RUSIJA

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6201 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Teret dokazivanja? I moja komsinica sa treceg sto pazi ko dolazi i odlazi svasta kaze, i uvijek trazi dokaze kada izvali neku glupost.
Nije nikakav problem sada postaviti 20 studija o smanjenju broja stanovnistva u Rusiji i slicno, ali sto bi? Ne kontam cemu muka kada si ti poceo diskusiju sa wikipedijom, pa se drzim tog standarda.
Ne interesuje me tvoja komsinica, osim ako izgleda kao Kate Upton. 8-)

A ako nekom uslijenom oholoscu mislis nadomjestiti argumente, ne ide ti bas :D Nisi Ronald Regan :lol: I boktejebo covjek prica o wikipediji ko da je Crvenkapica, u najmanju ruku :lol:
jefferson

#6202 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Teret dokazivanja? I moja komsinica sa treceg sto pazi ko dolazi i odlazi svasta kaze, i uvijek trazi dokaze kada izvali neku glupost.
Nije nikakav problem sada postaviti 20 studija o smanjenju broja stanovnistva u Rusiji i slicno, ali sto bi? Ne kontam cemu muka kada si ti poceo diskusiju sa wikipedijom, pa se drzim tog standarda.
Ne interesuje me tvoja komsinica, osim ako izgleda kao Kate Upton. 8-)

A ako nekom uslijenom oholoscu mislis nadomjestiti argumente, ne ide ti bas :D Nisi Ronald Regan :lol: I boktejebo covjek prica o wikipediji ko da je Crvenkapica, u najmanju ruku :lol:
Ne bi te moja komsinica trebala interesovati. Ali rezon Vam je potpuno isti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6203 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Kad ce argumenti dzefersone? Tik tok tik tok. :lol:
detroit-mercy

#6204 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Okej :thumbup:

Izvini, ucinilo mi se da provociras. Mea culpa :thumbup:

Tacno se vidi da je za vrijeme Putin/Medvedeva nastupio (relativan) prosperitet, sto nije bas tesko poslije onog kronera Jeljcina, kao i da ove najnovije sankcije dobrano uticu na rusku ekonomiju.

Naravno ako su migracije referentne za takve ocjene.

Inace podaci koje sam ja iznosio su za 2010 ili 2011 godinu.
Ili mozda cijena nafte na svjetskom trzistu :mrgreen: .
detroit-mercy

#6205 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

Kikibombona wrote:
spreca wrote:

Spreca, ima nasih sto rade tamo na naftnim poljima... Ja znam trojicu. Kazu da dobro prolaze, ali nisam htio pitati za cifru.

I fakat mi nije jasno zasto uvoze radnike iz BiH kada imaju svojih nezaposlenih?
Dvojica poznanika su obicni radnici, bez ikakvog iskustva kada je posao sa naftom u pitanju. I opet su upali. Treci je inzinjer.

Fakat ne kontam zasto potreba za obicnim radnicima?

Ne mogu zamisliti da mi sada uvozimo radnike iz Pakistana kada imamo 40% nezaposlenih. :D
Pisalo se je vec o tome, Rusija ima strasan problem sa alkoholizmom. Ne kaze se dzabe, pije ko Rus. Radna snaga koja se do besvjesti truje alkoholom I nije bas najpouzadnija radna snaga. Zato ruske gazde vole radnike azijske muslimane :mrgreen: jer ne harame. Stoga te onda I ne treba cuditi tako veliki broj useljenika (stranih radnika) u Rusiju u isto vrijeme system u kome jos zavisis kada ce se nekom lokalnom loli dici belegija na tebe pa te opuhat do daske doprinosi tome da je Rusija jedna od zemalja sa najvecom stopom izlaska kapitala. Jer kapital voli sigurnost a ne da je prepusten na milos I nemilost lokalnim lolama :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6206 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote:

Tacno se vidi da je za vrijeme Putin/Medvedeva nastupio (relativan) prosperitet, sto nije bas tesko poslije onog kronera Jeljcina, kao i da ove najnovije sankcije dobrano uticu na rusku ekonomiju.

Joj tebe ko desant na Drvar, de prati malo diskusiju :razz:
detroit-mercy

#6207 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
vivaldi wrote:
nije, to je rezultat saudijske strategije
:? :? :?

