Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post Reply
Novi_Nick

#6226 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Novi_Nick »

burgundy wrote:

Pismo koje Haradinaj poslao Mogerinijevoj.

KOSOVO POZIVA NA MEĐUNARODNO PODRŠKA KOMPATIBILNOST ZAJEDNICE SA MEĐUNARODNIM UGOVORIMA

Kosovo je 21. novembra 2018. godine izreklo 100% carinu za svu robu koja je uvezena iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ova odluka je doneta u skladu sa članom 18 Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Odluka je odgovor na tekuću destruktivnu akciju Srbije i Bosne i Hercegovine koja nastoji da naruši suverenitet Kosova.

Republika Kosovo snažno veruje da je dijalog zasnovan na dobroj volji, međusobnom poštovanju i dobrom veri jedini način da se izgradi povjerenje između država i naroda, promoviše dugoročni mir, jačanje regionalne stabilnosti i povećanje prosperiteta.

Stoga je Vlada Kosova snažno posvećena postizanju sveobuhvatnog dugoročnog mirovnog sporazuma sa Srbijom, koji se bavi svim političkim, bezbednosnim, ekonomskim, trgovinskim i kulturnim pitanjima.

Kosovo dosledno i odlučno sprovodi i poštuje sve svoje međunarodne obaveze, uključujući CEFTA i njen SSP - i nastaviće to da učini.

Vlada Kosova poziva predstavnike EU kao posrednike u dijalogu između Kosova i Srbije da prisile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da ispune svoje obaveze prema CEFTA-u i drugim sporazumima.

RAZLOZI ZA POSTAVLJANJE CARINSKOG TARIFA

Član 18 CEFTA dopušta svojim članovima da preduzimaju bilo kakve radnje potrebne za "zaštitu osnovnih sigurnosnih interesa ili za primjenu međunarodnih obaveza ili internih politika". Srbija, uz podršku Bosne i Hercegovine, stalno i aktivno pokušava podrivati ​​sigurnost Kosova, suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet. Njene akcije krše obavezne pravne i političke obaveze, uključujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa. Ove akcije su ugrozile osnovne bezbednosne interese Republike Kosovo.

Među najnovijim, takve akcije su sledeće:

• Kampanja Srbije da vrši pritisak na zemlje da povuku priznanje Kosova.

• Uspješni pokušaj Srbije da sabere kandidaturu za članstvo Kosova na INTERPOL-u, čemu je podržala i Bosna i Hercegovina.

• Fizički napadi, ignorisani od strane srpskih agencija za provođenje zakona, prevoznih sredstava Kosova i građana Kosova, koristeći teritoriju države Srbije kao tranzit u druge delove Evrope.

• Hapšenja, prijetnje i druga krivična djela predstavnika Srbije pripadnicima etničkih Srba iz Kosovskih snaga bezbjednosti.

• Kršenje sporazuma o učešću u regionalnim organizacijama i inicijativama poricanjem zvaničnih predstavnika Kosova (uključujući članove parlamenta, ministre i visoke predstavnike Vlade Kosova) pravo na učešće na događajima organizovanim u Srbiji i Bosni i Hercegovini i Hercegovine.

• Kosovarske sportske federacije i umetnici lišeni prava na učešće na međunarodnim takmičenjima.

SLOBODNA TRGOVINSKA KRIVIČNA KRIVIČNA KRIVIČNA TARIFA

Srbija i Bosna i Hercegovina su više puta prekršile CEFTA i nisu reagovale na žalbe koje je pokrenulo Kosovo. Kosovo se strogo pridržavalo uslova CEFTA. Međutim, akcije Srbije i Bosne i Hercegovine učinile su nemogućim stvaranje legitimne zone slobodne trgovine. Najnovija kršenja uključuju:

• Srbija je namerno odbacila sporazum o integrisanom upravljanju granicom, odbijajući da koristi granične kapacitete finansirane od strane EU, uzrokujući 12 miliona evra u donatorskom finansiranju za Kosovo

• Srbija odbija da poštuje sporazume o carinskim postupcima, uključujući i one koji se odnose na carinske pečate. Kao rezultat toga, srpski proizvodi ulaze na Kosovo bez plaćanja carinskih i PDV tarifa, pri čemu Kosovo ostvari prihod i omogućavaju antikonkurentnu prednost srpskim proizvodima.

• Roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine - posebno prehrambeni i građevinski materijali - nelegalno dobijaju dodatnu državnu pomoć i nezakonito opljačkana na Kosovu, što dodatno otežava domaće tržište.

