iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
amidzazeher

#6201 Re: iPhone - All about

Post by amidzazeher »

Ali_G wrote:Strasna aplikacija za slike. Svaka cast!
Btw, imas neki program koji te obavjestava o aplikacijama ili?
Imas App Tracker tu mozes nastimati da pratis aplikaciju koja te interesuje ili jednostavno da browsas sve koje su trenutno free ;)
Lady Saray

#6202 Re: iPhone - All about

Post by Lady Saray »

amidzazeher wrote:
Ali_G wrote:Strasna aplikacija za slike. Svaka cast!
Btw, imas neki program koji te obavjestava o aplikacijama ili?
Imas App Tracker tu mozes nastimati da pratis aplikaciju koja te interesuje ili jednostavno da browsas sve koje su trenutno free ;)
ja koristim AppsGoneFree i u njemu ima ovaj picshop za danas da je free kao i nekoliko drugih, svaki dan oko 5-6 mi dodje obavijest za nove free aplikacije
Fauja Singh

#6203 Re: iPhone - All about

Post by Fauja Singh »

Narode, kontam sa Androida preci na iOS, uzeo bih Iphone 4-orku polovnu pa da vas pitam neke stvari:

- na sta trebam obratiti posebnu paznju kod kupovine Iphone-a (naravno znam sta je original a sa kopija), od kojih bb verzija da bjezim...
- vidim ima ih puno otkljucanih sa gevey, cuo sam da je navodno problem kad se ugasi mobitel pa ima posebna procedura kod paljenja da bi se dobila mreza, zanima me ima li takav Iphone nekih ostalih smetnji u radu (gubljenje signala i sl.)
- ovi fabricki otkljucani Iphone-i, kad izadje nova verzija iOS-a jel se oni mogu slobodno update-ovati bez da se bojim da ce se mobitel zakljucati, i kako znati da je mobitel fabricki otkljucan, jel se to vidi negdje u opcijama ili da vjerujem prodavacu na rijec :D
- imao sam prije iphone 3G i neke stvari znam o iOS-u mada predpostavljam da se dosta toga promijenilo, sad me zanima da li se mogu jos uvijek piratskim putem instalirati aplikacije koje se inace placaju, kako ide transfer podataka sa kompjutera na mobitel i obratno (da li se jos uvijek mora imati iTunes da bi se bilo sta prebacilo) , da li se filmovi iz mkv i avi formata prvo moraju konvertovati ili ih moze takve pustati, kako je za prijevod, da li se mora zalijepiti za film ili moze automatski ucitavati srt. Zanima me da li se moze imenik i kalendar sinhronizovati sa FB profilom...
- osjeti li se ikakva razlika izmedju verzija od 16GB i 32GB.. znam naravno da je to "samo" prostor u telefonu ali kod mene na Androidu je slucaj da kad imam malo slobodnog prostora, telefon pocne sporije raditi, restartovati se, stopati...
Wind

#6204 Re: iPhone - All about

Post by Wind »

Miro Spiro wrote:Jedno pitanje ( na proslo mi nitko nije ni htio slovo napisati ali nema veze rijesio sam sam). Gledam po internetu za novi iPad (znam da nije tema ALI) ima li naznake jailbrakeu uskoro ali da je "sigurno" ,da radi ,da se ne mora preko racunara paliti itd :D

Unaprijed hvala
Imam iPad3 ali ne razumjem pitanje..?
Yamahalac

#6205 Re: iPhone - All about

Post by Yamahalac »

Wind wrote:
Miro Spiro wrote:Jedno pitanje ( na proslo mi nitko nije ni htio slovo napisati ali nema veze rijesio sam sam). Gledam po internetu za novi iPad (znam da nije tema ALI) ima li naznake jailbrakeu uskoro ali da je "sigurno" ,da radi ,da se ne mora preko racunara paliti itd :D

Unaprijed hvala
Imam iPad3 ali ne razumjem pitanje..?
pita da li postoji jailbreak za novi ipad

odgovor je ne, ali radi se na tome pod2g vec ga ima, samo jos nije spreman za public release
Wind

#6206 Re: iPhone - All about

Post by Wind »

a za sta ce mu jailbreak? Sve radi normalno i ne pali se preko racunara.... :lol:
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#6207 Re: iPhone - All about

Post by Miro Spiro »

ZAHVALJUJEM na odgovoru. Znaci morati cu se jos malo strpiti.

