SDP

drug_profi

#62176 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ali smjestio tesku industriju u BiH da potruje narod. :-)
E brate...
Tamo gdje ima rude, tamo se pravi zeljezara, tamo gdje ima uglja tamo se pravi elektrana. Radi ekonomskih razloga.
Ili je trebao softverske kuce pravit da u njima radi nepismen narod?
Skole, bolnice, puteve, pruge, gradove i naselja je Titova drzava pravila po BiH samo da naskodi Muslimanima.
Veigar

#62177 Re: SDP

Post by Veigar »

JThomas wrote: 10/11/2020 12:05 muslimani sa velikim m su sami sebe tada tako zvali. i govoriti kako "nisu dali da budemo bošnjaci" je smiješno, jer je taj izraz u tom značenju promovisan '93. to je priča jednako apsurdna kao četnička da je narod nastao '93. on je '93 promijenio ime, a i pod ranijim imenom se osjećao kao narod različit od srba i hrvata.

pa šta je bila jugoslavenska muslimanska organizacija u prvoj jugoslaviji? vjerska organizacija ili politička stranka? naravno, ovo drugo. narod se tako zvao i tako osjećao. a od realnih opcija na sonu - u svim drugim opcijama bi taj narod prošao puno gore nego pod komunistima. moguće i nestao ili se utopio u srbe i hrvate.
Da se razumijemo, ja sam zadnja generacija koja je položila Titovu zakletvu kako bi postao pionir, više imam pozitivnih stavova glede tog perioda nego negativnih, moja glavna kritika TITA i Jugoslavije je što više nisu poradili na uništenju ideja koje su dovele do rata 1992, to nije nužno zahtjevalo zatiranje nacionalnog identiteta, više je po meni trebalo uraditi na zatiranju ideja da je jedan narod bolji od drugog a vrlo dobro znamo da je glavni narativ današnjih nacionalista bilo koje boje taj da su oni drugi najgori a kao mi smo najbolji. I dalje odgovorno tvrdim da je glavni grad Jugoslavije trebalo biti Sarajevo a ne Beograd, upravo zbog te multietničnosti same BiH koje je u stvari bila preslika Jugoslavije. Međutim TITO je popustio pred srpskim nacionalizmom i tu napravio po meni prvu grešku.
Veigar

#62178 Re: SDP

Post by Veigar »

drug_profi wrote: 10/11/2020 12:35 Ali smjestio tesku industriju u BiH da potruje narod. :-)
E brate...
Tamo gdje ima rude, tamo se pravi zeljezara, tamo gdje ima uglja tamo se pravi elektrana. Radi ekonomskih razloga.
Skole, bolnice, puteve, pruge, gradove i naselja je Titova drzava pravila po BiH samo da naskodi Muslimanima.
Ma naravno za proizvodnju čelika ne treba sofisticirano znanje, dovoljno je samo tutnut željeznu rudu u peć sačekat da se otopi i to je to. Jest, jest.
Control panel

#62179 Re: SDP

Post by Control panel »

drug_profi wrote: 10/11/2020 12:35 Ali smjestio tesku industriju u BiH da potruje narod. :-)
E brate...
Jes, jes. I hidrocentrale da nas podave.
bunk

#62180 Re: SDP

Post by bunk »

1945 su trebali zatrijet cetnike.
Do zadnjeg a oo sto prezivi pogrom da od straha izbrise iz sjecanja lojavi cetnicizam.
Ali upravo suprotno.
Primili su lojave bradonje u partizane a oni su kokarde sakrili pod sajkacama i cekali.
Cekali 45 godina da opet zalojave...
JThomas

#62181 Re: SDP

Post by JThomas »

lično smatram da je za to trebalo višestruko više vremena nekog prosvijetljenog apsolutizma - što je faza i način upravljanja koji su danas razvijene evropske države prolazile u 18. i 19. vijeku. jer kako se to preko noći "obračunava" sa relativnom većinom dva najveća naroda u zajednici koji nikad nisu napustili velikodržavne ideje i ambicije, a da se ostane pod istim krovom? realno - nikako. i da si najradikalniji, kao boljševici u rusiji, morao bi bukvalno pobiti čitave krajeve i regije...
drug_profi

