Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#6201 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

manekenka u penziji wrote:
safran wrote:E draga moja, tako sam ja od mame "domaće hapice, ništa so, ništa šećer" evoluirala do "plazme i mlijeka, hvalabogu pa to hoće"
Sad je jela graha. Graha za odrasle. Sa suhim rebarcima.
:run:

Edit: Je li moguce da djetetu od 9mj.nicu ocnjaci? :shock:
Ima osam zubica, gornje i donje jedinice i dvice. Sta je sljedece? Ocnjaci?

Ni danas nista ne jede. Bali. Pomalo vruca glavica. Nista previse.
A čuj, moj mlađi je prvi rođendan dočekao sa sjekutićima i jednom potpuno izraslom četvorkom - tako da, sve je moguće.
Stariji je sa godinu dana imao samo sjekutiće a za mjesec i po su mu nikle sve četvorke i jedna trojka - to je bilo strašno
manekenka u penziji

#6202 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Mozda su ocnjaci, mozda cetvorka. Nista ne vidim. Ona bali, gura ruke u usta, grize sve sto stigne, ukljucujuci i mene. Temperatura varira.
Do sada je popila 300ml mlijeka sa plazmom i keksolinom (tecno, da moze proci kroz onu rupicu) i pola porcije pure sa jogurtom.
Bolje nego jucer, ali to je opet nista.

:(

Da January nije spomenula zubice, ne bih nikada ni pomislila da su oni... :zid:
blondina

#6203 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

manekenka u penziji wrote:Mozda su ocnjaci, mozda cetvorka. Nista ne vidim. Ona bali, gura ruke u usta, grize sve sto stigne, ukljucujuci i mene. Temperatura varira.
Do sada je popila 300ml mlijeka sa plazmom i keksolinom (tecno, da moze proci kroz onu rupicu) i pola porcije pure sa jogurtom.
Bolje nego jucer, ali to je opet nista.

:(

Da January nije spomenula zubice, ne bih nikada ni pomislila da su oni... :zid:
Nema izgleda pravila kad su u pitanju zubići.Moja ima 8.5 mjeseci i ima samo dvije donje jedinice i evo juce vidim izbio joj jedan očanjak a drugi samo što nije.Ova moja ne odbija hranu zasad ali je zato spavanje katastrofa,po nocu non stop se budi kud je ona u svojoj sobi vise mi noge otpale hodajuci od sobe do sobe.Uzas...
manekenka u penziji

#6204 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Draga blondina, kod tvoje bas idu kako oni hoce. Jos kad se sjetim onog prvog sa 20 dana...
blondina

#6205 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

manekenka u penziji wrote:Draga blondina, kod tvoje bas idu kako oni hoce. Jos kad se sjetim onog prvog sa 20 dana...
Ja već više lagano ludim,sve što je naj gore kod beba mene nije mašilo.Naj gore što sad ovaj zubić sto joj je nikao sa 20 dana izgleda kako da ga je malo oštetila trpanjem usta svega sto joj padne pod ruku,i sad ce on vjerovatno da se počne i kvariti.Ma užas,čisto sumnjam da ću se za drugo dijete i opredijeliti :-D
PurpurHazel

#6206 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by PurpurHazel »

Pitanje, mogu li ja nju voziti u kraću šetnju u dijelu od 3 u 1 kolica, znači ovom jajetu (pričvršćenom na kolica), pošto je košaru prerasla, a još mi nekako majušna za ovaj treći dio? I veze nemam u čemu da idemo vani. :roll:
Ovakva su to kolica, Brevi Ovo:

http://www.infanziabimbo.it/images/deta ... i-398..jpg

ps. Hvala za sve savjete oko autosjedalice, uzeli smo Peg Perego, i odlična je, hoće u nju bez problema, zaspi, udobna joj i fina. :thumbup:
rosa canina

#6207 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

Drage mame, pratim ja redovno forum, samo nisam dobra s vremenom da pisem. Moram kazati da mi dođe kao prijateljica.
Kad smo kod hrane, kazite mi grijesim li previse, uskracujem li dijete za nesto bitno? Bebi ce za koji dan 10 mjeseci, jede 2-3 obroka "normalne hrane" i 4-5 flasica mlijeka dnevno.Fino pojede "na kasiku", ali mlijeko nista ne moze zamijeniti. Jede uglavnom domacu hranu (imam svoj krompir, mrkvu, tikvicu, kukuruzno brasno, domacu teletinu, dajem i mladi sir, domaci), voce kupimo (jabuka, kruska, banana-to nemam domace :D ); nesto mi se ne kupuje povrce previse, a opet se bojim da nije jednolicno ovo sto imam. Slatko nista ne dajem, nikakve keksice, samo mrvicu posecerim kompot koji pravim od (opet svojih) sljiva, visanja, kupina.
Drage, iskusne mame, uskracujem li svom djetetu neke bitne namirnice, je li mu ovo jednolicno? :roll:
blondina

