Ako ništa barem za ovih novih 20-tak što ću ih posaditi u idućih par dana na isto mjesto gdje sam jučer pokopao mlade mahune, gotovo 15 kg novih mahuna, već par puta bile ručku.
Bášča
Moderator: anex
- fortaleza
#6201 Re: Bášča
Ni ja nisam nešto posebno pincirao paprike, isto tako samo posadi, dobro malčiraj, dodaj kalcija i dušika preko ljuski jajeta i koprive i navodnjaji. Bilo bi dobro da netko malo bolje pojasni.
Ako ništa barem za ovih novih 20-tak što ću ih posaditi u idućih par dana na isto mjesto gdje sam jučer pokopao mlade mahune, gotovo 15 kg novih mahuna, već par puta bile ručku.

-
safran
#6202 Re: Bášča
Ja sam istraživala to pinciranje i nisam baš sigurna da sam dobro skontala to dvije grane, tri grane pa sam se zadržala na uklanjanju zaperaka i ima efekta - jača stabljika i bolja prozračnost.
Bloody - de ti malo preberi ove paradajziće - čini mi se da ovdje ima previše lisne mase na jednom mjestu - zadržavanje vlage povećava šansu od plamenjače. Mislim da imaš dosta zaperaka. Inače super izgleda.
Bloody - de ti malo preberi ove paradajziće - čini mi se da ovdje ima previše lisne mase na jednom mjestu - zadržavanje vlage povećava šansu od plamenjače. Mislim da imaš dosta zaperaka. Inače super izgleda.
- Bloody
#6203 Re: Bášča
Zaperaka nema,to znam odstraniti i uradila sam to. Jedino da fiknem donje grane,sta vi mislite?
A to za paprike,uslikat cu svoje meni komsija odstranjivao neke grane,kaze da su to neke na kojima nece biti ploda i da ce bez njih plodovi imati dovoljno prostora za rast.
Inace,pojma nemam sta je pinciranje
A to za paprike,uslikat cu svoje meni komsija odstranjivao neke grane,kaze da su to neke na kojima nece biti ploda i da ce bez njih plodovi imati dovoljno prostora za rast.
Inace,pojma nemam sta je pinciranje
- fortaleza
#6204 Re: Bášča
Slobodno odstrani donje grane, zbog prozračnosti, više sunca i brže dozrijevanje plodova, a i razna oboljenja krenu na donjim granama posebno onim što su blizu ili diraju tlo. Vidjela si koliko sam otrgnuo listova na svome paradajzu.
I to sve grane do prvih plodova pa će svi sokovi ići direktno u plod.
Btw, berem svaki dan po 2-3 paradajza, jabučar, unutar ploda također nema bijele boje, znači skroz crven i sazrio ali nema ukusa ni nekog mirisa.
Jedino što savršeno izgleda, sve ostalo bezze. Kad je hibrid u pitanju, jabučar.
Čekam da prispije ovaj što sam naručio iz SAD-a (navodno staru vojvođansku sortu) pa ćemo vidjeti hoću li okusiti "stari" paradajz, odnosno pravi paradajz.
Btw, berem svaki dan po 2-3 paradajza, jabučar, unutar ploda također nema bijele boje, znači skroz crven i sazrio ali nema ukusa ni nekog mirisa.
Čekam da prispije ovaj što sam naručio iz SAD-a (navodno staru vojvođansku sortu) pa ćemo vidjeti hoću li okusiti "stari" paradajz, odnosno pravi paradajz.
