Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SmokingMan

#6226 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SmokingMan »

Nadam se samo da se izraz"Danas lijepo izgledaš" neće u skorije vrijeme smatrati seksualnim uzemiravanjem.
animals

#6227 Re: Danasnji "feminizam"

Post by animals »

Najlakse je iz krajnosti u krajnost..
te zene vake te muskarci naki..
problem su patrijahalna drustva gdje su zene maltene robovi..
u Islamu npr..i onda se otislo u drugu krajnost, na zapadu, gdje vise se ne smijes ni nasmijesiti zeni,
jer je to odmah nasilje..
MarlboroGold

#6228 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

SmokingMan wrote:Nadam se samo da se izraz"Danas lijepo izgledaš" neće u skorije vrijeme smatrati seksualnim uzemiravanjem.
Kako je krenulo hoće ako to muškarac kaže ženi, ali ne i žena ženi :mrgreen:
SmokingMan

#6229 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SmokingMan »

MarlboroGold wrote:
SmokingMan wrote:Nadam se samo da se izraz"Danas lijepo izgledaš" neće u skorije vrijeme smatrati seksualnim uzemiravanjem.
Ja sigurno neću sustezati svoj nefs od takvih stvari,doduše,meni je svaka djevojka lijepa na svoj način,ne samo u fizičkom smislu.Umjeren sam u takvim stvarima,pazim kako im se obraćam,a ako neko pogrešno shvatii takav divan gest,eh onda je problem u percepciji druge (ženske) osobe.
MarlboroGold

#6230 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

SmokingMan wrote:
MarlboroGold wrote:
Ja sigurno neću sustezati svoj nefs od takvih stvari,doduše,meni je svaka djevojka lijepa na svoj način,ne samo u fizičkom smislu.Umjeren sam u takvim stvarima,pazim kako im se obraćam,a ako neko pogrešno shvatii takav divan gest,eh onda je problem u percepciji druge (ženske) osobe.
Daće ona tebi do znanja da je do tebe... šta je zapravo problem kod ovih radikalnih pokreta koji su nepotrebni u određenim zemljama? Problem je taj što više nije dovoljno ni poštovati ženski rod.
Hakiz

#6231 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Negdje već odavno jeste.
Hakiz

#6232 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:
SmokingMan wrote:
MarlboroGold wrote: Kako je krenulo hoće ako to muškarac kaže ženi, ali ne i žena ženi :mrgreen:
Daće ona tebi do znanja da je do tebe... šta je zapravo problem kod ovih radikalnih pokreta koji su nepotrebni u određenim zemljama? Problem je taj što više nije dovoljno ni poštovati ženski rod.

Ženama koje ne poznaješ nemaš šta da se obraćaš. Ženama koje poznaješ ali ne zato što je to tvoj ili njen lični izbor, obraćaš se samo u okviru onoga zbog čega ih poznaješ, na primjer kolegicama na poslu se obraćaš samo u vezi sa poslom. Odavno postoje sredine, mikro ili makro, u kojima je to pravilo i bezazleni komplimenti se smatraju neprihvatljivim. Ne uznemiravanjem, ali kako je bolje sprečiti nego liječiti, ni to se ne dozvoljava.
SmokingMan

#6233 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SmokingMan »

MarlboroGold wrote:
SmokingMan wrote:i takav divan gest,eh onda je problem u percepciji druge (ženske) osobe.
Nije se pojavio neki pokret među ljudima,a da vremenom nije postao radikalizovan.

