Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

-tuzlak-

#6201 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by -tuzlak- »

szlava wrote:Ima Bixać u 13:00 :thumbup:
da Bihać je jedini još ostao bastion

danas mora pasti, da nije tako daleko, otišla bi ekipa DA SPALIMO BUDŽETSKU BAGRU
bimbokaposzta

#6202 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by bimbokaposzta »

Alfons Kauders wrote:
Michio Kaku wrote:
asurbanipal wrote: Za drugačiji sistem vrijednosti potrebna je promjena na vrhu, a ne na dnu, gdje smo mi. Šta misliš, praviti komunističko društvo u moru neoliberalizma ?
pa ili cemo propasti zajedno sa svijetom u neoliberalizmu ili cemo se boriti za komunizam.

nece nam sigurno biti bolje sa isprobanim neoliberalnim receptima ni svijetu ni nama. to je puno veca utopija nego komunizam. jel tako da niko od neoliberala, ni u svijetu ni kod nas, ne zna rjesenje ni za ekonomsku ni za socijalnu krizu? ne zna jer ga nema u okviru ovakvog sistema istomkao sto se ispod vode ne moze disati.

bilo bi racionalnije i civilizovanije sve porusiti i krenuti ispocetka.
dobro ba roza luksemburg, razumijemo se

Ne zajebavaj, ja bih baš volio da mi se ovo malo detaljnije pojasni :D
weredsf

#6203 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

guber90 wrote:
Genije wrote:alternativa izborima? :)

jedva čekam da čujem taj biser
Diktatura :lol: :D .
Anarhija
Nero Histrion

#6204 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Nero Histrion »

Banksy wrote:
Prpa.ba wrote:
Situacija postaje jasnija kad se pogledaju koordinirane izjave rezimskih Lagumdzije i Zeljkovica, koji skoro pa istim rijecima opisuju da je sve ovo "inicirano od nekih zemalja" i da ovo vodi "u raspad federacije i drzave".

Prva karta je odigrana, dodikizacija i distanciranje od EU (sto pozdravljam), sljedece je na redu distanciranje od SAD (kao prakticno jedine svjetske sile koja ima interes od ove drzave), a onda ide etnicka karta i SDP-SDA na braniku 24%-tne domovine.

Ciljevi: kontrolisani haos - sa par naredbi rezimskoj miliciji dopustiti paljevinu onoga sto ce izazvati "podrsku" vlastima u borbi protiv vandalizma, a sprijeciti anarhiju, otimacina jada koji je preostao, prolongiranje izbora,
sta god, ali Poljine i ostala famElijarna imovina ne smiju pasti.

Prosvjedi su ogolili situaciju do kraja. Nazalost, umjesto zakljucka, konstatacija: daleko je oktobar, ako ga uopste i bude.

:thumbup: Ovo treba stalno citirati, tu je problem. Sada ce ovi sto su krali 20 godina doci kao spasitelji, sta vam je ljudi?!?!?!
MOSALJOZE

#6205 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by MOSALJOZE »

Šta bi sa Lipovačom??
VjecitiStudent

#6206 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

A kad predstava završi, Hamdija će u tren oka napraviti još veći i napucaniji Emporium, naravno opet od naših para.
-tuzlak-

#6207 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by -tuzlak- »

plači bužetski majmune

krivo ti što čovjek NIJE poslao kerove (policajce) i pse da zaštiti budžetsku BAGRU

svaka mu čast, moj sljedeći favorit na izborima
shalla

#6208 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by shalla »

OldMayor wrote:
shalla wrote:Drug, jebem ja majku i svim političarima, to znaju svi koji me poznaju, uopšte nisam neka uhljebljena osoba i mene pogađa stanje u državi, možda ne direktno mene jer sam hvala Bogu zaposlen ali imam u svojojo porodici nezaposlenih ljudi, rođaka i rodica sa fakultetskim diplomama koji sjede kući jer ne mogu da nađu posao ali ova kategorija ljudi, obuhvaćena u boldiranom dijelu NIJE TA KOJA JE PALILA, KOJA BI PALILA i KOJA ĆE PALITI, zato sam toliko iznerviran.
Evo, maloprije pričam sa jednom ženom (radila je na jako istaknutom mjestu u jednoj budžetskoj firmi pa je podnijela prijavu protiv nekih ljudi zbog nekih neregularnosti pa je naravno poslije toga dobila nogu) i kaže ona ja sam već mjesecima za to da se nešto pokrene, da ljudi izađu na ulice, urade u svojim firmama ono što sam ja (prijave odgovorne za kriminal, korupciju) i jučer sam među prvima bila gore ali me duša boli kad vidim u šta se ono jučer pretvorilo, onaj vandalizam nikako nije rješenje, čak naprotiv, samo će se napraviti kontraefekat...
Ma znam prijatelju, ali kako rijesiti situaciju, kako? I ja sam po prirodi miroljubiv i stvarno ne zelim nikome da se bilo sta desi.

ali...sve smo pokusali.