Rado bih procitao tvoje objasnjenje :thumbup:
ma pisali smo o tome 100 puta nadugo i nasiroko.

saudija i sateliti pumpaju naftu vise od traznje i tako svjesno obaraju cijenu da sjebu americke frackere koji sve naprednijom tehnologijom vade naftu iz nekakvih skriljaca, i time otimaju komad trzista dosadansnjima naftasima.

ali frackerima se isplati taj proces samo ako je cijena iznad 60-70 dolara jer sve nize od toga im je gubitak. saudijci ih zato niskom cijenom likvidiraju jednog po jednog, ali to boli sve naftase.

to ruse jebe, a ne sankcije. za ruse bi najbolja opcija bila na nafta skoci na 60-ak dolara, a da sankcije ostanu bar jos 7-8 godina da podignu domacu industriju koju je strana konkurenciju satrala cim su ukinuli komunizam i nikad se nisu oporavili. sad im je prilika da se dohavizaju, ali im treba malo visa cijena nafte da napune fondove da zaj razvoj stipendiraju.

to je u najkracem
Mislim da ce Ruse vise jebat ovaj ciko iz Tesle :mrgreen: 400,000 narudzbi za model T3 u malo vise od jedne sedmice :mrgreen: . Nesto se veliko iza brda valja :skoljka: :skoljka:
detroit-mercy

#6208 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote:

Joj tebe ko desant na Drvar, de prati malo diskusiju :razz:
Ekonomija Rusije ima najmanje veze sa Putinom ili Medvedevima a vise sa rastom cijena nafte u proteklih 10-15 godina, samo oni koji vjeruju u nadnaravne moci precjednika njima je to malo tesko razumjeti :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6209 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Ekonomija Rusije ima najmanje veze sa Putinom ili Medvedevima a vise sa rastom cijena nafte u proteklih 10-15 godina, samo oni koji vjeruju u nadnaravne moci precjednika njima je to malo tesko razumjeti :mrgreen: .
Boga ti?

Nista pragmaticno i cjelishodno upravljanje novcem koji se slijeva od nafte? Dovoljno je da dolazi i odmah ide u prave ruke i u prave projekte? Aham i sta bi kad je Pepeljuga nasla cipelu :lol:
detroit-mercy

#6210 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Ekonomija Rusije ima najmanje veze sa Putinom ili Medvedevima a vise sa rastom cijena nafte u proteklih 10-15 godina, samo oni koji vjeruju u nadnaravne moci precjednika njima je to malo tesko razumjeti :mrgreen: .
Boga ti?

Nista pragmaticno i cjelishodno upravljanje novcem koji se slijeva od nafte? Dovoljno je da dolazi i odmah ide u prave ruke i u prave projekte? Aham i sta bi kad je Pepeljuga nasla cipelu :lol:
U koje je to korisne projekte ulozeno da je podiglo rusku ekonomiju na nivo da je kompetetivna svjetskoj ekonomiji. Nadji mi i jednu granu/industriju ,osim naoruzanja, da su globalni igraci. Po izvozu/bijegu kapitala su prvi u svijetu, opste poznato. Zemlja koja ima jako obrazovano stanovnistvo, dobre naucnike ne moze da se iskoprca od pukog prodavaca sirovina na svjetskom trzistu zahvaljujuci kome :skoljka: . Da pricamo o Kini pa bih razumio, vec konkuriraju u mnogim stvarima Zapadu ali Rusija, smijesno.
De malo razgrni ideolosku zavjesu.
Fudo387

#6211 Re: RUSIJA

Post by Fudo387 »

_BataZiv_0809 wrote:
Boga ti?

Istine radi, obicni Rus je od pragmaticnog i cjelishodnog upravljanja novcem dobio mrvice. Novac je mahom zavrsio u Celziju, jahtama, vilama...
i slicnim glupostima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6212 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: U koje je to korisne projekte ulozeno da je podiglo rusku ekonomiju na nivo da je kompetetivna svjetskoj ekonomiji. Nadji mi i jednu granu/industriju ,osim naoruzanja, da su globalni igraci. Po izvozu/bijegu kapitala su prvi u svijetu, opste poznato. Zemlja koja ima jako obrazovano stanovnistvo, dobre naucnike ne moze da se iskoprca od pukog prodavaca sirovina na svjetskom trzistu zahvaljujuci kome :skoljka: . Da pricamo o Kini pa bih razumio, vec konkuriraju u mnogim stvarima Zapadu ali Rusija, smijesno.
Razgrni je i ti pa cemo pricati.