-
zippoo87
#6205 Re: Bášča
danas sam opet morao prskasti paradajz protiv plemenjace...listovi imaju zute mrlje po sebi
a kod patlidzana,koji su u rede pored paradajza...pola listova zuto i osuseno a neki se i uvrcu
sto se tice ploda,nisam zadovoljan rodom...,max 5 komada ima na prvom zglobu...gore isto tako ili manje
brat je isto otrgao sve listove do prvig plodova,sada je puno prozracnije,mozda i to pomogne
a kod patlidzana,koji su u rede pored paradajza...pola listova zuto i osuseno a neki se i uvrcu
sto se tice ploda,nisam zadovoljan rodom...,max 5 komada ima na prvom zglobu...gore isto tako ili manje
brat je isto otrgao sve listove do prvig plodova,sada je puno prozracnije,mozda i to pomogne
- fortaleza
#6206 Re: Bášča
Čime si prskao? I kod mene listovi imaju žute mrlje, s tim da to nisam odmah povezao s plamenjačom već da biljci fali neki mikronutrijent, povezao sa s kalcijem.
Žao bi mi bilo prskati jer već dozrijeva.
http://5e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289
-
zippoo87
#6207 Re: Bášča
nije ovako kao na slikamafortaleza wrote:Čime si prskao? I kod mene listovi imaju žute mrlje, s tim da to nisam odmah povezao s plamenjačom već da biljci fali neki mikronutrijent, povezao sa s kalcijem.
nego prosarani listovi zutom bojom...i bilo je par donjih koji su dirali zemlju,da su skroz zuti a neki se i poceli susiti
ono sto je bas stradalo su patlidzani...listovi su bas u losem stanju,ne stigo uslikati...negdje su se po tri na istoj biljci skroz osusila ,prvo pozute pa se osuse
- Bloody
#6208 Re: Bášča
Meni je nesto proslo ispod krastavaca,profuralo kroz zemlju tako da se nekoliko biljki osusilo,uvelo,kad povucem vidim pdsjecen korjen 
-
zippoo87
#6209 Re: Bášča
vjerovatno rovacBloody wrote:Meni je nesto proslo ispod krastavaca,profuralo kroz zemlju tako da se nekoliko biljki osusilo,uvelo,kad povucem vidim pdsjecen korjen
ja jutros gledam krastavice kod kuce i vidim da su mi puzevi pojeli nekoliko listova...visi se ona njihova sluz po listovima i stabljikama
a dole gdje mi je veca basca,kornisone beremo uveliko...svaki dan po nekoliko kg i odmah se kisele u tegle...smjesa se unaprijed napravi i samo se docekuje i ubacuje
imam recept od vegy-ja(vegafruit),tako da budu i bolje od njihovih kupovnih
- Bloody
#6210 Re: Bášča
zippoo87 wrote:vjerovatno rovacBloody wrote:Meni je nesto proslo ispod krastavaca,profuralo kroz zemlju tako da se nekoliko biljki osusilo,uvelo,kad povucem vidim pdsjecen korjen
ja jutros gledam krastavice kod kuce i vidim da su mi puzevi pojeli nekoliko listova...visi se ona njihova sluz po listovima i stabljikama
a dole gdje mi je veca basca,kornisone beremo uveliko...svaki dan po nekoliko kg i odmah se kisele u tegle...smjesa se unaprijed napravi i samo se docekuje i ubacuje
cime cu ga ubiti? ne zalim ga ni malo
daj i nama taj recept
-
zippoo87
#6211 Re: Bášča
iskreno ja ti nisam ekspert za istrebljenje rovaca...nemam pojmaBloody wrote:zippoo87 wrote:vjerovatno rovacBloody wrote:Meni je nesto proslo ispod krastavaca,profuralo kroz zemlju tako da se nekoliko biljki osusilo,uvelo,kad povucem vidim pdsjecen korjen
cime cu ga ubiti? ne zalim ga ni malo![]()
daj i nama taj recept
a recept,isto ne znam ali ako iscackam od mame,napisem ovdje
uglavnom krastavice budu predobre
- King Kenny
#6212 Re: Bášča
Pozdrav svima, izvinjavam se ako sam promašio temu, ali ova mi je nekako najadekvatnija za pitanje. Interesuje me gdje mogu kupiti kineski kupus u Sarajevu. Hvala unaprijed.
http://www.agroklub.com/sortna-lista/po ... neski-146/
http://www.agroklub.com/sortna-lista/po ... neski-146/
- Bloody
#6213 Re: Bášča
Ima li ista novo,gdje ste?
