Ko zna, možda će i promijeniti tu trasu, ako Čovke bude uradio ono što trebaHRVATI POSAVINE OGORČENI Trasa autoceste prema Srbiji prolazi kroz hrvatska sela
...
Direktorica Otvorene kuće u Garevcu Slavica Mijić, koja mjesecima na sve načine pokušava spriječiti uništavanje jednog cijelog sela, kaže da je ovo borba s vjetrenjačama.
„Ako ovo prođe, a s obzirom na odnos snaga vjerojatno hoće, bit će to konačan kraj ovog sela. Trasa ide preko i ono malo kuća koje su oživjele i ponovno naseljene. Imanje “Otvorene kuće” je uz sam rub nove zgrade banke sjemena koju smo napravili iz projekta Zelena oaza. Trasa ide preko voćnjaka, znači oko 200 m od same zgrade Otvorene kuće“, kazala je Mijić.
...
https://hms.ba/hrvati-posavine-ogorceni ... tska-sela/
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- horkesh
#6201 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Još jedna nagrada za vjerne pudlice:

-
Novak20
#6202 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
To što je nije bilo nije razlog da ne bude.džakailibu wrote: Zar je nekada bilo pravne drzave?
U stvari, to je prvi preduvjet i prijelomna točka u kojoj BiH iz etno-nacionalne može prijeći u građansku državu.
- BHCluster
#6203 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ipak pravi sporazum je dogovoren u Karađorđevu 25. marta 1991 između Miloševića i Tuđmana dogovorili u Karađorđevu a onda potvrdili njihove pudlice Karadžić i Boban u Grazu a danas nastavljaju Dodik i Čović.Novak20 wrote:
Zbog svoje površnosti i želje da se zaboravi ono što ti ne odgovara ti jednostavno lažeš. Kako onda da te shvatim zaozbiljno u svemu drugom što pišeš ?
Mrzi me truniti o prošlosti ali pročitaj barem što je bilo u kolovozu 1991. Sporazum je potpisan i objavljen u Oslobođenju. Pregovarali su Tunjo i Karadžić, a onda i proširene delegacije. Bez učešća i znanja Hrvata. Što je to drugačije od pregovora Boban - Karadžić ? Što Boban nije išao u Begiš ?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sporazum_ ... povi%C4%87
No, u svemu me čudi kako te nije stid optuživati Hrvate za veleizdaju BiH ? U ime bh Hrvata bošnjačka politika je potpisala sporazum sa krnjom Jugoslavijom ili sa bh Srbima, nakon što je Hrvatska istupila iz Jugoslavije. Što su poslije ovoga BiH i Bošnjaci imali da se brane od velikosrpske agresije ?
Ironično jeste ali ću odgovoriti na svoje pitanje - jedino Hrvate, Hrvatsku HOS i HVO koji su uspjeli doturiti nešto oružja.
Sporazum Karadžić-Filipović imao je osam točaka, prvi put objavljenih u Beogradu 1. kolovoza 1991., a u BiH ih je prvi puta objavilo Oslobođenje dan poslije.[4]
Svjesni teškoća koje su naslijeđene i onih do kojih je doveo dosadašnji politički život poslije izbora, odlučili smo da se u duhu otvorenosti i uzajamnog poštovanja, založimo za ostvarenje povijesnih i političkih interesa naša dva naroda. Pri tome, ovo nije sporazum ni protiv koga, već za sve i kao takav biće otvoren svima koji podržavaju načelo zajedničkog života u slobodi i punoj ravnopravnosti.
Smatramo da osnovu takvog života čini međusobno priznavanje suverenosti pojedinih naroda i osiguranje punog teritorijalnog integriteta i političkog subjektiviteta naše Republike Bosne i Hercegovine i njezinog istovjetnog ustavno-pravnog položaja s ostalim republikama u zajedničkoj državi Jugoslaviji.
Po našem mišljenju Jugoslavija ima puno povijesno opravdanje kao zajednička država potpuno ravnopravnih republika i naroda, te ćemo se zalagati za održanje i razvoj takve zajednice.
Suglasni smo da Bosna i Hercegovina treba biti pravno-politički jedinstvena i demokratski uređena federalna jedinica, s pravnim ingerencijama na svakom dijelu svog teritorija, pod uvjetom da su savezni ustav i zakonodavstvo osnova pravnog sustava zemlje i garant ravnopravnosti građana, naroda i republika.
Izražavamo svoj interes da Hrvati u Bosni i Hercegovini žive s nama u punoj ravnopravnosti te ih pozivamo da pristupe ovom sporazumu. Bez obzira na položaj Republike Hrvatske u ili izvan Jugoslavije, Hrvati u BiH su potpuno ravnopravan narod.
