BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
sasajev

#62451 Re: BHTelecom All About

Post by sasajev »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zalihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Evo papirologije:

Stara SIM kartica:

Image

Nova USIM kartica:

Image

Račun:

Image

Zahtjev:

Image

Otpremnica:

Image
Znaci bila je "nova" kartica za koju su ti rekli da je ne treba mjenjati? Ona iz tri dijela? Sa malim cipom?
Vidim slike.... Samo da i ti to potvrdis :mrgreen:
Ako dobro vidim, obje kartice su nano sim?
crnivrag

#62452 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

sasajev wrote: Znaci bila je "nova" kartica za koju su ti rekli da je ne treba mjenjati? Ona iz tri dijela? Sa malim cipom?
Vidim slike.... Samo da i ti to potvrdis :mrgreen:
Da, bila je kartica koja se odmah mogla izvaditi na veličine mini, micro i nano, a mijenjao je prije 3 godine u Telecom centru na Dobrinji, jer mi je trebao nano SIM za mobitel.
Tesla Edison

#62453 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

Pa nema veze jel nano ili micro. Stvar je da je kartica SIM tj stare sim kartice koje nisu USIM. Vidi se razlika u čipu i ICCID-U. Bilo koja kartica može biti u tri veličine samo ove stare kartice je riskantno rezati već je bolje kupiti fabrički izrezanu.
dzipalo

#62454 Re: BHTelecom All About

Post by dzipalo »

TESLA_EDISON wrote:Pa nema veze jel nano ili micro. Stvar je da je kartica SIM tj stare sim kartice koje nisu USIM. Vidi se razlika u čipu i ICCID-U. Bilo koja kartica može biti u tri veličine samo ove stare kartice je riskantno rezati već je bolje kupiti fabrički izrezanu.
Je*i ga sad si skroz okrenuo pricu. Prvo si govorio da su stare kartice one koje imaju veliki cip i ne mogu se nikako izrezati na nano. Sad govoris da i te stare mogu biti nano. Nije majka Muju klela sto se kockao nego sto se vadio.
sasajev

#62455 Re: BHTelecom All About

Post by sasajev »

TESLA_EDISON wrote:
crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zalihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Evo papirologije:

Stara SIM kartica:

Image

E trebao si na početku ovako uraditi :D. Kao što sam i rekao, nije USIM. Stari postpaid zamjenski paket, tj. stare zalihe. Vidiš po čipu da je stara kartica a i po ICCID-u. Taj stari počinje 8938762 a USIM počinju sa 893870X.

Kako god, nadam se da si sada happy, prvo javno testiranje 4G mreže u BiH. Što jest jest, to je za čestitanje šta god go mislio :).
Nije mi bilo mrsko potraziti, i kod mene isti zamjenski postpaid paketi, isti serijski brojevi kartica, taj 8938762, obje pretplate uzete 2017 godine. Toliko o 2009,toliko o mudrovanju kako su sve kartice USIM, cak ni po tvojim standardima nisu! Obje kartice su nano, najmanji cip...
Pa hoces li vise prestati pricati gluposti, zamajavati narod ovuda, smjesan si svakom zivom vise, prekini bolan dok se nisi okacio od srama...
Tesla Edison

#62456 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

dzipalo wrote:
TESLA_EDISON wrote:Pa nema veze jel nano ili micro. Stvar je da je kartica SIM tj stare sim kartice koje nisu USIM. Vidi se razlika u čipu i ICCID-U. Bilo koja kartica može biti u tri veličine samo ove stare kartice je riskantno rezati već je bolje kupiti fabrički izrezanu.
Je*i ga sad si skroz okrenuo pricu. Prvo si govorio da su stare kartice one koje imaju veliki cip i ne mogu se nikako izrezati na nano. Sad govoris da i te stare mogu biti nano. Nije majka Muju klela sto se kockao nego sto se vadio.
Pa vidiš na slici da je veći čip od nove koju je dobio. Drugo, kartice sa ICCID-om koje počinju sa 8938761/62 se ne proizvode već deceniju. Dakle stare zalihe. Za ove kartice se preporučivala zamjena i kada 3G nije dobro radio i korisnici su mijenjali za "nove" tj za iste one koju ja i većina drugih koriste godinama i koji neće morati mijenjati.

