Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#6226 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

_Astra_ wrote:
drugi profil wrote:A sta poslije 7 godina? Čisti zijan?
Za 7 godina mozda bude isplativije grijati se na plin umjesto struje... to se definitivno nikad ne zna. Ili izmisle nesto novo...
Do unazad 10god 95% ljudi na ovim prostorima nije culo za pelet. U zadnjih 3-4 godine masa ljudi se prebacila na pelet.
Pa onda opet finansijsko ulaganje u instalacije plina, peleta, novih čuda...
Interesantno je kako bošnje najčešće gledaju samo sutra, eventualno prekosutra, a dugoročno... haj bogati ko zna šta će biti.
Ne nađi se uvrijeđen. Ovo je česta pojava ovdje. Niko ne misli na duže staze.
Niko nema životno osiguranje, niko ne pravi planove za penziju, niko ne planira karijeru...

Pomenui si i izolaciju. I to je jos jedan primjer. Bosnjo planira samo ovu zimu da pregrmi, pa poslije hajd bogati snacemo se nekako....
I onda kad bi mu rekao koliko je para proturio kroz dimnjak, a koje nije morao, ne vjeruje ti.
Nera_22

#6227 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Niste bas u pravu sa tom racunicom. kakvih crnih 30 godina da traje klima. klima u vrh glave moze 10 godina da grije i onda je moras mjenjati. mi se ne mozemo porediti sa zapadom jer je kod njih struja jako skupa. pogledajte malo kako se ljudi griju u norveskoj gdje je struja dosta jeftina. na konvektore naravno al prethodno stave 20-30 cm fasadu. Kod nas u Bosni je slicna situacija. Imamo najjeftiniju struju u cijeloj EU i itekako se isplati grijati na konvektore. Al opet napominjem samo uz jako dobru izolaciju koju malo ko ima kod nas. Sa fasadom od 10cm naravno da je najbolje grijanje na klime u to nema nikakve dvojbe. za slabije fasade da i ne govorim.

evo moje racunice:
KLIME:
investicija u 4 klime 7000KM
Kedit na 5 godina : ca 2000KM kamata
godisnji servis 200KM
godisnja potrosnja na grijanje 350KM
nakon 10 godina koristenja: 14500KM
Prosjek godisnje: 1450KM
Konvektori:
investicija u konvektore 800KM
godisnji servis: 0KM
godisnja potrosnja: 1225 (3,5 puta vise nego klime)
nakon 15 godina koristenja: 19175KM (15 godina ce trajati konvektori)
Prosjek godisnje: 1278KM

Znaci klime dodju 200KM skuplje nego konvektori. Al pazite ovo vazi samo za jako dobru izolaciju. za jos bolju izolaciju bi doslo jos pozitivnije na racun konvektora. Ovome treba dodati jos da u slucaju kvara klime zijanis odmah milju a konvektori samo 200KM. Ja da sada radim grijanje u prizemlje bi stavio nocriju a u spavace konvektore.
Distortion

#6228 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Inverter klime odradjuju svoj posao i ljeti, koristis ih za hladjenje. Onaj ko ima konvektor i grije se na konvektor obicno kupi i klimu on/off i ona kosta...

Po mojoj racunici ja cu svoja 3 invertera otplatit za cca 5 sezona i to mi je sasvim ok. Ako se rijesi problem grijanja u Zenici i cijena bude normalna, uvijek se nakon toga moze ponovo prikljucit.
_Astra_

#6229 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

drugi profil wrote:
_Astra_ wrote:
drugi profil wrote:A sta poslije 7 godina? Čisti zijan?
Za 7 godina mozda bude isplativije grijati se na plin umjesto struje... to se definitivno nikad ne zna. Ili izmisle nesto novo...
Do unazad 10god 95% ljudi na ovim prostorima nije culo za pelet. U zadnjih 3-4 godine masa ljudi se prebacila na pelet.
Pa onda opet finansijsko ulaganje u instalacije plina, peleta, novih čuda...
Interesantno je kako bošnje najčešće gledaju samo sutra, eventualno prekosutra, a dugoročno... haj bogati ko zna šta će biti.
Ne nađi se uvrijeđen. Ovo je česta pojava ovdje. Niko ne misli na duže staze.
Niko nema životno osiguranje, niko ne pravi planove za penziju, niko ne planira karijeru...

