Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Nekako s proljeća

#6226 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

"Patriotska liga" i "Vikićevi specijalci", u toku noći napali na PRETIS, iz magacina izvukli velike količine ručnih raketa, Zolja i Osa, koje su se mogle koristiti protiv oklopnih vozila. U toku napada su razoružali fabričko obezbjeđenje, radnike srpske nacionalnosti pustili kući, a muslimane kao svoju vojsku zadržali da i dalje čuvaju objekte.
U međuvremenu ljudi iz obezbjeđenja koji su pušteni kućama, otišli su prvo u Blagovca i ispričali šta se dešava u fabrici. Blagovčani su se odmah međusobno organizovali i krenuli u akciju spašavanja fabrike. Javili su kriznom štabu Vogošće o tome i tražili pomoć. Za tili čas u pomoć im je stigla Borina jedinica. Krenuli su zajedničkim snagama i veoma brzo ovladali fabrikom. Na putu prema kapiji iza koje su se nalazili magacini, susretali su se sa pojedinim borcima iz "Patriotske lige". Brzo su uspjeli likvidirati malobrojnu grupu vojnika, a obezbjeđenje koje su zatekli pustili su da idu svojim kućama. Po onome šta su zatekli, pretostavljali su da će uslijediti novi napadi i pokušaj pljačke. U išćekivanju napada rasporedili su se po okolnim zaklonima ispred glavne kapije. Preko puta kapije nalazila se mala crnogorićna šumica. U nju su se smjestili mještani Blagovca, Borini momci rasporedili se po okolnim zaklonima, a jedan bro ljudi ostao je na prijavnici da bi izgledalo sve kao što je uobičajno.
Image
Njihova očekivanja su se ubrzo i ostvarila! Vidili su vozila da dolaze iz pravca koji nije pod njihovm kontrolom, pritajili su se i čekali. Prilikom novog dolaska u fabriku, Vikićevih "Specijalaca" i "Patriotske lige", samouvjereni da oni kontrolišu fabriku, sa autobusima i automobilima, krenuli su direktno na glavnu PRETIS-ovu kapiju. Kada su prišli samom ulazu, srpski borci su iz svojih zaklona otvorili žestoku paljbu. Uvidjevši da fabrika nije pod njihovom pod kontrolo, okrenuli su svoja vozila i pobjegli prema sigurnoj teritoriji.
Nakon što se sve smirilo, Boro je sa svojim i ljudima iz Blagovca preuzeo kompletan kompleks UNIS-ovih tvornica, obezbjeđujući ga od eventualnih novih napada. Ponovo su vraćeni na posao radnici iz obezbjeđenja, isključivo srpske nacionalnosti i nastavili su dalje svoj posao čuvanja kompletnog kruga fabrike.

Saznanja da te noći nije bilo nikakvo kretanje vojnih vozila kroz Vogošću i saopštenje sa televizije da je bilo lažno, izgubio sam povjerenje i u ovu jedinu medijesku kuću kojoj sam tada vjerovao. Za stanovništvo Vogošće bilo je potpuno jasno da se TV YUTEL stavio pod komandu SDA i HDZ stranaka i apelom na stanovništvo, direktno je učestvovao u organizaciji napada na fabriku i veliku pljačku koja se desila te noći. Nakon ovog izvještavanja TV YUTEL više nisam gledao sa povjerenjem u njega, a koliko mogu da se sjetim, dvadesetak dana nakon toga i ta TV kuća se raspala po nacionalnim šavovima. Svako je krenuo svome narodu! Izvještaji o stradanjima ljudi u PRETIS-u bili su veoma kratki i netačni!
http://vogoscanin.blogspot.com/search/label/TV%20YUTEL
PM72

#6227 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nemojte brkati Slavišu Šućura (tenkistu Armije BiH) i nekog Slavišu Šućura (zadriglog prigradskog seljaka sa Blagovca).

"Naš" Slaviša je ljudina,gospodin,intelektualac,elektroinžinjer i Zlatni ljiljan. Porodica Šućur nastanjena je na Blagovcu i ispod Mojmila .doseljeni su iz Crne gore nakon Prvog svjetskog rata ,kad im je kralj podjelio begovsku zemlju.