Iste te kartice koriste i Eronet i Mtel i nema zamjena.

Kako god, kada se 8. aprila pusti 4G širom BiH, vidjećete i sami da preko 90% ljudi nema potrebe za zamjenama što je i bila prvobitna priča.
Tesla Edison

#62457 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

sasajev wrote: Nije mi bilo mrsko potraziti, i kod mene isti zamjenski postpaid paketi, isti serijski brojevi kartica, taj 8938762, obje pretplate uzete 2017 godine. Toliko o 2009,toliko o mudrovanju kako su sve kartice USIM, cak ni po tvojim standardima nisu! Obje kartice su nano, najmanji cip...
Pa hoces li vise prestati pricati gluposti, zamajavati narod ovuda, smjesan si svakom zivom vise, prekini bolan dok se nisi okacio od srama...
Didgeridoo, pazi da ti vjerujem. Isto kao i kad si tvrdio da si 4 ultre zamijenio besplatno. Ljudi slikali fiskalne račune, ti tvrdio da radnici na šalteru daju lažne informacije.
Opusti se, ako si tako siguran u svoje tvrdnje, sačekaj 8. april. Sad će to, u ponedjeljak.
dzipalo

#62458 Re: BHTelecom All About

Post by dzipalo »

TESLA_EDISON wrote: Pa vidiš na slici da je veći čip od nove koju je dobio. Drugo, kartice sa ICCID-om koje počinju sa 8938761/62 se ne proizvode već deceniju. Dakle stare zalihe. Za ove kartice se preporučivala zamjena i kada 3G nije dobro radio i korisnici su mijenjali za "nove" tj za iste one koju ja i većina drugih koriste godinama i koji neće morati mijenjati.

Kako god, kada se 8. aprila pusti 4G širom BiH, vidjećete i sami da preko 90% ljudi nema potrebe za zamjenama što je i bila prvobitna priča.
Ja sam pratio tu raspravu od pocetka jer me zanimalo hocu li trebati mijenjati karticu i tvoja prica je bila ova:
TESLA_EDISON wrote:Sve kartice novije od 2009. godine neće se morati mijenjati. Da stavimo tačku na ovo.

Isto ste ko djeca svi. Trenutne kartice koje koristite su USIM. Rijetko ima onih sa karticama starijim od 10 godina jer se te kartice moraju mijenjati ako želiš da ti i 3G radi stabilno.

Svi poletjeli da Telekomu date 5KM. Haj, sevap je.
TESLA_EDISON wrote: Izgleda neko bubnuo i brže bolje uklonili obavijest. Bez USIM-a ne bi radio ni 3G tako da skoro svi i imaju te kartice. Stare SIM kartice treba mijenjati, da li će biti besplatno ili 5KM, to je do njih.

USIM prepoznaješ po čipu na kartici. Ako je veliki čip koji zahvati skoro cijelu površinu mini SIM kartice, onda se treba mjenjati jer to nije USIM.
Dakle, kod forumasa :evil: je radio 3G a morao je mijenjati karticu jer ta nije registrovala 4G. Zatim, cip mu nije zahvatao cijelu povrsinu MINI SIM kartice nego nano SIM. Po svemu sudeci izgleda da nisi bio u pravu, ali evo ja necu mijenjati karticu pa cemo vidjeti hocu li imati 4G, to mi je najbolji test.
escobar__

#62459 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ »

I dalje o karticama... :-)

S karticom BH Telekoma starom dvije godine sam ove godine 'hvatao' LTE mreže u roamingu, dakle ne pije vode ni ona priča da je njihova distribucija krenula tek prošle godine.

