SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hakiz

#62026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 22/11/2022 13:28
last mohicans wrote: 22/11/2022 13:21
Trolaš i to loše, hhahajajaj
Samo treba navesti ime zakona. Eno Hakiz je pokusao sa citiranjem, pa nije uspio. Ali, je barem pokusao.
Pa, vidi, zakon o zaštiti ličnih podataka kaže da
Član 2

(Obim primjene Zakona)

(1) Ovaj zakon primjenjuje se na lične podatke koje obrađuju svi javni organi, fizička i pravna lica, osim ako drugi zakon ne nalaže drugačije.
Član 19

(Obrada ličnih podataka u sredstvima javnog informisanja)

(1) Obrada ličnih podataka u novinarske svrhe, u svrhe umjetničkog i literarnog izražavanja, vršiće se u skladu sa posebnim propisom i kodeksima ponašanja.

(2) Na obradu ličnih podataka u svrhe navedene u stavu (1) ovog člana ne odnose se odredbe ovog Zakona, osim odredaba o bezbjednosti i povjerljivosti kao i o odgovornosti za štetu.
I kodeksa za štampu i online medije
Član 15. Poštovanje privatnosti

Novinari i urednici izbjegavat će uplitanje u nečiji privatni život, osim kada je to uplitanje u interesu javnosti.

Novinari i urednici moraju voditi računa da postoji razlika između interesa javnosti i znatiželje javnosti. Znatiželja javnosti ne smije biti razlog za objavljivanje medijskih sadržaja kojima se narušava nečija privatnost.

Teme koje uključuju lične tragedije obzirno će se obrađivati, a pogođenim ličnostima prići će se diskretno i sa saosjećanjem.

Posebna se pažnja, obazrivost i odgovornost zahtijeva pri izvještavanju o samoubistvima, nesrećama, ličnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima. Novinari i urednici izbjegavat će objavljivanje punog identiteta žrtava i uznemirujućih sadržaja, osim kada je riječ o iznimnom javnom interesu.
Pa bi se moglo reći da ako medij ne dokaže iznimni interes javnosti da sazna ime žrtve, ne smije ga objaviti.
Haris.ba

#62027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 22/11/2022 14:12 Pa bi se moglo reći da ako medij ne dokaže iznimni interes javnosti da sazna ime žrtve, ne smije ga objaviti.
A kome treba da dokaze? Urednik o tome odlucuje i niko vise. Da ne pricam koliko je problematican taj kodeks sam po sebi.tj.njegovo vazenje, na koga se odnosi i sta ako se ne postuje.

Mrsko mi sada provjeravati, ali mislim da klix vise i nije clan tog vijeca. Ako je ikada i bio.

Evo clanova:
https://www.vzs.ba/index.php/vijece-za- ... dije-u-bih

I ovo su propisi iz kodeksa koji se odnose na zrtvu. Kako to prosiriti na polubrata navodnog izvrsioca?
Hakiz

#62028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 22/11/2022 14:34
Hakiz wrote: 22/11/2022 14:12 Pa bi se moglo reći da ako medij ne dokaže iznimni interes javnosti da sazna ime žrtve, ne smije ga objaviti.
A kome treba da dokaze? Urednik o tome odlucuje i niko vise. Da ne pricam koliko je problematican taj kodeks sam po sebi.tj.njegovo vazenje, na koga se odnosi i sta ako se ne postuje.

Mrsko mi sada provjeravati, ali mislim da klix vise i nije clan tog vijeca. Ako je ikada i bio.

Evo clanova:
https://www.vzs.ba/index.php/vijece-za- ... dije-u-bih

I ovo su propisi iz kodeksa koji se odnose na zrtvu. Kako to prosiriti na polubrata navodnog izvrsioca?
Zbog boldiranog bi, onda, trebalo zakonom to urediti. Prava žrtve, ne samo šta je javni interes.

Volio bih da mi neki urednik objasni u čemu je interes javnosti da zna identitet žrtve silovanja.
Haris.ba

#62029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote: 22/11/2022 14:57 Zbog boldiranog bi, onda, trebalo zakonom to urediti. Prava žrtve, ne samo šta je javni interes.

Volio bih da mi neki urednik objasni u čemu je interes javnosti da zna identitet žrtve silovanja.
Trebalo bi svasta nesta. Postojao je Zakon o medijima, ali je "ukinut" pod pritiskom stranaca. Ako neko nadje zakon kojim je ukinut nek se javi. :D

https://skupstina.ks.gov.ba/content/zak ... o-medijima

Tebi urednik ne mora nista objasnjavati. Ti ako klikces, citas bez prestanka - taj urednik radi svoj posao.
Logovan

#62030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Kakve su ovo hitne citav dan, sta se desava :roll:
Hakiz

#62031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 22/11/2022 15:22
Hakiz wrote: 22/11/2022 14:57 Zbog boldiranog bi, onda, trebalo zakonom to urediti. Prava žrtve, ne samo šta je javni interes.