• Kosovski proizvodi nemaju pristup tržištu Srbije i BiH ili se suočavaju sa različitim netarifnim barijerama. Na primjer, srpske i bosanske vlasti:

o Zloupotreba procesa sanitarne sertifikacije i sanitarne dobiti uzimanjem uzoraka iz svakog kamiona proizvođača pića u poređenju sa standardnom inspekcijskom praksom od 3-5 kamiona na 100.

o Ne priznaju testove ispitivanja izvoznika iz Kosova.

o odbijati izdavanje dozvola za specijalizirane proizvode napravljene na Kosovu, kao što su farmaceutski proizvodi.

o odbijati priznati potvrdu o porijeklu koju izdaju kosovske vlasti i zahtijeva izdavanje sertifikata o porijeklu robe od strane srpskog organa, u suprotnosti sa kosovskim zakonom, srpskim i bosanskim pravom i CEFTA.

• Srbija nameće transportne prepreke koje ozbiljno blokiraju ili ozbiljno odlažu uvoz roba na Kosovo iz EU. Kao rezultat, obim srpske robe prodate na Kosovu je nesrazmjerno viši od kosovske robe koja se prodaje u Srbiji, čak i kada je prilagođena proizvodnji i veličini tržišta.

• Kosovskim kamionima nije dozvoljeno da koriste Srbiju kao tranzit na tržište EU.

• Slično tome, Bosna i Hercegovina izvozi značajne količine na Kosovo, dok nametne visoke netarifne barijere za uvoz sa Kosova.

• Kosovskim kompanijama nije dozvoljeno da se takmiče u javnim ponudama u Srbiji. S druge strane, na srpskom tržištu ima više od 100 javnih ponuda koje su srpske kompanije dobijale na Kosovu.

• Srbija je odbacila implementaciju energetskog sporazuma za 2013. godinu, što je potvrđeno 2015. godine. Kao rezultat toga, kosovska vlada pretrpela je direktne gubitke od preko 30 miliona evra godišnje, a kosovska preduzeća su izgubila 300 miliona evra godišnje.

ZAKLJUČAK

Republika Kosovo je posvećena principu slobodne trgovine. Međutim, slobodna trgovina zahteva međusobno poštovanje, istinsku saradnju i reciprocitet. Republika Kosovo već dugi niz godina pokazala je veliko strpljenje u suočavanju s sve većim neprijateljstvom i provokacijom. Naknade nametnjene 18. novembra su neizbežni rezultat takvih postupaka.

Koristio sam google prevodielj.

славянин wrote:
Ne razumijem samo sto nama lupaju sankcije.Ustvari razumijem boli ih briga za nama gledaju sebe kao sto bi i mi trebali :roll:

japin_mutapi wrote:
podrska kosovarima

Ako ne razumijes, procitaj iznad, ako ti nije tesko citati. Jedan dio ljudi voli vise prenositi tudje lazi nego se sami informisati i pronalaziti pravu istinu i pozadinu stvari,
Last edited by Novi_Nick on 25/11/2018 13:16, edited 1 time in total.
Novi_Nick

#6227 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Novi_Nick »

25 11 2018. TV program N1/Intervju sa Draganom Mekticem predstavnikom politicke partije SDS-a iz Entiteta RS-a

Dragan Mektic je vuk u janjecoj kozi. Medju najboljim igracima drzave Srbije isturenim i usivenim u institucijama drzave Bosne i Hercegovine. Na kraju svog mandata pokazao je svoje pravo lice i uvalio Bosnjacimabosancima pa i BH Hrvatima ne gol nego golcinu kroz noge za interese Srbije ne priznavanjem Kosova u Interpol. Razlog za to naveo je Dragan Mektic je taj sto Kosovo nije clan UN, Steta je velika sto ga voditelj programa TV N1 nije upitao kako su drzave: Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija glasale za Da prijem Kosova u Interpol na osnovu istih Mekticevih argumenata a NE Srbija i Bosna i Hercegovina?

Ovim glasanjem za NE Kosova u Interpol i u ime Naroda i Nacije Bosnjakabosanaca, Dragan Mektic pokusao je minirati odnose izmedju tradicionalno dobrih istorijskih odnosa Bosnjakabosanaca i Albanaca. Napravio je i veliku ekonomsku stetu samo Bosnjacimabosancima, jer najveci izvoz robai usluga iz drzaave Bosne i Hercegovine na Kosovo je isao upravo iz entiteta F Bosne i Hercegovine, i Bosnjackobosanskih firmi. Napravio je kratkorocnu i dugorocnu ekonomsku stetu Bosnjacimabosancima.

