Sirija vol. 2

Locked
Superhikk

#62151 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Superhikk »

Co0l wrote:
Superhikk wrote:
Co0l wrote: 20 milijardi u odnosu na stotine i stotine milijardi jeste mizerija.
Nista vise, nista manje.
To sve izračunato, imaš račun, priznanice, sve blanko. Jašta
Pa i da je tako, nikada u istoj ravni ne mogu biti uzrok i posljedica. Onaj koji je započeo i onaj koji je odreagovao. Ali u pravu si, od ovih prvih samo mizerija [emoji106]
Nemam ja racun nit sam ja spominjao te iznose,ja ih samo komentarisem.Te iznose spominju kolege forumasi Celi i Citalac.Ako ti nisu jasni njima se obrati. I nisam se upustao u raspravu o uzrocima i posljedicama,mada mozemo i o tome,koliko god to bila odavno prezvakana tema.
Ne spominju oni, nego samo prenose nečija nagađanja u koja možemo vjerovati ili ne. O uzrocima nemamo šta. O očiglednom se ne raspravlja sa onim koji žmuri na oba oka.
Krokodajl

#62152 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Hanasir cesta je pod kontrolom SAA kao i grad Hanasir, ISIL je jutros pokrenuo napad u kojem je nešto i zauzeo, ali SAA je sve vratila, cesta je cijelo vrijeme bila pod kontrolom SAA ali je na par sati zatvorena kada su se borbe približile gradu Hanasiru.

U Deir ez Zoru opet eskalacija borbi, SAA je zauzela nove prostore čime je proširila prostor koji kontroliše na prostoru groblja, sada su u stanju da bez straha od napada iz pozadine napadnu na prostor Džunajde i spoje se sa jedinicama na aerodromu.
Co0l

#62153 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Superhikk wrote:
Co0l wrote:
Superhikk wrote: To sve izračunato, imaš račun, priznanice, sve blanko. Jašta
Pa i da je tako, nikada u istoj ravni ne mogu biti uzrok i posljedica. Onaj koji je započeo i onaj koji je odreagovao. Ali u pravu si, od ovih prvih samo mizerija [emoji106]
Nemam ja racun nit sam ja spominjao te iznose,ja ih samo komentarisem.Te iznose spominju kolege forumasi Celi i Citalac.Ako ti nisu jasni njima se obrati. I nisam se upustao u raspravu o uzrocima i posljedicama,mada mozemo i o tome,koliko god to bila odavno prezvakana tema.
Ne spominju oni, nego samo prenose nečija nagađanja u koja možemo vjerovati ili ne. O uzrocima nemamo šta. O očiglednom se ne raspravlja sa onim koji žmuri na oba oka.
Prenose jer vjeruju da su tacna.
To je valjda jasno.Kao i zakljucak koji se iz njih namece.
Superhikk

#62154 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Superhikk »

Co0l wrote: Prenose jer vjeruju da su tacna.
Vjerovanje je intimna stvar, o tome ne bih raspravljao.
Ali i iz takvog vjerovanja nameće se zaključak da su ovi što su reagovali imali mnogo više da izgube nego što bi dobili ovi koji su započeli. Iliti da su se ovi koji su započeli preračunali i nisu ukalkulisali reakciju onih koje ekonomski iscrpljuju decenijama. U svakom slučaju, sipanje milijardi u nasilje ne donosi nikakvo dobro sirijskom narodu, samo mizeriju. Jasno je ko je najodgovorniji za nesreću tog naroda. Svi oni koji su naoružavali vehabijskom ideologijom i oružjem bjelosvjetsku i sirijsku fukaru. Reakcija je bila potpuno očekivana svakom zdravorazumskom insanu. Veliko je iznenađenje što je , po svemu sudeći, bila jača od uzroka. Naravno da ne treba idealizovati to u borbu dobra i zla, ali sam siguran da su ovi koji su započeli iskonsko zlo od kojih nema većeg.
Co0l

