duh_sa_sjekirom wrote:Hafis wrote:
O čemu ti to bogati mlatiš?
Shvataš li ti Tesla što ja hoću da kežem? Kojeg će qurca KŠC a ne može obična škola. Zašto se samo u KŠC uči na hrvatskom jeziku. Kakve veze ima katoličanstvo s hrvatskim jezikom koji je jedan od službenih jezika ove zemlje.
Ti mi tu isprsio dva KŠC i veliš eto, nema segregacije. Pa to i jest klasičan vid segregacije: hoćeš hrvatski jezik - prti u KŠC.
I koliko je znam u KŠC najmanje ima hrvatske djece. Zato što je to neki trend u skorojevića . A eo ide mi mali u KŠC..nije ti o jarane nikakva crkvena škola i fratri ako si mislio, već ono...cool.
Očito je da ni sam ne znaš šta hoćeš da kažeš. Zapetljao si se u vlastitom neznanju.
Ako ovo gore što sam napisao nije bilo jasno i razumljivo ja stvarno ne znam kako da ti više pojasnim.
Niko nikoga ne tjera da ide u KŠC, roditelji sami biraju tu školu. Zašto nema nastave na hrvatskom jeziku u drugim školama, to sam već prethodno potanko objasnio. Detaljnije ne može, a ako nisi razumio, ja ti ne mogu pomoći. Nema volje da ti ponavljam, a i zna se kome se ponavlja.
Ko sve pohađa KŠC, i to sam objasnio. Samo trebaš čitati sa razmjevanjem
Ono nije ni znalo da KŠC ima osnovnu školu, a nešto bi raspravljalo.

Ne kužim što mi hoćeš reći? Valjda hoćeš da prikažeš nekakav lokalni merhamertluk prema nestajućoj populaciji od 2-3 %. Populaciji koje je još ostalo samo u tragovima i čije obrazovne potrebe danas mogu zadovoljiti dvije KŠC osnovne škole. Rekao bi čovjek javljaš se iz Brisela a ne iz Sarajeva koje će za dvadesetak godina biti potpuno etnički homogeno, a u sociološkom smislu, kojim smjerom je krenulo zadnjih dvadesetak godina ne smijem ni napisati jer bih dobio ban...ali otprilike znaš na što mislim.
Da skratim: lakše je biti Bošnjak u Sarajevu, Zenici, Tuzli već Bošnjak u zapadnom Mostaru, ali me samo nemoj uvjeravati da nije lakše biti Hrvat u zapadnom Mostaru već Hrvat u Sarajevu. Jer lakše je bošnjakovati po Sarajevu ali i hrvatovati po zapadnom Mostaru.
Što se tiče školstva i prava djece na obrazovanje na meternjem,ovdje u Mostaru...nema šta nema i to u ogromnim količinama. Volja ti na bosanskom, volja ti na hrvatskom...hoćeš osnovnu na bosanskom - izvolite, na hrvatskom - izvolite. Srednja škola, studije...samo proberi..bosanski, hrvatski.
I za divno čudo nema potrebe za KŠC i folovima. I za divno čudo ovdje nema šuplje sintagme ''nema dovoljno zainteresiranih''. Ima tih osnovnih škola koliko ti duša hoće, i bit će ih uvjek.
Samo nas jebe to što se to stanje naziva segregacijom, fašizmom i ostalim proizvodima graDŽanske mas kulture.