Milorad Dodik lansirao je vjestacku krizu u vezi SIPE u entitetu RS da bi iza paravana izvukao Dragana Mektica za NE priznavanje Kosova u Interpol. Razlog je da bi se vrtila prica oko SIPE i entiteta RS i zaboravilo pitanje stete koju je Dragan Mektic napravio Bosnjacimabosancima u F BiH i u zavrsnoj fazi drzavi Bosni i Hercegovini.
zavrzlama

#6228 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

Novi_Nick wrote:25 11 2018. TV program N1/Intervju sa Draganom Mekticem predstavnikom politicke partije SDS-a iz Entiteta RS-a

Dragan Mektic je vuk u janjecoj kozi. Medju najboljim igracima drzave Srbije isturenim i usivenim u institucijama drzave Bosne i Hercegovine. Na kraju svog mandata pokazao je svoje pravo lice i uvalio Bosnjacimabosancima pa i BH Hrvatima ne gol nego golcinu kroz noge za interese Srbije ne priznavanjem Kosova u Interpol. Razlog za to naveo je Dragan Mektic je taj sto Kosovo nije clan UN, Steta je velika sto ga voditelj programa TV N1 nije upitao kako su drzave: Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija glasale za Da prijem Kosova u Interpol na osnovu istih Mekticevih argumenata a NE Srbija i Bosna i Hercegovina?

Ovim glasanjem za NE Kosova u Interpol i u ime Naroda i Nacije Bosnjakabosanaca, Dragan Mektic pokusao je minirati odnose izmedju tradicionalno dobrih istorijskih odnosa Bosnjakabosanaca i Albanaca. Napravio je i veliku ekonomsku stetu samo Bosnjacimabosancima, jer najveci izvoz robai usluga iz drzaave Bosne i Hercegovine na Kosovo je isao upravo iz entiteta F Bosne i Hercegovine, i Bosnjackobosanskih firmi. Napravio je kratkorocnu i dugorocnu ekonomsku stetu Bosnjacimabosancima.

Milorad Dodik lansirao je vjestacku krizu u vezi SIPE u entitetu RS da bi iza paravana izvukao Dragana Mektica za NE priznavanje Kosova u Interpol. Razlog je da bi se vrtila prica oko SIPE i entiteta RS i zaboravilo pitanje stete koju je Dragan Mektic napravio Bosnjacimabosancima u F BiH i u zavrsnoj fazi drzavi Bosni i Hercegovini.
Svaki srpski politicar u BIH je pod komandom beograda,tako i mektic.

Strategija je odrzavanja dva ko fol suprostavljena bloka snsd i szp,ovaj prvi otvoreno rusi i omalovazava BIH a ovaj drugi kao bori se protiv ovih prvih stvrajuci utisak kod MZ da postroje progresivne i demokratske snage kod BIH srba ,a oni su tu samo iz razloga da spase manji entitet ako ovi prvi prijedju crvenu liniju...

U manjem entitetu postoji borba za vlast ali ne postoji borba za promjenu politike i ideologije nasparam BIH.
AmiĐa_Idriz

#6229 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by AmiĐa_Idriz »

Naravno da ne postoji.
Novi_Nick

#6230 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Novi_Nick »

Slazem se sa tvojim postom "Zavrzlama" upravo tako. Srbi nemaju samo a,b, c planove za rasturanje Bosnjakabosanaca i drzave Bosne i Hercegovine, nego kola u kolima.
MaksprotivMarksa

#6231 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by MaksprotivMarksa »

Ok, slazemo se da se ne slazemo, a siguran sam da smo razgovor vodili u kafani da bismo zapravo pricali o tezama o kojima se slazemo. Na stvari gledaml deugacije povodom nekih pitanja kao sto su interesi BiH, opasnost velikosrpskog nacionalizma itd.

Naravno da ja smatram da je velikosrpska teznja opasna po BiH i u ovom momentu, ali je neostvarljiva zbog niza faktora, ja bih im rado dao ono sto je njihovo, a da nikada ne diraju ono sto je nase, a zbog Kosova ne bih da se u BiH povise tonovi, a ne nesto drugo, jednostavno jer nema potrebe, niti je svako kontriranje Srbiji probosanska politika, niti BH Srbe trebamo posmatrati kao strano tijelo, izdvojwno iz BiH, ako je njima ovo pitanje od velikog znacaja, mi ih i tom pitanju trebamo podrzati. Kosovo je prekrsilo medjunarodno pravo ovim potezima, ne vidim nijedan razlog da ih se u tome podrzi i da se za to okrive BH Srbi.