Trebalo bi svasta nesta. Postojao je Zakon o medijima, ali je "ukinut" pod pritiskom stranaca. Ako neko nadje zakon kojim je ukinut nek se javi. :D

https://skupstina.ks.gov.ba/content/zak ... o-medijima

Tebi urednik ne mora nista objasnjavati. Ti ako klikces, citas bez prestanka - taj urednik radi svoj posao.
Nisam rekao da mora, nego da bih volio da mi objasni. Ne zna ni on u čemu je interes javnosti. Nego znatiželja javnosti,šta bi trebao razlikovati :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#62032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

ono što vam Haris hoće reć, nije kažnjivo napisati neku činjenicu. a da su rođaci je činjenica.

postoji zakon protiv zabrane od klevete, a znamo šta je kleveta, a ostalo je na nivou novinarske etike od koje se realno niko hljeba neće najesti. pa postoji portal koji se zove "crna hronika". ljudi vole te stvari, konzumiraju ih i tražena su roba.
moonca

#62033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moonca »

wrote: 22/11/2022 14:57 u čemu je interes javnosti da zna identitet žrtve silovanja.
Mislim da je Anita Hill(Clarence Thomas),, Oprah Winfrey. prva u javnosti iznijela . problem 'seksualnog uznemiravanja' bio chlan familije. to je uradila .kad je vech bila popularna i cijenjena.... time je otvorila vrata . svim zenama .istih i slichnih okolnosti ..... da ne shute. da kazne pochinioce ....bezimeni neche pomochi..ali. ipak . sud treba da da mishljenje, da li ili ne. objaviti imena . prije sudjenja..
Thomas. je svejedno izabran za cijenjenu poziciju.. . i dan danas . parvi probleme'' iza kulisa' :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#62034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

Logovan wrote: 22/11/2022 15:44 Kakve su ovo hitne citav dan, sta se desava :roll:
crveni meteoalarm
dorkcic

#62035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dorkcic »

ITNet wrote: 22/11/2022 14:11 Ko li je vas sjebo tako u zivotu da nemate trunke morala i ljudskosti u sebi :-) Kakva mozes biti zena pacenik da pricas takve stvari, ocigledno vam treba tako neki problem u zivotu.
Neshvatljivo fakat. Evo čitam i zgražam se, jel malo što joj je kreten napravio traumu do kraja života, što je morala prolaziti opet kroz traumu dok je prepričavala policiji ko zna koliko puta, i što će opet na sudu morati prepričavati istu tu traumu, ima žena koje ne mogu preživjeti tu agoniju, još treba da joj ime razvlače po društvenim medijima nadobudne domaćice i seljoberi koji se pitaju "šta je ona tražila na derneku u ta doba", "kako se ova omladina oblači,", "s kim se petlja" i slične gadosti. Meni je jasno kad vidim ovu facu tačno o kakvoj spodobi se radi, ali mlade djevojke, da ne kažem haman curice, nemaju životno iskustvo koje mi mudraci po forumima imamo, pa malo empatije prema njoj zaista ne bi škodilo, čisto radi svih kćerki i curica koje odrastaju u ovakvom društvu.
Hakiz

#62036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 21/11/2022 23:31 Ali titula, rodjak Bube Korelija.

Zdravo, ja sam rodjak Bube Korelija.

Cime se bavite u zivotu?

Ja sam rodjak Bube Korelija.
Posl'o me Asim, ovaj, Buba.
last mohicans

#62037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

dorkcic wrote: 22/11/2022 17:24
ITNet wrote: 22/11/2022 14:11 Ko li je vas sjebo tako u zivotu da nemate trunke morala i ljudskosti u sebi :-) Kakva mozes biti zena pacenik da pricas takve stvari, ocigledno vam treba tako neki problem u zivotu.
Neshvatljivo fakat. Evo čitam i zgražam se, jel malo što joj je kreten napravio traumu do kraja života, što je morala prolaziti opet kroz traumu dok je prepričavala policiji ko zna koliko puta, i što će opet na sudu morati prepričavati istu tu traumu, ima žena koje ne mogu preživjeti tu agoniju, još treba da joj ime razvlače po društvenim medijima nadobudne domaćice i seljoberi koji se pitaju "šta je ona tražila na derneku u ta doba", "kako se ova omladina oblači,", "s kim se petlja" i slične gadosti. Meni je jasno kad vidim ovu facu tačno o kakvoj spodobi se radi, ali mlade djevojke, da ne kažem haman curice, nemaju životno iskustvo koje mi mudraci po forumima imamo, pa malo empatije prema njoj zaista ne bi škodilo, čisto radi svih kćerki i curica koje odrastaju u ovakvom društvu.
Ne letite pred rudu!!!
Kako portal "Avaza" nezvanično saznaje, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo danas su u prijepodnevnim satima uhapsili muškarca iz Sarajeva kojeg je strana državljanka prijavila za silovanje.

