PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Sa_u_srcu

#6201 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Sa_u_srcu »

nagib uzbrdica wrote:
Sa_u_srcu wrote:Ma ko pise ove zahtjeve...? Gdje je ostavka ministra sigurnosti Radoncica??? Koga ova skupina od 500 ljudi uopste predstavlja?
'ta ce 500 ljudi... posaljite Dzeku i jarana mu da porazgovaraju s njima
Vidim Fahro juce si se registrovao.... :D Nece ovo proci da znas...ako vec trazite ostavke vlade federacije, trazite i ostavku ministra sigurnosti, da vas ozbiljnije shvatimo...gorilo mu je predsjednistvo neki dan...
Drvosjeca iz Dejcica

#6202 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

mali_balon wrote:Boze dragi ima li iko pismen da objasni tom plenumu da ne trazi promjene niti ostavke na federalnom nivou. Tu energiju treba prausmjeriti na kanton, manite se federacije. Kad se uredi kanton onda ce se federacija sam od sebe urediti.
Bujrum dođi pa obrazloži svoje mišljenje.
Bloo
Globalna šefica

#6203 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Bloo »

Optimus Prime wrote:My 5 cents:
Ali sta sada? Mislim da je najznacajnije da se mirni protesti nastave i intenziviraju sa time da bilo koji pokusaj nasilja treba odmah sasjeci u korijenu. Sto prije formulirati realisticnu listu zahtjeva za expresno donosenje novih zakona, koji ce pomoci ubrzanju privredne aktivnosti i smanjenju siromastva. Prijevremeni izbori nisu nuzni. Nadam se da je jasno da ce stranke koje vladaju drzavom imati otprilike isti udio glasova kao i na proslim izborima. Neki vise, neki manje ali u sumi ce SDA, SDP, SBB, SBIH, HDZ, HDZ90, SNSD i SDS imati otprilike isti broj glasova. Mnogi na forumu zaboravljaju da mi zivimo u demokratiji i da narod ustvari zeli da njime vladaju demonstrantima mrske face.
Mislim da je vrijeme da sada ti ujases na dinosaursu na proteste i preuzmes stvar u svoje ruke :D
rajv0sa

#6204 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by rajv0sa »

arshavin wrote:
iskreno,yebe se mene za politiku ako ces iskreno.Ja hocu da se smiri stanje da ne bi se morala odgadajti liga koja pocinje 1 marta. 8-)
To se slazem, konacno da prekucamo ligu :D
madner

#6205 Re: Odg: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Bodkin wrote:

nesto ne znam da neko tjera omv da kupuje austrijske proizvode ili siemens da kupuje njemacke. dalje, naravno da mora. neko mora platiti racun. rjesenje je neki hibridni model gdje ces placati mjesecni iznos da ides na odredjene privatne klinike
Oni su jedno tržište, no da kupiš mazdu, koja je opet 100% japanska moraš platiti carinu. Ako hoćeš naravno.

Plaćamo mi zaposleni, samo svi imaju pravo na zastitu.
Breathless

#6206 Re: Odg: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Breathless »

kakvo bolan maksimalno oporezivanje profita? jesi ti normalan. drzava je daleko najgori kontrolor novca, a ti bi drzavi dao jos vise para i gusio privredu
Naravno da se dobit mora oporezovati, ne samo hljeb i lijekovi, bas kao i bogatstvo, tako da se od onih bosanskih milionera mozte namiriti i zdravstveno osiguranje za sve! Naravno da ce drzava ubirati porez i treba samo pojacati mjere kontrole. Nije valjda da si mislio da i to privatne kompanije rade :D Hajde, sta fali, kad u nekim "prosperitetnim socijalnim zemljama" mogu imati privatne vojske i policije, zasto i ovdje ne bi mogli i taj sektor prepustiti npr. u ruke moralnog, casnog i postenog austrijskog ili njemackog finansijskog kartela.
-protekcija :-) ajde donekle ali zakonski obavezati kupovinu znaci samo praviti debile od tih firmi. konkurecija je
Normalno protekcija .To rade svi, cak i najace evropske ekonomije poput Njemacke, samo bi glupi bosnjo igrao fer u utakmici u kojoj je unaprijed osudjen na propast.
zakon!!kako u sportu, tako i na trzistu. najbolji opstaje. dakle mozes malo pogurati domacu privredu, ali totalna protekcija je nebuloza
Nebuloza je taj mit o slobodnom trzistu kao regulatoru koji je doveo do propasti uz pomoc politickih elita ne samo nasu ekonomiju, vec ekonomije mnogih "malih zemalja". Dok smo imali protekcije nismo imali milion i vise nezaposlenih, i unistenu ekonomiju (ni privatne domace kompanije ne mogu opstait) a kakve su gluposti te protekcije najbolje govore "paketi mjera za stednje spasavanje ekonomije EU" i direktno drzavno pumpanje novca u banke u Njemackoj, V. Britaniji, Austriji, Francuskoj, na kraju i u SAD-u, i ne samo u banke vec i u druge velike kompanije.
-a ko ce platiti to besplatno zdravstvo za sve? iz kojih para to ti mislis napraviti?
Rekoh ti vec gore, miloneri i oporezovani kapital, a svakako da se novac moze iznaci i iz drzugih izvora. Mi ionako i sada izdvajamo tolike doprinose za zdravstvo da bi svi mogli imati besplatnu osnovnu i sekundarnu zdravstvenu zastitu.