#6208 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

Drage žene da li znate gdje u Sarajevu se može naći madrac za dječiji krevetić dimenzija 140x70.Gdje god sam gledala imaju samo standardni 120x60,doduše gledala sam samo u dječijim radnjama,da li možda ima u nekim salonima namještaja.Šta vi mislite?
JanuaryJones

#6209 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

blondina wrote:Drage žene da li znate gdje u Sarajevu se može naći madrac za dječiji krevetić dimenzija 140x70.Gdje god sam gledala imaju samo standardni 120x60,doduše gledala sam samo u dječijim radnjama,da li možda ima u nekim salonima namještaja.Šta vi mislite?
Nobil, naručiš. Mi smo isto naručili 130/65 jer nigdje nije bilo. Bude brzo, max 7 dana.
JanuaryJones

#6210 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

rosa canina wrote:Drage mame, pratim ja redovno forum, samo nisam dobra s vremenom da pisem. Moram kazati da mi dođe kao prijateljica.
Kad smo kod hrane, kazite mi grijesim li previse, uskracujem li dijete za nesto bitno? Bebi ce za koji dan 10 mjeseci, jede 2-3 obroka "normalne hrane" i 4-5 flasica mlijeka dnevno.Fino pojede "na kasiku", ali mlijeko nista ne moze zamijeniti. Jede uglavnom domacu hranu (imam svoj krompir, mrkvu, tikvicu, kukuruzno brasno, domacu teletinu, dajem i mladi sir, domaci), voce kupimo (jabuka, kruska, banana-to nemam domace :D ); nesto mi se ne kupuje povrce previse, a opet se bojim da nije jednolicno ovo sto imam. Slatko nista ne dajem, nikakve keksice, samo mrvicu posecerim kompot koji pravim od (opet svojih) sljiva, visanja, kupina.
Drage, iskusne mame, uskracujem li svom djetetu neke bitne namirnice, je li mu ovo jednolicno? :roll:
Brokula, karfiol, crveni luk, celer komadić u svako bebi varivo, slatki krompir, bijela riba očišćena, kozice, blitva, jogurt (sa voćem ili bez), mlada buranija, prokulice jedna dvije za početak...
dama_u_crnom

#6211 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

JanuaryJones wrote:
rosa canina wrote:Drage mame, pratim ja redovno forum, samo nisam dobra s vremenom da pisem. Moram kazati da mi dođe kao prijateljica.
Brokula, karfiol, crveni luk, celer komadić u svako bebi varivo, slatki krompir, bijela riba očišćena, kozice, blitva, jogurt (sa voćem ili bez), mlada buranija, prokulice jedna dvije za početak...
Slazem se sa @JanuaryJones. Ja bih dodala jos grasak, spinat, zumance mozes uvesti s 10 mjeseci, ono mijenja meso u obroku, persin, zitarice- proso, zobene pahuljice, riza, amarahth itd. Slatko ni moja nista nije jela prije godine dana.. :)
dama_u_crnom

#6212 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

dance_mom wrote:
JanuaryJones wrote:Namaži joj puterom gdje se udarila i naoružaj se strpljenjem. Mom se znalo desiti da ga kašika uvrijedi u zubić koji raste i izbije mi i kašiku, i zdjelu iz ruke :D

Mene zanima, iskusne mame, jeste li i kad bebama davale gljive?
Ja sam svojoj dala prvi put vrlo malo nakon godinu dana...to je bio jedini put da je imala proljev od hrane i da je dobila pelenski osip. Sad ima dvije godine, rijetko ih jede i u malim količinama, zasad bez problema
Moja je neki dan probala gljive, iako mi nije bila namjera jos da ih uvedem, ali se ogrebala iz mog tanjira. :D Sve ok proslo, bez reakcija.
I da pitam nesto, mojoj curici se sad 17 mjeseci i postala je, malo je reci nemoguca. Doduse to traje vec neko vrijeme, ali iz dan u dan je sve gora i gora. :D Ja vise ne znam jesu li tantrumi u pitanju ili je muce zubi ili sta vec, Ali histerise za sve moguce. Sad tacno zna sta hoce, sta nece, ne mogu je vise zavarati, a cim ne dobije ono sto hoce nastaje haos. Je li se djeca u toj dobi inace tako ponasaju? sad odjednom nece da se kupa, kad treba da je presvucem place mi se, jer su to scene. Ne spava u toku dana, navece je jedva uspavam (ovo traje zadnjih par dana). Odjednom ima fobiju od tute, kad krenem da je stavim ukoci se skroz, ne mogu joj nista. Prije su je crtici znali smiriti, sad vise nece ni crtane da gleda. Itd da ne nabrajam vise, ali tacno ne znam sta da radim. :roll:
Last edited by dama_u_crnom on 12/02/2015 23:09, edited 1 time in total.
blondina