#62182 Re: SDP

Post by drug_profi »

Pa u Bosni se ljudi odvajkada bave kopanjem i preradom rude. Dapače, autohtoni zanat. Nema gradića da nema neke Kovače kao toponim.
Nije bilo problem napraviti zeljezaru u Zenici, Ilijašu. Kao ni u Smederevu, Nikšiću, Sisku...
pretpostavljam, da su kojim slučajem napravili glupost pa iz BiH vozili rudu u Nikšić, Smederevo ili Sisak, da bi ti danas govorio kako je Tito krao rudna bogatstva da se drugi razvijaju.
Veigar

#62183 Re: SDP

Post by Veigar »

bunk wrote: 10/11/2020 12:41 1945 su trebali zatrijet cetnike.
Do zadnjeg a oo sto prezivi pogrom da od straha izbrise iz sjecanja lojavi cetnicizam.
Ali upravo suprotno.
Primili su lojave bradonje u partizane a oni su kokarde sakrili pod sajkacama i cekali.
Ni Bošnjaci svoja govna nisu očistili, nemoj samo četnike spominjat, šta je sa ustašama. TITO je bio predobar što se tiče navedenih a nije trebao. Možda je morao, ne znama ali rezultat smo vidjeli 1990'tih.
Veigar

#62184 Re: SDP

Post by Veigar »

drug_profi wrote: 10/11/2020 12:44 Pa u Bosni se ljudi odvajkada bave kopanjem i preradom rude. Dapače, autohtoni zanat. Nema gradića da nema neke Kovače kao toponim.
Nije bilo problem napraviti zeljezaru u Zenici, Ilijašu. Kao ni u Smederevu, Nikšiću, Sisku...
pretpostavljam, da su kojim slučajem napravili glupost pa iz BiH vozili rudu u Nikšić, Smederevo ili Sisak, da bi ti danas govorio kako je Tito krao rudna bogatstva da se drugi razvijaju.
Iskreno počeo si pretjerivati. Ja sam srećom iz kraja gjde nije bilo tih teških industrija tako da znam da se moglo i bez tih zagađivača i trovača.
bunk

#62185 Re: SDP

Post by bunk »

Veigar wrote: 10/11/2020 12:45
Ali upravo suprotno.
Ni Bošnjaci svoja govna nisu očistili, nemoj samo četnike spominjat, šta je sa ustašama. TITO je bio predobar što se tiče navedenih a nije trebao. Možda je morao, ne znama ali rezultat smo vidjeli 1990'tih.
Bosnjaci su 1991 djecu slali u jna i nosali zastave jug i slike tita..
Ultimativni bezobrazluk je izjednacavanje.
Cetnike se moralo zatrijet...a ostavljeni su u svakoj pori drustva.
Kako te nije stid.
Veigar

#62186 Re: SDP

Post by Veigar »

JThomas wrote: 10/11/2020 12:43 lično smatram da je za to trebalo višestruko više vremena nekog prosvijetljenog apsolutizma - što je faza i način upravljanja koji su danas razvijene evropske države prolazile u 18. i 19. vijeku. jer kako se to preko noći "obračunava" sa relativnom većinom dva najveća naroda u zajednici koji nikad nisu napustili velikodržavne ideje i ambicije, a da se ostane pod istim krovom? realno - nikako. i da si najradikalniji, kao boljševici u rusiji, morao bi bukvalno pobiti čitave krajeve i regije...
Zato i kažem vjerovatno je morao uraditi što je uradio. Ali opet, nekako uvijek smatram da je moglo i bolje.
drug_profi

#62187 Re: SDP

Post by drug_profi »