Makedoniju sam istakao kao mjesto odakle ce krenuri kursluz ako i kada krene, a svaki kursluz se preko koljena najjace prelomi na BiH. Smatram da moramk raditi na u unutardrzavnom nivou na koncenzusu tri naroda i gradjana, da bi u situaciji eventualnkg konflikta u regionu bili ti koji su radili na smirivanju tenzija, a ne jedni od faktora koji su do nestabilnosti doveli, Bakirove izjave nisu drzavnicke u slucaju koji si naveo, evo ja sam Bosnjak i uvijek bih podrzao borbu Srba da ocuvaju svoju teritoriju, kao sto bih se borio protiv istih kada bi htjeli da anektiraju nasu, a siguran sam da postoji jos takvoh Bosnjaka, kojima su Srbi blizi od Albanaca, ako nista zbog cinjenice da sa Srbima zivimo, a da su Albanci na pitanju Kosova otvorili kutiju iz koje moze da u buducnosri iskoci i pitanje RS-a, a ro niko razuman u BiH ne zeli ner bi to znacilo rat.

Da bih obrazlozio zasto se bojim ovog scenarija navest cu neke cinjenkce i razlike iz proslosti i danas.

Danas Bosnjaci ne bi imali ulogu zrtve i podrsku medjunarodne zajednice, Srbi i Hrvati sa boljim medjunarodnim vezama jednostavno mogu cekati da bosnjacke pretenzije ka nacionalnoj drzavi prevladaju, da iz toga pokrenu neke korake, a da Srbi i Hrvati jednostavno kazu da se sa Bosnjacima vise ne moze zivjeti. B9snjaci kao najbrojniji narod, narod koji nema zamjensku domovinu po svakom pitanju mora da odlucuje u interesu mira i stabilnosti BiH, a to je moguce samo kompromisom, ne znam sto bismo sebe doveli u situaciji da u buducnosti budemo oznaceni kao remetilacki faktor, razvojem geopoliticke situacije, politikom koju vodimo, nismo daleko od toga, a to ne smijemo dozvoliti, Jevreji su bili narod zrtva pa ih danas prezire pola planete zbog njihove politike, ne smijemo iz svoje zrtve postati dzelati, nikada.
zavrzlama

#6232 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by zavrzlama »

Kad izadjes iz salona zatvori vrata ubi promaha.
Maraschino

#6233 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Maraschino »

:lol: :lol:
Novi_Nick

#6234 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Novi_Nick »

[quote="zavrzlama"]Kad izadjes iz salona zatvori vrata ubi promaha.[/quote]

Takozvani Bosnjak nije ni "svjestan" da je salonac i da radi za interese takozvane drzave Velike Srbije, bez definisanih granica u 21 vijeku. Megalomani zive zamrznuti jos u 14 vijeku :D :thumbup:
fakat

#6235 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by fakat »

zavrzlama wrote:Kad izadjes iz salona zatvori vrata ubi promaha.
:lol: :lol:
Ricken

#6236 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Ricken »

MaksprotivMarksa wrote:Ok, slazemo se da se ne slazemo, a siguran sam da smo razgovor vodili u kafani da bismo zapravo pricali o tezama o kojima se slazemo. Na stvari gledaml deugacije povodom nekih pitanja kao sto su interesi BiH, opasnost velikosrpskog nacionalizma itd.

Naravno da ja smatram da je velikosrpska teznja opasna po BiH i u ovom momentu, ali je neostvarljiva zbog niza faktora, ja bih im rado dao ono sto je njihovo, a da nikada ne diraju ono sto je nase, a zbog Kosova ne bih da se u BiH povise tonovi, a ne nesto drugo, jednostavno jer nema potrebe, niti je svako kontriranje Srbiji probosanska politika, niti BH Srbe trebamo posmatrati kao strano tijelo, izdvojwno iz BiH, ako je njima ovo pitanje od velikog znacaja, mi ih i tom pitanju trebamo podrzati. Kosovo je prekrsilo medjunarodno pravo ovim potezima, ne vidim nijedan razlog da ih se u tome podrzi i da se za to okrive BH Srbi.

Makedoniju sam istakao kao mjesto odakle ce krenuri kursluz ako i kada krene, a svaki kursluz se preko koljena najjace prelomi na BiH. Smatram da moramk raditi na u unutardrzavnom nivou na koncenzusu tri naroda i gradjana, da bi u situaciji eventualnkg konflikta u regionu bili ti koji su radili na smirivanju tenzija, a ne jedni od faktora koji su do nestabilnosti doveli, Bakirove izjave nisu drzavnicke u slucaju koji si naveo, evo ja sam Bosnjak i uvijek bih podrzao borbu Srba da ocuvaju svoju teritoriju, kao sto bih se borio protiv istih kada bi htjeli da anektiraju nasu, a siguran sam da postoji jos takvoh Bosnjaka, kojima su Srbi blizi od Albanaca, ako nista zbog cinjenice da sa Srbima zivimo, a da su Albanci na pitanju Kosova otvorili kutiju iz koje moze da u buducnosri iskoci i pitanje RS-a, a ro niko razuman u BiH ne zeli ner bi to znacilo rat.

