BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dosadno mii

#6226 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Dosadno mii »

Ovaj belgidor nije bog zna neka klasa
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6227 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Domaci izdajnik »

Nebitno uvozna je roba. Razlika između Maze i Nutele je oko 1 KM, a ima još nekoliko proizvođača krema tu na polici iz uvoza koji su jeftiniji od Maze...jbg narod gleda cijenu ne kvalitet :-?
Thorgerson

#6228 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Thorgerson »

Lajavikrelac wrote:Da su od govana i jedno i drugo, Maza je domaci proizvod! De probaj negdje na zapadu naci da je uvozno jeftinije od domaceg iste klase pa mi se javi. I onda se toboze cudimo sto nam je privreda u qurtzu :-)
O cemu pricas? Pa vani je sasvim normalno da imas uvozne stvari koje su jeftinije od domacih. I narod kupuje - domace. I nisam jednom to vidio. Zasto to rade...e pa zato sto ljudi znaju sta je drzava i nauceni su tako. Znaju kad kupe domace da pomazu svom rodjaku, bratu, sinu, kcerki koja radi u tim kompanijama koje to prave. Jednostavno se drze zajedno.

A m? Pa mi smo evo dozvolili da nam npr. na policama stoje sasvim normalno engleski nazivi. Evo ovdje Hazelnut Spread. Halo ba, ja bih to odmah zabranio. Hocu na bosanskom etiketu. Napravi je, ne zanima me kako. Neces? E onda neces ni na police. Al jok. Uveze, nalijepi onaj sticker na njemu font 5 i tu pise na nasem jeziku sta kupujes. Znas kad ces to vidjeti npr u Skandinaviji. Imas samo na domacem jeziku i eventualno od susjedne drzave.

Ali eto barem mi kao kupci mozemo na to utjecati. Ako ti kao proizvodjac, te distributer tretiras mene kao budalu, kao banana drzavu, pa se neces udostojiti ni da mi etiketu izradis na mom jeziku. Dovidjenja. Kupicu nesto ako bas moram. Ako imam alternativu, necu.
Thorgerson

#6229 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Thorgerson »

Lajavikrelac wrote:Nebitno uvozna je roba. Razlika između Maze i Nutele je oko 1 KM, a ima još nekoliko proizvođača krema tu na polici iz uvoza koji su jeftiniji od Maze...jbg narod gleda cijenu ne kvalitet :-?
Pa? Kupuj te druge i sta sad.

Ne kontam sta hoces da kazes. Da je Maza skupa?

Nadji mi proizvod namaz sa 30% ljesnjaka kao sto ima Maza da je te cijene ili jeftiniji, ja ti odmah paket istog kupim.
kox

#6230 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by kox »

Nisrin wrote:
Lajavikrelac wrote:Slika govori hiljadu riječi, u ovom slučaju cijena domaće VS uvozno.... :roll:

Image

Znala sam da ce poceti srati o sastavu, da je maza zdravija itd...a ustvari je oboje smece i ako ne jedes svaki dan i cesto, sasvim je svejedno sta ces POVREMENO uzeti, uzmi sta zelis za svoje pare...ja sam uzela obje Maze ali i Nutele, Nutoku, zasigurno ostajem pri Nuteli..
Po sastavu je čak i Nutella smeće za Mazu, i meni jeste bitno da li djetetu dajem namaz sa 13% ili 30% lješnjaka. A kremova proizvedenih u BiH ima baš u svim cjenovnim kategorijama tako da kome je cijena prioritet uvijek je tu Stampi, Chocomilk, Barpy pa do onih koje samo što džaba ne dijele.
Nisrin

#6231 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Nisrin »

Pa ok...imam ljudi koji djeci ne daju NISTA od tih cokonamaza...imam ih koji paze na sastav, a imam ih koji nemaju dovoljni novca, pa daju ono sto mogu priustiti...ja uglavnom Nutelu kupujem VANI, namijenjenu za zapadno trziste i meni je UKUSNA, sto je najvaznije, kada vec uzmem za svoj novac!Da je toliki krs, ne bi se prodavala!
Djewojka

#6232 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Djewojka »

tiggar wrote:jedini domaći tečni deterđent

danas i sutra na akciji u Merkatoru po 9,25 KM

Image
Šteta sto se može navi samo u rijetkim trgovinama :sad:
Thorgerson

#6233 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Thorgerson »

Nisrin wrote:Pa ok...imam ljudi koji djeci ne daju NISTA od tih cokonamaza...imam ih koji paze na sastav, a imam ih koji nemaju dovoljni novca, pa daju ono sto mogu priustiti...ja uglavnom Nutelu kupujem VANI, namijenjenu za zapadno trziste i meni je UKUSNA, sto je najvaznije, kada vec uzmem za svoj novac!Da je toliki krs, ne bi se prodavala!
Pa nigdje veze. Prodaje se i Coca Cola, mislim an ovu zadnju recenicu.