Ja sam aposlutno za prava žena i njihovu zaštitu od nasilja,ali i za prava i zaštitu djece.Međutim,nikada neću podržati nešto što podrazumjeva korištenje prekomjerne sile kako bi se ostvario određeni cilj.
The 51st State

#6234 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

cuj i flert ne valja, najbolje robot biti. pa kakvi ste to ljudi.
protiv toga samo zavidni gabori i nadrkane osobe mogu kontra da budu.
MarlboroGold

#6235 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: Ženama koje ne poznaješ nemaš šta da se obraćaš. Ženama koje poznaješ ali ne zato što je to tvoj ili njen lični izbor, obraćaš se samo u okviru onoga zbog čega ih poznaješ, na primjer kolegicama na poslu se obraćaš samo u vezi sa poslom. Odavno postoje sredine, mikro ili makro, u kojima je to pravilo i bezazleni komplimenti se smatraju neprihvatljivim. Ne uznemiravanjem, ali kako je bolje sprečiti nego liječiti, ni to se ne dozvoljava.
Ništa, onda to treba ostaviti samo za instagram :)
Hakiz

#6236 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:
Hakiz wrote: Ženama koje ne poznaješ nemaš šta da se obraćaš. Ženama koje poznaješ ali ne zato što je to tvoj ili njen lični izbor, obraćaš se samo u okviru onoga zbog čega ih poznaješ, na primjer kolegicama na poslu se obraćaš samo u vezi sa poslom. Odavno postoje sredine, mikro ili makro, u kojima je to pravilo i bezazleni komplimenti se smatraju neprihvatljivim. Ne uznemiravanjem, ali kako je bolje sprečiti nego liječiti, ni to se ne dozvoljava.
Ništa, onda to treba ostaviti samo za instagram :)
Ništa od onoga šta ostavlja pisane, elektronnske i ostale tragove... :lol:
MarlboroGold

#6237 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

SmokingMan wrote:
MarlboroGold wrote:
SmokingMan wrote:i takav divan gest,eh onda je problem u percepciji druge (ženske) osobe.
Nije se pojavio neki pokret među ljudima,a da vremenom nije postao radikalizovan.

Ja sam aposlutno za prava žena i njihovu zaštitu od nasilja,ali i za prava i zaštitu djece.Međutim,nikada neću podržati nešto što podrazumjeva korištenje prekomjerne sile kako bi se ostvario određeni cilj.
I ja sam takav manje više. Čak nemam problem ni sa LGBT populacijom.
Doduše ta prekomjerna sila bi ipak dobro došla u zemljama u kojima se krše ili ne poštivaju osnovna ljudska prava, pa kad se lopta zakotrlja radikalizmom i otvore oči onda se isti može drastično smanjiti, a da se dogovora, pregovara i šta već hladne glave.
Bloo
Globalna šefica

#6238 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

SmokingMan wrote:
MarlboroGold wrote:
Sta vas dvojica pomislite, ali iskreno, kada vam nepoznate zene daju komplimente?
Sto si zgodan danas u toj kosulji.
Super ti frizura bas si lijep.
Te hlace ti bas isticu butine nosaj ih cesto.
Ljepse ti stoji kad zacesljas kosu unatrag, bas izgledas muzevno i mocno.
The 51st State

#6239 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

ko prica o nepoznatim zenama? hakiz je uzeo za primjer poslovno okruzenje gdje se podrazumijeva da se akteri komplimentiranja poznaju i ako obostrano nema niko nista protiv, sta je problem sa malo flerta, sad to nametati kao neprihvatljivo je idiotski.
wewa

#6240 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

polaze ljudi od sebe, ne vide nista lose u tome sto prokomentarisu nekome izgled.
no, problem je sto je to dio mentaliteta, onog u kojem je najmanje polovici populacije normalno i prihvatljivo da naglas komentarise izgled djevojcica, djevojaka i zena bez obzira kako se one zbog toga osjecaju...

imate li sestre, rodice, nekoga s kim mozete popricati o tome kako su se osjecale i osjecaju ako im muskarci komentarisu izgled? ako dobacuju na ulici - a obicno dobacuju kada su u grupi, jer se lakse okuraze? kako je mladom zenskom celjadetu proci pored gradjevinskih radnika?