Da bih obrazlozio zasto se bojim ovog scenarija navest cu neke cinjenkce i razlike iz proslosti i danas.

Danas Bosnjaci ne bi imali ulogu zrtve i podrsku medjunarodne zajednice, Srbi i Hrvati sa boljim medjunarodnim vezama jednostavno mogu cekati da bosnjacke pretenzije ka nacionalnoj drzavi prevladaju, da iz toga pokrenu neke korake, a da Srbi i Hrvati jednostavno kazu da se sa Bosnjacima vise ne moze zivjeti. B9snjaci kao najbrojniji narod, narod koji nema zamjensku domovinu po svakom pitanju mora da odlucuje u interesu mira i stabilnosti BiH, a to je moguce samo kompromisom, ne znam sto bismo sebe doveli u situaciji da u buducnosti budemo oznaceni kao remetilacki faktor, razvojem geopoliticke situacije, politikom koju vodimo, nismo daleko od toga, a to ne smijemo dozvoliti, Jevreji su bili narod zrtva pa ih danas prezire pola planete zbog njihove politike, ne smijemo iz svoje zrtve postati dzelati, nikada.
Kosovo je administrativna zajednica (da se tako izrazim, a po svemu i država) sa kojom moramo raditi na razvijanju odnosa, jer ih nemamo, a potencijal je ogroman. Potpuno je jasno da to ne odgovara Srbiji, ali mi moramo gledati sebe, ako su mogli preći prek toga Crnoj Gori, nevidim zašto bi se kola lomila na BiH.
MaksprotivMarksa

#6237 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Ricken wrote:
MaksprotivMarksa wrote:Ok, slazemo se da se ne slazemo, a siguran sam da smo razgovor vodili u kafani da bismo zapravo pricali o tezama o kojima se slazemo. Na stvari gledaml deugacije povodom nekih pitanja kao sto su interesi BiH, opasnost velikosrpskog nacionalizma itd.

Kosovo je administrativna zajednica (da se tako izrazim, a po svemu i država) sa kojom moramo raditi na razvijanju odnosa, jer ih nemamo, a potencijal je ogroman. Potpuno je jasno da to ne odgovara Srbiji, ali mi moramo gledati sebe, ako su mogli preći prek toga Crnoj Gori, nevidim zašto bi se kola lomila na BiH.
Zato sto Srbi nemaju svoj entitet u Crnoj Gori, nisu konstitutivan narod, zato sto je CG clanica NATO saveza. Odnos CG i Srbije je deset puta losiji nego BiH i Srbije, gledanje na Kosovo kao administrativnu jedinicu koja je drzava iz bosanske vizure je idiotski zbog vec navedenog manjeg entiteta u BiH, entitet ima veci znacaj u medjunarodnom pravu od regiona, cak i kantoni imaju vece ovlasti od pokrajina u Srbiji, primjenom etnickog principa podjele teritorija, BiH ce biti prva na udaru, mi imamo tri naroda koji pretendiraju na istu teritoriju. Ponasati se ovako u ovoj situaciji je dokkaz nase nezrelosti, ja nemam problem sa tim, ali onda ne trebamo zahtjevati razumjevanje drugih strana, nego biti otvoreni u svojim hegemonistickim i nacionalnim teznjama. Licemjerni smo i to ce nas kostati u buducnosti.
MaksprotivMarksa

#6238 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Novi_Nick wrote:[quote="zavrzlama"]Kad izadjes iz salona zatvori vrata ubi promaha.

Takozvani Bosnjak nije ni "svjestan" da je salonac i da radi za interese takozvane drzave Velike Srbije, bez definisanih granica u 21 vijeku. Megalomani zive zamrznuti jos u 14 vijeku :D :thumbup:[/quote]

Molio bih te da argumentiras tvrdnje koje si iznio, mozete vi momcine bolje od price vimu glave.
kakonako

#6239 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by kakonako »

zavrzlama wrote:
Novi_Nick wrote:25 11 2018. TV program N1/Intervju sa Draganom Mekticem predstavnikom politicke partije SDS-a iz Entiteta RS-a

Svaki srpski politicar u BIH je pod komandom beograda,tako i mektic.