Maza ima i manje secera. Pa ti zato nije toliko ukusna kao Nutella. Inace, svima bih preporucio da sami naprave sebi namaz od ljesnjaka, kakaa, imate recepte na netu. Samo probajte umanjiti sa secerom. I onda probajte takav namaz. Znaci ko da govna jedes. :D

Nutella mora bit ukusna kad u 100 grama namaza imas 60 grama secera. Kako nece bit ukusno. Mislim nije ni Maza izvor zdravlja, ali eto. Ipak ima manje secera, a vise ljesnjaka. Plus domaca. I plus ima odlican ukus. Meni dovoljno.

Naravno, svako ima svoje i o tome ne treba raspravljati. Ali ako vec imamo jedan fakat predobar domaci namaz kakav je Maza, ja stvarno ne vidim potrebu da kupujes nekakvu njemacku ili bilo koju stranu teglu nekakvih namaza. Ovako pomazes domacu proizvodnju, a Maza moze postati hit u regionu, pa i dalje. :bih:

U Norveskoj npr Nutella uopste nije na nekom glasu (i generalno Skandinaviji, cak je i tesko naci na policama). Jedan od najprodavanijih namaza im je Nugatti, koji je meni onako, ali oni ga masovno kupuju jer je domaci. I mislim da cak ima i manje ljesnjaka od Nutelle oko 9-10% i ne koriste palmino ulje.

MI ovdje imamo proizvod sa 20-30% ljesnjaka, manje secera, bez palminog ulja sa fkt pristupacnom cijenom. Sto se mene tice, ja sam Nutell u posljednjih pola godine kupio jednom. I to prosle sedmice, u granapu nije bilo Maze. Te hajd uzmem malu teglu Nutelle jer mi je trebao namaz. I vjeruj mi da sam se odvikao, tacno se osjeti da ima fkt vise secera.

Inace ono sto mi je bas bilo zanimljivo jeste jedno od pakovanja ovog norveskog Nuggatija. U tubi, kao pasta za zube. Pa eto jedna ideja za Mazu, pogotovo onu 30%. :D

Image
Nisrin

#6234 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Nisrin »

Thorgerson wrote: Pa nigdje veze. Prodaje se i Coca Cola, mislim an ovu zadnju recenicu.

Maza ima i manje secera. Pa ti zato nije toliko ukusna kao Nutella. Inace, svima bih preporucio da sami naprave sebi namaz od ljesnjaka, kakaa, imate recepte na netu. Samo probajte umanjiti sa secerom. I onda probajte takav namaz. Znaci ko da govna jedes. :D

Nutella mora bit ukusna kad u 100 grama namaza imas 60 grama secera. Kako nece bit ukusno. Mislim nije ni Maza izvor zdravlja, ali eto. Ipak ima manje secera, a vise ljesnjaka. Plus domaca. I plus ima odlican ukus. Meni dovoljno.
Ma malo glupa rasprava jer svako vuce na svoju stranu...meni novac nije problem, sta mi se jede to sebi kupim, ali ne mogu kupiti nesto sto me ne odusevi toliko da dajem opet 10KM...plus ja eurokreme jedem jednom u 3 mjeseca, ono bas ako mi "prahne"...volim jesti ono sto godi mom nepcu, sto je za mene ukusno...danas je rijetko sta zdravo...Volim isprobavati i nove stvari, ali mi smo bas ograniceni izborom!