Ali,i među njima se desi pokoje zrno ...pšenice,kakav je naš tenkista.
strucnjakdemagog

#6228 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

Dakle, možemo reći da smo događaj kod glavne kapije rasvjetlili i ja se više ne bih vraćao na to, već bih akcenat stavio na zasjedu koju je Zenga opisao. Tu se ne zna ni koliko je bilo poginulih (nijedno ime se ne zna), ranjenih, ni zarobljenih, kao ni broj vozila koja su bili u koloni. Mislim da sam negdje vidio da su bila 4, a poslije napada su došla još 2 oklopna vozila specijalne policije.
Evidentno je samo da su ih vjerovatno sačekali mještani okolnih kuća iz ulice Fočanska, koja se nalazi s desne strane od njihove rute kretanja. Nekad davno sam na YouTube gledao intervju iz bolnice sa jednim od ranjenih u akciji Pretis i dobro bi bilo to pronaći i staviti ovde njegovo svjedočenje.
Nekako s proljeća

#6229 Re: Deblokada Sarajeva???

Ne slažem se da smo dovoljno rasvijetlili brutalno ubistvo Safeta Hadzića i još pet lica ispred glavne kapije Pretis-a. Obradili smo personalne podatke, tom prilikom šest ubijenih lica iz redova PL i TO R BiH, od strane 11 navedenih lica : Boro Radić, Petar Terzić, Savo Terzić, Vinko Škipina, Dario Božić, Slobodan Kovačević i njegov otac, Slobodan Vukadinović Škobo, Savo Panić, Goran Panić i Slaviša Šućur. Ne znamo tačno ili okvirno vrijeme brutalne likvidacije iz zasjede pred glavnom kapijom.
Image
Prvi put smo pomenuli Ahmeda Spahića, ime još jedne žrtve u tom događaju. Prvobitno ranjenog a onda dokrajčenog davljenjem nogom od strane Slaviše Šućura. Ne možemo tvrditi da je riječ o tenkisti A RBiH, koji se , kako je sam izjavio , u istu prijavio ubrzo nakon dislokacije kasarne Maršal Tito 6 juna 1992. Do tada nemamo saznanja je li do tada bio uključen u neku od struktura odbrane.
Image

Mislim da bi trebali objavili mapu koja bi imala u fokusu glavnu kapiju Pretisa sa bližom okolinom u radijusu 150 metara. Predhodni pokušaji markiranja glavne kapije nisu bili tačni.
tempuser

#6230 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Sta bolan ti imas da obradjujes i mapiras vise????
Do prije 5 dana nisi znao kako je Hadzic poginuo, sve ti je bila jedna akcija sa "nesto mrtvih i povrjedjenih"!
U 18.4.1992 u 5.00 su zadnje vozilo i covjek u planiranoj akciji Pretis su izasli preko teretne kapije. Sve poslije toga je bila improvizacija i naknadna pamet. U tom trenutku Hadzic je tek okupljao ljude ispre opstine N. Grad da krenu prema Pretisu. Nisu se obazirali na upotorenja (ispeglali su to sa losa komunikacija) Pred glavnu kapiju Pretisa su dosli sat kasnije ne znajuci cija je straza ispred kapije. Osim njega u kombiju je bilo jos min 6 ljudi, on i petorica su poginuli, sesti je koji je dao ove podatke je ranjen. Ako ih je bilo vise od z, ako si su isli kombijem moglo ih je biti jos max dvojica.
Ono sta meni nije jasno sta je Hadzic uopste pokusavao da uradi u Pretisu? Ako mislis izvoditi borbeni zadatak neces sigurno kombijem ko turista doci na nisan. Ako mislis izvlaciti MTS ne znam gdje ga mislis utovariti u kombi pun ljudi?
strucnjakdemagog

#6231 Re: Deblokada Sarajeva???