Strategija je odrzavanja dva ko fol suprostavljena bloka snsd i szp,ovaj prvi otvoreno rusi i omalovazava BIH a ovaj drugi kao bori se protiv ovih prvih stvrajuci utisak kod MZ da postroje progresivne i demokratske snage kod BIH srba ,a oni su tu samo iz razloga da spase manji entitet ako ovi prvi prijedju crvenu liniju...

U manjem entitetu postoji borba za vlast ali ne postoji borba za promjenu politike i ideologije nasparam BIH.
Tako je,Zavrzlama.I Dodik je na slican nacin(uz pomoc SDA) zajahao....ali,ovim zapadnjacima ne moze zec dva puta proci kroz noge.
Ricken

#6240 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Ricken »

MaksprotivMarksa wrote:
Ricken wrote:

Zato sto Srbi nemaju svoj entitet u Crnoj Gori, nisu konstitutivan narod, zato sto je CG clanica NATO saveza. Odnos CG i Srbije je deset puta losiji nego BiH i Srbije, gledanje na Kosovo kao administrativnu jedinicu koja je drzava iz bosanske vizure je idiotski zbog vec navedenog manjeg entiteta u BiH, entitet ima veci znacaj u medjunarodnom pravu od regiona, cak i kantoni imaju vece ovlasti od pokrajina u Srbiji, primjenom etnickog principa podjele teritorija, BiH ce biti prva na udaru, mi imamo tri naroda koji pretendiraju na istu teritoriju. Ponasati se ovako u ovoj situaciji je dokkaz nase nezrelosti, ja nemam problem sa tim, ali onda ne trebamo zahtjevati razumjevanje drugih strana, nego biti otvoreni u svojim hegemonistickim i nacionalnim teznjama. Licemjerni smo i to ce nas kostati u buducnosti.
BiH je svakako na udaru, i tu sumnje nema. Ne postoji ta politika ovde koja bi zadovoljila Beograd jer oni jedino žele da se namire u Bosni za gubitke na Kosovu. Naravno uvijek se bolje namiriti mirnim putem. Ako bi se još poklopili Bošnjaci, puna šaka brade.

Pošto će do sranja prije ili kasnije doći, a cilj Srbije je svakako vrlo eksplicitan, onda ne vidim problem da i Bošnjaci imaju svoje ciljeve prema Srbiji. Spajanje sa Sanždakom i izbijanje na granicu sa Kosovom. Ako su pretenzije Srbije prema BiH legitimne, onda je legitimno i obratno.

U svakom slučaju nisi objasnio šta je problem da Bosna i Kosovo grade vlastite odnose nevezano za Srbiju, kao što preporučujemo i Srbiji da gradi odnose zemljom za koju ih puno toga veže.

U Crnoj Gori ima toliko Srba, da nema mjesta lošim odnosima.
MaksprotivMarksa

#6241 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

@ gospodinu koji navija za melju

Bosna nije zemlja samo bosnjackog naroda, ako jedan narod u BiH ne zeli u ovom trenutku graditi bilo kakve odnose sa Kosovom, koje jos uvijek formalno nije drzava, ne vidim razlog da to pitanje bude razlog unutrasnjih tenzija, tako da sam objasnio zasto BiH u ovom trenutku ne treba imati odnose sa Kosovom zasnovane na politici pod nazivom da ga suknemo Srbima, a Srbi su realnost i konstanta politickog zivota u BiH.

U BiH ima toliko Srba da nema prostora losim odnosima sa Srbijom. To je tvoja logika.

Price o izlazenju na Sandzak, preslikavanjem politike Srba jz devedesetih je ono sto je problem, zato se mi ne slazemo, Novi Pazar je Srbija, a Banja Luka je BiH, to ce tako i da ostane.

Ne moramo ratovati nikada vise ako svi budemo razumni, sa punim uvazavanjem i razumijevanjem za drugog i drugacijeg, naravno ako Srbi i Bosnjaci budu razmisljalo na matrici po kojoj ti razmisljas, rat ne gine.

Po pitanju BiH kao drzave i prostora izlozenog negativnim uticajima susjeda se slazemo.

Nadam se da ces ti licno uzeti pusku i ici da prisvajas Sandzak, sa svojom djecom i rodbinom, a ne biti samo gorljivi navijac na klixu. :bih:
Ricken

#6242 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Ricken »

MaksprotivMarksa wrote:@ gospodinu koji navija za melju

Bosna nije zemlja samo bosnjackog naroda, ako jedan narod u BiH ne zeli u ovom trenutku graditi bilo kakve odnose sa Kosovom, koje jos uvijek formalno nije drzava, ne vidim razlog da to pitanje bude razlog unutrasnjih tenzija, tako da sam objasnio zasto BiH u ovom trenutku ne treba imati odnose sa Kosovom zasnovane na politici pod nazivom da ga suknemo Srbima, a Srbi su realnost i konstanta politickog zivota u BiH.