#6213 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

JanuaryJones wrote:
blondina wrote:Drage žene da li znate gdje u Sarajevu se može naći madrac za dječiji krevetić dimenzija 140x70.Gdje god sam gledala imaju samo standardni 120x60,doduše gledala sam samo u dječijim radnjama,da li možda ima u nekim salonima namještaja.Šta vi mislite?
Nobil, naručiš. Mi smo isto naručili 130/65 jer nigdje nije bilo. Bude brzo, max 7 dana.
Koliko koštaju kod njih madraci?Jel se oni nalaze na Otoci?
JanuaryJones

#6214 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

blondina wrote:
JanuaryJones wrote:
Koliko koštaju kod njih madraci?Jel se oni nalaze na Otoci?
Od 60km pa naviše. Najskuplji je meščini oko 80km. Ovisi o debljini i navlaci. Mogu ti odmah i plahte napraviti po mjeri, 6/7km. Jeste na Otoci. Super su ljubazni.
rosa canina

#6215 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

January, Dama u crnom, hvala vam mnogo. :kiss:
Zaboravih reci, vec sam davala amaranth, rizu, luk, jogurt...
Ovaj moj bebac je pravi mali "seljak", telecom koljenicom se davi, a odusevljen je palentom sa mladim sirom. :D
rosa canina

#6216 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

A i kod nas je taj veci krevetac (140 x 70). Kupili u Fisu pa je moguce da tu ima madrac posebno da se kupi tih dimenzija. Ja nigdje nisam nasla ogradicu za taj krevetac, ona standardna je pokratka, jedva je zavezem. Pa ako neko zna gdje ima i po kojoj cijeni? :roll:
safran

#6217 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

rosa canina wrote:A i kod nas je taj veci krevetac (140 x 70). Kupili u Fisu pa je moguce da tu ima madrac posebno da se kupi tih dimenzija. Ja nigdje nisam nasla ogradicu za taj krevetac, ona standardna je pokratka, jedva je zavezem. Pa ako neko zna gdje ima i po kojoj cijeni? :roll:
Prošlo ti je vrijeme za ogradicu. Ako već nije počeo uskoro će da se diže na nogice a u tome mu je potrebna pomoć ručica. Hvataju se za ogradicu i pokidaju vezice i bajbaj ogradica.
rosa canina

#6218 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by rosa canina »

safran wrote:
rosa canina wrote:A i kod nas je taj veci krevetac (140 x 70). Kupili u Fisu pa je moguce da tu ima madrac posebno da se kupi tih dimenzija. Ja nigdje nisam nasla ogradicu za taj krevetac, ona standardna je pokratka, jedva je zavezem. Pa ako neko zna gdje ima i po kojoj cijeni? :roll:
Prošlo ti je vrijeme za ogradicu. Ako već nije počeo uskoro će da se diže na nogice a u tome mu je potrebna pomoć ručica. Hvataju se za ogradicu i pokidaju vezice i bajbaj ogradica.
Ustaje on uveliko, hoda oko krevetica, ali mi sve nekako zao kad spava da se "mlati" od one "drvene parmake". :kiss:
JanuaryJones

#6219 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Kupi dvije ogradice u Azelu (budu po 10 km) i naštiklaj ;-)
CherryLips

#6220 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

@dama,sve su to faze,kod neke djece više ili manje izražene,treba hrpa živaca i sabura:)
safran

#6221 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

rosa canina wrote:
safran wrote:
Ustaje on uveliko, hoda oko krevetica, ali mi sve nekako zao kad spava da se "mlati" od one "drvene parmake". :kiss:
Eeee, poučena iskustvom stečenim na prvoj bebi ja svima preporučujem krevetiće sa pljosnatim parmacima - moji su pokidali sve ogradice kad su se počeli dizati na noge.
manekenka u penziji

#6222 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Jesam li ja luda ako odvedem bebu doktoru jer 3 dana odbija hranu. Ako joj ubacim kasiku u usta, hoce da povrati.
Sad joj gledam noktice, od pola sjajni, do pola mat. Pojavili se i podocnjaci.
Sta da radim?
JanuaryJones

#6223 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

manekenka u penziji wrote:Jesam li ja luda ako odvedem bebu doktoru jer 3 dana odbija hranu. Ako joj ubacim kasiku u usta, hoce da povrati.
Sta da radim?
Vodi doktoru.
dance_mom

#6224 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

manekenka u penziji wrote:Jesam li ja luda ako odvedem bebu doktoru jer 3 dana odbija hranu. Ako joj ubacim kasiku u usta, hoce da povrati.
Sta da radim?
nisi luda, odmah vodi.
blondina

#6225 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

dance_mom wrote:
Sta da radim?
nisi luda, odmah vodi.
Šta li nam je bilo sa manekenke,ne javlja nam se.Kako je bilo kod doktora?
Post Reply