BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
beni-bu-man

#62426 Re: BHTelecom All About

Post by beni-bu-man »

Mehemed wrote:Jel' to u Mostaru ili u Sarajevu ? Ili je negdje treće ?
Sarajevo
channel10

#62427 Re: BHTelecom All About

Post by channel10 »

drug_profi wrote:Pa i mojM paketima je saobraćaj prema drugim mrežama u BiH koštao jednako kao unutar mreže i ulazio u cijenu pretplate.
Sad je to samo preslikano na ove extra pakete.
A koliko su koštali ti paketi? Koliko para i koliko minuta u tim paketima?
allem_77

#62428 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

Dr_Help wrote:Uveliko se vrše i testiranja za 4g moja tv
Fino bi bilo da nam daš malo više informacija :?:
Hoće li se ovaj stb moći nositi sa sobom, i biti u funkciji gdje god bude bio dostupan signal 4g od Bhtelekoma?

I ova izjava stara godinu dana,

Digitalizacija BiH
Jedan od razloga sporog donošenja nužnih dozvola za 4G u BiH je i to što je prije samog izdavanja dozvola bilo neophodno završiti proces prelaska sa analognog na digitalno emitiranje zemaljskog televizijskog signala te usvojiti novu Politiku sektora telekomunikacija u BiH, kaže Tarik Čaršimamović, izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecoma.

Iako proces digitalizacije nije u potpunosti završen, ovaj spektar je u proteklom periodu skoro u potpunosti oslobođen i raspoloživ za 4G.

"S obzirom da je spektar 800Mhz uključen zajedno sa ostalim potrebnim spektrima vezanim za raspodjelu 4G frekvencija, (na 1800, 2600, 3400 do 3600MHz) u nacrt pravila iz oblasti radiokomunikacija, nadamo se da će dodjela licence za 4G uključivati od početka i spektar na 800Mhz jer se jedino tim spektrom na efikasan način može obezbijediti pokrivanje šire teritorije BiH", dodaje.

Bez pomenutog spektra može se očekivati da će 4G/LTE signal prvih godina primjene biti dostupan uglavnom u visoko urbanim sredinama BiH. Ukoliko telekom operateri na raspolaganje dobiju i spektar na 800MHz, moći će pomoći i proces digitalizacije, jer će onda pored 4G signala za mobilne korisnike pružati i emitiranje TV signala putem LTE mreže za udaljena ruralna područja na kojima trenutno nema izgrađene infrastrukture, kaže Čaršimamović.

Hoće li odmah pustiti 4g na 800Mhz :?:
Tesla Edison

#62429 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

Odmah ide i 800 jer je taj band ranije oslobođen o oduzet javnim RTV servisima. Zbog toga BHT i FTV sad imaju nekih 40% manju pokrivenost nego ranije.

Mislio sam i ja ranije da nije dok mi jedan kolega nije ukazao na tu činjenicu kasnije sam zaista to i potvrdio.

Licenca za 4G ide za frekvencije od 800, 1800 i 2600.
crnivrag

#62430 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

Evo bio sam na Malti, i na staroj kartici nije htjelo da prikaže LTE mrežu, te sam otišao u Mercator u Ložioničkoj, i tamo promijenio SIM za USIM, a zatim se vratio ponovo na Maltu pred BH Telecom, uhvatio LTE mrežu, testirao i sve snimio, evo snimak stiže samo da ga smontiram :D
isx

#62431 Re: BHTelecom All About

Post by isx »

crnivrag wrote:Evo bio sam na Malti, i na staroj kartici nije htjelo da prikaže LTE mrežu, te sam otišao u Mercator u Ložioničkoj, i tamo promijenio SIM za USIM, a zatim se vratio ponovo na Maltu pred BH Telecom, uhvatio LTE mrežu, testirao i sve snimio, evo snimak stiže samo da ga smontiram :D
Nemoj sad ce dipl ing mr Tesla da te demantuje ...
Tesla Edison

#62432 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:Evo bio sam na Malti, i na staroj kartici nije htjelo da prikaže LTE mrežu, te sam otišao u Mercator u Ložioničkoj, i tamo promijenio SIM za USIM, a zatim se vratio ponovo na Maltu pred BH Telecom, uhvatio LTE mrežu, testirao i sve snimio, evo snimak stiže samo da ga smontiram :D
Kolika je brzina?
Tesla Edison