#62155 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Superhikk wrote:
Ali i iz takvog vjerovanja nameće se zaključak da su ovi što su reagovali imali mnogo više da izgube nego što bi dobili ovi koji su započeli. Iliti da su se ovi koji su započeli preračunali i nisu ukalkulisali reakciju onih koje ekonomski iscrpljuju decenijama. U svakom slučaju, sipanje milijardi u nasilje ne donosi nikakvo dobro sirijskom narodu, samo mizeriju. Jasno je ko je najodgovorniji za nesreću tog naroda. Svi oni koji su naoružavali vehabijskom ideologijom i oružjem bjelosvjetsku i sirijsku fukaru. Reakcija je bila potpuno očekivana svakom zdravorazumskom insanu. Veliko je iznenađenje što je , po svemu sudeći, bila jača od uzroka. Naravno da ne treba idealizovati to u borbu dobra i zla, ali sam siguran da su ovi koji su započeli iskonsko zlo od kojih nema većeg.
Pa vjeruj ti u sta god hoces,niko ti ne brani ali to nije tema mog komentara.
Čitalac

#62156 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Velika Britanija smatra da, ukoliko mirovni sporazum bude postignut, Asadu treba dozvoliti da se ponovo kandiduje za predsednika Sirije, izjavio je britanski šef diplomatije Boris Johnson. Kako prenosi Guardian, reč je "dramatičnom zaokretu" britanske politike prema sirijskoj krizi.

Zvanični stav Britanije od samog početka bio je da Asad eventualno može ostati na vlasti samo u kratkom periodu tranzicione vlade, a nakon stupanja na dužnost Johnson je više puta ponovio da sirijski predsednik mora biti uklonjen sa vlasti. Međutim, kako piše Guardian, "poraz pobunjenika u Alepu, Trumpova odluka da popravi odnose sa Rusijom i Tursko približavanje Moskvi promenili su situaciju".

-Dugo vremena bili smo zarobljeni mantrom da Asad mora otići, a ni u jednom trenutku nismo bili u stanju da učinimo da se to zaista i dogodi. To nas je dovelo u teškoće sa kojima se sada suočavamo. Moram da budem realan i da priznam da su se prilike promenile. Stara politika, bojim se, više ne uliva mnogo poverenja - kazao je Johnson.
Superhikk

#62157 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Superhikk »

Co0l wrote:
Superhikk wrote:
Pa vjeruj ti u sta god hoces,niko ti ne brani ali to nije tema mog komentara.
Kakav odgovor.
I ja našo koga ću kvotat :run:

Kakva revolucija, takvi i njeni simpatizeri.
Ali treba razumjeti, dezorijentiranost je , pogotovo u sadašnjem stanju toka revolucije, očekivan simptom.
Samo lagano :thumbup:
Čitalac

#62158 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Što se mene tiče, ne mogu naravno biti sasvim siguran da su navedene brojke tačne, prvenstveno zbog toga što potiču iz izvora koji nisu baš naklonjeni sirijskoj vladi. Ali, ako kao tačnu prihvatimo onu izjavu sirijskog zvaničnika iz 2013. po kojoj Kina na mesečnom nivou dostavlja pomoć vrednu 500 miliona dolara, onda bi se moglo zaključiti da bi ukupna pomoć saveznika Damaska mogla da dobaci do 2 milijarde, kako je to izneo kolega Chell.
Zvanično, Iran je Siriji odobrio dva kredita (2013. i 2015.) u ukupnom iznosu od nekih 5 milijardi dolara pa sada Damask, navodno, te kredite otplaćuje tako što Teheranu ustupa desetine hiljada hektara zemlje, prava na eksploataciju rudnika i odobrava mu osnivanje novog operatera mobilne telefonije.
No, bilo kako bilo, danas je svakako jasno kao dan da je Iran bio daleko spremniji i odlučniji od Saudijske Arabije i Katara da se angažuje u Siriji pa je otud i rezultat takav.
Co0l