Nekako s proljeća wrote:Ne slažem se da smo dovoljno rasvijetlili brutalno ubistvo Safeta Hadzića i još pet lica ispred glavne kapije Pretis-a. Obradili smo personalne podatke, tom prilikom šest ubijenih lica iz redova PL i TO R BiH, od strane 11 navedenih lica : Boro Radić, Petar Terzić, Savo Terzić, Vinko Škipina, Dario Božić, Slobodan Kovačević i njegov otac, Slobodan Vukadinović Škobo, Savo Panić, Goran Panić i Slaviša Šućur. Ne znamo tačno ili okvirno vrijeme brutalne likvidacije iz zasjede pred glavnom kapijom.
Image
Prvi put smo pomenuli Ahmeda Spahića, ime još jedne žrtve u tom događaju. Prvobitno ranjenog a onda dokrajčenog davljenjem nogom od strane Slaviše Šućura. Ne možemo tvrditi da je riječ o tenkisti A RBiH, koji se , kako je sam izjavio , u istu prijavio ubrzo nakon dislokacije kasarne Maršal Tito 6 juna 1992. Do tada nemamo saznanja je li do tada bio uključen u neku od struktura odbrane.
Image

Mislim da bi trebali objavili mapu koja bi imala u fokusu glavnu kapiju Pretisa sa bližom okolinom u radijusu 150 metara. Predhodni pokušaji markiranja glavne kapije nisu bili tačni.
Zar tebi nije jasno da navedena lica nemaju veze sa zasjedom na glavnoj, već na teretnoj kapiji?
Dozer

#6232 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Stare mi, ja vise ne znam ni ko je bio, ni kad je bio, ni sto je bio u tom Pretisu...Nisam vise nacisto jesam li i ja bio tamo :lol: :lol: :lol: :lol:

Ali, slazem se s @tempuserom... Ni meni nije najjasnije sta je Hadzic pokusao tada... Pretpostavka je da je pokusao izvuci jos POS-a, ali logicno pitanje je upravo ovo sto @tempuser govori - kako i u cemu s onim jednim kombijem?
Nije valjda planirao da ljudi trce za kombijem kad ga natovare... I ovo, zapravo, samo pokazuje svu naivnost i trcanje "grlom u jagode" tadasnjih "komandanata"...

S druge strane, i kako se tvrdi, on je bio - u civilu (vec rekoh da ga nisam vidio tada). Otkud onda jednom civilu posthumni cin generala...?
Nekako s proljeća

#6233 Re: Deblokada Sarajeva???

Dobro, možda griješim u procjeni da moj doprinos temi i nije baš za nivoa teletabisa sa drugih pdf-ova , koji bezobrazno zloupotrjebljavaju promjene u odgovornosti ovog PDF-a, nema aktivnog ''zelenog'' moderatora @Sarajmena, a administrator @Chmoljo se samoukinuo jer ima isuviše drugih obaveza, pametnijih od naprđivanja teletabisa i klonova. Tako da je poželjno da svako od nas bude sebi moderator i malo demagoški jezik svezat' kada ratnici argumentovano pojašnjavaju neki događaj. Cilj je događaj približiti svakom na neki najoptimalniji način, nema potrebe da se sa bilo kim raspravljam na koji se to način treba raditi.
Riječ je o diverzantskoj od akciji strateškog značaja. Akcija ''Pretis'' to jeste i do danas nosi takvo ime. Svi na godišnjim okupljnjima preživjeli učesnici akcije, kao i oni koji baštine doprinos odbrambenih snaga SJP ''B''.,' 'ZB / PL', ''TO'' ''R'' MUP '', kriznim štabovima Kobilja Glava, Koševsko Brdo, Bjelave ... i koga još sve ne, odaju međusobni respekt, pa i oni što su bili na drugoj strani. Pravi ratnici imaju tu kulturu respekta za vojnički uspjeh i lakše se nose sa dešavanjima u njemu , :( pa i sa gubitcima u vlastitim redovima. Jer, rat je BIO već uvelikoooo.
Šta je problem pomenuti i hrabre vozače kamiona , borbenih vozila , hitne pomoći ....pa i ključnu ulogu radnika ili vodiča kroz ogroooomni kompleks na nepoznatom terenu. Pa i one koji su pucali i ubili neke od naših odbrambenih lavova :) , nije tada bilo činova ALI SA mnogo većom vrijednošću u grudima ljudi.
Image
Image
Image