Biraj nove stranke - birali.

Mirni protesti - ok, probali i to.

Sutite bice bolje, ajd ok cekat cemo.

Vidis da ne ide. Odnosno ide, krpimo se nekako, ali to nije zivot jbt. Ko god je bio vani vidio je kako ljudi zive. Opusteno, uzivaju u zivotu, a kod nas cim udjes u tramvaj odmah te pukne bh realnost.

Ja ne kazem da ce i ovo rijesiti stvari, normalno da zapaljena zgrada nista ne rjesava, ali sigurno salje upozorenje strankama da krenu da rade svoj posao vise, dosta je bilo guzeljanja i uzimanja para sa budzeta.

Ponavljam meni je zao te zgrade, stvari, ljudi, policije meni je tih ljudi zao, ali stagniramo evo 15 godina, ne micemo se. Ljudi su toliko isfrustrirani, puni mrznje da je ovo i dobro proslo sto je stalo na ovome.

Zato kazem, nama nekima ovdje je dobro, jbg radi se, zaradi se, ali kad vidis da ljudi jedan hljeb razvuku na 4 dana, smuci ti se jbt zeludac te zaboli. I to ljudi koji su radili po 40 godina, izgradili ovu drzavu i niko ih ne ferma ni 2%.

Mi imamo mafiju na vlasti. Kontrolisu medije, kontrolisu tokove novca, donose zakone kakve hoce, povecavaju platu, zaposljavaju, uzimaju mito itd. - pa to je mafija, to nije vlast.
Pazi, kada bih 1% bio uvjeren da će jučerašnji način nešto promijeniti, ja bih prvi rekao "hajde jebiga, steta sto je gorilo al napravice se, nek je ziva glava" ali brate nema teorije, sve će se nastaviti po istom, sjahaće Kurta uzjahaće Murta. Evo ovi su po Zenici, Tuzli dali ostavke, e da vidimo šta će se to promijeniti... Živi bili pa vidjeli, NAŽALOST!
Last edited by shalla on 08/02/2014 14:31, edited 1 time in total.
Reglan

#6209 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Reglan »

Al kako je Fahro sve takticki odradio.

Nije dao policiji ovlasti,namjerno pustio da se zapali sve kako bi pokazao svu nemoc SDP i SDA.Ali gori su ovi sto u njemu vide nekog spasioca od njega samog.
szlava

#6210 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by szlava »

-tuzlak- wrote:
szlava wrote:Ima Bixać u 13:00 :thumbup:
da Bihać je jedini još ostao bastion

danas mora pasti, da nije tako daleko, otišla bi ekipa DA SPALIMO BUDŽETSKU BAGRU
Juce je bilo uljudno ali danas nece pizde pobjegle iz drzave i nece da daju ostavku :evil:
bimbokaposzta

#6211 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by bimbokaposzta »

Alfons Kauders wrote:
Genije wrote:
Michio Kaku wrote: te će nam zgrade trebati samo ako će se nastaviti po istom kao i dosad. zašto ne bismo napravili sistem u kojem ti ne treba jebeni rodni list ili licna karta? u americi ti treba samo vozačka i doviđenja. ni to ne morašm da imaš.

za zgradama plaču oni koji ne mogu da zamisle drugačiju budućnost i drugačiji sistem vrijednosti.

za zgradama, dakle, plaču samo budale i neprijatelji.
ja ne mogu da vjerujem šta čitam materemi :D

bolan pa niste sposobni ni dvije ovce da čuvate, a vi bi ste ko pravili neki sistem

kad kažem vi mislim na ove s kamenjem i upaljačima

vaš intelektualni kapacitet je da utrefite cvaju na kladži i to je to u vrh glave :roll:
sto bas cvaju?

da mogu prstima prebrojat?