Evo recimo da se slazem donekle sa ovim napisanim, ali opet ne moze se tako izolovano posmatrati, bez uvazavanja istorijskog naslijedja u prvom redu.
detroit-mercy

#6213 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: U koje je to korisne projekte ulozeno da je podiglo rusku ekonomiju na nivo da je kompetetivna svjetskoj ekonomiji. Nadji mi i jednu granu/industriju ,osim naoruzanja, da su globalni igraci. Po izvozu/bijegu kapitala su prvi u svijetu, opste poznato. Zemlja koja ima jako obrazovano stanovnistvo, dobre naucnike ne moze da se iskoprca od pukog prodavaca sirovina na svjetskom trzistu zahvaljujuci kome :skoljka: . Da pricamo o Kini pa bih razumio, vec konkuriraju u mnogim stvarima Zapadu ali Rusija, smijesno.
Razgrni je i ti pa cemo pricati.

Evo recimo da se slazem donekle sa ovim napisanim, ali opet ne moze se tako izolovano posmatrati, bez uvazavanja istorijskog naslijedja u prvom redu.
Znaci sve cemo pravdati nekim istorijskim nasljedjem. Masa love se je slila u Rusiju u zadnjih recimo 15-20 godina od nafte, da ne pominjemo da su prije toga muzli Varsavski blok I tusili im sta su htjeli i nikako da se odlijepe od prodavca sirovina, prije toga su bili carevina koja je drmala sa pola svijeta. Njihov kapacitet je mnogo veci, ali deceniju iza decenije imaju za vladare neke baje kojima je bitno samo da dokazu da im je velika cuna.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6214 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Znaci sve cemo pravdati nekim istorijskim nasljedjem. Masa love se je slila u Rusiju u zadnjih recimo 15-20 godina od nafte, da ne pominjemo da su prije toga muzli Varsavski blok I tusili im sta su htjeli i nikako da se odlijepe od prodavca sirovina, prije toga su bili carevina koja je drmala sa pola svijeta. Njihov kapacitet je mnogo veci, ali deceniju iza decenije imaju za vladare neke baje kojima je bitno samo da dokazu da im je velika cuna.
Sa tobom je jako tesko komunicirati jer non stop izvrces tudje rijeci i trpas zakljucke koje niko nije spomenuo. Pogledaj samo svoju prvu recenicu.

Ima li izmedju te carevine i Varsavskog pakta ista izmedju?
detroit-mercy

#6215 Re: RUSIJA

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: Znaci sve cemo pravdati nekim istorijskim nasljedjem. Masa love se je slila u Rusiju u zadnjih recimo 15-20 godina od nafte, da ne pominjemo da su prije toga muzli Varsavski blok I tusili im sta su htjeli i nikako da se odlijepe od prodavca sirovina, prije toga su bili carevina koja je drmala sa pola svijeta. Njihov kapacitet je mnogo veci, ali deceniju iza decenije imaju za vladare neke baje kojima je bitno samo da dokazu da im je velika cuna.
Sa tobom je jako tesko komunicirati jer non stop izvrces tudje rijeci i trpas zakljucke koje niko nije spomenuo. Pogledaj samo svoju prvu recenicu.

Ima li izmedju te carevine i Varsavskog pakta ista izmedju?
Ima li izmedju kolonijalne Kine, Japanske okupacije, kulturne revolucije i Kine danas nesto ili smo preskocili. Povuci paralelu, ovi vec ozbiljno pariraju zapadu u dosta industrija a ovi drugi jos ovise koliko ce se nafte pumpati u svijetu. U tome je razlika.
sinuhe

#6216 Re: RUSIJA

Post by sinuhe »

S jedne strane strah od ruskog medvjeda a sa druge ruska paranoja a najvise pogresnog tumacenja.
Rusima je Zapad sve a kao pobjednici su se uvijek pokazali boljima nego sto se o njima mislilo.
Gojeni H

#6217 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

Strah od ruskog medvjeda nije nimalo neosnovan, kao sto smo vidjeli u Ukrajini.
Ruska "paranoja" nije neopravdan strah. NATO je pred samim vratima St. Petersburga. I manja zemlja bi oglasila uzbunu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6218 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Ima li izmedju kolonijalne Kine, Japanske okupacije, kulturne revolucije i Kine danas nesto ili smo preskocili. Povuci paralelu, ovi vec ozbiljno pariraju zapadu u dosta industrija a ovi drugi jos ovise koliko ce se nafte pumpati u svijetu. U tome je razlika.
To su dva poptuno razlicita svijeta.
vivaldi

#6219 Re: RUSIJA

Post by vivaldi »