i jos da dodam jedan prijedlog

- Ograniciti kamatnu stopu komercijalni banaka ili ako nije moguce formirati drzavnu banku bez privatnog vlasnistva koja bi pod povoljnim uslovima davala kredite stanovnistvu i privredi.
red evil

#6207 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by red evil »

nagib uzbrdica wrote:ZNA SE ko je dobar s reketima :D
Stanislas Wawrinka? :D
Dozer

#6208 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

I ja bih rado dosao na plenum, a nisam clan ni jedne stranke (bar se nadam da nisam, s obzirom da imam informacije od raje da su mnogi pred zadnje izbore "postali" clanovi SDA i SDP-a, a da nikad nisu potpisali te pristupnice...), ali sam ternutno van drzave i ne mogu stici sutra na to.
Zato molim, ovako daljinski, da se dobro razmisli sta ce se postaviti kao osnovni zaahtjevi...
Nemojte da se traze stvari koje ove vlasti niti hoce niti mogu ispuniti, a vecina dosadasnjih zahtjeva, osim za smjenama, upravo je takva.
Shvatite da oni nece sami sebi naskoditi ni na koji nacin, a ovo sto sada rade, ko fol saradjuju, nije nista drugo nego kupovina vremena kako bi se gradjani polako razisli i posustali, a onda - sve po starom.
mali_balon

#6209 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by mali_balon »

O'zone wrote:
mali_balon wrote:Boze dragi ima li iko pismen da objasni tom plenumu da ne trazi promjene niti ostavke na federalnom nivou. Tu energiju treba prausmjeriti na kanton, manite se federacije. Kad se uredi kanton onda ce se federacija sam od sebe urediti.
Ja ću sutra maksuzije kako god ići na taj plenum da vidim šta i kako. Ako ostanu na ovim glupostima od ukiodanja kantona a ne socijalno-ekonomskih pitanja mogu da se jebu
Ma cim se odstupa od socijalno-ekonomskih pitanja i traze se neke politicke promjene tu nesta smrdi. Necu da kazem da su o pocetka ove demnstracije nastimane i placene, a koloiko vidim po zahtjevima sve vise i vise se zadire u politiku tako da ....
Jedino pri cemu treba ostati inistiranje socijalono-ekonomskim stvarima koje su u nadleznosti kantona ostalo zaboraviti.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#6210 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hrasno38 »

Dozer wrote:Ljudi moji, dajte da se sve ovo uozbilji...
Pa zar ne vidite da nas i sada pokusavaju vuci za nos?!
Niksic kaze da ce dati prijedlog zakona o izmjeni izbornog zakona na parlament, sto ce reci da ce pokusati to progurati legalnim putem, a onog momenta kada je to izgovarao bio je i te kako svjestan da 80% ljudi ove drzave ne razumije kako ovdje sistem uopste funkcionise. Samim tim je tog momenta pokusao, a vjerovatno i uspio, baciti prasinu u oci masama koje ne shvataju da je nas sistem nastiman tako da automatski stiti sam sebe.

NEMA NISTA OD BILO KAKVE PARLAMETARNE PROCEDURE STO SE TICE PROMJENE BILO KOJEG SUSTINSKOG ZAKONA, A POGOTOVO IZBORNOG!!!
NE NASJEDAJTE NA LAZI I PODVALE JER NIJE MOGUCE ORGANIZOVATI PRIJEVREMENE IZBORE RADI NEMOGUCNOSTI DOGOVORA O TOME U PARLAMENTU!!