moje prve uspomene svode se na nelagodu, ponizenost, bespomocnost.

bila sam mozda 6. razred kad su se dvojica komsija nesto starijih od mene razdvojila u mahali da moram proci izmedju njih, jedan je nesto dobacio a drugi me uhvatio za dupe. jesam trebala biti polaskana?

roditeljima sam to, naravno, presutjela kako se obicno u toj dobi presucuje sve neugodno, a i zbog 'mira u mahali', da mi otac ne izazove belaj ili ne bude na belaju.

nesto vrlo slicno desilo mi se najstarijoj kcerci, u pitanju su bili migranti a ona se vracala iz skole...

zasto sve ovo pisem? zato sto je skoro pa nebitno sta vi, konkretni forumasi, radite, kako razmisljate o zenama, da li nas postujete - nebitno je jer ovdje i dalje dominira patrijarhat, onaj u kojem je muskarac taj koji izrazava svoje svidjanje, a zena je ta koja slusa, trpi, podnosi. nemamo mi nista od toga da li nas odredjeni procenat populacije postuje kad je drustvo u cjelini nefer, diskriminatorsko, stetno za zenski rod u cjelini.
Hakiz

#6241 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Wewa, ti si sada opisala klasično napastvovanje i to šta je i gore, djece koja u tim godinama čak i nemaju izražene seksualne atribute da bi bila privlačna za izazivanje čak i nedopustivog ponašanja, a takve stvari ni ja kao amoralan tip ne bih tolerisao.

U tome ću ti se prikloniti bez obzira na sve ostalo.
MarlboroGold

#6242 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: Sta vas dvojica pomislite, ali iskreno, kada vam nepoznate zene daju komplimente?
1. Ništa loše. Čak smatram i poželjnim - mada bi curi to sigurno smetalo.
2. Za košulju mi je ok.
3. I frizura je ok.
4. To bi mi bilo neprijatno i smatrao bih neprimjerenim ponašanjem.
5. Zavisi od konteksta... to se može protumačiti samo kao savjet, a ne nužno i nabacivanje i slično.
Hakiz

#6243 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Ja ih na broj 4 otrčao plačući.

Ne, ne zbog toga što mi je neprijano nego zbog toga što, kada sam ih oblačio, nadao sam se da će istaći druge stvari.
wewa

#6244 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Hakiz wrote:Wewa, ti si sada opisala klasično napastvovanje i to šta je i gore, djece koja u tim godinama čak i nemaju izražene seksualne atribute da bi bila privlačna za izazivanje čak i nedopustivog ponašanja, a takve stvari ni ja kao amoralan tip ne bih tolerisao.

izvrsno.

no, zasto je posjedovanje spolnih atributa bitan faktor? ispade da su u pravu arapska plemena sto nalazu pokrivanje zena da jadni muskarci ne bi imali poteskoca u savladavanju svojih 'nagona'.
Hakiz

#6245 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

wewa wrote:
Hakiz wrote:Wewa, ti si sada opisala klasično napastvovanje i to šta je i gore, djece koja u tim godinama čak i nemaju izražene seksualne atribute da bi bila privlačna za izazivanje čak i nedopustivog ponašanja, a takve stvari ni ja kao amoralan tip ne bih tolerisao.

izvrsno.

no, zasto je posjedovanje spolnih atributa bitan faktor? ispade da su u pravu arapska plemena sto nalazu pokrivanje zena da jadni muskarci ne bi imali poteskoca u savladavanju svojih 'nagona'.
Zato što smo bilološki programirani da reagujemo na izražene spolne atribute.

Ne govorim o primjerenosti tog ponašanja, da li je reakcija na njih opravdana ili dozvoljena, samo kažem da smo programirani da na njih reagujemo pa makar samo primjećivanjem.

Potreba donošenja zakona koji te stvari regulišu mislim da potvrđuje da ne riješim mnogo.