A sad kupovati nesto sto je samo domace- ne pada mi napamet...a i nije pristupacna VECINI LJUDI...mnogi ljudi rade za 500-600-800KM, imaju porodice i Maza im nije ni posljednja na listi prioriteta...BiH nije razvijeno ni bogato trziste...za rijetke je Maza...mnogi se zale na cijenu, ne shvatajuci da je to cijena s obzirom na skupocu ljesnjaka, kvalitetnijih sastojaka, ali djaba pricas to kad neko NEMA da je kupi...
I po meni, generalno, je jedan od najboljih bh, proizvoda, posebno cokoladnih...ostali su razocarenje...
CikaPaja

#6235 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by CikaPaja »

tradicija glupog Bošnje, glavnog lika u vicevima se nastavlja

svoju zlatnu koku "Mazu" dali retardi da im distribuciju radi hrvatska kompanija

AC FOOD I ORBICO POTPISALI UGOVOR O PRODAJI I DISTRIBUCIJI
http://www.orbico.ba/ba/novosti
jednonogi_Jack

#6236 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by jednonogi_Jack »

CikaPaja wrote:tradicija glupog Bošnje, glavnog lika u vicevima se nastavlja

svoju zlatnu koku "Mazu" dali retardi da im distribuciju radi hrvatska kompanija

Nije tu samo Maza. Ima tu još proizvoda.
CikaPaja

#6237 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by CikaPaja »

pa glupani iz AC Food su do sada sami vršili distribuciju
što im to trebalo
jednonogi_Jack

#6238 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by jednonogi_Jack »

CikaPaja wrote:pa glupani iz AC Food su do sada sami vršili distribuciju
što im to trebalo
Pa valjda zato što su do sada bili skroz slabo zastupljeni u maloprodaji, plus uskoro izbacuju dosta novih proizvoda.
CikaPaja

#6239 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by CikaPaja »

ko god hoće nađe onaj proizvod koji traži
makar bio i na zadnjim policama
a neće uzet one koje naturaju i sa kojima su agresivni
by the way
ima njihovih proizvoda i po Bingu, Konzumu, Merkatoru...tako da...
probook

#6240 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by probook »

CikaPaja wrote:tradicija glupog Bošnje, glavnog lika u vicevima se nastavlja

Sada ocekujem da patriJote na bojkot listu stave i Mazu :lol: :lol: :lol:
detroit-mercy

#6241 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by detroit-mercy »

što im to trebalo
Znaju oni sto im je trebalo, da ne znaju ne bi lik zaposljavao 5000 radnika :mrgreen:.
Mozda ne zele da se bave disribucijom jer im nije primarna djelatnost, mozda im Orbico otvara vrata na vise trzista, mozda cijena distribucije kad neko drugi radi i cijena kada je rade sami nije ista. Ljudi vode business an ne humanitarno/patriotsku udrugu :skoljka:.
cranberries

#6242 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by cranberries »

Orbico je veoma dobro rasprostranjen po Balkanu i to je dobra racunica, ali je fazon sa Orbicom sto oni uvijek preferiraju P&G u odnosu na bilo koji drugi brand koji distribuiraju, uvijek su bolje premije za targetu tu nego sto ce AS izdvajati, to je sasvim sigurno. To je mac sa dvije ostrice, ostaje nam da vidimo sta ce se desiti.
jednonogi_Jack

#6243 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by jednonogi_Jack »

Image

odličan
odličan
dobar (bolje bi bilo da je bobu manje slađi)
Nivelacija

#6244 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Nivelacija »

Mliječni proizvodi iz Zenice osvajaju tržište Bosne i Hercegovine

https://www.fokus.ba/biznis/mlijecni-pr ... cTVd3dlDqo
Heller

#6245 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by Heller »

detroit-mercy wrote:
što im to trebalo
Znaju oni sto im je trebalo, da ne znaju ne bi lik zaposljavao 5000 radnika :mrgreen:.
Mozda ne zele da se bave disribucijom jer im nije primarna djelatnost, mozda im Orbico otvara vrata na vise trzista, mozda cijena distribucije kad neko drugi radi i cijena kada je rade sami nije ista. Ljudi vode business an ne humanitarno/patriotsku udrugu :skoljka:.
Orbico ima mrežu u BiH i van BiH.
dundzer

#6246 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by dundzer »

Dvije godine «BH. korpe»: 300 proizvoda u projektu podrške domaćim proizvođačima

Na današnji dan prije dvije godine Hoše komerc je predstavio projekat podrške domaćim prizvođačima «BH. korpa» u okviru kojeg je do sada učestvovalo 300 bosanskohercegovačkih proizvoda iz 50 kompanija.
Sljedeća BH. korpa bit će 55. po redu. Projekat je osmišljen u cilju dodatnog promoviranja domaćih kvalitetnih brendova, kao snažna podrška kampanji “kupujmo domaće” na prodajnom mjestu, tamo gdje se donose odluke o kupovini.

