti mtelu ili eronetu odredjeni iznos. Dakle, telekom itekako moze ici u minus, narocito sa paktima koji imaju mnogo ukljucenih minuta.
probook

#62486 Re: BHTelecom All About

Post by probook »

J**o vas vise USIM :run:
channel10

#62487 Re: BHTelecom All About

Post by channel10 »

drug_profi wrote:
channel10 wrote:
drug_profi wrote:Pa i mojM paketima je saobraćaj prema drugim mrežama u BiH koštao jednako kao unutar mreže i ulazio u cijenu pretplate.
Sad je to samo preslikano na ove extra pakete.
A koliko su koštali ti paketi? Koliko para i koliko minuta u tim paketima?
Pa znas i sam. 15+PDV. Minuta 20 feninga + PDV.
Vec sam rekao da fakticki taj saobracaj ne pravi nikakav trosak telekomima. Vec je cista otplata amortizacije opreme i ostatak zarada.
Moze ti ponuditi beskonacne razgovore za 15 maraka, ali sto bi to radaio jer tad nece moci prodati jace pakete za 100 maraka.
Jedino na cemu imaju trosak je data promet, jer tu placaju vanjskom nadprovajderu.
Znaci sad su ovi minuti fakticki gratis. Neko je konačno skontao da se viber treba staviti pod kontrolu tako sto ces dati fakticki besplatne razgovore i prodati u stvari data promet, te na tom principu koncipirati ponudu. Ljudi traze gigabajte, a prodaj im to, a ko sarenu lazu stavi jos kamaru minuta i poruka.
Pa ja nisam u zivotu poslao 100 SMS poruka ukupno ili pricao 100 minuta u mjesec dana, ali eto, ono gratis fol pa imas da se useres...
Da, ali ima ljudi koji trose tako da se ta ponuda BHT i Mtela ne mogu porediti i Mtel je bio zadnjih 5 godina daleko ispred BHT, do ove ponude BHT. Sad su oni bolji, ali dokle, to cemo vidjeti :)
Vjerovatno ce i Mtel ubrzo odgovoriti.
Sehro

#62488 Re: BHTelecom All About

Post by Sehro »

probook wrote:J**o vas vise USIM :run:
:thumbup: :kiss: :bih:
Tesla Edison

#62489 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

probook wrote:J**o vas vise USIM :run:
Ma vala u pravu si. Previše nelogičnosti i kontradiktornosti. Od USIM-ova sa 500 kontakata koji ne hvataju 4G, preko raznih obavijesti od operatera pa sve do urednih korištenja 4G mreže sa postojećim karticama u inostranstvu. Nema ko se ne bi pogubio i smučilo mu se. Izgleda da svi i imaju USIM ali im ne radi (ako sam :evil: nije šta zeznuo :D)

Ne bi me čudilo da je na Malti pušten 4G samo za manji broj tek aktiviranih kartica jer je testna faza i da nam se sad neko iz Telekoma smije uz kolu i kokice :D

Jedino u ponedjeljak možemo znati na čemu smo.
drug_profi

#62490 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

holle wrote:Drug profi, pricas o stvarima o kojima nisi dovoljno informisan. Postoji nesto sto se zove interkonekcijski trosak. Ukratko, svaka minuta poziva ili sms koji sa bh telekom prikljucka zavrsi na mrezi drugog operatora (mtel, eronet) izaziva fiksni trosak telekomu, tj telekom je duzan platiti mtelu ili eronetu odredjeni iznos. Dakle, telekom itekako moze ici u minus, narocito sa paktima koji imaju mnogo ukljucenih minuta.
Priznajem da mi nije struka. Naravno da ima interkonekcijski trosak, ali sam smatrao da ne trebam naglasavati i govoriti o ociglednim poslovnim modelima koji telekomi između sebe dogovaraju i gdje je na kraju razlika za platiti mizerna. Jer i iz drugih mreza zovu u bhmobile pa se sve svodi na simbolicne sume nakon prebijanja, a svima daje mogucnost da daju zvučne ponude tipa 500 minuta prema svim mrezama u BiH.
Pa evo su dogovorili i međunarodne rominge za ništa. Minuta ili poruka je sad bezvezni trosak telekomima.
channel10