Za Arape imama teoriju.

Naime, Arapi su time potvrdili da su muškarci slabija bića i da im je lakše fizičkom snagom natjerati žene da sakriju atribute, nego sebe dovesti u stanje kontrole.
wewa

#6246 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Hakiz wrote:
wewa wrote:

izvrsno.

Zato što smo bilološki programirani da reagujemo na izražene spolne atribute.

Ne govorim o primjerenosti tog ponašanja, da li je reakcija na njih opravdana ili dozvoljena, samo kažem da smo programirani da na njih reagujemo pa makar samo primjećivanjem.

Potreba donošenja zakona koji te stvari regulišu mislim da potvrđuje da ne riješim mnogo.

Za Arape imama teoriju.

Naime, Arapi su time potvrdili da su muškarci slabija bića i da im je lakše fizičkom snagom natjerati žene da sakriju atribute, nego sebe dovesti u stanje kontrole.
dalek je put izmedju primjecivanja i dobacivanja - primijetim i ja mahnite roditelje u parkicima koji se ponasaju prema djeci mimo svih razumnih kriterija, ali ne hodam od jednog do drugog i ne dobacujem: bonicko, dijete ti zamalo stradalo od ljulje dok ti prebiras po mobitelu ili junace, sina ce ti neko oboriti s tobogana jer se penje naopako ili ljudi, beba ce vam imati ostecenu kicmu jer je posjedate prije vremena...
Hakiz

#6247 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Da, to i govorim. Primjećivanje nije dozvola.
MarlboroGold

#6248 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Treba praviti i razliku između običnog i normalnog flerta u odnosu na onaj koji prevazilazi sve moguće granice tipa "joj jest ti dobra guzica uh šta bi ti radio". Ako ovaj prvi naiđe na afirmaciju super, ako ne onda treba prestati sa istim iste sekunde. Međutim, ako će ovi prvi biti čak spriječeni da ga uopće pokušaju primijeniti zbog ovih drugih koji odoše u tačku onda to nije ok.
SmokingMan

#6249 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SmokingMan »

Bloo wrote:
Sta vas dvojica pomislite, ali iskreno, kada vam nepoznate zene daju komplimente?
Ništa,uopšte um ne opterećujem tim stvarima,vjerovala ili ne.Meni je drugarica svojevremeno govorila da sam zgodan,a meni je opet bilo sasvim svjejedno jesam li uopšte zgodan ili ne.U takvim stvarima nismo dalje išli od toga,jer je mene zanimalo nešto sasvim drugo kod nje.Eto,ti mene Bloo još i lično poznaješ koliko toliko..U par navrata ja i drugarica smo znali sami ostati u sobi,onako pomalo izazovno odjevena,kako se inače voljela i oblačiti,pa se nikada nije ništa desilo između nas,a malo je reći da je bila lijepa,izazovna,najviše zbog svog znanja,to je ono što me je najviše privlačilo kod nje....
Hakiz

#6250 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:Treba praviti i razliku između običnog i normalnog flerta u odnosu na onaj koji prevazilazi sve moguće granice tipa "joj jest ti dobra guzica uh šta bi ti radio". Ako ovaj prvi naiđe na afirmaciju super, ako ne onda treba prestati sa istim iste sekunde. Međutim, ako će ovi prvi biti čak spriječeni da ga uopće pokušaju primijeniti zbog ovih drugih koji odoše u tačku onda to nije ok.
Mene kada je jedna kolegica pitala "Šta hoćeš" dao sam joj takav odgovor da od tada to pitanje često ponavlja (da, upravo da bi čula isti odgovor) i ne da nismo završili tužakajući me, nego smo i prisniji.

Ako pravila nisu napisana, osjećaj za trenutak i šta je primjereno u tom trenutku bi trebao voditi. A i ta pisana pravila, prvo ih upoznaš da bi znao kako da ih prekršiš :-D
Post Reply