#62159 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Dobio si konkretan i koncizan odgovor na ono sto si komentarisao a o cemu sam ja pisao.Ne zelim da ulazim u raspravu o tvojim digresijama koje se ne odnose na ono o cemu sam pisao jer nemaju veze sa tim.To sto ti se nije svidio konkretan odgovor pa pokusavas prosirit raspravu tvoj je problem.
Superhikk

#62160 Re: Sirija vol. 2

Post by Superhikk »

Čitalac wrote:Velika Britanija smatra da, ukoliko mirovni sporazum bude postignut, Asadu treba dozvoliti da se ponovo kandiduje za predsednika Sirije, izjavio je britanski šef diplomatije Boris Johnson. Kako prenosi Guardian, reč je "dramatičnom zaokretu" britanske politike prema sirijskoj krizi.

Zvanični stav Britanije od samog početka bio je da Asad eventualno može ostati na vlasti samo u kratkom periodu tranzicione vlade, a nakon stupanja na dužnost Johnson je više puta ponovio da sirijski predsednik mora biti uklonjen sa vlasti. Međutim, kako piše Guardian, "poraz pobunjenika u Alepu, Trumpova odluka da popravi odnose sa Rusijom i Tursko približavanje Moskvi promenili su situaciju".

-Dugo vremena bili smo zarobljeni mantrom da Asad mora otići, a ni u jednom trenutku nismo bili u stanju da učinimo da se to zaista i dogodi. To nas je dovelo u teškoće sa kojima se sada suočavamo. Moram da budem realan i da priznam da su se prilike promenile. Stara politika, bojim se, više ne uliva mnogo poverenja - kazao je Johnson.
Hajmo raja, fajronat. Čuje se kotlić. Korisne budale pa pa.
Krokodajl

#62161 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

https://www.theguardian.com/politics/20 ... r-al-assad

Usro se ušljo ušljavi Britanski, sad kad se stvari u svijetu promjeniše i on sad odjednom "progledo".

I was blind but now I can see....

Jah, Britanci Britanci, pacovi uvijek brod prvi napuštaju a Britoni to pravilo uvijek i potvrde.

---

SAA oslobodila selo Al Madunija na istoku Alepa, sada se nalaze na 7 kilometara od Al Baba.

I što se Zora tiče, naselje Džunajna se ne nalazi kod groblja već na sjeveru grada, tako da izgleda da SAA vodi dvije operacije u Zoru, jedna u pravcu aerodroma a jedna prema naselju Buhajlija kojeg je SAA zauzeo u prošlogodišnjoj ofanzivi.
insomnia78

#62162 Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

aratet wrote:Kojim putem Turci misle ubacivati dzihadiste u Iraq?
Preko Sarajeva
Kikibombona

#62163 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Russia invites Asya Abdullah to Moscow
NEWS CENTER- Russian Foreign Minister Sergey Lavrov invited the PYD Co-chair Asya Abdullah to Moscow before the Geneva talks.

Russia has invited a PYD delegation, including PYD Co-chair Asya Abdullah and France Representative Halit İsa to Moscow as part of negotiations to end the civil war in Syria. The PYD delegation will meet Russian Foreign Minister Sergey Lavrov tomorrow at 9 a.m by holding an official meeting. Syrian opposition groups will attend the meeting and information on the meetings held in Astana to be given during the meeting. The Geneva talks to be held on January 8 will be also talked in the meeting.

‘We want an honorable solution’

PYD France Representative Halit İsa made a statement regarding the invitation of Russia and said, “We are ready to do our part to solve Syria problem in a peaceful way. We can solve the problem with the Syrian peoples. We already declared our project. According to our project, every nation should take place in Syria honorably. We will explain our project to our Russian friends. We will present our thoughts. As representatives of North Syria and Rojava people, we want a federal and democratic solution in which everyone takes their parts in an honorable way not only for North Syria but also for all Syria.”
Challenger__

#62164 Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:I ti prvi, kao i svi ostali, kad pricaju o Deiru previdjaju cinjenicu da ISIL drzi najmanje pola grada.
Wehrmacht i sateliti su držali pola Staljingrada pa ih niko ne živ ne pominje.

