sarajevoxxxx wrote:Iranska napadačka strategija, zajedno sa sirijskim režimom, Hezbollahom i drugim šiitskim snagama, proizilazi iz povijesnog tlačenja i progonstva. To je strategija koja je utemeljna na bolu i zbog toga oni koriste sve metode pronicljivosti, lukavstva i licemjerja, potpomognuti od međunarodnih snaga, i iskorištavaju sve šiitske potencijale i mogućnosti kako bi ostvarili kontrolu nad Plodnim polumjesecom kao ulazna vrata za kontrolu nad arapsko-islamskim svijetom. A isticanje palestinskog pitanja u prvi plan, predstavlja im povijesnu polugu i odskočnu dasku za ostvarivanje te kontrole.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 8089271790
Cekaj malo.... recimo da si donekle u pravu ... ali ovdje se navode stavovi i interpretacije koje jako uticu na emocije
Cesto se kao argument pobunjenika u SIriji navodi nesnosljivo stezanje naroda od strane rezima
Licno ne znam kako funkcionise drustvo Sirije Iraka , kakva je da tako kazem bila komunikacija izmedju naroda i vlasti
Vlas gotovo svaka vlast u principu izrabljuje narod i to je tako svagdje u svijetu bez pogovora
Savrseno drustvo ne postoji, samo su neka medju tim drustvama krajnje brutalna i to stoji
Ali pored toga u interesu je vlasti da pored elemenata direktne i indirektne torture s vremena na vrijeme pomalo sarmira svoje podanike homogenizzira i slicno
Da li bi u ovom stanju i slucaju to isto mogle i bilo bi logicno s njiv+hove strane da urade i vlasti Sirije i Iraka
Mislim nelogicno je bas da stalno provode tu taktiku nasilja torture kada im ne samo sto imaju ratno stanje nego im i narod u cijelini emigrira
Evo zasto to tvrdim
DA Li mozes odgovoriti na ovo pitanje : da li je tortura rezima u recimo SIriji i Iraku izgovor radikalnim grupama da stvore ratno stanje i da prave ono sto su napravili (ISIS) Mislim da se to ponekad ako ne i cesto cini
I da li u tojo i takvoj situaciji mozemo razluciti kada se radi o takvoj i takovoj zlouporabi stanja naroda a kada o stvarnoj potrebi naroda da se suoci i da savlada rezim koji ga evo decenijama na isti fazon maltretira
To bi mogla biti kljucna tacka bilo kakvog promisljanja i platformu za gradnju jasnog stava
handžar88 wrote:Ma kako te nije stid citirat te bolesnike.. Iran je najsjajnija zvijezda danasnjeg muslimanskog svijeta. Sve ostale muslimanske zemlje kad sastavis nemaju zajedno morala, mudrosti i vjere u boga koliko je Homeini imao ispod nokta. Ti sad nastavi sirit tu propagandu spodoba potkresanih brkova.
Ja ne shvatam jednu recenicu koja je cesta (cest je bar stil te recenice) Iran je najsjajnija zvijezda muslimanskog svijeta
Mislim da je to jako sebicna i nedosljedna izjava
DA tacno Iran uspjesno vodi ratove ovih dana , no on ima unutarnjih problema bez dvojbe
Jednom rjecju nije mi prihvatljiv taj pristup po kojem ce se muslimanski svijet , kako si ga nazvao, bazirati na tome i stjecati samopouzdanje i identitet na ne znam uspjesnom Iranu, ili svejdno Turskoj SA
To samo hrani sujetu islamskog svijeta, ali nema nikakve sustine, narocito onda kada nam je potrebna istina koja bi dovela do mira
Da tacno je islam se kroz svoju istoriju sirio kako na zapad tako i na istok . I u tom sirenju svaki musliman moze biti ponosan sto ima muslimana i u Maleziji i u Magrebu
NO u tom i takvom stanju stvari dakle islamu prosirenom na mnoge meridijane , ne trebamo gledati na sve te zemlje i prostore kao niske bisera kojim cemo se kititi ili pak pozivati na jedinstvo
Jer pozivanje na jedinstvo je mozda pogubno i dovodi do ovog nasilja
Govorim o nesposobnosti prihvatanja razlika koja dovodi bas do jedne nezgodne situacije