Riječ je o ženi koja dolazi iz Dominikanske Republike, te je u Sarajevu boravila nekoliko dana. Nezvanično saznajemo da je strankinja angažirala Sarajliju da ju vozi tokom njenog boravka u BiH.

Danas je u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo izvršena kriminalistička obrada nad uhapšenim muškarcem, nakon čega je zadržan u policijskim prostorijama. Za ženu je utvrđeno da je imala seksualne odnose, a kako nam je rekao izvor iz istrage, uhapšeni muškarac je negirao da ju je silovao.

- Rekao je daje sve bilo na dobrovoljnoj bazi. Pokazao je inspektorima svoj mobitel u kojem su fotografije njega i strankinje u Makarskoj gdje su boravili pet dana. Rekao je je i da ga je pitala da se njom oženi - kazao je izvor „Avaza“.

Policija će u narednim danima detaljnije ispitati navode iz prijave koju je strankinja podnijela nakon povratka u Sarajevo.
Pušten je da se brani sa slobode.
drug_profi

#62038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Lažnim prijavama silovanja žene nanose štetu drugim ženama, pravim žrtvama.

Ali...
Imati konsenzualni seks pet dana, pa onda prislini šestog dana nije nemoguće.
To što su se provodili ne znači da na kraju možda nije bilo silovanje.
Spit_fire

#62039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Spit_fire »

Sviju vam imal ikk ideju zasto tri noci zaredom u centru bude vatromet

Nije valjda rodjendani?
Ateista

#62040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 22/11/2022 22:17 Lažnim prijavama silovanja žene nanose štetu drugim ženama, pravim žrtvama.

Ali...
Imati konsenzualni seks pet dana, pa onda prislini šestog dana nije nemoguće.
To što su se provodili ne znači da na kraju možda nije bilo silovanje.
Tako je, nove informacije ne znace da nije moglo biti silovanje, ali svakako bacaju sumnju na cijelu pricu.
Oznaka Tablica

#62041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Oznaka Tablica »

Spit_fire wrote: 23/11/2022 00:18 Sviju vam imal ikk ideju zasto tri noci zaredom u centru bude vatromet

Nije valjda rodjendani?
Zeljini navijaci slave krizu fk Sarajeva
Piaty

#62042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

:thumbup:

Ja sam imao jednu porodičnu tragediju i jedna kobila iz općine me je ispitivala pola sata o tom dogadjaju i ja sam joj sve to objašnjavao misleći da to njoj treba da bih tek kasnije shvatio da me to onako ispitivala jer to nju bezveze zanima.
Onda me obuzela vatra i nastao je haos, ne sjećam se šta sam joj sve psovao, uglavnom morao sam opet dolaziti kod nje zbog tih papira i prijave smrtnog slučaja, a ona kada me vidi onda se samo ispali i dođe druga da je zamijeni.

Zamisli, imaš 60 godina i ispituješ me kao da mi nije već dovoljno teško. Kobila jedna odvratna.
insaneinthebrain

#62043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Spit_fire wrote: 23/11/2022 00:18 Sviju vam imal ikk ideju zasto tri noci zaredom u centru bude vatromet

Nije valjda rodjendani?
I ja sam cuo. Neko ima viska para na bacanje da uznemirava narod
moonca

#62044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moonca »

Piaty wrote: 23/11/2022 08:45
Ja sam imao jednu porodičnu tragediju i jedna kobila iz općine me je ispitivala pola sata o tom dogadjaju i ja sam joj sve to objašnjavao misleći da to njoj treba da bih tek kasnije shvatio da me to onako ispitivala jer to nju bezveze zanima.
Onda me obuzela vatra i nastao je haos, ne sjećam se šta sam joj sve psovao, uglavnom morao sam opet dolaziti kod nje zbog tih papira i prijave smrtnog slučaja, a ona kada me vidi onda se samo ispali i dođe druga da je zamijeni.