Image

Staljingrad (Volgograd) je bio i ostao tamo gdje je njegova oslobodilačka Armija a ne gdje su međunarodne horde koje su ga napadale.

Image

Danas je tamo spomenk herojima odbrane a hoću da vjerujem da će Deir ez Zour dočekati svoje oslobođenje i svijetu podariti svoj Mamejev Kurgan.
Uglavnom,hvala na potvrdi da je finansijska pomoc opoziciji oduvijek bila mizerna u odnosu na pomoc koju je rezim od svojih sponzora dobijao.Jos kad se u to ukalkulise nemjerljiva startna prednost rezima u naoruzanju i ostaloj opremi onda postaje jasnije da vecini nikad nije ni bila namjera svrgavanje rezima nego samo odrzavanje sukoba.Neki su to svo vrijeme i govorili.
Mizerna? Hah... A druga strana... kako su se samo usudili da pomognu odbranu jedne zemlje i jednog grada od horde plaćenih ubica iz 80 zemalja svijeta, kako ih samo nije stid!
Pepefrog

#62165 Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Pepefrog »

Superhikk wrote:
Co0l wrote: 20 milijardi u odnosu na stotine i stotine milijardi jeste mizerija.
Nista vise, nista manje.
Pa i da je tako, nikada u istoj ravni ne mogu biti uzrok i posljedica. Onaj koji je započeo i onaj koji je odreagovao. Ali u pravu si, od ovih prvih samo mizerija :thumbup:

A i uostalom, kada su zemlje pod sankcijama bile cicije. Pravi begovi. Ne ko ovi siromasi sa zapada i iz zaliva.
PItanje za Coola? Odakle ruskoj buraniji i sirotinji stotine milijardi, odakle Iranu do juce pod svim mogucim sankcijama toliko za donacije?

Dakle najveca ekonomija svijeta svog najveceg saveznika Izrael gura sa pet milijardi dolara godisnje ali zato Rusija koju vecina na ovom forumu smatra ekonomijom ranga Meksika i Brazila zajedno sa Iranom daje stotine milijardi Basaru Al Assadu :lol: :lol: Da, naravno da je tvoja tvrdnja tacna.

Rusija i Iran dali vise love nego SAD, EU, Turska, Katar, Saudijska Arabija da da povjerovacemo...
Challenger__

#62166 Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Pepefrog wrote:Rusija i Iran dali vise love nego SAD, EU, Turska, Katar, Saudijska Arabija da da povjerovacemo...
Na kraju, to je nebitno. Antisirijska koalicija želi da minimalizuje svoj učinak (samim tim i svoju odgovornost) a sa druge strane da precjeni pomoć vladi u Damasku.

Ono što je bitno je to da nesebično i *ebeno odlučno stoje iza svog saveznika.
Co0l

#62167 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Pepefrog wrote:
Superhikk wrote:
Nista vise, nista manje.

A i uostalom, kada su zemlje pod sankcijama bile cicije. Pravi begovi. Ne ko ovi siromasi sa zapada i iz zaliva.
PItanje za Coola? Odakle ruskoj buraniji i sirotinji stotine milijardi, odakle Iranu do juce pod svim mogucim sankcijama toliko za donacije?

Dakle najveca ekonomija svijeta svog najveceg saveznika Izrael gura sa pet milijardi dolara godisnje ali zato Rusija koju vecina na ovom forumu smatra ekonomijom ranga Meksika i Brazila zajedno sa Iranom daje stotine milijardi Basaru Al Assadu [emoji38] [emoji38] Da, naravno da je tvoja tvrdnja tacna.