U BiH ima toliko Srba da nema prostora losim odnosima sa Srbijom. To je tvoja logika.

Price o izlazenju na Sandzak, preslikavanjem politike Srba jz devedesetih je ono sto je problem, zato se mi ne slazemo, Novi Pazar je Srbija, a Banja Luka je BiH, to ce tako i da ostane.

Ne moramo ratovati nikada vise ako svi budemo razumni, sa punim uvazavanjem i razumijevanjem za drugog i drugacijeg, naravno ako Srbi i Bosnjaci budu razmisljalo na matrici po kojoj ti razmisljas, rat ne gine.

Po pitanju BiH kao drzave i prostora izlozenog negativnim uticajima susjeda se slazemo.

Nadam se da ces ti licno uzeti pusku i ici da prisvajas Sandzak, sa svojom djecom i rodbinom, a ne biti samo gorljivi navijac na klixu. :bih:
Bosna nije zemlja ni samo srpskog naroda, i to sto srpski narod nema namjeru s nekim graditi odnose, ne znači da treba i smije drugim narodima nametati svoje interese. Pogotovo kad popis jasno pokazuje da su se neke stvari ozbiljno promjenile.
Mislim može i tako, ali onda srbi moraju nesto da dadnu zauzvrat. Zauzvrat smo dobili zastavu RSa ekvilentno zastavi BiH, poništavanje odluke o gencidu u skupštini RSa, referendume i priče o secesiji. Nije problem, nismo bolje ni očekivali, ali se onda igramo tako i nema tužakanja. Neki dan na crvenoj liniji plače Dodikov savjetnik kako je dosta da Bosnom vladaju stranci, a Dodik malo malo trči Vučiću da ga pita šta i kako dalje. To je taj apsurd srpske politike. U svakom slučaju dosta je bilo žongliranja, mi nemamo vremena da čekamo.

Jedino oko čega se slažemo da RS drži u rukama stabilnost ove zemlje. Ja je u skorije vrijeme ne vidim stabilnom. Kurčenje uvijek dovede do sranja.
Novi_Nick

#6243 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by Novi_Nick »

MaksprotivMarksa wrote:
Novi_Nick wrote:[quote="zavrzlama"]Kad izadjes iz salona zatvori vrata ubi promaha.

Takozvani Bosnjak nije ni "svjestan" da je salonac i da radi za interese takozvane drzave Velike Srbije, bez definisanih granica u 21 vijeku. Megalomani zive zamrznuti jos u 14 vijeku :D :thumbup:
Molio bih te da argumentiras tvrdnje koje si iznio, mozete vi momcine bolje od price vimu glave.[/quote]

Sva tvoja prica vrti se oko tvojih prijedloga da se Bosnjaci kao i ti uvuku u anal srbima u BiH i Srbiji, mada oni obratno rade prema Bosnjacima na svim poljima sabotirajuci ih u svemu. To je politika politicke prostituicije I to je sva tvoja takozvana politika savjeta, sta i kako Bosnjaci treba da rade da se nebi zamjerili nedaj boze Srbima?

Srbi su u BiH za sada ostvarili sve sto su htjeli. Na unutrasnjem planu su dobili pola teritorije zajednicke drzave BiH. Iz tog dijela BiH su sve Bosnjake protjerali, pobili i raselili. Imaju svoj cisti entitet sa njihovim parlamentom, policijom, sudstvom i svim ostalim. Samo im fali da jos mirnim putem razbiju vanjske granice drzave BiH i oni su stvar zavrsili, kako su i planirali. Sve to su uradili na stetu Bosnjakabosanaca i njihove drzave Bosne i Hercegovine. Srbi iz BiH gledaju samo svoje interese a ne sta Bosnjacibosanci misle i ne uvlace se u supak njima da bi ostvarili njihove interese.

Neko ti je lijepo objasnio da i Bosnjacibosanci moraju imati svoju politiku i svoje interese ne vezano za entitet RS i Srbiju, ako ne zele da izgube sve, kao primjer ekonomiju i sve ostalo bitno za njih, njihov opstanak i njihovu buducnost. Opstanak Bosnjaka u BiH direktno je vezan za njihovu ekonomiju, sto su oni slabiji nece imati nikakvu mogucnost da budu neki ekonomski, politicki i drugi faktor u svojoj drzavi.