Sloboda, to je bio naš cilj, a eto ...o načinima mi se neda puno naprđivati. Bilo je kako je bilo, i to je to. Diverzantska akcija za školskih nastavnih knjiga. Sa svom svojom kompleksnošću , uspjesima i gubitcima. jer je akcija jedna i istog naziva decenijama već. Ne zove se Kones ili skladište broj 4, a ponajmanje ''teretna kapija'', TAS ili sl. Sve što sam objavio su javno dostupni arhivski fragmenti, gotovo u cjelosti sam za njih navodio izvor iz kojeg crpim saznanja, koji se odnose na nju, a koja je zadnjih par stranica ove teme ispunjavana zanimanjem forumaša za nju. U redu, malo ću se povući sa moderiranja :) i to je to. Kome su moja saznanja bila od koristi i znanja dobro i jeste. Kome su smetala, e taj se mora nositi sa njim, mislim arhivskim materijalom javno objavljenom.

Pozdrav domovini!
tempuser

#6234 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Dozer wrote:
Ali, slazem se s @tempuserom... Ni meni nije najjasnije sta je Hadzic pokusao tada... Pretpostavka je da je pokusao izvuci jos POS-a, ali logicno pitanje je upravo ovo sto @tempuser govori - kako i u cemu s onim jednim kombijem?
Nije valjda planirao da ljudi trce za kombijem kad ga natovare... I ovo, zapravo, samo pokazuje svu naivnost i trcanje "grlom u jagode" tadasnjih "komandanata"...

S druge strane, i kako se tvrdi, on je bio - u civilu (vec rekoh da ga nisam vidio tada). Otkud onda jednom civilu posthumni cin generala...?
To je pitanje za milion konvertibilnih pfeningI od kojeg je cijela rasprava pocela.
Izgleda da za mladomuslimane i sipmatizere po defaultu slijedi ulica (Aziza je zaduzila pokoljenja). Ne mislim da Hadzic nije zasluzio 2 spomenika, ulicu, cin generala, ordenje, ali se pitam sta su ostali zasluzili?!

Pamfleti Informativne Sluzbe TO i uprave za moral su dickin pim sta ovaj pise! Moral na nivoJu, sve idealno, diverzija ko iz citanke! :-)
strucnjakdemagog

#6235 Re: Deblokada Sarajeva???

tempuser wrote:
Dozer wrote:

To je pitanje za milion konvertibilnih pfeningI od kojeg je cijela rasprava pocela.
Izgleda da za mladomuslimane i sipmatizere po defaultu slijedi ulica (Aziza je zaduzila pokoljenja). Ne mislim da Hadzic nije zasluzio 2 spomenika, ulicu, cin generala, ordenje, ali se pitam sta su ostali zasluzili?!

Pamfleti Informativne Sluzbe TO i uprave za moral su dickin pim sta ovaj pise! Moral na nivoJu, sve idealno, diverzija ko iz citanke! :-)

Pa ja već spomenuh jednom, ali evo da ponovim. Jedino logično objašnjenje je da su Hadžić i njegovi ljudi došli u podršku onim kamionima koje su naknadno poslali, a koje je Zenga spominjao. Međutim, zbog nepoznavanja terena promašili su skretanje, te umjesto na teretnu, otišli na glavnu kapiju. Kada se pogleda mapa, to je jedino racionalno objašnjenje.
Porodice Foht

#6236 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

@strucnjak, izgleda da je to jedino objasnjenje tog uzasnog fijaska cijele ´´akcije´´.
PM72

#6237 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

tempuser wrote:
Dozer wrote:

Ako ćemo iskreno...

U Sarajevu se pravo zakuhalo tek 02.05.1992.Sve do tada bilo je prepucavanje.Tramvaj je radio do 02.05.1992 i mogao si komotno do Ilidže ili na Grbavicu.21 aprila bio je napad na Trg Pere Kosorića a sutra dan su se stakla čistila...22 aprila bio je naš napad na Ilidžu a već sutra dan si mogao otići tramvajem do pijace na Ilidži,kupiti školjku jaja i šteku cigara...