Jebo brojanje kad' se moraš izuvat' :D
Nero Histrion

#6212 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Nero Histrion »

A ostavke drugih koji su 20 godina na vlasti? Svi treba da idu, svi!
Alfons Kauders

#6213 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Alfons Kauders »

guber90 wrote:
Genije wrote:alternativa izborima? :)

jedva čekam da čujem taj biser
Diktatura :lol: :D .
alternativa je da premijer tk bude bivsi uposlenik telecoma koji je digao narod na bunu nakon sto je nadrogiran razbio auto i dobio nogu... a savjetnik ce biti njegov advokat, mirnes ajanovic, kojeg je kako sam kaze angazovao zato jer je dobar advokat, a ne zato sto ima veze s politikom (mos mislit)...

i to je napredak u odnosu na causevica?
guber90

#6214 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

Bodkin wrote:
guber90 wrote:Vec sam pitao, al hajd da budem uporan, ovi sto bi mirno da mijenjaju, kako bi to radili? Nemoj te izbore spominjati, 20 godina im se vec daje prilika, ne mijenjaju se. Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi.
ZAHTJEVI!!!

nasilni protesti nisu problem. nisu ni prvi ni zadnji niti smo mi jedina zemlja gdje su se desili. ono sto ovdje fali je vodjstvo i artikulisani zahtjevi cije ispunjenje mozes izmjeriti za godinu dana i spaliti jos 3 zgrade ako nisu ispunjeni. i zahtjev nije ukidanje kantona.

zahtjev je moratorij na zaposljavanje u javnoj upravi.
zahtjev je optimizacija poslova i smanjivanje troskova u javnoj upravi koja nas je u crno zavila.
zahtjev je efikasnije sudstvo koje nece pustati kriminalce nazad. nek uvedu ko u americi zakon gdje za treci prekrsaj ide na 15 godina u zatvor
zahtjev je zaposljavanje 300 dodatnih poreskih inspektora i neka pretresu knjige "uspjesnih" firmi pa da se vidi ko prijavljuje radnike na 400 maraka i gradi milionske vile i dobija titule uspjesnih menaDJera
zahtjev je sredjivanje situacije u skolstvu. napravis tim ljudi koji ce cesljati fakultete i traziti korupciju

zahtjevi koji se mogu ispuniti u jednom mandatu i cije se ispunjavanje moze lako provjeriti. to sto je dao premijer ostavku nakon 4 ili 8 godina vlasti nista ne znaci. ukrao frajer dovoljno za 2 zivota..
Sa ovim se mogu sloziti, trebalo je biti usmjerenije djelovanje, iza kojeg je neko stajao, mada zahtjevi su iznijeti prvi dan, to sto nisu u svim gradovima iznijeti je nesto drugo, u Tuzli su iznijeti i jos su danas vise manje isti ponovljeni.
shalla

#6215 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by shalla »

Bodkin wrote:
guber90 wrote:Vec sam pitao, al hajd da budem uporan, ovi sto bi mirno da mijenjaju, kako bi to radili? Nemoj te izbore spominjati, 20 godina im se vec daje prilika, ne mijenjaju se. Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi.
ZAHTJEVI!!!

nasilni protesti nisu problem. nisu ni prvi ni zadnji niti smo mi jedina zemlja gdje su se desili. ono sto ovdje fali je vodjstvo i artikulisani zahtjevi cije ispunjenje mozes izmjeriti za godinu dana i spaliti jos 3 zgrade ako nisu ispunjeni. i zahtjev nije ukidanje kantona.

zahtjev je optimizacija poslova i smanjivanje troskova u javnoj upravi koja nas je u crno zavila.
zahtjev je efikasnije sudstvo koje nece pustati kriminalce nazad. nek uvedu ko u americi zakon gdje za treci prekrsaj ide na 15 godina u zatvor
zahtjev je zaposljavanje 300 dodatnih poreskih inspektora i neka pretresu knjige "uspjesnih" firmi pa da se vidi ko prijavljuje radnike na 400 maraka i gradi milionske vile i dobija titule uspjesnih menaDJera
zahtjev je sredjivanje situacije u skolstvu. napravis tim ljudi koji ce cesljati fakultete i traziti korupciju

zahtjevi koji se mogu ispuniti u jednom mandatu i cije se ispunjavanje moze lako provjeriti. to sto je dao premijer ostavku nakon 4 ili 8 godina vlasti nista ne znaci. ukrao frajer dovoljno za 2 zivota..
:thumbup:
bach