Veigar wrote: 10/11/2020 12:47
drug_profi wrote: 10/11/2020 12:44 Pa u Bosni se ljudi odvajkada bave kopanjem i preradom rude. Dapače, autohtoni zanat. Nema gradića da nema neke Kovače kao toponim.
Iskreno počeo si pretjerivati. Ja sam srećom iz kraja gjde nije bilo tih teških industrija tako da znam da se moglo i bez tih zagađivača i trovača.
Nisam već ti svojim tvrdnjama tjeras da banaliziram i tjeram u krajnost.
Bosna je bila ruralna zemlja, sa nesto tradicionalnih zanata. Nepismenost i zatucanost ko u srednjem vijeku. OStavstina osmanske imperije, i kasnijih okupatora. Nikom nije bilo u interesu da mu roblje bude obrazovano i emancipovano.
Prvi je Tito dao priliku i Muslimanima i Bosni da postoji. Zapamti to. Bez Tita ne bi postojali jer bi do 92 bili potpuno asimilirani, i ne bi bilo nikakve republike BiH koja bi mogla traziti priznanje i nezavisnost.
JThomas

#62188 Re: SDP

Post by JThomas »

ja sam negdje pročitao, zaista se ne mogu sjetiti gdje, da je od članstva zabranjene kpj na dan šesti april 1941. kraj rata živo dočekalo 10%. ako je i otprilike tačno - pa oni "pravim" partizanima i komunistima nisu mogli popuniti ni najviše organe vlasti. otići '41 ili '42 u planinu bio je radikalni izbor radikalne i radikalno hrabre manjine. od koje je velika većina glavom platila taj izbor. nisu trebali ove, one...pa ne bi bilo države, morali bi sve pobiti. jer je obični svijet pretežno, kao i danas, vezao konja gdje mu aga kaže, u svim narodima.
Veigar

#62189 Re: SDP

Post by Veigar »

bunk wrote: 10/11/2020 12:47
Veigar wrote: 10/11/2020 12:45
Ali upravo suprotno.
Bosnjaci su 1991 djecu slali u jna i nosali zastave jug i slike tita..
Ultimativni bezobrazluk je izjednacavanje.
Cetnike se moralo zatrijet...a ostavljeni su u svakoj pori drustva.
Kako te nije stid.
Što bi me bilo stid, evo zašto me nije stid.

Jednom prilikom sam bio u jednom preduzeću nešto da se dogovorim sa direktorom kojeg u tom momentu nije bilo. Međutim bio je tu neki radnik tog preduzeća s kojim uletih u neki razgovor i tema dođe na rat 1992-1996 da bi on ko iz topa ničim izazvan izjavio kako bi on volio sad da zaratuje kako bi mogo ići ubijat Srbe, jer mu je godra bilo ubijat Srbe u ratu. :-)

Možeš tek zamislit kakvih je govana bilo u WW2 među Bošnjacima kad i u ovom je bilo svakavkog šljama. Ja ne mogu da zamislim da je nekom godra da ubija nekoga. Nakon te njegove izjave ja sam ušutio.
bunk

#62190 Re: SDP

Post by bunk »

Sramota.
Veigar

#62191 Re: SDP

Post by Veigar »

drug_profi wrote: 10/11/2020 12:50
Prvi je Tito dao priliku i Muslimanima i Bosni da postoji. Zapamti to. Bez Tita ne bi postojali jer bi do 92 bili potpuno asimilirani, i ne bi bilo nikakve republike BiH koja bi mogla traziti priznanje i nezavisnost.
Ovo nisam siguran da bi se baš desilo, kad se Bošnjaci nisu asimilirali u SHS i drugim Jugoslavijama ne bi sigurno ni u Titovoj. Nismo mi od jučer postali Bošnjaci, Muslimani, kako god, znamo mi vrlo dobro gdje pripadamo i šta na je rodna gruda. to da smo bili neobrazovani jesmo i za to krivim taj fake tradicionalni uvezeni iz arabije sentiment da obrazovanje nije potrebno Allah će nas spasiti, hoće brate al se i ti moraš potruditi da se spasiš. Zato nam je trebao socijalizam i njihova reforma obrazovanja i na tome hvala TITU do beskraja. I danas s ponosom kažem da sam zadnja generacija TITOVIH pionira i ne stidim se toga.
Veigar