Kod mene rovac rovi i unistava krastavce,na srecu ima ih dosta pa sam ubrala prve plodove. Brala i maline,sok je odlican.
Paprike imaju zametke ali nisam zadovoljna,koliko se radilo oko njih i nisu nesto narocito dobre.
Natavljuju nam tropske temperature,nadam se da nece sve izgorjeti.
Kod mene rovac rovi i unistava krastavce,na srecu ima ih dosta pa sam ubrala prve plodove. Brala i maline,sok je odlican.
Paprike imaju zametke ali nisam zadovoljna,koliko se radilo oko njih i nisu nesto narocito dobre.
Natavljuju nam tropske temperature,nadam se da nece sve izgorjeti.
- shmizlica
#6214 Re: Bášča
kod mene paradajz, jedna sorta, prošarali se donji listovi, ocvikala ih...pošpricala koprivom jer ne želim hemiju...šta bude
patlidžan mi cvjeta
dosad ga nikad nisam sadila baš me zanima kako će se dalje ponašati
ostalo je ok....poneka paprika mi ostala ko pigmejac
biće zalivanja ovih dana
patlidžan mi cvjeta
biće zalivanja ovih dana
-
zippoo87
#6215 Re: Bášča
i ja bio u basti,zaljevao
paradajz solidan,imam dvije vrste...jedan onaj duguljasti,kao sto bude onaj kupovni u konzervama a drugi standardni
krastavice mi se pocele susiti od necega,mislim da je neka bolest,listovi prosarani zuutom bojom i to je odjednom
paprike cvjetaju,neke imaju i plodove po 4-5 cm a i po njima ima dosta zutih listova i sprzenih...zuti lahko otpadaju
krompir se povaljao i przi ga ovo sunce maksimalno...susi se vec stabljika
pecenjci i grah,nula bodova...pecenjci visine 120 max a grah nista....do pola pecenjaka...od toga nece biti nista
a krastavica vec sada imam pokiseljenih 30ak tegli a biti ce jos barem 20ak...tako da ce to biti dovoljno za zimu

paradajz solidan,imam dvije vrste...jedan onaj duguljasti,kao sto bude onaj kupovni u konzervama a drugi standardni
krastavice mi se pocele susiti od necega,mislim da je neka bolest,listovi prosarani zuutom bojom i to je odjednom
paprike cvjetaju,neke imaju i plodove po 4-5 cm a i po njima ima dosta zutih listova i sprzenih...zuti lahko otpadaju
krompir se povaljao i przi ga ovo sunce maksimalno...susi se vec stabljika
pecenjci i grah,nula bodova...pecenjci visine 120 max a grah nista....do pola pecenjaka...od toga nece biti nista
a krastavica vec sada imam pokiseljenih 30ak tegli a biti ce jos barem 20ak...tako da ce to biti dovoljno za zimu

- Bloody
#6216 Re: Bášča
Ja sam sadila krastavce u dvije ture,ove prve koje rovac gricka takodje imaju i zute tacke po listovima,a ove druge savrsene,nije mi jasno,red do reda
ali se nadam da ce ostati takve.
Razmisljala sam cak da posadim jos,imam sjemenke. Šta mislite?
Tako sam blitvu i eno nice polahko.
Krompir cvjeta u ljubicasto,isto lavanda iz daljine kad se gleda
Doslo mi 35km vode.
Razmisljala sam cak da posadim jos,imam sjemenke. Šta mislite?
Tako sam blitvu i eno nice polahko.
Krompir cvjeta u ljubicasto,isto lavanda iz daljine kad se gleda
Doslo mi 35km vode.
- fortaleza
#6217 Re: Bášča
I meni je 35 KM vode došlo, za ovaj će i 50 kako je počelo.
Jest malo kasno i uroda neće biti previše ali posadi slobodno, ima još više od dva mjeseca sezone, eno ja prije pet dana posadio 20 novih paprika (što sam sijao) na mjesto gdje sam pobrao mahune pa ako šta bude bude...