#6216 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by bach »

Pjesma naših budžetlija i političara

Glumac iz skeča mi jako liči na EX premijera TK -a

Dadaadaa, hahahahah
julisiz es grant

#6217 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by julisiz es grant »

Alfons Kauders wrote: alternativa je da premijer tk bude bivsi uposlenik telecoma koji je digao narod na bunu nakon sto je nadrogiran razbio auto i dobio nogu... a savjetnik ce biti njegov advokat, mirnes ajanovic, kojeg je kako sam kaze angazovao zato jer je dobar advokat, a ne zato sto ima veze s politikom (mos mislit)...

i to je napredak u odnosu na causevica?
Btw, kad je Mirnes završio pravo i položio pravosudni ispit? Znam da je prije vozio autobus :D
Alfons Kauders

#6218 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Alfons Kauders »

a ovo je onaj arhiv koji nije izgorio kako kazu internet huligani

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ekskluzi ... /140208018

mamicu im jebem, prezivjelo pavelica i karadzica, al nije gamad kladionicarsko-narkomansku
weredsf

#6219 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

-tuzlak- wrote:
plači bužetski majmune

krivo ti što čovjek NIJE poslao kerove (policajce) i pse da zaštiti budžetsku BAGRU

svaka mu čast, moj sljedeći favorit na izborima
Ti jos kmecis tu
Bodkin

#6220 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Bodkin »

guber90 wrote:
Bodkin wrote:
ZAHTJEVI!!!

Sa ovim se mogu sloziti, trebalo je biti usmjerenije djelovanje, iza kojeg je neko stajao, mada zahtjevi su iznijeti prvi dan, to sto nisu u svim gradovima iznijeti je nesto drugo, u Tuzli su iznijeti i jos su danas vise manje isti ponovljeni.
koji? privatizacija? bila prije sto godina. nije to rjesenje problema. onda su ovo demonstracije za rjesavanje problema 4 firme, a ne neka narodna pobuna. onda je policija trebala ove u sarajevu ili one u zenici bojevom municijom gadjati
Paranoid

#6221 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Paranoid »

Alternativa je štetu naplatiti, ali isključivo od onih koji su razbijali...njih je lako naći na spiskovima Biroa za zapošljavanje..

Znači prvo im dati posao i početi otplatu duga..
-tuzlak-

#6222 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by -tuzlak- »

Zadnja tri dana svjedoci smo važnim i brzim događajima u susjednoj BiH. Nakon spontane pobune obespravljenih radnika u Tuzli, i pokušaja gušenja te pobune silom, kao požar proširili su se prosvjedi potpore diljem BiH. Dva iduća dana u Tuzli došlo je do dodatne eskalacije, prosvjednici su krenuli na zgradu Vlade i druge državne zgrade. Lokalna policija je u jednom trenutku uvidjela kako nema smisla suprotstavljati se, položili su svoje štitove i kacige te zgrade doslovno "prepustili" prosvjednicima koji su ih pak demolirali i zapalili.

Jučer smo slične scene vidjeli i u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Kada je pala noć na ulice Tuzle i Sarajeva izašli su pripadnici specijalne policije te je prosvjed tada prestao, no danas se očekuje ponovni izlazak naroda na ulice, vjerojatno još i u većem broju.

Stvari se odvijaju veoma brzo i ostavljaju nam malo vremena za konkretnu analizu. S druge strane, u zadnjih 48 sati dogodilo se toliko toga da bismo mogli danima raspravljati o tim događajima.

Brojna su pitanja na koja se moramo osvrnuti, no jedno se ipak najsnažnije ističe - svjedočimo li revoluciji u BiH? Pravi odgovor još uvijek nemamo, biti će potrebno vidjeti što će se dešavati danas, no, sve do sada ukazuje na autentično revolucionarno djelovanje, gotovo "udžbenički" primjer.Imamo obespravljenu radničku klasu na koju je vršen pritisak godinama i sada je taj pritisak eksplodirao.

Neki će reći, pa ne sudjeluju radnici u napadima na Vladine zgrade, već mahom relativno mladi ljudi. I? Zar nisu i oni radnička klasa? Da li za njih postoji bilo kakva bolja budućnost nego okrutna stvarnost s kojom se bore njihovi očevi i majke? Oni su možda još i u najgorem položaju - mogu vidjeti svoje nadolazeće dane i godine te su svjesni kako im ne nose ništa dobro, nikakvu nadu ili mogućnost okretanja na bolje.

