Ne bitno je kako su deklarisali, možemo tumačiti da je to podvala srpskom narodu u BiH.Hakiz wrote: ↑05/10/2023 18:36Da su se ti zločinci deklarisali kao Velikosrbi, moglo bi. Ali, deklarisali su se kao Srbi. A oni Srbi koji nisu počinili zločine, nisu prejako borili da do zločina ne dođe ili da zločinci budu kažnjeni kada su se već desili. Čast izuzecima. Ne sjećam se da se u RS, da su Srbi masovno, pokrenuli neke proteste, inicijative i slično da se odreknu zločinaca. Naprotiv, institucije su se po njima nazivale, dočekivali i slavili su se kao heroji, kada osvane neki grafit koji slavi zločin ne skida se istog sekunda, dapače, oni koji bi ga oprali se šikaniraju itd. I, na kraju, šta misle pokazuju time koga biraju na izborima. Uz to, kada ti o BiH opozicija u RS mora misliti isto što i pozicija jer bi u suprotnom izgubila svaku šansu za glasove, znaš koliko je sati.Skijaš wrote: ↑04/10/2023 17:57
Ja sam siguran da to tebi tako zvuci, meni zvuci kao sovinizam. Hajde da se promjeni plocu da ne moramo o ovom vise razgovarati, ko je ostecen ako pise velikosrpski zlocinci umjesto srpski zlocinci? Paraziti iz Zelenih Beretki?
Jos jednom, zasto ne moze velikosrpski zlocinci, zasto zaboga bas ono mora pisati srpski? Imamo li problem sa velikosrpskom ideoogijom? Imamo. Pokusava li se graditi multietnicko drustvo? Pokusava. Zasto ne moze pisati velikosrpski zlocinci?
Ukratko, do Srba je. Bilo sve ovo vrijeme, a i danas je.
Ne bitan je i odnos stanovništva koje danas živi u RS prema svemu tome. Ovo je političko pitanje koje se definiše radi budućih generacija, koje će se tek roditi i razvijati naše društvo na Daytonskim osnovama.
Stoga ova i slične poruke moraju biti napisane za neke nove generacije.Potpuno je ne bitno šta mi koji se sjećamo svega toga mislimo i kako definišemo rat. Mi smo tu još 30 ak godina, i u historijskom smislu ne predstavljamo budućnost.
Činjenično ta je "vojska" bila paravojna formacija utemeljena i finansirana od strane druge države (postoji presuda) koja se borila za ciljeve Savezne Republike Jugoslavije.
S druge strane činjenica je da današnja Republika Srpska proizilazi iz RBiH kao njen sastavni i neotuđivi dio.