Pomenui si i izolaciju. I to je jos jedan primjer. Bosnjo planira samo ovu zimu da pregrmi, pa poslije hajd bogati snacemo se nekako....
I onda kad bi mu rekao koliko je para proturio kroz dimnjak, a koje nije morao, ne vjeruje ti.
Dijelim tvoje misljenje, ali upravo zbog situacije u kakvoj zivimo, i kakav period je iza nas, ni najpametniji Bosnjo ne moze prognozirati sta ce biti za 7-10god, a nemamo takav standard da vecina odmah koze uloziti za neke dobre invertere.
Zato sam i naveo situaciju s peletom... dosta ljudi se proteglo da uvede taj sistem - i sad se hvataju za glavu... a drveta u BiH “k’o u prici”.. a cijena peleta 420km. A ljudi vec investirali 5-6-7000 za taj vid grijanja...
Zbog svega navedenog, ponavljam, oni koji nemaju da izlete tolke pare odjednom, “bolja” opcija je s konvektorima (ako imaju jako dobru izolaciju), jer ce mozda za 2-3god toplotne pumpe zrak-voda biti jos efikasnije i jeftinije... i bolje od svih ostalih sistema... ili mozda plin pojeftini, kao sto je pojeftinio prosle godine... a rekli su nikad nece pojeftiniti... sa 1km pao na 0.7km/m3... pa se TAD “uvaliti” u investiciju...
nema tu puno pameti, jer tesko da ko moze predvidjeti situaciju.
I, opet, vracamo se na isto - najisplativije - investirati u niskoenergetske kuce :)

Da ne palamudimo dalje - toliko od mene - detalje o potrosnji mitsubishija postavljam kad zazimi...
probook

#6230 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Nera_22 wrote:Niste bas u pravu sa tom racunicom. kakvih crnih 30 godina da traje klima. klima u vrh glave moze 10 godina da grije i onda je moras mjenjati. mi se ne mozemo porediti sa zapadom jer je kod njih struja jako skupa. pogledajte malo kako se ljudi griju u norveskoj gdje je struja dosta jeftina. na konvektore naravno al prethodno stave 20-30 cm fasadu. Kod nas u Bosni je slicna situacija. Imamo najjeftiniju struju u cijeloj EU i itekako se isplati grijati na konvektore. Al opet napominjem samo uz jako dobru izolaciju koju malo ko ima kod nas. Sa fasadom od 10cm naravno da je najbolje grijanje na klime u to nema nikakve dvojbe. za slabije fasade da i ne govorim.

evo moje racunice:
KLIME:
investicija u 4 klime 7000KM
Kedit na 5 godina : ca 2000KM kamata
godisnji servis 200KM
godisnja potrosnja na grijanje 350KM
nakon 10 godina koristenja: 14500KM
Prosjek godisnje: 1450KM
Konvektori:
investicija u konvektore 800KM
godisnji servis: 0KM
godisnja potrosnja: 1225 (3,5 puta vise nego klime)
nakon 15 godina koristenja: 19175KM (15 godina ce trajati konvektori)
Prosjek godisnje: 1278KM

Znaci klime dodju 200KM skuplje nego konvektori. Al pazite ovo vazi samo za jako dobru izolaciju. za jos bolju izolaciju bi doslo jos pozitivnije na racun konvektora. Ovome treba dodati jos da u slucaju kvara klime zijanis odmah milju a konvektori samo 200KM. Ja da sada radim grijanje u prizemlje bi stavio nocriju a u spavace konvektore.
Nema sanse da je kamta 2000 na kredit od 7000 na 5 godina... Ne vjerujem da je kamata vise od 500-600 KM.
Nera_22

#6231 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Slazem se sa Astrom. Bolje i zadnju paru uloziti u izolaciju i grijat se konvektorima nego stavit slabiju izolaciju i ubacit klime. O peletu i ostalim centralnim necu na govorim jer je to besmislica osim mozda ako imas svoju sumu.
doktor78

#6232 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

Kako ste riješili odvod kondenzata? Šta se dešava kad su niske temperature pa kondenzat smrzne u odvodnoj cijevi?
Distortion

#6233 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

Mnogo puta je receno da je dobra izolacija osnova svega. Ljudi kod nas ocekuju da ce medjunarodne organizacije ovdje da finansiraju utopljavanje objekata i da ce ih to zakaciti.
Cinjenica je da se utopljavaju odredjeni objekti (škole itd) po BIH i to finansira UNDP i ostale organizacije.

Jednom prilikom sam uslikao ovo pa da postavim :)

Image
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6234 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Distortion wrote:Mnogo puta je receno da je dobra izolacija osnova svega. Ljudi kod nas ocekuju da ce medjunarodne organizacije ovdje da finansiraju utopljavanje objekata i da ce ih to zakaciti.
Cinjenica je da se utopljavaju odredjeni objekti (škole itd) po BIH i to finansira UNDP i ostale organizacije.

Jednom prilikom sam uslikao ovo pa da postavim :)

Image
Neko napisa da nase kuce nemaju fasadu, pa nije zato sto ljudi ne znaju sa je fino i dobro vec radi toga sto nemaju cime da plate te izolacija.
Druga stvar koju je neko napisao je cijena struje kod nas, "jeftino" u odnocu na zapadni standard, jeste da, ali uporedite primanja.
piplica

#6235 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

problemnatravunu wrote:
Ono sto zelim reci: obicnom covjeku je definitivno najbolje vecinu novca ulagati u izolaciju. To je jedina “stvar” koja je, koliko-toliko, trajna, poredeci je sa bilo kojim vidom/sistemom grijanja.
Naravno, ali ljudi u BiH to neće (ili ne mogu !) da shvate, jer da to kontaju, ne bi 90% kuća bilo bez fasade , i još ozidanih betonskim blokovima :?
Opet malo kako smo mi "glup" narod, nismo, ljudi nemaju novca da ulazu u kuce, zbog toga nemaju fasade, izolacije, bazene...itd.
Eto sada ste vi tu da im otvorite oci gdje da uloze novac koji nemaju.
probook