Sto se tice problema sa iPhone dockom rijesio sam ga tako sto sam uzeo silicon case pa ga sada skidam kad stavljam iPhone u dock, drugi nacin je skinuti gornji poklopac sa docka i onda se moze i iPad kaciti na njega sve prepozna bez problema ali cijeli uredjaj stoji na konektoru to je problem, trece rjesenje je Dremelom usjeci dio tako da sa navlakom moze iPhone stati u dock ali zao mi bilo sijeci ga jer bas dobro izgleda.

Sto se tice baterije nakon 100000 restarta prestao je trositi bateriju za dan.Vjerovatno je neka aplikacija trosila ali nije mi jasno zasto se nije potrosnja popravila nakon prvog restarta.

Eto da i ja nekome pomognem ako koga zanima i mozda mu bude potrebno.
Saka

#6208 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

stroga normala wrote:- vidim ima ih puno otkljucanih sa gevey, cuo sam da je navodno problem kad se ugasi mobitel pa ima posebna procedura kod paljenja da bi se dobila mreza, zanima me ima li takav Iphone nekih ostalih smetnji u radu (gubljenje signala i sl.)
Ako je original Gevey (a i mnoge kopije rade dobro) nemaš problema osim što moraš ponoviti proceduru paljenja ako se telefon ugasi ili ako izgubiš signal. To se obično ne dešava osim ako negdje baš nema signala, prolaziš kroz tunel ili sl. U pravilu nećeš morati raditi tu proceduru ni jednom u dva mjeseca, a nije ni problem to odraditi, uzima pola minute.
Sa telefonom koji je otključan Gevey-em moraš i paziti da mu ne upgradiraš baseband jer se najnoviji basebandi ne mogu otključati. Tako da postoji rizik da ga trajno zaključaš ako si neoprezan s upgrade-ima.
stroga normala wrote:- ovi fabricki otkljucani Iphone-i, kad izadje nova verzija iOS-a jel se oni mogu slobodno update-ovati bez da se bojim da ce se mobitel zakljucati,
Da, možeš ga slobodno update-ati, ako ne koristiš jailbrake. Ako hoćeš da zadržiš jailbrake moraš voditi računa da ne upgrade-aš na onu verziju za koju nema (untethered) jailbrake. Na baseband ne moraš da paziš, za razliku od softverskih i gevey otključanih gdje i o tome moraš brinuti.
stroga normala wrote:i kako znati da je mobitel fabricki otkljucan, jel se to vidi negdje u opcijama ili da vjerujem prodavacu na rijec :D
Najbolje je da probaš svoju SIM karticu u njemu. Ako možeš primati pozive bez ikakve dodatne kartice i bez posebne procedure sve je u redu.
Nemoj da vjeruješ prodavcu na riječ čak ni ako ti pokaže kako njegova domaća SIM kartica radi na novom basebandu bez Gevey-a. Naime, donedavno je zahvaljujući rupi na Apple-ovim serverima bilo moguće otključati telefon na bilo kom basebandu tzv. SAM metodom. To otključavanje radi samo za SIM karticu za koju je odrađeno. Znači ako njemu radi bez Gevey-a i to ti pokaže, još uvijek ne znači da je fabrički otključan i da će raditi na bilo kom SIM-u. Obavezno pripremi svoju izrezanu mikro-SIM karticu i insistiraj da probaš, pogotovo ako kupuješ od fizičkog lica.
stroga normala wrote:- imao sam prije iphone 3G i neke stvari znam o iOS-u mada predpostavljam da se dosta toga promijenilo, sad me zanima da li se mogu jos uvijek piratskim putem instalirati aplikacije koje se inace placaju,
Ako si instalirao jailbrake možeš.
stroga normala wrote:kako ide transfer podataka sa kompjutera na mobitel i obratno (da li se jos uvijek mora imati iTunes da bi se bilo sta prebacilo)
Možeš s iTunes ili nekim drugim programom tipa i-FunBox. Slike i snimljeni video možeš prebacivati i bez iTunes-a, kao sa USB-om.
stroga normala wrote:da li se filmovi iz mkv i avi formata prvo moraju konvertovati ili ih moze takve pustati, kako je za prijevod, da li se mora zalijepiti za film ili moze automatski ucitavati srt.
Postoje aplikacije koje čitaju avi i ostale formate i podržavaju srt i sa njima gledaš. Ja koristim AVPlayer koji je odličan.
stroga normala wrote:Zanima me da li se moze imenik i kalendar sinhronizovati sa FB profilom...
To ne znam jer ne koristim FB, vjerovatno da postoji način. Inače moj kalendar i imenik su automatski sinhronizovani sa mojim Gmailom, odnosno Google Apps računom.
stroga normala wrote:- osjeti li se ikakva razlika izmedju verzija od 16GB i 32GB.. znam naravno da je to "samo" prostor u telefonu ali kod mene na Androidu je slucaj da kad imam malo slobodnog prostora, telefon pocne sporije raditi, restartovati se, stopati...
Ne, nema razlike osim što na 32GB imaš duplo više prostora. Preporučujem svima 32GB jer 16GB izgleda puno ali će se vrlo brzo napuniti, pogotovo igricama tipa Infinity Blade 1 i 2 koje zauzimaju preko 1GB svaka.
Last edited by Saka on 19/05/2012 13:19, edited 6 times in total.
Fauja Singh