Međusobni odnosi građana, naroda i republika u Jugoslaviji biti će uređeni u zajedničkom ustavu, uz korištenje europskih standarda.
Svjesni smo da ovaj Sporazum predstavlja tek političku i povijesnu osnovu za naš trajan i miran zajednički život. Međutim, ovakav politički dogovor otvara prostor za nalaženje najkonstruktivnijih i najracionalnijih rješenja na planu funkcioniranja saveznih odnosno zajedničkih tijela: monetarnog sustava, jedinstvenog tržišta, jedinstvenih oružanih snaga, kao i vanjskih poslova.
Isto tako, smatramo da je optimalna jugoslavenska zajednica ona koja obuhvaća svih šest republika i sve narode koji inicijalno konstituiraju takvu zajednicu. Svako istupanje iz takve zajednice, onih naroda i republika koje to žele, podrazumijeva postizanje sporazuma o tome i pružanje garancije za realne interese svake od članica u odnosu na druge.
- horkesh
#6204 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Eee, Novače, Novače. Simpatično je to što mi postaviš link s hrvatske Wikipedije kao dokaz za bilo štoNovak20 wrote:
Zbog svoje površnosti i želje da se zaboravi ono što ti ne odgovara ti jednostavno lažeš. Kako onda da te shvatim zaozbiljno u svemu drugom što pišeš ?
Mrzi me truniti o prošlosti ali pročitaj barem što je bilo u kolovozu 1991. Sporazum je potpisan i objavljen u Oslobođenju. Pregovarali su Tunjo i Karadžić, a onda i proširene delegacije. Bez učešća i znanja Hrvata. Što je to drugačije od pregovora Boban - Karadžić ? Što Boban nije išao u Begiš ?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sporazum_ ... povi%C4%87
Nije meni mrsko, sad ću ti ja objasniti. Većina "izvora" i tvrdnji o ovom sporazumu su s one legendarne Praljkove stranice, a ostatak samo citira prohrvatske stranice koje ponavljaju te iste "izvore"
Pregovore su vodili Tunjo i Zulfikarpašić, čija je stranka (MBO) imala tri poslanika u tadašnjoj skupštini. Poređenja radi, HDZ je tada imao 21 poslanika.
Nikakav sporazum nije potpisan. Pregovore Tunje sa srpskom reprezentacijom prekinuo je sam Alija Izetbegović. Da opet ponovim, ništa nije potpisano. Nadalje, Stjepan Kljujić, tadašnji vođa bh. Hrvata, bio je redovno informiran o razgovorima.
Porediš Tunju iz 1991. godine s Bobanom iz maja 1992. godine? Čovječe dragi, to što je Boban potpisao bila je efektivna politika bh. Hrvata te je taj sporazum sproveden na terenu. Tunjo je predstavljao samo sam sebe.
Halo, bolan. "Bošnjačka politika" 1991. godine? Tebi se stvarno sve pobrkalo u glavi. Već sam objasnio da taj sporazum nije niti bio potpisan te da su razgovori obustavljeni po naređenju Alije Izetbegovića. Ništa nije potpisano "u ime bh. Hrvata", stvarno mi nije jasno kako možeš da sipaš laži jednu za drugom.Novak20 wrote:No, u svemu me čudi kako te nije stid optuživati Hrvate za veleizdaju BiH ? U ime bh Hrvata bošnjačka politika je potpisala sporazum sa krnjom Jugoslavijom ili sa bh Srbima, nakon što je Hrvatska istupila iz Jugoslavije. Što su poslije ovoga BiH i Bošnjaci imali da se brane od velikosrpske agresije ?
Ironično jeste ali ću odgovoriti na svoje pitanje - jedino Hrvate, Hrvatsku HOS i HVO koji su uspjeli doturiti nešto oružja.
O tome kako je Hrvatska, HVO i HOS naoružavala Bošnjake... Glupost i laž. Preko teritorija pod kontrolom tih formacija jeste prolazilo oružje za Armiju RBiH, ali tako da je trećinu uzimala Hrvatska, trećinu HVO, a ostaci ostataka su, konačno, propuštani prema Armiji. Ponekad. Hrvatska jeste pomagala Armiji RBiH, na razne načine, u vrijeme do izbijanja otvorenih sukoba s HVO-om, ali sve je to imalo svoj rezon. Na kraju krajeva, Hrvatska je, vrlo cinično, iskoristila Bošnjake kao topovsko meso koje je zaustavilo velikosrpsku ratnu mašineriju.
