E @Bato sasd vidim tvoj post, ostao mi na prošloj stranici pa mi preskočilo.
Taj sa videa je Muhamed Rafae, komandat al Kuds brigade (jedinica Sirijskih Palestinaca) i poginuo je u operacijama u oslobađanju istočnih dijelova grada, brat mu je isto komandant u istoj jedinici skoro je bila slika brata sa Tigrom.
Što se Palmire tiče, SAA napreduje prema Palmiri ali to ide dosta sporo jer ovaj put napreduju na dosta širokom frontu, za razliku od prošlih puta kada su sve napade usmjerili uz cestu Palmira - Homs sada napreduju sjeverno, istočno i južno, međutim dosta to sporo ide, napredovali su u nekom poluluku od optrilike 20-25 kilometara od položaja do kojih su se povukli nakon pada Palmire (a to je T-4 baza) južno su zauzeli neke položaje koje ranije nisu ni držali, ipak glavno je da su iz defanzive opet prešaltali u ofanzivu, T-4 baza je sigurna, Karjatajn je isto siguran.
U Deir ez Zoru se situacija smirila, SAA je vratila neke položaje oko groblja, vratili su i dijelove oko "radničkog naselja" ali nisu uspjeli da se spoje sa jedinicama u aerodromu, ipak ni ISIL više ne napada imali su ogromne gubitke.
Jučer je stigla prva dostava hrane u projektu WFP-a nakon 15. Januara i to je ogromno olakšanje za tih 93 000 civila, ono što mene brine je da je brojka ljudi u sklopu enklave oko aerodroma 6 000, nisam znao da je u ta dva kvarta koja su sada zajedno sa aerodromom odsječena od grada živi toliko ljudi.
SAA je izgubila neke visoke komandante ali moral je ostao na nivou, i ISIL je imao usitinu velike gubitke, na kraju su dovukli jedinice iz Abu Kemala a iz Rake je nešto pristiglo ali su ih poslali u Al Bab, sada Ruska i Sirijska avijacija gađaju položaje oko grada ali ISIL više ne napada, ja sam optimista po pitanju Zora.
Rusi su dobacili padobrance Sirijske vojske, neka jedinica iz Damaska, pisalo se da su Ruski specijalci ali nije istina, riječ je o komandosima Sirijske vojske, nisu ni Gardisti nego baš neka jedinica iz Damaska, došle su jedinice Republikanske Garde iz Kamišlija, Alepa i Damaska, došlo je nešto momaka iz Hezbollaha iz Alepa, iz Kamišlija su isto dobacili i ove iz SAA, mada mislim da su oni tu samo za pozadinsko djelovanje.
Danas informacija o zasjedi u Abu Kemalu na jugu provincije, grupa "Sirijski Pokret Otpora" koja usko surađuje sa Sirijskom vojskom je preuzela odgovornsot za ubistvo 3 pripadnika ISIL-a u zasjedi u okolini grada, sve češći su ovakvi napadi, pisao sam o situaciji u plemenu al Bukara, bio je neki sastanak u Damasku, moglo bi se ubrzo neke stvari na bolje promjeniti u cijeloj provinciji ali vidjet ćemo kada budu kakvi izvještaji, bile su slike i neki ljudi koji su nekada bili u FSA su kako sam vidio promjenili ploču i podržali SAA u borbi protiv ISIL-a i terorista.