Rahmetli Safet (koga sam lično znao) nije žalio sebe i dao je najvrijednije za odbranu Bosne,vjere i Muslimana.Nije znao puno o vojnim pitanjima ali je imao muda da provuče kombi pun kalašnjikova iz Kiseljaka pa podjeli u Novom Gradu.Iskren da budem,on kad je iznosio kalašnjikov i čuvao džamiju u Švrakinom,200 metara od krcate kasarne JNA ,kad se čula da bi neki četnici mogli baciti bombu na nju...trebalo je tada imati muda za to.

To što sad koriste njegovo ime da peru pare - drugi je padež.Opština Novi grad je napravila spomenik sa uklesanim imenima poginulih boraca,oprano je par stotina hiljada KM a nije uklesano ime nijednog poginulog pripadnika MUP-a niti ima grb MUP-a BiH...e zato im jebem mater!

također,jebem im mater,i njima i Azizi Šaćirbegović,kojoj su dali ime ulice samo zato što je oplodio mladomuslimanski mamlaz Nedžib nakon čega je rodila mladomuslimanskog lopova Muhameda,koji je bio ministar vanjskih poslova -samo što mu je babo robijao sa Alijom.
A istinskom heroju i branitelju Žepe Avdi Paliću dali ime ulice i to one koja vodi na smetljište u Zabrđu.
dakle,istinskom heroju dali ulicu koja vodi na smetljište a nekoj Azizi što je oplodio mladi musliman - lijepu ulicu u Hrasnom.

Ja se inače ne slažem da davanjem naziva ulica po ljudima pogotovo borcima jer će se to mjenjati za 20 ili 40 godina.Jedna ulica u B fazi Alipašinog polja dobila ime po Jukinom "borcu" kojem je babo bio predsjednik MZ a metka opalio nije...to je sramota.
Mene čudi kako onaj vatrogasac Slinić nije dobio ulicu a roknula ga švalerka...

sad je u modi davati imena kojekakvih reisa,hadžija,uskufija,efendija...za koje niko nije znao ni da postoje a znamo se ljutiti kad vidimo u zapadnom Mostaru fra ovog ili onog ili na Palama vojvode ili protojereja...
Porodice Foht

#6238 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Porodice Foht »

sad je u modi davati imena kojekakvih reisa,hadžija,uskufija,efendija.
:? :shock: Cuj to?

Bolan, bolan PM72, to tebi isto Hevai Uskufi, Abdulah efendija Kaukcija, Reis Dzemaludin Causevic koji za ovaj grad i zemlju imaju itetaku poveznicu, i Vojvoda Stepa, vojvoda Pavle Djurisic ili ciljas i na Studentski dom nazvan po Jadovanu?
E, ako je to tebi isto, posto si kako znam ratni veteran, pitam se zasto si ratovao!
PM72

#6239 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Nisi shvatio šta hoću da kažem.Meni je bliži i draži jedan Zaim Imamović,Avdo Palić ili Senahid Bolić nego nekakav Hevai Uskufi ,Šejha Juje ili Hafiza Trebinjca.Vjerovatno imaju neki istorijski značaj ali nekom doktoru istorijskih nauka koji je pravio doktorsku disertaciju pa izrovio ta imena.

A za šta sam ratovao? na kraju - ne znam ni sam.U svakom slučaju nisam za efendije,fratre i vojvode.Da te izbace iz aviona i da ne znaš gdje si,čim vidiš tablu sa imenima ulica - znaš u čijem si toru.
tempuser

#6240 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

PM72 wrote:
Ako ćemo iskreno...

U Sarajevu se pravo zakuhalo tek 02.05.1992.Sve do tada bilo je prepucavanje.Tramvaj je radio do 02.05.1992 i mogao si komotno do Ilidže ili na Grbavicu.21 aprila bio je napad na Trg Pere Kosorića a sutra dan su se stakla čistila...22 aprila bio je naš napad na Ilidžu a već sutra dan si mogao otići tramvajem do pijace na Ilidži,kupiti školjku jaja i šteku cigara...
Ja sam sve izbjegavao da napisem, ali sve te "akcije" lokalnih komadanata, raznih koordnatora i kriznih stabova do 2.5. su bile igranje rata jer je stanje bilo dovoljno konfuzno da se i neznanju provuku ispod kapi.
Sto se Slinica tice, nije dobio ulicu, ali je kao utjesnu nagradu za "zasluge" dobio Zlatni ljiljan i da ukopan u haremu Alipasine dzamije uz istinske heroje, a kad te ljubavnica ukanta u sred Holiday In-a u sred rata to u zvanicnoj monografiji nosilaca priznanja nazvano pogibija.
shalla