#62433 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

isx wrote:
A zašto bih? Čovjek imao staru SIM karticu i zamijenio za USIM. Neki problem?
Benq

#62434 Re: BHTelecom All About

Post by Benq »

TESLA_EDISON wrote:
isx wrote:
A zašto bih? Čovjek imao staru SIM karticu i zamijenio za USIM. Neki problem?
Njegova kartica je stara 3 godine https://forum.klix.ba/bhtelecom-all-abo ... #p15487764
crnivrag

#62435 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

Evo ga video cijele pustolovine sa LTE (4G) mrežom, nažalost LTE+ (4G+) nije još uvijek puštena na ovom području :D

Tesla Edison

#62436 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

Benq wrote:
Njegova kartica je stara 3 godine https://forum.klix.ba/bhtelecom-all-abo ... #p15487764
Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zalihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Last edited by Tesla Edison on 04/04/2019 20:32, edited 1 time in total.
isx

#62437 Re: BHTelecom All About

Post by isx »

TESLA_EDISON wrote:
Benq wrote:
Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zelihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Ma daj, od 2009 je usim u bh telecomu ...
crnivrag

#62438 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

TESLA_EDISON wrote: Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zelihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Evo ide sva papirologija, i izgled stare i nove kartice, samo da sve uslikam i postavim :D
Tesla Edison

#62439 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:Evo ga video cijele pustolovine sa LTE (4G) mrežom, nažalost LTE+ (4G+) nije još uvijek puštena na ovom području :D

Svaka čast. Meni mrsko do wc-a sad otići a da ne govorim da idem na Maltu.

To je BS iz 2013. godine koja je služila i za testiranje koje se desilo iste te godine. Do danas je bila ugašena i sada opet aktivna. Zbog toga je samo LTE a ne LTE+. Kada se pusti nova Huawei oprema osmog aprila, tada će biti puno veće brzine :)
Tesla Edison

#62440 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

isx wrote:
TESLA_EDISON wrote:
Benq wrote:
Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zelihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Ma daj, od 2009 je usim u bh telecomu ...
Naravno. U mene je ta kartica, ima i DualPhonebook sa ukupno 500 mjesta i uredno će raditi 4G ;)
isx

#62441 Re: BHTelecom All About

Post by isx »

Jasta ce, ko i covjeku iznad ...
Tesla Edison

#62442 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

isx wrote:Jasta ce, ko i covjeku iznad ...
Ma ko si ti da ti se pravdam? Ljudi bez zamjene kartica objavili SS od 4G mreže a ti se uhvatio :evil:

Ko zna koja je kod njega kartica i iz kakvih zaliha.

P.S. Kad prije napravi novi nick?
allem_77

#62443 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

Dr_Help je rekao da hoće. Ja njemu vjerujem. Mada ova nova kartica nema dualphonebook.
sasajev

#62444 Re: BHTelecom All About

Post by sasajev »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zelihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Evo ide sva papirologija, i izgled stare i nove kartice, samo da sve uslikam i postavim :D
Haj molim te, samo opovrgni ove pametnjakovice koji ubise narod ovde svojim mudrovanjem.
Kako se sad vade..... Stare kartice do proslog mjeseca. :D
A do juce su sve kartice izadate poslije 2009 USIM :D
Nisu ljudi dzaba rekli, bolje je cutati i biti smartan glupim nego progovoriti i..... Pozdrav :-D
Last edited by sasajev on 04/04/2019 20:41, edited 1 time in total.
Tesla Edison

#62445 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

allem_77 wrote:
Dr_Help je rekao da hoće. Ja njemu vjerujem. Mada ova nova kartica nema dualphonebook.
Naravno da hoće. Nego ovaj isx je klon od didgeridoo-a ili obratno, koji očigledno ima neki kompleks i problem sa mnom pa provocira i spama. Odao se po (ne)pismenosti :D
ing-ecc