Inače sam mišljenja da je dobro da su razgovori zaustavljeni, a pokazalo se kako Srbi drže do date riječi, pa i potpisanog sporazuma.
Kakva nasilna želja da se veleizdaja Bobana i HVO-a opravda. Wow. Da je taj sporazum zaista bio potpisan, Hrvatska bi i danas plakala za izgubljenom trećinom teritorije.
Pošto smo ustanovili da Bošnjaci i Srbi nikada nisu potpisali nikakav historijski sporazum, a pošto čak niti Novak ne spori da su Karadžić i Boban već u maju 1992. godine zaista potpisali i sproveli sopstveni sporazum, sve u vrijeme dok je HVO teoretski "branio" Bosnu, zaključak je neumitan. Tadašnja politika bh. Hrvata bila je veleizdaja. Izdaja je do kraja ostvarena 1993. godine kada je HVO, u želji da zaokruži hrvatske prostore, izdao dotadašnjeg "saveznika" i otvoreno napao Armiju RBiH.
BTW to do kraja ogoljava svaki "argument" o tome kako su Hrvati danas primorani da se udruže sa Srbima protiv Bošnjaka zbog bošnjačke majorizacije. Nisu oni primorani. Oni samo nastavljaju istu politiku od 1991. do danas.
- horkesh
#6205 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ah, da, pošto Novak voli punih usta spomenuti kako su SDA i "rahmetlija" potpisali taj sporazum, bez da su pitali bh. Hrvate o njemu, evo jedna izjava Radovana Karadžića data 25. augusta 1991. godine na zajedničkoj tribini MBO-a i SDS-a u Trebinju:
Samo jedan od načina na koji je politika bh. Hrvata tog vremena zahvalila Bošnjacima na svemu.
Pošto Bošnjaci nisu željeli izdati Hrvate, Karadžić se samo okrenuo i našao svog izdajnika - Bobana. Ne znamo koliko mu je srebrnjaka obećao, ali, sudeći po svemu, ne mnogo. To se ni do danas nije promijenilo.„Razočarani smo kako zvanična BiH gleda na taj sporazum. Teška istorijska odgovornost pašće na one koji ga sabotiraju. Zapanjeni smo da zvaničnici SDA osporavaju sporazum, kao da je on na štetu hrvatskog naroda. Mi smo pošli od činjenice da su Srbi i Muslimani izmiješani. Hrvati i Muslimani nisu mnogo izmiješani, ni Srbi ni Hrvati nisu mnogo izmiješani, ali Srbi i Muslimani jesu. Hoće li se YU kriza razriješiti ako padaju komšijske glave, ili ako ne padaju komšijske glave? Nijedna komšijska glava neće doprinijeti razrješenju YU krize, nego će je zakomplikovati još više” (tribina SDS i MBO, Trebinje, 25. avgust 1991. godine).
Samo jedan od načina na koji je politika bh. Hrvata tog vremena zahvalila Bošnjacima na svemu.
- duh_sa_sjekirom
#6206 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
horkesh wrote: Halo, bolan. "Bošnjačka politika" 1991. godine? Tebi se stvarno sve pobrkalo u glavi. Već sam objasnio da taj sporazum nije niti bio potpisan te da su razgovori obustavljeni po naređenju Alije Izetbegovića. Ništa nije potpisano "u ime bh. Hrvata", stvarno mi nije jasno kako možeš da sipaš laži jednu za drugom.
Nije valjda da si tek sad upoznao forumskog dobricu ćosića?
- Point.
#6207 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kvisling Novak nastavlja da širi HDZ propagandu i čiste laži.
-
Škobo Habu
#6208 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Je, u pravu si.Novak20 wrote:
Davno sam napisao da je Ž.K. katalizator političkih odnosa u BiH. Njegova politička uloga je jedino opstrukcija svega i svačega po nalogu SDA. Cilj je dokazati da dejtonsko uređenje ne funkcionira i iznuditi intervenciju MZ koja će bošnjačkoj politici odškrinuta vrata unitarne države još malo otvoriti.
Ta opstrukcija se nažalost ne reflektira na dijasporu nego na ljude koji ovdje žive. Manjina sve bolje, većina sve gore.
Obzirom na opredjeljenje bošnjačke politike da nastavi sa opstrukcijama i blokadama, iluzorno je optuživati druge da ruše državu BiH koja opet ne čini narod nego konstitutivni narodi čine nju.
Komšić je kriv za propast "Aluminija".