Rusija i Iran dali vise love nego SAD, EU, Turska, Katar, Saudijska Arabija da da povjerovacemo...
To bi morao pitati one koji tvrde da Rusija nema te pare.Ja to nisam tvrdio.Naravno da ima i ona i Iran i Kina.Naravno da ima i druga strana, i puno vise.Ali su slali daleko manje od ovih spomenutih.Objasnio sam i zasto.
Challenger__

#62168 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:Ali su slali daleko manje od ovih spomenutih.Objasnio sam i zasto.
Za sada postoje samo nagađanja u medijima. Ta nagađanja smo prenijeli. Na osnovu nagađanja ne možeš da znaš ko je dao više novca. Još manje da na osnovu nagađanja izvodiš zaključke.

Jedno je sigurno, prosirijska koalicija je definitivno bila odlučnija od antisirijske osovine a moglo im se jer ne podržavaju ISIL-e, Nusre, Zinkije...
Pepefrog

#62169 Re: Sirija vol. 2

Post by Pepefrog »

Ja tvrdim da Rusija nema te pare, naravno da njihova pomoc Assadu nije zanemariva kao ni Iranska ali pobunjenici su itekako imali veliku pomoc samo je problem sa pobunjenicima sto su svi donatori imali razlicite ciljeve, zato im se i raspala revolucija stotinu vojski zato sada imamo to da se revolucija svela na Isil i Al Nusru.
Co0l

#62170 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:Ali su slali daleko manje od ovih spomenutih.Objasnio sam i zasto.
Za sada postoje samo nagađanja u medijima. Ta nagađanja smo prenijeli. Na osnovu nagađanja ne možeš da znaš ko je dao više novca. Još manje da na osnovu nagađanja izvodiš zaključke.

Jedno je sigurno, prosirijska koalicija je definitivno bila odlučnija od antisirijske osovine a moglo im se jer ne podržavaju ISIL-e, Nusre, Zinkije...
Ma od pocetka se vidjelo da nisu odigrali all in da smjene rezim.Te cifre koje spominjete,sve i da su duplo vece,to potvrdjuju.
Challenger__

#62171 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:Ma od pocetka se vidjelo da nisu odigrali all in da smjene rezim.Te cifre koje spominjete,sve i da su duplo vece,to potvrdjuju.
Koji režim? Onaj u Dohi, Rijadu? To su njihovi sateliti kao što je i Ankara bila, do juče. Ako misliš na vladu u Damasku, pa nemoj me za*ebavati.

Image

Da vjerujemo tebi ili svojim očima?
Nisu imali MUDA a ne volje.

______
Co0l

#62172 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote:Ma od pocetka se vidjelo da nisu odigrali all in da smjene rezim.Te cifre koje spominjete,sve i da su duplo vece,to potvrdjuju.
Koji režim? Onaj u Dohi, Rijadu? To su njihovi sateliti kao što je i Ankara bila, do juče. Ako misliš na vladu u Damasku, pa nemoj me za*ebavati.

Image

Da vjerujemo tebi ili svojim očima?
Nisu imali MUDA a ne volje.

______
Ne moras vjerovat meni,cifre koje sam prenosis dovoljno govore same za sebe.
Cuj muda[emoji2] ta nisu djeca[emoji3]
Krokodajl

#62173 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

U raciji koju su policijske snage Al Nusre izvele na prostoru kasarne pod kontrolom (sada već bivše) Vojske Mudžahida (Džejš al Mudžahedin) pronađena veća količina opojnih sredstava, nakon utvrđivanja količine pronađenih opijata, ista su poslana na institut za kriminalistiku Idlib Lola Ribar na daljnje pretrage.

Image

Image
Challenger__

#62174 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Kad i kad smo pisali da se drogiraju kao stoka.
Krokodajl

#62175 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

Challenger__ wrote:Kad i kad smo pisali da se drogiraju kao stoka.
Nije ni čudo što onaj naš ne zna za nar, kad sve pare spiska na amfetamin, da ga pitaš ima li to znao bi i gdje i kakve je kvalitete. :lol:
Locked