U suštini ovo je autentična pobuna koja nastupa kao direktan proizvod okolnosti i aktualne situacije. Ovim događanjima ne upravlja ideologija, stranka, pokret ili pojedinci - ovo je čista reakcija na podražaj i zato ona jest revolucionarna. Ima svoju rušilačku komponentu, u to nema sumnje, ali i ona je dio reakcije.

Za jedne je to revolucija, za druge "vandalizam". Nije teško ustanoviti tko će ovu pobunu okarakterizirati kao nešto pozitivno, a tko kao negativno. Prateći pomno jučerašnje izvještavanje nekih od vodećih medija u BiH, kao i izjave političara, mogao se - kao nikada do sada - osjetiti autentičan strah cijelog jednog establišmenta.

Vodeći mediji su, očekivano, pokazali još jednom koliki su sustavni dio tog establišmenta. Prosvjednike se nazivalo "vandalima", "huliganima" i raznim drugim pogrdnim nazivima. Optužuje ih se kako "uništavaju svoju imovinu" - to je posve pogrešno, oni koji su jučer rušili gradovima BiH nisu rušili "svoju imovinu", već sinonim za eksploatacijsku strukturu koja ruši njihove živote svakoga dana.[/size]

Nitko ne zagovara nasilje, no da li bi premijer Tuzlanskog Kantona onako ekspresno podnio ostavku da su na ulicama bili "mirni prosvjedi"? Da li bi ta panika koja danas vlada u redovima vladajuće klase i njihovih poltrona bila zaista takva da se jučer nije desilo što se desilo? To su legitimna pitanja koja je nemoguće izbjeći.

I dok još vodimo debate o tome da li je u BiH krenula revolucija ili nije, mnogi već nastoje aktualnosti eksploatirati za svoje vlastite oportunističke ciljeve, kako u samoj BiH, tako i u susjedstvu. U BiH se počinje spekulirati o tome "kojoj će stranci ovo pogodovati", dok se u Hrvatskoj na priproste načine vodi kampanja u stilu "Evo Bosna, kada ćemo mi?". Pa nije Bosna ustala zato jer je netko rekao "Evo Ukrajina, kada ćemo mi?" - BiH ustaje točno onda kada je trebala, kada je donja klasa spontano i bez previše riječi ujedinjena i spremna na ulicama se boriti za svoj život, svoja prava, a ako treba i za cijeli jedan novi sistem.

http://www.advance.hr/vijesti/analiza-m ... lu-europu/
Last edited by -tuzlak- on 08/02/2014 12:01, edited 2 times in total.
weredsf

#6223 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by weredsf »

Nero Histrion wrote:

A ostavke drugih koji su 20 godina na vlasti? Svi treba da idu, svi!
:thumbup:
VjecitiStudent

#6224 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

arshavin wrote:Al kako je Fahro sve takticki odradio.

Nije dao policiji ovlasti,namjerno pustio da se zapali sve kako bi pokazao svu nemoc SDP i SDA.Ali gori su ovi sto u njemu vide nekog spasioca od njega samog.
Prije svega, da ne bude nesporazuma, smatram da je Fahro kuga barem jednaka svim ostalima.
Međutim Fahro nema nikakvih ovlasti nad kantonalnom policijom čija je pasivnost glavni krivac za paljevinu zgrada kantona i Predsjedništva.
Last edited by VjecitiStudent on 08/02/2014 11:59, edited 1 time in total.
andr0id

#6225 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by andr0id »

Mogu samo reci, da djaba skrabamo ovdje.. realno, drzava nam je u ku... i niko nama pomoci ne moze u narednih 10 godina..

Toliko dugova imamo i lopovluka u drzavi, da niko i ne smije u nas uloziti..

Zato apelujem sve prisutne, da politici i politicarima okrenemo ledja svi.

Mi rusili, palili, gradili,mazili,pazili.. nama se isto pise, a njima sve ide u korist! Jer su se oni svi obezbjedili do kraja zivota.

Oni su ljudi koji mirno spavaju svaku noc. A mi smo narod koji ne spava, dangubi, radi, ne radi, hoda, pije, pusi, drogira se, pati se..

ONI SU NESPOSOBNI DA BILO KOME OD NAS DAJU HLJEB!

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Locked