-
Novak20
#6209 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Škobo Habu wrote:Je, u pravu si.Novak20 wrote:
Davno sam napisao da je Ž.K. katalizator političkih odnosa u BiH. Njegova politička uloga je jedino opstrukcija svega i svačega po nalogu SDA. Cilj je dokazati da dejtonsko uređenje ne funkcionira i iznuditi intervenciju MZ koja će bošnjačkoj politici odškrinuta vrata unitarne države još malo otvoriti.
Ta opstrukcija se nažalost ne reflektira na dijasporu nego na ljude koji ovdje žive. Manjina sve bolje, većina sve gore.
Obzirom na opredjeljenje bošnjačke politike da nastavi sa opstrukcijama i blokadama, iluzorno je optuživati druge da ruše državu BiH koja opet ne čini narod nego konstitutivni narodi čine nju.
Komšić je kriv za propast "Aluminija".
Isto koliko i za propast Energoinvesta, Hidrogradnje itd. i sve izvjesniju propast rudnika uglja,
-
Škobo Habu
#6210 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Je, i za nizak vodostaj Neretve.Novak20 wrote:
![]()
![]()
![]()
Isto koliko i za propast Energoinvesta, Hidrogradnje itd. i sve izvjesniju propast rudnika uglja,
-
Novak20
#6211 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Škobo Habu wrote:Je, i za nizak vodostaj Neretve.Novak20 wrote:
![]()
![]()
![]()
- geralt
#6212 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Zna se odlicno, dolinu Neretve i Mostar. Sto ne sprijecava odredjene da proslavljaju godisnjicu "Lipanjske zore", koja ce uci u historiju kao najveca vojna operacija sa tako misteriozno niskim gubicima na obje strane, te da izmisljaju neke desante preko Neretve i genijalne Praljkove takticke zamisli.horkesh wrote:Ah, da, pošto Novak voli punih usta spomenuti kako su SDA i "rahmetlija" potpisali taj sporazum, bez da su pitali bh. Hrvate o njemu, evo jedna izjava Radovana Karadžića data 25. augusta 1991. godine na zajedničkoj tribini MBO-a i SDS-a u Trebinju:
Pošto Bošnjaci nisu željeli izdati Hrvate, Karadžić se samo okrenuo i našao svog izdajnika - Bobana. Ne znamo koliko mu je srebrnjaka obećao, ali, sudeći po svemu, ne mnogo. To se ni do danas nije promijenilo.„Razočarani smo kako zvanična BiH gleda na taj sporazum. Teška istorijska odgovornost pašće na one koji ga sabotiraju. Zapanjeni smo da zvaničnici SDA osporavaju sporazum, kao da je on na štetu hrvatskog naroda. Mi smo pošli od činjenice da su Srbi i Muslimani izmiješani. Hrvati i Muslimani nisu mnogo izmiješani, ni Srbi ni Hrvati nisu mnogo izmiješani, ali Srbi i Muslimani jesu. Hoće li se YU kriza razriješiti ako padaju komšijske glave, ili ako ne padaju komšijske glave? Nijedna komšijska glava neće doprinijeti razrješenju YU krize, nego će je zakomplikovati još više” (tribina SDS i MBO, Trebinje, 25. avgust 1991. godine).
- mO k3
#6213 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Zanimljivo...
- Kolinda
#6214 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
De bogati majstore reci nam ima li i jedna bitka koju su Hrvati dobili a da nije dogovorena ???geralt wrote:Zna se odlicno, dolinu Neretve i Mostar. Sto ne sprijecava odredjene da proslavljaju godisnjicu "Lipanjske zore", koja ce uci u historiju kao najveca vojna operacija sa tako misteriozno niskim gubicima na obje strane, te da izmisljaju neke desante preko Neretve i genijalne Praljkove takticke zamisli.horkesh wrote:Ah, da, pošto Novak voli punih usta spomenuti kako su SDA i "rahmetlija" potpisali taj sporazum, bez da su pitali bh. Hrvate o njemu, evo jedna izjava Radovana Karadžića data 25. augusta 1991. godine na zajedničkoj tribini MBO-a i SDS-a u Trebinju:
- geralt
#6215 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ima ih prilican broj, ali su sve iz '94 i '95. No vidim da i ne pokusavas odbraniti "Lipanjsku zoru" kao stvarnu vojnu akcijuKolinda wrote:De bogati majstore reci nam ima li i jedna bitka koju su Hrvati dobili a da nije dogovorena ???