#6236 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

Hmm dignu tri sprata bez fasade i dva sprata zjape prazna obicno. Da su napravili prizemnu kucu bilo bi i za izolacije i za fasade :mrgreen:
problemnatravunu

#6237 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by problemnatravunu »

probook wrote:Hmm dignu tri sprata bez fasade i dva sprata zjape prazna obicno. Da su napravili prizemnu kucu bilo bi i za izolacije i za fasade :mrgreen:
Upravo to :thumbup: , ali đe će pravit naku jadnu prizemnicu, šta će komšije pomislit!
Nikad pameti :bih:
Nera_22

#6238 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Nije istina da nemaju za izolacije (ima izuzetaka). Kako objasniti da uradi centralno grijanje za 10k a nema fasade. Pa bolje fasada i konvektori.
piplica

#6239 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

probook wrote:Hmm dignu tri sprata bez fasade i dva sprata zjape prazna obicno. Da su napravili prizemnu kucu bilo bi i za izolacije i za fasade :mrgreen:
Isto je napravio je 8x8 na sprat, ili prizemnu od 128m2 ili?
zlo zlo

#6240 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

nije bitno previše, prizemna od 120 ili katnica od 120 ni poanta priče, nego guranje 300 kvadrata u kuću, za ko zna koliko nekih budućih generacija, a kuća bez pola stvari, izolacije, općenito fasade, lošeg materijala itd.
drug_profi

#6241 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

probook wrote:
Nema sanse da je kamta 2000 na kredit od 7000 na 5 godina... Ne vjerujem da je kamata vise od 500-600 KM.
Izađe negdje oko 1500 maraka kamate po prosječnoj stopi za nenamjenske kredite.
probook

#6242 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

piplica wrote:
Ne racunas dobro... Prizemnu sigurno koristiš cijelu, a ove grdosije na sprat zjape prazne.
piplica

#6243 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

probook wrote:
piplica wrote:
Ne racunas dobro... Prizemnu sigurno koristiš cijelu, a ove grdosije na sprat zjape prazne.
Racunam ja itekako dobro, onaj ko ne koristi sprat isto tako ne bi koristio dio prizemne kuce.
Ljudi radi finansija ne koriste te spratove, ne zato sto tako vole ili zele.
Nera_22

#6244 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Nije rjec ovde o kucama na sprat kao obliku nego sto ljudi naprave kuce na tri sprata za svakog sina po jedan sprat. A sin (snajka) odu sto dalje da se ne gledaju (obicno u Njemacku) a covjek se citav zivot patio u poluzavrsenoj kuci.
rovac13

#6245 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kod nas obracun struje 13.-og u mjesecu.
Moji roditelji prvi put se griju na inverter.
Od 13.10. do 13.11. potrosili ukupno 80 KM struje (plus oni dodaci uz racun) sa svim ostalim potrosacima
Oni jos ne mogu da vjeruju.
Peleta im nebi moglo biti ispod jedna vreca dnevno.....a vrlo lako da se i prebaci vreca peleta dnevno.
30 vreca peleta kosta 150-200 KM
Ludilo.

Jos im je cudnije sto klima radi 24h na dan i ne stedi se,malo je toplije nego su grijali peletom.
Isti prostor isto sve a potrosnja nigdje veze :D
channel10

#6246 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Da vi niste jednu fazu prije brojila odvojili za klimu :D
ketronsd1

#6247 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

channel10 wrote:Da vi niste jednu fazu prije brojila odvojili za klimu :D
:) :) :)
Izgleda kolega da "nasa misija" je uspjela :lol: :lol: :lol: :lol:
Nera_22

#6248 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

rovac13 wrote:Kod nas obracun struje 13.-og u mjesecu.
Od 13.10. do 13.11. potrosili ukupno 80 KM struje (plus oni dodaci uz racun) sa svim ostalim potrosacima
Peleta im nebi moglo biti ispod jedna vreca dnevno.....a vrlo lako da se i prebaci vreca peleta dnevno.
Ludilo.

Jos im je cudnije sto klima radi 24h na dan i ne stedi se,malo je toplije nego su grijali peletom.
Mozda nisu ocitali struju nego pausalno. meni je tako jednom bilo pa slijedeci mjesec sve skamarili.
mehkoca

#6249 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Nera_22 wrote:
rovac13 wrote:Kod nas obracun struje 13.-og u mjesecu.
Ludilo.

Mozda nisu ocitali struju nego pausalno. meni je tako jednom bilo pa slijedeci mjesec sve skamarili.
Napisah na prethodnoj strani, meni je sa 3 klime došlo ukupno 85 KM, ja i dalje ne vjerujem svojim očima :D
zlo zlo

#6250 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

kurim i ja, još malo i ode 6km :D
Post Reply