#62491 Re: BHTelecom All About

Post by channel10 »

drug_profi wrote:
holle wrote:Drug profi, pricas o stvarima o kojima nisi dovoljno informisan. Postoji nesto sto se zove interkonekcijski trosak. Ukratko, svaka minuta poziva ili sms koji sa bh telekom prikljucka zavrsi na mrezi drugog operatora (mtel, eronet) izaziva fiksni trosak telekomu, tj telekom je duzan platiti mtelu ili eronetu odredjeni iznos. Dakle, telekom itekako moze ici u minus, narocito sa paktima koji imaju mnogo ukljucenih minuta.
Priznajem da mi nije struka. Naravno da ima interkonekcijski trosak, ali sam smatrao da ne trebam naglasavati i govoriti o ociglednim poslovnim modelima koji telekomi između sebe dogovaraju i gdje je na kraju razlika za platiti mizerna. Jer i iz drugih mreza zovu u bhmobile pa se sve svodi na simbolicne sume nakon prebijanja, a svima daje mogucnost da daju zvučne ponude tipa 500 minuta prema svim mrezama u BiH.
Pa evo su dogovorili i međunarodne rominge za ništa. Minuta ili poruka je sad bezvezni trosak telekomima.
Da je to tako, ne bi BHT cekao 5 godina da uvrsti ovakvu ponudu sa minutama prema svim mrezama.
drug_profi

#62492 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

channel10 wrote:
Da je to tako, ne bi BHT cekao 5 godina da uvrsti ovakvu ponudu sa minutama prema svim mrezama.
:mrgreen:
Ih bas ne bi? :lol:

Pa ista je cijena prema drugim mrezama vec godinama samo sto su ti ih naplacivali po 20 feninga. Sad su skontali da neces svakako potrositi ono sto ti daju, a dace ti ponudu da se useres. I sad vise nema prenosa nepotrosenih minuta.
Mislis da neko nije na papir sve stavio i ubijedio upravu da nece biti na zijanu, a da ce privuci nove korisnike od konkurencije.
Last edited by drug_profi on 04/04/2019 22:13, edited 1 time in total.
channel10

#62493 Re: BHTelecom All About

Post by channel10 »

drug_profi wrote:
channel10 wrote:
Pa zasto bi cekali i gubili korisnike i novac?
diablobih

#62494 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

channel10 wrote:
drug_profi wrote:
channel10 wrote:
Isto kao sto su cekali na sve dosad, od interneta mobilnog, do ponude u drugim sferama. Zato sto im se moze.
channel10

#62495 Re: BHTelecom All About

Post by channel10 »

drug_profi wrote:
channel10 wrote:

Pa ista je cijena prema drugim mrezama vec godinama samo sto su ti ih naplacivali po 20 feninga. Sad su skontali da neces svakako potrositi ono sto ti daju, a dace ti ponudu da se useres. I sad vise nema prenosa nepotrosenih minuta.
Mislis da neko nije na papir sve stavio i ubijedio upravu da nece biti na zijanu, a da ce privuci nove korisnike od konkurencije.
Ma tebi nije dobro, nikako. Jedni nude 3000 minuta prema svima, dok drugi nude upola manje i to samo u svojoj mrezi za iste pare i tebi to isto. I tako 4-5 godina. Izgubili ko zna koliko korisnika, a time i love....
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#62496 Re: BHTelecom All About

Post by sime_cipol »

Ljudima koji rade na salterima i info centru treba dati stimulaciju ovaj mjesec. Mogu misliti broj poziva i pitanja sa kojima se srecu ovih dana :D
channel10

#62497 Re: BHTelecom All About

Post by channel10 »

diablobih wrote:
channel10 wrote:
drug_profi wrote:

Isto kao sto su cekali na sve dosad, od interneta mobilnog, do ponude u drugim sferama. Zato sto im se moze.
Na samrti se trznuli :D
drug_profi

#62498 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

channel10 wrote:
drug_profi wrote:
channel10 wrote:
Pa ko ti kaze da su ista gubili. Ja ne vidjeh da je bila znacajna migracija sa BHmobile.
Ako se konacno i pokazala, odlucili su da reaguju ovim paketima.
Ljudi su trosili svoje pretplate i drzali se unutar nekih granica uglavnom.
Evo moj primjer. Ja placam kcerki studentu onaj paket od 11,70. I nikad preko toga. Sto imas - imas raspolazi i pazi kako trosis.
Sad cu joj uzeti ovaj student 15. Eto 3 dodatne marke telekomu.
Znaci telekom je uspio od mene dobiti dodaten 3 marke svaki mjesec, a trosak koji ce za to imati nece bitno porasti.
drug_profi

#62499 Re: BHTelecom All About

Post by drug_profi »

channel10 wrote:
drug_profi wrote:
channel10 wrote:

Ma tebi nije dobro, nikako. Jedni nude 3000 minuta prema svima, dok drugi nude upola manje i to samo u svojoj mrezi za iste pare i tebi to isto. I tako 4-5 godina. Izgubili ko zna koliko korisnika, a time i love....
A ok, izvini. Odoh se lijeciti.
Tesla Edison

#62500 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

:lol: :lol: :lol:

:run:
Locked