#6241 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by shalla »

Ja ne mogu da povežem zašto je rahmetli Hadzic došao u civilki sa aktovkom na tu kapiju :?:
Jel mislio da će nekim pregovorima uspjeti iznijeti još naoružanja ili, ne kontam evo Bgm...
TheMule

#6242 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheMule »

shalla wrote:Ja ne mogu da povežem zašto je rahmetli Hadzic došao u civilki sa aktovkom na tu kapiju :?:
Jel mislio da će nekim pregovorima uspjeti iznijeti još naoružanja ili, ne kontam evo Bgm...
On je mislio da su nasi jos tu. Misio je da su to teritorijalci, ali kad su bili zaustavljeni, i kad su ih cetnici skontali, bilo je kasno, samo otvorili paljbu.
tempuser

#6243 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

TheMule wrote:
shalla wrote:Ja ne mogu da povežem zašto je rahmetli Hadzic došao u civilki sa aktovkom na tu kapiju :?:
On je mislio da su nasi jos tu. Misio je da su to teritorijalci, ali kad su bili zaustavljeni, i kad su ih cetnici skontali, bilo je kasno, samo otvorili paljbu.
U tome je sva poenta. Kad si skolovan da vodis akciju onda planiras, znas na koju kapiju ulazis i kad je gotovo. Kad nisi skolovan onda mislis i dodjes sat kasnije pred pogresnu kapiju. Hadzic je zavalo sebe i jos 5 ljudi, kasnije su neuki i priuceni zavaljivali ljude, a oni sjedili po IKM-ovim, bajtama, garazama i komndovali. Na kraju podijelis ordenje, cinove, funkcije i ajmo lagano...
Dozer

#6244 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

PM72 wrote:Nisi shvatio šta hoću da kažem.Meni je bliži i draži jedan Zaim Imamović,Avdo Palić ili Senahid Bolić nego nekakav Hevai Uskufi ,Šejha Juje ili Hafiza Trebinjca.Vjerovatno imaju neki istorijski značaj ali nekom doktoru istorijskih nauka koji je pravio doktorsku disertaciju pa izrovio ta imena.

A za šta sam ratovao? na kraju - ne znam ni sam.U svakom slučaju nisam za efendije,fratre i vojvode.Da te izbace iz aviona i da ne znaš gdje si,čim vidiš tablu sa imenima ulica - znaš u čijem si toru.
To je to. :thumbup:

I nije ovo nikakvo povladjivanje i podrska PM-u, nego naprosto cinjenicno stanje. Odlican primjer ovoga je ona ulica Dajanli Ibrahim bega na Ciglanama. Prije se zvala, cini mi se, Dajanli Mustafe bega, ili nesto tako. Tragikomicno je sto je ovaj drugi Ibrin otac, ali je on bio, zaboga, mrska komunjara, a podmladak mu bio "cistokrvrni" musliman :lol: :lol:
Da nije zalosno, bilo bi smijesno, zaista... Ali, najgore od svega je sto su par hiljada ljudi ovom promjenom imena ulice natjerali da mijenjaju sve dokumente. I plate to, logicno. Tako da, u pozadini sve te tirade s promjenom ulica, nije sve vezano samo za te kojekakve "heroje" i "velicine", nego ima tu i finansijskog aspekta ;-)

I, drago mi je da konacno saznadoh ko je fckg Aziza Sacirbegovic :lol:

A kako je sve to "islo", kako su se izdizale kojekakva imena, dovoljno govori ona knjiga "Ko je ko u Bosnjaka". Znam vrlo dobro kako je ona pisana nekad '94 ili '95, a ukratko - tragikomedija. Ja sam u njoj "pravnik", a sve jer sam tada bio upisan na Pravnom fakultetu, od kojeg sam odustao vec u prvoj godini jer nisam imao obraza u uniformi dolaziti na ispite i dobijati 8 ili 9. Cak i kad sam dolazio u civilu, prvo sto su me profesori pitali je bilo da li sam negdje u vojsci... Da ne pricamo o tome da se nikad i nigdje nisam izjasnio kao Bosnjak (a ni Srbin ni Hrvat, da nacisto budu ovi koji ce skociti sad na ovo) :lol: :lol: :lol:
Last edited by Dozer on 08/11/2019 09:26, edited 2 times in total.
Nekako s proljeća

#6245 Re: Deblokada Sarajeva???

Borba za slobodu nije zavaljivanje, već put do nje. Pa i po cijenu života, zbog potomstva ako ništa drugo. Tako je to vijekovima već u Bosni.

Šta znamo o neprijatelju?
Last edited by Nekako s proljeća on 08/11/2019 09:23, edited 1 time in total.
shalla

#6246 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by shalla »

TheMule wrote:
Ma ok ali evo sve i da su bili naši, i dalje ne kontam jel on tu bio došao kao neki predstavnik neke civilne vlasti, kao u neke pregovore...
Ne omalovažavam, čak naprotiv nego mi je fkt nejasno ovo što pišete da je bio u odijelu i sa aktovkom...
Dozer

#6247 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Nekako s proljeća wrote:Borba za slobodu nije zavaljivanje, već put do nje. Pa i po cijenu života, zbog potomstva ako ništa drugo. Tako je to vijekovima već u Bosni.

O neprijatelju znamo da ima istu pricu, tj. da su se i oni borili za slobodu...

Jeste da su polazne tacke bile malo drugacije i da su pri tome oni negirali legalnu i vecinskom voljom gradjana izabranu vlast, cime su zapravo postali prvo separatisti, a onda, kada su se latili oruzja, i teroristi. Pricam o BH Srbima, bez aspekta agresije iz Srbije.
Ali, na kraju balade, ta legalna BH vlast je prihvatila i potpisala legitimnost i legalitet tih neprijatelja unutar BiH, i tu se sva prica zavrsava.

Da sam ja odlucivao te '95, ne bi se stalo nigdje, pa i po cijenu bombardovanja NATO-a nas.
Nekako s proljeća

#6248 Re: Deblokada Sarajeva???

Dobro, neće biti zgoreg da u podjeli saznanja o neprijatelju iznesemo još koju činjenicu. Tog 18 aprila 1992. su paravojne snage pod pokroviteljstvom kriznog štaba iz Vogošće, iz zasjede ubili više osoba, kod glavne kapije Pretis-a. Drugim riječima u svojim rukama su zadržali ogroman fabrički kompleks sa vrlo vrlo vrijednom upotrebljivom imovinom. Kasnije će ta imovina biti predmet pljačke od koje se i sami Vogošćani zgrožavaju. Te iste snage neprijatelja su ubrzo pojačane srbijanskim ''Belim orlovima'' Dragoslava Bokana i napale,ubile par desetina naoružanih mjesnih branioca i zauzele selo Tihovići. Involvirani su bili u napadu na selo Krše i Svrake, počinivši u tim aktivnostima i dosta ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Okvirno u nekih mjesec i nešto dana nakon ove akcije.
NAŠE SNAGE UKLJUČENE U AKCIJU NISU NIKOGA UBILE, VEĆ NAJVIŠE PRIVREMENO ONESPOSOBILE.

A snage neprijatelja?
Dio ih je naveden.

Image
tempuser

#6249 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote:Borba za slobodu nije zavaljivanje, već put do nje. Pa i po cijenu života, zbog potomstva ako ništa drugo. Tako je to vijekovima već u Bosni.

Kud tebe nisu poveli tad ili na Poljine ili Vidikovac na put do slobode da nas postedis tog ispranog mozga i ridjobrade demagogije!

O neprijatelju ne znamo nista, od njega cu se cuvati sam, prijatelja se treba bojati!
zateznistub

#6250 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Odoh i ja majko, Bosnu brani TI...
Post Reply