Ipak bih preporučio da sačekate komercijalizaciju usluge i vidite hoće li biti 4G mreže ili ne, a onda u skladu s tim eventualno mijenjati SIM. GDje žurite jebo te, pa kasnimo s LTE mrežom godinama i sad frka strpit se mjesec dana dok sve ne krene...
isx

#62460 Re: BHTelecom All About

Post by isx »

:D
crnivrag

#62461 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

Evo obje kartice jedna pored druge, i ja iskreno ne vidim razliku u izgledu čipova:

Image
isx

#62462 Re: BHTelecom All About

Post by isx »

sasajev wrote:Nije mi bilo mrsko potraziti, i kod mene isti zamjenski postpaid paketi, isti serijski brojevi kartica, taj 8938762, obje pretplate uzete 2017 godine. Toliko o 2009,toliko o mudrovanju kako su sve kartice USIM, cak ni po tvojim standardima nisu! Obje kartice su nano, najmanji cip...
Nemoj tako prozvat će i tebe mojim klonom ili mene tvojim. :D
Last edited by isx on 04/04/2019 21:23, edited 2 times in total.
sasajev

#62463 Re: BHTelecom All About

Post by sasajev »

TESLA_EDISON wrote:
sasajev wrote: Nije mi bilo mrsko potraziti, i kod mene isti zamjenski postpaid paketi, isti serijski brojevi kartica, taj 8938762, obje pretplate uzete 2017 godine. Toliko o 2009,toliko o mudrovanju kako su sve kartice USIM, cak ni po tvojim standardima nisu! Obje kartice su nano, najmanji cip...
Didgeridoo, pazi da ti vjerujem. Isto kao i kad si tvrdio da si 4 ultre zamijenio besplatno. Ljudi slikali fiskalne račune, ti tvrdio da radnici na šalteru daju lažne informacije.
Opusti se, ako si tako siguran u svoje tvrdnje, sačekaj 8. april. Sad će to, u ponedjeljak.
Drug, pobrkao si loncice :D Prati malo moje postove, ovde i na telemahu, moj jedan i jedini profil. Nemam ja nista protiv tebe licno, samo si, brate, izgleda ona vrsta ljudi koji hoce u sve da se mijesa i da bude najglasniji u drustvu bez obzira sto nema pojma o cemu prica, sto valja gluposti, ne treba ti to u zivotu....Nemoj da ti se raja smije, ni ovde ni u pravom zivotu... Iritantno je... Ohani malo... Pozdrav druze :wink:
Tesla Edison

#62464 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

dzipalo wrote:
TESLA_EDISON wrote: Pa vidiš na slici da je veći čip od nove koju je dobio. Drugo, kartice sa ICCID-om koje počinju sa 8938761/62 se ne proizvode već deceniju. Dakle stare zalihe. Za ove kartice se preporučivala zamjena i kada 3G nije dobro radio i korisnici su mijenjali za "nove" tj za iste one koju ja i većina drugih koriste godinama i koji neće morati mijenjati.

Ja sam pratio tu raspravu od pocetka jer me zanimalo hocu li trebati mijenjati karticu i tvoja prica je bila ova:
TESLA_EDISON wrote:Sve kartice novije od 2009. godine neće se morati mijenjati. Da stavimo tačku na ovo.

Isto ste ko djeca svi. Trenutne kartice koje koristite su USIM. Rijetko ima onih sa karticama starijim od 10 godina jer se te kartice moraju mijenjati ako želiš da ti i 3G radi stabilno.

TESLA_EDISON wrote: Izgleda neko bubnuo i brže bolje uklonili obavijest. Bez USIM-a ne bi radio ni 3G tako da skoro svi i imaju te kartice. Stare SIM kartice treba mijenjati, da li će biti besplatno ili 5KM, to je do njih.

USIM prepoznaješ po čipu na kartici. Ako je veliki čip koji zahvati skoro cijelu površinu mini SIM kartice, onda se treba mjenjati jer to nije USIM.
Dakle, kod forumasa :evil: je radio 3G a morao je mijenjati karticu jer ta nije registrovala 4G. Zatim, cip mu nije zahvatao cijelu povrsinu MINI SIM kartice nego nano SIM. Po svemu sudeci izgleda da nisi bio u pravu, ali evo ja necu mijenjati karticu pa cemo vidjeti hocu li imati 4G, to mi je najbolji test.
Možeš po ICCD-u vidjeti, možeš po aplikaciji Sim toolkit, ako imaš dualphonebook, onda ti je sigurno USIM. Nezahvalno je ovako govoriti da li trebaš mijenjati ili ne. Niko ne zna šta je u tvom telefonu i koja je kartica. Kažem da će ogromna većina ljudi imati 4G bez zamjene stim da uvijek se nađe izuzetaka kao kod :evil:.