#6209 Re: iPhone - All about

Post by Fauja Singh »

@Saka hvala na odgovoru ;)
electric

#6210 Re: iPhone - All about

Post by electric »

moze li se svaki iPhone 4G dekodirat i ako moze zna li neko mozda mjesta u Tuzlanskom kantonu gdje mogu da ga dekodiram,unaprijed
Chuckie

#6211 iPhone - All about

Post by Chuckie »

Ne moze svaki. Reci nam Modem firmware, tj baseband. Settings>General>About

Sent from my iPhone using Tapatalk
vivax

#6212 Re: iPhone - All about

Post by vivax »

Chuckie wrote:Ti kao prvo nikad više nećeš biti u stanju uraditi update kroz iTunes zbog 6.15bb-a, dobit ćeš error.

Drugo, ako imaš 6.15 usrani bb, nikad ga više ne možeš zaključati, tu si gdje si, uvijek ćeš ga moći otključati Ultrasn0wom, samo kad iznace update za 5.1.1 iOS.
Hvala Chuckie, jbg. Neka stoji na ovom ios-u, necu vise ni ulaziti u iTunes..:(
Lady Saray

#6213 Re: iPhone - All about

Post by Lady Saray »

Wind wrote:a za sta ce mu jailbreak? Sve radi normalno i ne pali se preko racunara.... :lol:
bice da bas ne razumijes svrhu jailbreaka :D

treba mu za kradj... instaliranje aplikacija koje se inace placaju :D
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#6214 Re: iPhone - All about

Post by Miro Spiro »

Lady Saray wrote:
Wind wrote:a za sta ce mu jailbreak? Sve radi normalno i ne pali se preko racunara.... :lol:
bice da bas ne razumijes svrhu jailbreaka :D

treba mu za kradj... instaliranje aplikacija koje se inace placaju :D
LOPOV nisam vec moram da udjem u sistem jer radim na razvoju EEG i EKG aplikacije i daljinskog prenosa parametara a ni hardware ni software nisam testirao ni na 2 ni na ovome novom "3" .