- Kolinda
#6216 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Pa za razliku od tebe ja sam živi svjedok tih događanja i jako dobro znam što je i kako bilo u tom vremenu....Lipanjske zore su prva pobjeda nad srpskim agresorom na području Hercegovine....geralt wrote:Ima ih prilican broj, ali su sve iz '94 i '95. No vidim da i ne pokusavas odbraniti "Lipanjsku zoru" kao stvarnu vojnu akcijuKolinda wrote:De bogati majstore reci nam ima li i jedna bitka koju su Hrvati dobili a da nije dogovorena ???
- SaraFina
#6217 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kolinda wrote:Pa za razliku od tebe ja sam živi svjedok tih događanja i jako dobro znam što je i kako bilo u tom vremenu....Lipanjske zore su prva pobjeda nad srpskim agresorom na području Hercegovine....geralt wrote:Ima ih prilican broj, ali su sve iz '94 i '95. No vidim da i ne pokusavas odbraniti "Lipanjsku zoru" kao stvarnu vojnu akcijuKolinda wrote:De bogati majstore reci nam ima li i jedna bitka koju su Hrvati dobili a da nije dogovorena ???
U ZG pišao u pelene 'svjedok'. Begaj!
- Kolinda
#6218 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Đes' Sare šta ima u dijaspori???
- geralt
#6219 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Jest jest, kako da nije. I kad se krenulo dalje od dogovorene granice (prema Trebinju), HDZ je reagovao burnije od Srba pa su letjele glave neposlusnih.Kolinda wrote:Pa za razliku od tebe ja sam živi svjedok tih događanja i jako dobro znam što je i kako bilo u tom vremenu....Lipanjske zore su prva pobjeda nad srpskim agresorom na području Hercegovine....geralt wrote:Ima ih prilican broj, ali su sve iz '94 i '95. No vidim da i ne pokusavas odbraniti "Lipanjsku zoru" kao stvarnu vojnu akcijuKolinda wrote:De bogati majstore reci nam ima li i jedna bitka koju su Hrvati dobili a da nije dogovorena ???
Uostalom, u maju '93. se vidjelo kako izgleda zauzimanje gradske jezgre Mostara kad se protivnik stvarno brani.
Last edited by geralt on 09/10/2019 18:46, edited 1 time in total.
- Kolinda
#6220 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Sreća tada postojao HVO za razliku od onih čiji to nije bio rat u to vrijeme....
- SaraFina
#6221 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Evo kišaKolinda wrote:Đes' Sare šta ima u dijaspori???
I Zegej je dijaspora
- Kolinda
#6222 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
U ZG sam bio prije 20 dana i tada je bilo sparno, jeli kiši nemam pojma....SaraFina wrote:Evo kišaKolinda wrote:Đes' Sare šta ima u dijaspori???![]()
I Zegej je dijasporapada li?
- SaraFina
#6223 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Kolinda wrote:U ZG sam bio prije 20 dana i tada je bilo sparno, jeli kiši nemam pojma....SaraFina wrote:Evo kišaKolinda wrote:Đes' Sare šta ima u dijaspori???![]()
I Zegej je dijasporapada li?
Aha. Ne navodi ljude na pomisli da so stvarno učestvovao u bitkama nekim.
Bio si bebač!
- horkesh
#6224 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Odbrana Orašja u maju 1995. godine.Kolinda wrote: De bogati majstore reci nam ima li i jedna bitka koju su Hrvati dobili a da nije dogovorena ???
Koliko je meni poznato, a slobodno neka me neko ispravi, to je jedina pobjeda koju je HVO izvojevao sam, bez podrške Armije RBiH ili Hrvatske vojske.
U saradnji s Armijom RBiH, HVO je uspio postići prve odbrambene pobjede (Usora, Brčko, Tuzla, Bihać), a kasnije i ofanzivne, počevši s Kupresom. U saradnji sa starijim bratom, HV-om, došlo je do operacija Zima '94, Skok 1 i 2 i tako dalje do Maestrala.
Bitke koje je HVO vodio samostalno je, većinom, izgubio, naročito 1992. godine. Kako god gledali na Lipanjske zore, tom operacijom je komandovao Bobetko, a učestvovale su i jedinice HV-a.
-
palermo
#6225 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
de bolan ohani....Kolinda wrote:
Pa za razliku od tebe ja sam živi svjedok tih događanja i jako dobro znam što je i kako bilo u tom vremenu....Lipanjske zore su prva pobjeda nad srpskim agresorom na području Hercegovine....
niti ja mislim da je HVO bio kukavička vojska, niti mislim da su Hrvati kukavice, ali lipanjske zore ne upotrebljavaj kao argument za bilošta. Za razliku od tebe, ima nas zaista koji smo svjedoci tog vremena