Ono sta treba uraditi je sljedece:
- U toku danasnjeg dana iskomunicirati i usaglasiti s drugim gradovima i ljudima generalne zahtjeve gradjana BiH
- Na sarajevskom plenumu MAKSIMIZIRATI zahtjeve u skladu s tim dogovorm svih gradova
- MAKSImALISTICKI osnovni cilj treba da bude potpuno odstupanje s vlasti stranaka: SDAs, SDP, HDZs, SBiH, SNSD, RzB.

Shvatite da nista manje od ovoga jednotavno ne moze poluciti bilo kakav rezultat.
A nece jer ovi koji su na vlasti mogu usvojiti bilo koji zakon koji mi od njih trazimo, ali ga NECE SPROVODITI jer bi t oznacilo da bi SUDILI I PRESUDILI SAMI SEBI!
Sve si super napisao samo mi molim te pojasni kako mislis natjerati SNSD da odstupi sa vlasti????? i Gdje ti je ovdje SBB, SDS, PDP, SDU.....?
Last edited by hrasno38 on 11/02/2014 16:32, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#6211 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Dozer wrote:I ja bih rado dosao na plenum, a nisam clan ni jedne stranke (bar se nadam da nisam, s obzirom da imam informacije od raje da su mnogi pred zadnje izbore "postali" clanovi SDA i SDP-a, a da nikad nisu potpisali te pristupnice...), ali sam ternutno van drzave i ne mogu stici sutra na to.
Zato molim, ovako daljinski, da se dobro razmisli sta ce se postaviti kao osnovni zaahtjevi...
Nemojte da se traze stvari koje ove vlasti niti hoce niti mogu ispuniti, a vecina dosadasnjih zahtjeva, osim za smjenama, upravo je takva.
Shvatite da oni nece sami sebi naskoditi ni na koji nacin, a ovo sto sada rade, ko fol saradjuju, nije nista drugo nego kupovina vremena kako bi se gradjani polako razisli i posustali, a onda - sve po starom.
Pošalji meni na PP svoje prijedloge ja ću ih iznijeti zajedno sa svojima.
jasko_ja

#6212 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by jasko_ja »

arshavin wrote: iskreno,yebe se mene za politiku ako ces iskreno.Ja hocu da se smiri stanje da ne bi se morala odgadajti liga koja pocinje 1 marta. 8-)
Blago tebi...
no_mani=no_fjučr

#6213 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by no_mani=no_fjučr »

Necu da kazem da su o pocetka ove demnstracije nastimane i placene
Ne, nisu. Samo pogledaj kronologiju. Doktorski izvedeni napadi na drzavne ustanove i institucije, ovo je bolje izvedeno nego 11.9.
agnostic_front

#6214 Re: Odg: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by agnostic_front »

Breathless wrote:Rekoh ti vec gore, miloneri i oporezovani kapital, a svakako da se novac moze iznaci i iz drzugih izvora. Mi ionako i sada izdvajamo tolike doprinose za zdravstvo da bi svi mogli imati besplatnu osnovnu i sekundarnu zdravstvenu zastitu.
Dakle, državi koja nas pljačka 20 godina ti bi dao još više ovlasti nad ekonomijom. Zanimljiv prijedlog, al U KURCU!!!

Ostalo neću da komentarišem, ali kako misliš oporezovati kapital? Ti gore napisa profit, ne kapital?
Šta, napravićeš inspekciju da prođe kroz mahalu, i svakom narediti da plati 50% od vrijednosti njegove kuće, ili ćeš im narediti da plate u porez 60% svoje štednje?
Panzer_Daddy

#6215 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Panzer_Daddy »

SDA provokator na djelu !!!

http://www.youtube.com/watch?v=bqs0JBwO8Fw
madner

#6216 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by madner »

Ma stvar je sjebama kada je fahro dao podršku.