Jest malo kasno i uroda neće biti previše ali posadi slobodno, ima još više od dva mjeseca sezone, eno ja prije pet dana posadio 20 novih paprika (što sam sijao) na mjesto gdje sam pobrao mahune pa ako šta bude bude...
- dobar osjecaj
#6219 Re: Bášča
Ova godina je zasad stvarno dobra. Ne mogu da se nagledam sve ljepote i nadisem svih mirisa u basci mog tate. Sve buja. Tikvice ne mogu da poberem koliko rastu. Sve vrste paradajza su krcate grozdovima prelijepih plodova koji su pobijelili i vec smo poceli brati prve cherry grozdove. Pocela sam kiseliti socne, debljuskaste kornisone a obicni krastavci rastu bas kao iz vode. Blitva odavno nije bila bolja, krompir je nadoknadio sve za proslu godinu kad ga je previse struhlo zbog vlage. Sinoc sam pravila corbicu s mahunama od kojih je mirisao cijeli stan. Grasak je odavno u zamrzivacu. Mrkva i persun divljaju. Jedino su paprike jos slabasne jer im nisu prijali udari hladnoce. Volim ovo ljeto!
- Bloody
#6220 Re: Bášča
Masala! i kod mene sve super,malo sam ljuta na paprike ali idu i one.
Molim izvjestaj iz Hercegovine
Molim izvjestaj iz Hercegovine
-
zippoo87
- dobar osjecaj
#6222 Re: Bášča
Gledala sam neku emisiju o najljepsim vrtovima i ti vrtlari koji se bave organskim uzgojem cvijeca su rekli da su bubamare jedan od najboljih prirodnih insekticida jer jedu biljne usi i njihove larve. Rijetko igdje u prirodi vidim bubamare. Znam da imaju zivotni vijek od samo godinu dana ali me zanima da li se negdje mogu kupiti bubamare. Je li apsurdno ocekivati da se mogu kupiti bubamare?
Ruze mi stalno napadaju biljne usi.
-
pemanapemani
#6223 Re: Bášča
Nije apsurdno. Postoji nešto kao košnice sa bubamarama, odnosno, kutija koja im služi kao kuća. Ljudi koji se bave organskom proizvodnjom ih koriste u plastenicima. Prije dvije godine sam htio nabaviti, ali najbliže što sam našao je bila Hrvatska.dobar osjecaj wrote:Gledala sam neku emisiju o najljepsim vrtovima i ti vrtlari koji se bave organskim uzgojem cvijeca su rekli da su bubamare jedan od najboljih prirodnih insekticida jer jedu biljne usi i njihove larve. Rijetko igdje u prirodi vidim bubamare. Znam da imaju zivotni vijek od samo godinu dana ali me zanima da li se negdje mogu kupiti bubamare. Je li apsurdno ocekivati da se mogu kupiti bubamare?Ruze mi stalno napadaju biljne usi.
Kod mene ove godine bubamara, različitih boja, na svakom koraku.
-
zippoo87
#6225 Re: Bášča
evo jos par slika
paradajz mi jos nije poceo zriti,kao da je neka kasnija sorta
ove vrucine nikako ne gode nicemu...aronija mi je osusena do pola...bukvalno listovi suhi kao barut,u prasinu se pretvore prilikom dodira
krastavice su zavrsile...krompir je totalno przen,,loze su sasusene 100%
luk je isto zavrsio,osusilo ga
paprike,paradaj pod mrezom ...to je jos aktivno,jer se zaljeva svaka 2-3 dana
evo par slikica

paradajz mi jos nije poceo zriti,kao da je neka kasnija sorta
ove vrucine nikako ne gode nicemu...aronija mi je osusena do pola...bukvalno listovi suhi kao barut,u prasinu se pretvore prilikom dodira
krastavice su zavrsile...krompir je totalno przen,,loze su sasusene 100%
luk je isto zavrsio,osusilo ga
paprike,paradaj pod mrezom ...to je jos aktivno,jer se zaljeva svaka 2-3 dana
evo par slikica