#62192 Re: SDP

Post by Veigar »

bunk wrote: 10/11/2020 12:55Sramota.
Sramota ne sramota čovjek je to mrtav hladan izvalio predamnom pa ti sad vidi.
bunk

#62193 Re: SDP

Post by bunk »

Veigar wrote: 10/11/2020 12:59
Sramota je sto izjednacavas ...
Veigar

#62194 Re: SDP

Post by Veigar »

bunk wrote: 10/11/2020 13:02
Ne izjednačava ja ništa, ja samo naše nadobudne nacionaliste "bez mrlje na obrazima" napominjem da njihov nacionalizam nije ništa drugačiji od mrskog četništva i ustaštva ako ga pustiš da buja, kao što je pušten da buja danas, pretvoriće se u ono što niko normalan ne želi da se desi. Ako ti to ne vidiš, brate jbg, promjeni dioptriju.
geralt

#62195 Re: SDP

Post by geralt »

Veigar wrote: 10/11/2020 12:58
Ovo nisam siguran da bi se baš desilo, kad se Bošnjaci nisu asimilirali u SHS i drugim Jugoslavijama ne bi sigurno ni u Titovoj. Nismo mi od jučer postali Bošnjaci, Muslimani, kako god, znamo mi vrlo dobro gdje pripadamo i šta na je rodna gruda. to da smo bili neobrazovani jesmo i za to krivim taj fake tradicionalni uvezeni iz arabije sentiment da obrazovanje nije potrebno Allah će nas spasiti, hoće brate al se i ti moraš potruditi da se spasiš. Zato nam je trebao socijalizam i njihova reforma obrazovanja i na tome hvala TITU do beskraja. I danas s ponosom kažem da sam zadnja generacija TITOVIH pionira i ne stidim se toga.
Jedina alternativa Titu i komunistima '45. za poslijeratnu vlast su bili "gerilac" i britansko-americki saveznik Draza i njegovi cetnici.

A "gerilac" je otvoreno pravio planove da nakon rata pobije 400-500 000 Hrvata i Bosnjaka da bi "poravnao racune sa ustasama", i da od Jugoslavije napravi federaciju tri pokrajine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. S tim da bi granica Srbije i Hrvatske bila otprilike famozna Seseljeva "Vivovitica - Kavvovac - Kavvobag", i iza nje ne bi bilo zivota ni za koga ko se ne izjasnjava kao Srbin. Samim tim ne bi bilo ni mene ni tebe da pisemo na forumu.

Za one koji ne vjeruju da bi zapadni Saveznici to dozvolili, neka procitaju sta se desilo '45. sa Albancima u Grckoj. "Ali geralte, u Grckoj nema Albanaca". Upravo tako.
drug_profi

#62196 Re: SDP

Post by drug_profi »

Veigar wrote: 10/11/2020 13:06
bunk wrote: 10/11/2020 13:02

Ne izjednačava ja ništa, ja samo naše nadobudne nacionaliste "bez mrlje na obrazima" napominjem da njihov nacionalizam nije ništa drugačiji od mrskog četništva i ustaštva ako ga pustiš da buja, kao što je pušten da buja danas, pretvoriće se u ono što niko normalan ne želi da se desi. Ako ti to ne vidiš, brate jbg, promjeni dioptriju.
Ovo se slažem. Svaki fašista je isti. Jednako opasan za svakog normalnog covjeka nebitno koje je nacije. Jedino ako ste iste nacije, doci ces zadnji na red. Ali ces doci kad-tad.
Mi ako hocemo prosperitet i danas uvazavaju kao naciju (ja govorim kao Bosanac, ne Bosnjak) moramo pocistiti svoja govna PRVO. Koliko god da su mala. Govna su. I u nasoj su avliji.
Pa tek onda traziti da drugi ciste svoja. To s enije desilo, trenutak za to je prosao. I mi smo sad u ocima svijeta, uglavnom ISTI. Manje ili vise.
Ogroman moralni kapital je prokockan.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#62197 Re: SDP

Post by malakh »

drug_profi wrote: 10/11/2020 08:19 Hoće malakh da nam kaže da je u stvari SDP kriv za ovu propast od države, i to možda ponajviše Igor Stojanović.
Željko Komšić se jadan bori da to spriječi, ali eto ne može sam, jer mora stalno da brani SDA od bočnih udara.

