ahuseino wrote:
Ma sve je to tacno, samo presao si od 50% nezaposlenosti na pricu o fundamentalima market kapitalizma.
Ja kazem da ne mora biti velika nezaposlenost, i da se nema i nije bilo potrebe TOLIKO ojacati military poslije hladnog rata. Znaci tacno je to sto govoris, ali ja kazem da je moglo bolje, lakse, a da se uz to i ostane najjaca sila na planeti.
Umjseto trilion dolara bacenih na irak (da profitiraju kompanije na novom marketu), mogle su se te pare potrositi na 'trudovima' da se smanji potrosnja goriva recimo 25%...
Nije bitno sto vojska uposljava toliki broj ljudi, ljudski talenat se moze preusmjeriti (kao i kapital), bitno je ko upravlja vojskom, kako te u koju svrhu. Tu se onda motivi mogu vidjeti.
Govoris o isplativosti, tacno, korporacije ce se poceti baviti s tim kada budu mogli imati hajra. Ali drzava kako finansira ratove mogla je finansirati ISTE ove koji je sada muzu, samo recimo za nesto drugo, okrenuto ka unutrasnjosti. Pa nek' im se ne isplati na free marketu, nek prodaju drzavi isto kao i oruzje.
P.S. NE fataj se Solindre, ka jedine mrlje. Sad zbog ovoga treba preknuti svaki pokusaj jel?

Cini mi se da slusas previse sta ti pricaju GOP medije. Sta bi bilo sa svim ratovima kada bi se njihov uspjeh sudio po PRVOM neuspjelom?
Ok
Oko nezaposlenosti vojska je i dalje najveci poslodavac u americi , oko toga se sve vrti. Mi smo presitne ribice da odredimo sta treba kako i gdje.
Sva ta vojna industrija je veliki money maker. Imas sva ta silna istrazivanja ( nasa , ovo ono) napravi se superiorna tehnologija ..odradi svoje ) i onda za nekih 20 godina prodajes sve to arapima , afrikancima itd...... znaci prakticno oni te placaju da ides napred. Ti samo nastavljas sa novim projektima...na zalost armija je najbitnija u danasnjem svijetu. Mozes ti imati trilion instituta i laboratorija , ako nemas svoje vojske da to cuva ..eto ti nekog milosevica da kaze kako je to ustvari njegovo.
Oko troskova vojske.
Ko je u vojsci? Obicno gologuzija bez obrazovanja( ono bogatasi volove , sirotinja sinove), sta bi oni radili da nema vojske? bili nezaposleni?
Vojska dakle svakako postoji i kad lezi u kasarni prima platu i jede, radi vjezbe trosi municiju. Zasto ne onda posalji ih na pravi trening...pa kom opanci kom obojci. Dalje trose municiju.. svakako bi je trosili, koriste avijaciju etc...svakako treba vjezbati.
Pucaju rakete , svakako ih negdje moraju testirati . Umjesto da prave test poligone oni lijepo sruse neku zgradu o tvom trosku. Po meni troskovi rata nisu puno veci od troskova mira( sto se tice vojske) , samo su rezulati ispitivanja podrobniji. sva ta nova tehnologija ima veliko polje za testiranje ... u tudjoj mahali. Povrh toga puno tog naoruzanja je svakako pri kraju da se treba unistavati svakako ...a ti lipo zakuhas dole pa sve to prodash arabiji , kataru , emiratima etc,
eh sad sto oni otvore veliko trziste za svoje kompanije , mekdonaldse i ostala sranja , sto imaju povoljnije ugovore nego drugi ...sve je to money making machine.
Plus uvjek im treba neprijatelj, da narod ne sere previse i da bude na oprezu.
Bez vojske amerika bi propala brzo , taman je niko nikada ne napao.
Znas i sam da ce skoro svaki amerikanac dva puta jesti( umjesti 6 puta kao sto sada rade) a nece nista kontra vojske.
Ovdje je vojska BOG. Hoces biti javna licnost , a reci nesto kontra vojske ...tvoja karijera je zavrsena ....
p.s amerika nece te solindre , nece te autice na 1 kw pogon ..oni hoce big SUV, oni hoce ARMIJU,Pa zar ne vidish da yebeni demokrati gube sve zadnje izbore , cak su i u njujorku i MA izgubili ...hellllo to se nije desilo kako je sin oca zajebo. Americi se gade sva ta sranja... hoces solarnu energiju ..super napravi system i obogati se , nemoj traziti od drzave , hoces electric car , napravi ga i prodaj , a ako ne znas , ne trazi pomoc od drzave , japanci ga svakako prave , kupitt cemo njihoov , jeftiniji je svakako