Dodatnim pozicioniranjem u BH. korpi koja je posebno dizajnirana, ostvaruje se i posebna komunikacija prema potrošačima u lancu Hoše marketa, navodi se u saopćenju za medije najstarijeg bosanskohercegovačkog trgovačkog lanaca sa tradicijom dugom 40 godina.

“Našom BH. korpom kao trgovački lanac dali smo na kreativan i vrlo konkretan način rijetko uspješan doprinos kampanji kupujmo domaće. Kroz BH. korpu do sada je prošao veliki broj domaćih brendova, sa izvanrednim indexima prodaje, koji se u prosjeku kreću od od 70% do 100% i više. Imamo slučajeva u kojima se neki od prozivoda u redovnoj prodaji prodavao po nekoliko stotina komada, a u BH. korpi po nekoliko hiljada. Dugujemo zahvalnost našim potrošačima, svim građanima, ali i medijima koji nas podržavaju u ovom društveno vrijednom i korisnom projektu. Zbog svega ovoga nastavljamo dalje sa BH. korpom sa novim proizvodima, pogodnostima i iznenađenjima», izjavila je Amela Frlj, zamjenica direktora maloprodaje u Hoše komercu.

Ona je kazala da je dizajn BH. korpe posebna priča koja je naišla na izuzetno pozitivne reakcije:“Krenuli smo 2017. godine najprije sa bosanskim mušepkama. Prošle godine smo uradili redizajn, a sada je motiv BH. korpe tradicionalna šara bosanskog ćilima”.

U okviru ove kampanje u BH. korpi su se do sada našli brendovi sa oznakom «Made in B&H» proizvođača kao što su AS Jelah, Meggle, Milkos, Poljorad, Agromil, MI99, Ovako, Perutnina Ptuj, Jusuf Bey, Menprom, Bajra, Madi, Swity, Violeta, Kent, Master, Pak Centar, All Aksa, Max Clean, Tisal, Lila, Hellena, Klas, Jami, Sprind, Pak Rampart, Coly, Mlin Ustikolina, Smajić, Vispak, Bosnaplod, Sarajevska pivara, Zlatne kapi, Merdijan, Kuća prirode, Dita, Agrokomerc, Migg, Frutt sokovi, Hrasnička vodenica, ZIM, Subašić, Hoše komerc, itd.

Hoše komerc je sarajevski i bosasnkohercegovački brend, a ove godine obilježava jubilej četiri decenije uspješnog poslovanja i to sa porukom «40 godina zajedno». Prva Hoše trgovina otvorena je 1979. godine kao dio porodičnog biznisa, deset godina kasnije 1989. osnovana je firma Hoše komerc d.o.o. u Sarajevu

Danas Hoše komerc d.o.o posluje u dva segmenta – trgovina na veliko i malo, i proizvodni segment. Kompanija zapošljava 231 radnika, od čega je veći dio zaposlen u maloprodajnoj mreži. Hoše komerc posjeduje lanac od 9 prodavnica, i sve su na području Kantona Sarajevo.
https://www.biznisinfo.ba/dvije-godine- ... vodjacima/
skafiskafsnjak

#6247 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by skafiskafsnjak »

Gledam Maza 350gr 5,65KM ... Nutella 400gr 5,35KM.
Hladno Nutellu uzmem... majku vam lopovsku, jebalo vas domace...
focko

#6248 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by focko »

Najbolji trenutno je nutkao.
vanjki

#6249 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by vanjki »

skafiskafsnjak wrote:Gledam Maza 350gr 5,65KM ... Nutella 400gr 5,35KM.
Hladno Nutellu uzmem... majku vam lopovsku, jebalo vas domace...

Ako ces gledati kvantitet a ne kvalitet uzmi...To je isto imas ono fasirano od 3KM i od 6 bolje od 500gr
rumenige_brajtner

#6250 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Post by rumenige_brajtner »

jednonogi_Jack wrote:
što im to trebalo
Pa valjda zato što su do sada bili skroz slabo zastupljeni u maloprodaji, plus uskoro izbacuju dosta novih proizvoda.
Trebali su ovog strucnjaka pitat oko distribucije, a ne ovako, amaterski i nasumicno odlucivat :D
Post Reply