#62446 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

TESLA_EDISON wrote:
mulderm wrote:Odobrenje za radove u sklopu preprema za uvođenje 4G tehnlogije

https://www.bhtelecom.ba/stanjemreze+M567bb6a0a4c.html

Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na pripremama za uvođenje 4G tehnologije, između 01.04.2019. i 05.04.2019. godine, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih Baznih stanica: Kakanj Centar, ( RD Zenica), Ciljuge Hrastik, (RD Tuzla), Energoinvest, Vlakovo, Mostarsko Raskršće (RD Sarajevo) . Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.
Eto sami su naveli koja mjesta će prva imati 4G :D
Znas li ti od kada su poceli radovi na pripremi za 4G i ovakva se obavjestenja stancaju?
Trebaju li ti podaci za Gorazde, Brcko, Kljuc .....
Znas li zasto je spori 3G jos dodatno bio usporen aa cesto i izvan funkcije svih prethodnih mjeseci :-) :-) :-)
crnivrag

#62447 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

TESLA_EDISON wrote: Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zalihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Evo papirologije:

Stara SIM kartica:

Image

Nova USIM kartica:

Image

Račun:

Image

Zahtjev:

Image

Otpremnica:

Image
Last edited by crnivrag on 05/04/2019 09:23, edited 1 time in total.
ruud

#62448 Re: BHTelecom All About

Post by ruud »

Na ruteru ne svijetli lampica internet sto znaci da nemam konekcije. A to se desilo nakon kraceg gasenja rutera. Zna li neko kako se ovo moze popravit :mrgreen:
Tesla Edison

#62449 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

ing-ecc wrote:
TESLA_EDISON wrote:
mulderm wrote:Odobrenje za radove u sklopu preprema za uvođenje 4G tehnlogije

https://www.bhtelecom.ba/stanjemreze+M567bb6a0a4c.html

Obavještavamo korisnike da zbog nužnih radova na pripremama za uvođenje 4G tehnologije, između 01.04.2019. i 05.04.2019. godine, može doći do smetnji u radu 2G/3G mreže BH Telecoma na područjima pokrivanja sljedećih Baznih stanica: Kakanj Centar, ( RD Zenica), Ciljuge Hrastik, (RD Tuzla), Energoinvest, Vlakovo, Mostarsko Raskršće (RD Sarajevo) . Izvinjavamo se zbog eventualnih neugodnosti i zahvaljujemo na strpljenju.
Eto sami su naveli koja mjesta će prva imati 4G :D
Znas li ti od kada su poceli radovi na pripremi za 4G i ovakva se obavjestenja stancaju?
Trebaju li ti podaci za Gorazde, Brcko, Kljuc .....
Znas li zasto je spori 3G jos dodatno bio usporen aa cesto i izvan funkcije svih prethodnih mjeseci :-) :-) :-)
Znam bivši kolega sa Malte :D (a i sada smo kolege u jednu ruku). Znam, ne brini. Samo nisam već relativno dugo tu pa nisam baš u toku u vezi početka radova i sl. (čak nisam znao ni da ste SAP uveli).
Samo smijem na nebuloze koje ovdje neki pišu o opterećenju mreže i sl. Neću da to komentarišem jer vidiš i sam ovih "kartičara" što su se upalili. Sami stručnjaci i "experti" pa ne treba mi još i ta "borba". Nek misle da je 3G preopterećena i da se sve kartice moraju mjenjati. Brzo će stići demant, 8. april je blizu ;).
Tesla Edison

#62450 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Ako je kupio prije 3 godine, ne znači da je 3 godine stara. Do prošlog mjeseca si mogao u Telekomu kupiti karticu i iz 2006. godine koja nije čak ni izrezana. To su stare zalihe. Tek prošli mjesec su ih sve povukli.
Evo papirologije:

Stara SIM kartica:

Image

E trebao si na početku ovako uraditi :D. Kao što sam i rekao, nije USIM. Stari postpaid zamjenski paket, tj. stare zalihe. Vidiš po čipu da je stara kartica a i po ICCID-u. Taj stari počinje 8938762 a USIM počinju sa 893870X.

Kako god, nadam se da si sada happy, prvo javno testiranje 4G mreže u BiH. Što jest jest, to je za čestitanje šta god go mislio :).
Last edited by Tesla Edison on 04/04/2019 20:56, edited 1 time in total.
Locked