Cisto infa radi.
Lady Saray

#6215 Re: iPhone - All about

Post by Lady Saray »

if you say so.. :D
agent_001

#6216 iPhone - All about

Post by agent_001 »

Imal gdje link za iTools?

Za sihronizaciju sa fb profilom smartsync!
Curve

#6218 iPhone - All about

Post by Curve »

Ojjj evo jedno pitanje laicko ;))
Dosad sam koristio viber, extra app i svi mi nahvalise whatsapp i ajd reko da je i ja nabacim, mozel neko kratko pojasnjenje u vezi nje, ajde mislim znam kakav je princip, salji sms, mms.. Do mile volje, neg me bune kontakti u favorites, ubacen mi sestrin broj stoji ono last visited prije par dana, a ona ima nokiu neku staru.. :S
Thx

Qler

#6219 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Ima i Whatsapp i za symbian, pa hebem mu ljeljak, ne prave se aplikacije samo za ios :D
Curve

#6220 iPhone - All about

Post by Curve »

Qler wrote:Ima i Whatsapp i za symbian, pa hebem mu ljeljak, ne prave se aplikacije samo za ios :D
oprosti ako sam te uvrijedio hahaha ;)) ma nije problem sto je simbian kod nje, naveo sam samo primjera da koristi staru nokiu (citaj tehnologija i ona nebo i zemlja) tak da nema sanse da ima ona whatsapp na mobu, tak da me buni odakle se pojavila u "favorites" kao i jos par brojeva..

opa22

#6221 Re: iPhone - All about

Post by opa22 »

Danas u gradu nadoplatim si 10KM na Ultra racun, i sjedim na kavi nisam konektovan na wifi dolaze mi push notifikacije, whatsappam do ludila i maloprije provjerim stanje na racunu, ne promjenjeno. Sta je ovo besplatan net na bh telecomu? :shock: :shock: :thumbup:
roki

#6222 Re: iPhone - All about

Post by roki »

opa22 wrote:Danas u gradu nadoplatim si 10KM na Ultra racun, i sjedim na kavi nisam konektovan na wifi dolaze mi push notifikacije, whatsappam do ludila i maloprije provjerim stanje na racunu, ne promjenjeno. Sta je ovo besplatan net na bh telecomu? :shock: :shock: :thumbup:
nije besplatan,provjeri ti jos jednom
zenny

#6223 Re: iPhone - All about

Post by zenny »

opa22 wrote:Danas u gradu nadoplatim si 10KM na Ultra racun, i sjedim na kavi nisam konektovan na wifi dolaze mi push notifikacije, whatsappam do ludila i maloprije provjerim stanje na racunu, ne promjenjeno. Sta je ovo besplatan net na bh telecomu? :shock: :shock: :thumbup:
pretpostavljam da si nadopunom 10KM dobio onaj bonus kredit i da si to trosio dok si bio na netu.. ako zelis da provjeris stanje na tom bonus kreditu mislim da ga provjeravas sa *106#
opa22

#6224 Re: iPhone - All about

Post by opa22 »

provjerio sam i nemam nikakav bonus, i dalje sam online preko iphona ulazim na fb skype twitter whatsapp i nikako ne skida, evo s prijateljom na whatsappu se dop i veli ni njemu ne skida a koristi vec danima
vivax

#6225 Re: iPhone - All about

Post by vivax »

Hehe, ali kad kasnije pokusas nazvati, ona ti kaze dostigli ste limit za poziv...Meni se to desilo kad sam tek kupio tel.Zvao one u telekomu, dzabe ljudim opsovah sve redom.Kad mi rece ona djevojka iz telekoma, da se zna desiti da skida kredit kod ovih telefona,a da tek nekad kasnije pokaze da je skinut..Bolje iskljuci cellular nego da te kasnije glava zaboli.
Post Reply