Zamisli, imaš 60 godina i ispituješ me kao da mi nije već dovoljno teško. Kobila jedna odvratna.
..da ...I... ovdje si to isprichao, niko te nije pitao? zashto?.
.. ne vjerujem da je i jednom chitachu, ove tvoje ispovijesti ugodno citati etikete koje si uputio zeni na radnom mjestu ( koja se skloni kad opet dodjesh, dovoljno govori i o njoj) i ovdje ponovio...
Ateista

#62045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

moonca wrote: 23/11/2022 13:35

.. ne vjerujem da je i jednom chitachu, ove tvoje ispovijesti ugodno citati etikete koje si uputio zeni na radnom mjestu ( koja se skloni kad opet dodjesh, dovoljno govori i o njoj) i ovdje ponovio...
U pravu je ako je tako bilo i ako je pitala podatke koji joj ne trebaju samo da bi mahalala, te to znaci da ne radi profesionalno svoj posao i ima joj pravo svasta reci, uostalom svi mi placamo te ljude, od nasih plata se odbija da oni imaju svoju platu, imamo pravo ocekivati profesionalnost od njih.
Piaty

#62046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

Haj bježi
Piaty

#62047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Piaty »

Ateista wrote: 23/11/2022 14:04

U pravu je ako je tako bilo i ako je pitala podatke koji joj ne trebaju samo da bi mahalala, te to znaci da ne radi profesionalno svoj posao i ima joj pravo svasta reci, uostalom svi mi placamo te ljude, od nasih plata se odbija da oni imaju svoju platu, imamo pravo ocekivati profesionalnost od njih.
Pola sata je trajalo ispitivanje jarane, a mogu ti u PP napisati šta se desilo tačno i onda sam ja morao prolaziti kroz sve to ponovo samo da bi ona imala šta svom mužiću ili prijateljicama ispričati. Mater joj vazda i sad kad se sjetim
moonca

#62048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moonca »

Ateista wrote: 23/11/2022 14:04 U pravu je ako je tako bilo i ako je pitala podatke koji joj ne trebaju samo da bi mahalala, te to znaci da ne radi profesionalno svoj posao i ima joj pravo svasta reci, uostalom svi mi placamo te ljude, od nasih plata se odbija da oni imaju svoju platu, imamo pravo ocekivati profesionalnost od njih.
Ne znamo pitanja i ne trebamo da znamo.. ali zena je vjerujem pitala.. da mu pruzi podrshku. ako je teshka tragedija.
. hm nije da je morala..ali je pozitivno da je pitala..shta se desilo. . neku lijepu rijech utjehe ....
. kako se osjechash .. kad te neko sretne i ne pita kakao si.. a ossoba imala 'tragediju' kakva god da je.. nikome nije drago.. poznata je nasha.. 'i ne pita me kako je meni' .. itd.
smijeshni ste s tim da ih 'mi/vi/ placahate... :-) radno mjesto, pruza usluge. i nema pravo niko da povisi ton na njih, kao ni oni, s druge strane pulta..
vidish kako odgovara . haj bizi :-)
. pitala. ako nisi za razgovor. kazesh................. ne bih o tom i kraj priche..
Laplace

#62049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

moonca wrote: 23/11/2022 14:44
Ateista wrote: 23/11/2022 14:04 U pravu je ako je tako bilo i ako je pitala podatke koji joj ne trebaju samo da bi mahalala, te to znaci da ne radi profesionalno svoj posao i ima joj pravo svasta reci, uostalom svi mi placamo te ljude, od nasih plata se odbija da oni imaju svoju platu, imamo pravo ocekivati profesionalnost od njih.
Ne znamo pitanja i ne trebamo da znamo.. ali zena je vjerujem pitala.. da mu pruzi podrshku. ako je teshka tragedija.
. hm nije da je morala..ali je pozitivno da je pitala..shta se desilo. . neku lijepu rijech utjehe ....
. kako se osjechash .. kad te neko sretne i ne pita kakao si.. a ossoba imala 'tragediju' kakva god da je.. nikome nije drago.. poznata je nasha.. 'i ne pita me kako je meni' .. itd.
smijeshni ste s tim da ih 'mi/vi/ placahate... :-) radno mjesto, pruza usluge. i nema pravo niko da povisi ton na njih, kao ni oni, s druge strane pulta..
vidish kako odgovara . haj bizi :-)
. pitala. ako nisi za razgovor. kazesh................. ne bih o tom i kraj priche..
Ti bi na početku svojih komentara trebala stavljati upozorenja "Nije za epileptičare i osobe sa neurološkim problemima". Od ovih komentara i zdrav čovjek dobije vrtoglavicu. #samokažem
Ateista

#62050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Piaty wrote: 23/11/2022 14:28
Ateista wrote: 23/11/2022 14:04

Pola sata je trajalo ispitivanje jarane, a mogu ti u PP napisati šta se desilo tačno i onda sam ja morao prolaziti kroz sve to ponovo samo da bi ona imala šta svom mužiću ili prijateljicama ispričati. Mater joj vazda i sad kad se sjetim
Vjerujem, ljudi znaju biti bas stoka i nemati postovanja.
Cuo sam i ja za razne bas ruzne slucajeve gdje ljudi zabadaju nos gdje im nije mjesto...
Post Reply