Malaše, ovo ti je gluplje od onih tvojih trolejbusa.
Hajd sad odfakaj od mene.
ne nego vi ofirno prebacujete lopticu na sda. spomenu se malverzacije sdpa i ovog uhljupa, a ti ga poredis sa asimom i sda. nigdje nisam napisao da su isti, ali zato imam hrabrosti kritizirati i ovakve pojave.

ne možeš sutra očekivati od stojanovića da nešto mijenja, kada je očito da čovjek ima asimove afinitete. a prvi ti bi ovo trebao osuditi, jer sda sa ovim nema ništa. nije mu sda izmisljala poziciju i davala ministarsku platu. sda to radi za svoje uhljebe, a sdp za svoje.
Veigar

#62198 Re: SDP

Post by Veigar »

geralt wrote: 10/11/2020 13:08

Za one koji ne vjeruju da bi zapadni Saveznici to dozvolili, neka procitaju sta se desilo '45. sa Albancima u Grckoj. "Ali geralte, u Grckoj nema Albanaca". Upravo tako.
zato ja haterujem Aliji izetbegoviću što nas je opet ostavio bez odbrane, moro je zauzvrat na postojanje RS-a tražiti da vojna komponenta bude u rukama isključivo Bošnjaka, ovako kako sad stvari stoje trebamo molit Boga da opet ne zaratuje, ne znam kako bi prošli.
drug_profi

#62199 Re: SDP

Post by drug_profi »

Jedina alternativa Titu i komunistima '45. za poslijeratnu vlast su bili "gerilac" i britansko-americki saveznik Draza i njegovi cetnici.

A "gerilac" je otvoreno pravio planove da nakon rata pobije 400-500 000 Hrvata i Bosnjaka da bi "poravnao racune sa ustasama", i da od Jugoslavije napravi federaciju tri pokrajine, Srbije, Hrvatske i Slovenije. S tim da bi granica Srbije i Hrvatske bila otprilike famozna Seseljeva "Vivovitica - Kavvovac - Kavvobag", i iza nje ne bi bilo zivota ni za koga ko se ne izjasnjava kao Srbin. Samim tim ne bi bilo ni mene ni tebe da pisemo na forumu.

Svejedno da je ishod rata bio jednak, da je NOVJ pobjedio, bez Titovog naređenja da se odrzi ZAVNOBIH, jugoslavija bi bila drzava 5 republika, a Bosna i Hercegovina bi bili samo toponimi u Narodnoj Republici Srbiji i Narodnoj Republici Hrvatskoj jer je zadnji važeći sporazum po tom pitanju bio Cvjetković-Maček i podjela na banovine.
Iz toga proizilazi da ne bi bilo ni teritorije ni pravne osnove da Muslimani imaju svoju drzavu i bili bi asimilirani vrlo efikasno. Narocito u vrijeme socijalizma kad je religija bila na aparatima.
Tito i ZAVNOBiH. Bošnjaci trebaju zapamtiti te dvije riječi i 25. novembar da slave kao najveci svoj praznik.
Veigar

#62200 Re: SDP

Post by Veigar »

drug_profi wrote: 10/11/2020 13:17

Iz toga proizilazi da ne bi bilo ni teritorije ni pravne osnove da Muslimani imaju svoju drzavu i bili bi asimilirani vrlo efikasno. Narocito u vrijeme socijalizma kad je religija bila na aparatima.
To što vi mislite da se naš identitet zasniva samo na vjerskoj odrednici je baš ono smiješno. Baš smiješno.
Post Reply