Inače, nećemo ni mi vas zvat na plenum poštenih članova stranaka, neka neka :D
Sa_u_srcu

#6217 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Sa_u_srcu »

Ne mora ni Niksic ne mora ni SDA ni niko, nek svi idu...ali nece ni Prijepolje voditi ovu Drzavu...u to se mozes kladiti....
O'zone
Globalni moderator

#6218 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Toliko je jednostavno da jednostavnije nije moguće:

-Smanjenje plaća izabranim dužnosnicima na maksimalno 2 prosječne plate u BiH
-Ukidanje voznih parkova i mogućnosti korištenja vozila za što padne na pamet
-Ukidanje službenih telefona
-Smanjenje paušala neprofesionalnim poslanicima za 50%
-Ukidanje regresa
-Smanjenjene troškova reprezenatcije i ostalih troškova vladinih službi po savjetu revizorskih agencija
-Sva sredstva prebaciti na jedinstveni račun iz koga će se servisirati podizanje proizvodnje u poduzećima u kojima je to još uvjek moguće kao i riješavanje statusa radnika koji su ostavljeni na ulici bez zdravstvenog i penzionog zbrinjavanja
-Hitna provjera poslijeratne privatizacije preduzeća od strane neovisne komisije (pod uslovom da čak bude instrana a ne lokalana)
-Procesuiranje svih koji su učestvovali u tim radnjama
-Zapljena imovine svim licima koja su nelegalno stekla istu
-Konstantno zasjedanje vlade do izbora u Oktobru koja u tom periodu mora kontinuirano raditi na razvoju privrede na području FBiH.

Kakvo ukidanje kantona, ostavke i ostale karafeke? Ako su izabrani imaju i moraju da rade čak kad bi htjeli dati ostavku ne treba im je dopustiti jer su već i preplaćeni

Tu na sve ovo bi trebalo dodati

-Pojačan rad svih inspekcija na terenu (danas na ulici svako auto skoro ima taksi firmu na krovu :roll: )
-Spriječavanje rada na crno
-Žestoka kontrola uposlenika carinske uprave i granične službe
-Kažnajvanje primanja i davanja mita odnosno korupcije
.... i hejbet još nekih stvari ali to su bitni zahtjevi.
SarajevoBH

#6219 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by SarajevoBH »

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#6220 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

SarajevoBH wrote:Image
Odma ženit. :D
mO k3

#6221 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by mO k3 »

Ovdje je radoncic u svemu samo jedan pijun , sabrati sadašnju situaciju u pederaciji + sta se sprema u šumskom raju ( vid Bosića sta ' oće ) jasno je da su ovdje krupnije ribe u igri nikako radoncic koji nema logistiku

Ko vuče konce ....???!
Drvosjeca iz Dejcica

#6222 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

mO k3 wrote:Ovdje je radoncic u svemu samo jedan pijun , sabrati sadašnju situaciju u pederaciji + sta se sprema u šumskom raju ( vid Bosića sta ' oće ) jasno je da su ovdje krupnije ribe u igri nikako radoncic koji nema logistiku

Ko vuče konce ....???!
Pojasni, šta Bosić hoće?
IcedMFEarth

#6223 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by IcedMFEarth »

Ne mogu da shvatim ljude koji u svemu traže teorije zavjere. Narodu prekipilo i izašli na ulice. Jednostavno. Bio sam i ja na protestima u Tuzli, a Boga mi niko me nije nagovorio da to uradim.
O'zone
Globalni moderator

#6224 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

16:15 Demonstranti su blokirali raskrsnicu koja spaja ulice Titova i Kralja Tomislava. Skandiraju ''Hoćemo ostavke'' i transparentima poručuju: Ne dozvolite da nas podijele na: Bakir-ovce, Fahro-ovce, Željko-ovce, Dodik-ovce, Čović-ovce i Zlatko-ovce.

.
TAKO JEEEEEEEE! PUSTITE NAS A BUDEMO SAMO OVCEEEEE!!!!
Alfons Kauders

#6225 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:
16:15 Demonstranti su blokirali raskrsnicu koja spaja ulice Titova i Kralja Tomislava. Skandiraju ''Hoćemo ostavke'' i transparentima poručuju: Ne dozvolite da nas podijele na: Bakir-ovce, Fahro-ovce, Željko-ovce, Dodik-ovce, Čović-ovce i Zlatko-ovce.

.
TAKO JEEEEEEEE! PUSTITE NAS A BUDEMO SAMO OVCEEEEE!!!!
:D :D :D

sad sam prolazio dole, mirno izgleda, samo sto pizdi svijet radi blokade saobracaja, kraj radnog vremena
Post Reply