Tradicionalno, Kosovo nikada nije napalo drzavu BiH i Bosnjakebosance, niti imali bilo kakve pretenzije na Bosnu i Hercegovinu, sto se bas istorijski nebi moglo reci za Srbe i Srbiju. Neovisno o Kosovu oni su imali i imaju stalne pretenzije na teritorij drzave BiH vec 100 i nesto godina. Napali su drzavu BiH 1992 ne vezano za Kosovo i napravili su sto su napravili.

Drugo sto moras da shvatis, da Srbi ne vole i ne respektuju one koji ne respektuju sami sebe i svoje interese, ne vole oni one koji im se uvaljuju u supak i lizu im ga. Da bi te Srbi respektovali moras biti igrac na njivom nivou, da bi te prihvatili kao nekog partnera za pregovore i dogovore, a ne neki salabajzeri koji im lizu i uvlace im se u supak, misleci tako da ce ih nesto kao fol usreciti zajednickim poslovima i interesima. Srbi vole da vladaju a ne da rade sa nekim drugim narodima timski, to rade jedino ako moraju ali onda cijelo vrijeme sabotiraju i ruse te druge da bi dosli do samostalne vlasti i njihovih ciljeva.

Ne znam odakle ti te informacije, osim tvojih cistih proizvoljnih spekulacija, da ce na slucaju teritorije Kosova Srbi naplatiti tu teritoriju u BiH. MZ je vec 25 godina govorila i govori, da se slucaj Kosova i slucaj BiH tretiraju sami za sebe i ne mogu se uporedjivati ni na kakav nacin. Istinita i argumentovana cinjenica je, da su Bosnjacibosanci Alijinim i njegovim saradnicima dali i potpisali predaju Srbima 49% BH teritorije, a ti za to uporno i ne argumentovano optuzujes Kosovo?
aldinjo

#6244 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by aldinjo »

Genocidni entitet ima ovlaštenja kao što imaju i kantoni.
славянин

#6245 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by славянин »

aldinjo wrote:Genocidni entitet ima ovlaštenja kao što imaju i kantoni.
Sjedi 1 :D
aldinjo

#6246 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by aldinjo »

славянин wrote:
aldinjo wrote:Genocidni entitet ima ovlaštenja kao što imaju i kantoni.
Sjedi 1 :D
A ti si izgleda odlikaš u školi bio!? :?:
славянин

#6247 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by славянин »

aldinjo wrote: A ti si izgleda odlikaš u školi bio!? :?:
Zavisi koji predmet :D , ne uzmi za zlo - ali entiteti nazalost imaju mnogo vece ovlasti od kantona - drzava u drzavi - isti kroje svoje zakone a niti jedan se ne moze promijeniti ili uspostaviti bez pristanka entiteta , jos masa drugih stvari na to.To je barem jasno....
aldinjo

#6248 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by aldinjo »

славянин wrote:
aldinjo wrote: A ti si izgleda odlikaš u školi bio!? :?:
Zavisi koji predmet :D , ne uzmi za zlo - ali entiteti nazalost imaju mnogo vece ovlasti od kantona - drzava u drzavi - isti kroje svoje zakone a niti jedan se ne moze promijeniti ili uspostaviti bez pristanka entiteta , jos masa drugih stvari na to.To je barem jasno....
Mislim da nemaju mnogo veće ovlasti. A kantoni ne kroje zasvoje zakone? Isto tako manji bh entitet ne može nametati zakone drugom entitetu a niti državi BiH. A i ministarstva su slična kao i u kantonima.
славянин

#6249 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!

Post by славянин »

aldinjo wrote: Mislim da nemaju mnogo veće ovlasti. A kantoni ne kroje zasvoje zakone? Isto tako manji bh entitet ne može nametati zakone drugom entitetu a niti državi BiH. A i ministarstva su slična kao i u kantonima.
Gledaj - niti jedan zakon na nivou BiH ne moze se izmijeniti niti donijeti bez entiteta / kantoni se moraju povinovati,kantoni se moraju povinovati federalnim zakonima,Entiteti nemaju nikoga iznad osim drzave koja nista ne moze bez apsolutnog slaganja oba entiteta- entitetu nesto nametnuti moze samo visoki predstavnik dok kantonima to moze federalni parlament. Da ne spominjemo nadalje sluzbe koje entiteti imaju.Sto se tice zajednickih institucija isto tako kantone niko nemosta je pita dok entiteti nose 1/1 tezinu znaci nema nikom nista bez ok od entiteta ...
Post Reply