Neke poslovnice su imale isključivo nove USIM kartice godinama, neke su dobile stare zalihe. Nije ih puno ali ih je bilo pa se znalo desiti da neke kartice kupljene nedavno, dobiju stare kartice. Kako god, od ponedjeljka će se sve znati :)
ing-ecc

#62465 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

diablobih wrote:
zateznistub wrote:Čime vi zacatavate temu...toliko računa na koiljima se mogu čuvati brojevi vi evo desetu stranicu o SIM karticama....
Sve je kriv inc-enc, on je poceo sa tim svime :D Sad ne mozes dokazati ljudima da ne bacaju petaka.
:thumbup: :lol: :lol: :thumbup:
Sad procitah nekih 10-ak stranica u mjeri vise skeniranja nego citanja i skontah da sam zajebo stvar :roll: imam jos nekih 5 stranica al ne znam hocu li vise :-) Istina paralelno idu uglavnom dvije rasprave, novi mobilni paketi i 4G
Kontam da je kako izbrojati postove najaktivnijih i ponovljena pitanja i odgovore :skoljka:
I sad i ne znam hocu li i smijem li pokazati 4G na ekranu i brzine :run:
sasajev

#62466 Re: BHTelecom All About

Post by sasajev »

TESLA_EDISON wrote:
dzipalo wrote:

Možeš po ICCD-u vidjeti, možeš po aplikaciji Sim toolkit, ako imaš dualphonebook, onda ti je sigurno USIM. Nezahvalno je ovako govoriti da li trebaš mijenjati ili ne. Niko ne zna šta je u tvom telefonu i koja je kartica. Kažem da će ogromna većina ljudi imati 4G bez zamjene stim da uvijek se nađe izuzetaka kao kod :evil:.

Neke poslovnice su imale isključivo nove USIM kartice godinama, neke su dobile stare zalihe. Nije ih puno ali ih je bilo pa se znalo desiti da neke kartice kupljene nedavno, dobiju stare kartice. Kako god, od ponedjeljka će se sve znati :)

Pa ko mene kartica ima dupli imenik i ima taj ICCD koji sam naveo, znaci, po tebi, stari, koji ne bi smjela imati. :D
Bilo bi ti laganije ovako kao nama, supljirati sbbkbb, nemoj tvrditi nesto za sta nisi siguran.
Sta god ti mislio, niko od nas nije zeljan odlaska u telekom i bespotrebnog zadrzavanja samo da bi dobio nesto sto vec imas....
MTV

#62467 Re: BHTelecom All About

Post by MTV »

crnivrag wrote:
Nova USIM kartica:

Image
E ovako izgleda certifikat i kad je mama prije godinu dana mijenjala SIM. Samo umjesto Marka (2. pobjednik pinkovih zvezdica) je Mario Drmac.

Image

Lijevo zamjenjena kartica (stara 15+ godina) dana 6.3.2018.
Image

Desno zamijenjena kartica (stara 15+ godina) dana 3.4.2019.

Po serijskom broju obadvije USIM.
Last edited by MTV on 04/04/2019 21:36, edited 1 time in total.
crnivrag

#62468 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

TESLA_EDISON wrote: Možeš po ICCD-u vidjeti, možeš po aplikaciji Sim toolkit, ako imaš dualphonebook, onda ti je sigurno USIM. Nezahvalno je ovako govoriti da li trebaš mijenjati ili ne. Niko ne zna šta je u tvom telefonu i koja je kartica. Kažem da će ogromna većina ljudi imati 4G bez zamjene stim da uvijek se nađe izuzetaka kao kod :evil:.
Evo kod mene na staroj ima Dual Phonebook:

Image

Na novoj samo servisne informacije:

Image
Tesla Edison

#62469 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:Evo obje kartice jedna pored druge, i ja iskreno ne vidim razliku u izgledu čipova:

Image
Izgleda da mi se učinilo na prvoj slici da je stara kartica malo veća. Iskreno bio sam uvjeren da se u SIM "više" fizički razlikuje. Priznajem, tu sam fulo :D
Kako god, USIM ima veliki broj korisnika preko 90%, svi mogu provjeriti jednostavno preko SIM Toolkit aplikacije koja se automatski pojavi kada se USIM ubaci u telefon.
Tako isto i preko ICCID-a.

Da podsjetim, priča je u početku bila da se sve sim kartice moraju mjenjati, što nije tačno. Samo određene i to mali broj a ti si vraže baš bio taj peh :). Bez veze se rasprava otegla na desetine stranica a sve zbog pojedinca sa više nickova. Kako god, od ponedjeljka će mnogi biti sretni kada se spoje na 4G a nisu mijenjali kartice.

Neki to već mogu godinama u mrežama u inostranstvu, HR, SRB,... i već su se uvjerili da im radi te su to ovdje i pisali. Također i kod ostalih operatera nema mijenjanja kartica a iz Telekoma su neki obavještavali da nema potrebe za zamjenama.
Hajlac

#62470 Re: BHTelecom All About

Post by Hajlac »

TESLA_EDISON wrote: E trebao si na početku ovako uraditi :D. Kao što sam i rekao, nije USIM. Stari postpaid zamjenski paket, tj. stare zalihe. Vidiš po čipu da je stara kartica a i po ICCID-u. Taj stari počinje 8938762 a USIM počinju sa 893870X.
Eh vidis, kod mene upravo suprotno (imam dual sim tj dodatnu izdanu karticu): sa 8938701xxxx u telefonu, nemam DualPhoneBook opciju a sa 8938762xxxx imam :-)

I kad se sa druge strane pogleda, 8938701xxxx ima PUNO veci cip!
Last edited by Hajlac on 04/04/2019 21:39, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#62471 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Možeš po ICCD-u vidjeti, možeš po aplikaciji Sim toolkit, ako imaš dualphonebook, onda ti je sigurno USIM. Nezahvalno je ovako govoriti da li trebaš mijenjati ili ne. Niko ne zna šta je u tvom telefonu i koja je kartica. Kažem da će ogromna većina ljudi imati 4G bez zamjene stim da uvijek se nađe izuzetaka kao kod :evil:.
Evo kod mene na staroj ima Dual Phonebook:

Image

Na novoj samo servisne informacije:

Image
Pa onda ti je i bio USIM. Znači imaš kapacitet od 500 kontakata što je USIM. Jedino taj tip kartica to ima. Dva PhoneBook-a po 250.
A vidim da imaš i neke dodatne SIM "aplikacije". Kod tebe je USIM 100%. Zašto nije radio 4G, može biti zbog toga što nije komercijalno pušten pa samo kartice sa novim IMSI-jem mogu se spojiti.

Iskreno, misterija mi je kod tebe to sve.
Nermin_BH

#62472 Re: BHTelecom All About

Post by Nermin_BH »

Prije pola godine promjenio sam sim karticu i nije usim nova.
Jedina prava provjera je da pokusate dodati kontakt na sim i ako vam ima polje email onda je usim nova.

@edit: zaboravio sam spomenuti da imam 2 phonebooka, ali nije usim jer kad pokusam dodati kontakt nema email polje.
Last edited by Nermin_BH on 04/04/2019 21:42, edited 2 times in total.
MTV

#62473 Re: BHTelecom All About

Post by MTV »

TESLA_EDISON wrote:
Stao sam u tvoju odbranu da je i prije godinu dana bila USIM :mrgreen:
made_in_sarajevo

#62474 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

Ja sam ima 2 godine sigurno, a mozda i vise zamjenio staru SIM karticu iz vakta 99-2000 :D za novu i evo sad gledam moja je USIM prema ovim podacima sto govorite. Izgleda isto kao nova kartica crnog vraga i onaj broj 89 nesto mi je 70,a ne 62 i imam dualphone book.Tako da eto izgleda kako je koga zapadalo sa karticama kad su mjenjali.

Nego hoce li mene jebati sto na mate 9 imam 4g/3g/2g mrezu? Danas ispred zgrade probam gdje inace 3g odlican i poceo na 2g prebacivati.
diablobih

#62475 Re: BHTelecom All About

Post by diablobih »

Ma bila je kod vraga USIM, nego on nesto laprdao :D
Locked