Gojeni H wrote:
vivaldi wrote:
ma taman da se standard u rusiji utrostruci upravo zbog klime i ogormne udajenosti rusija nikada nece biti privlacna bilo kakvim imigrantima sem centralnoj aziji. jedino moskva i nista drugo.

to je otpirlike ko aljaska u americi. negdje sam prije par godina procitao da imaju najvise privatnih aviona po glavi stanovnika i da su prihodi po domacinstvu za trecinu veci od floride.

ali jebes enkoridz i pare. prije bih u majami makar i na "minimalac"
Skoro je bio clanak negdje, neki par Bosancerosa na Aljasci ... vele "imamo olaksice kod oporezivanja". :shock: Da me umivaju ujutro i vade jamboliju iz pupka dzaba im.
:lol: :lol: :lol: :lol:

evo ih

http://24sata.info/vijesti/svijet/18296 ... place.html

Ona dodaje da Aljaska nema mnogo toga za ponuditi.

- Ovdje možete zaraditi novac, plaće su velike, ali je život pust. Lokalno stanovništvo je dobročudno i spremni su stranca ugostiti koliko god mogu. Vlada Aljaske mnogo ulaže kako bih privukla izbjeglice iz ostalih zemalja. Međutim, to ide jako teško. Već nekoliko godina ovdje živi tek oko 600.000 stanovnika – objašnjava Mersiha.

- Ako želite raditi, možete zaraditi dovoljno novca, ali sve ostalo nije toliko dobro. Vrijeme je jako depresivno. I ljudi koji imaju problema sa depresijom, ovdje ne mogu živjeti :lol: . U samo tri do četiri mjeseca, izmjenja se proljeće, ljeto i jesen, a ostalih osam mjeseci je zima i noć, koja traje više od 20 sati. Snijeg ne odlazi čak i kada je ljeto u punom jeku. Na nekim mjestima ga ima čak i tokom jula – objašnajva Mersiha, dodajući da se život za vrijeme dugih zimskih noći održava u glavnim ulicama, koje su oscvjetljenje, i po tržnim centrima. -
Avetinho

#6220 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

Mersiha, Mersiha, ne valja lagiti.

Cak i na Alaski 20. marta dan i noc traju podjednako oko 12 sati. Dani u proljece i ljeto traju duze od noci, sve do 20 septembra kada opet traju podjednako oko 12 sati.
jefferson

#6221 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Avetinho wrote:Mersiha, Mersiha, ne valja lagiti.

Cak i na Alaski 20. marta dan i noc traju podjednako oko 12 sati. Dani u proljece i ljeto traju duze od noci, sve do 20 septembra kada opet traju podjednako oko 12 sati.
Kakvo samo pivo imaju u Fairbanksu!
Drvenija87

#6222 Re: RUSIJA

Post by Drvenija87 »

Avetinho

#6223 Re: RUSIJA

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Avetinho wrote:Mersiha, Mersiha, ne valja lagiti.

Kakvo samo pivo imaju u Fairbanksu!
Dobra voda -- dobro pivo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6224 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

Nagovoriste vi mene da pocnem gledati Northen Exposure :D
Grean

#6225 Re: RUSIJA

Post by Grean »

Rusi po starom, uvijek ima okupatora i okupatora a Rusi su se kroz istoriju pokazali kao najveci barbari. Oslobadjanje Beograda je jedan od boljih primjera, kad su takvi sa prijateljima kakvi su tek prema neprijateljima.
Krimski Tatari na meti Rusije

Dvije godine nakon aneksije Krima, Moskva sve više pažnje posvećuje krimskim Tatarima. Skupština krimskih Tatara - Medžlis, zapravo je zabranjena.

Protesti u Kijevu i Strazburu ne pomažu.

To je jedan od najtežih udaraca za krimske Tatare od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima, u martu 2014. godine. Moskovsko ministarstvo pravde suspendovalo je u ponedjeljak rad Medžlisa. Predstavničko tijelo krimskih Tatara od sada je na listi organizacija čije su aktivnosti zabranjene zbog ekstremizma, navodi se u saopštenju. Ministarstvo time slijedi odluku državne tužiteljke Krima, Natalije Poklonskaje, od prije nedjelju dana. Ona je još u februaru podnijela zahtjev Vrhovnom sudu poluostrva za zabranu Medžlisa. Odluka još nije donesena.
Medžlis je najviši predstavnički organ krimskih Tatara. Njegova 33 člana svakih par godina bira kongres krimskih Tatara, Kurultaj. Sadašnja suspenzija zapravo je ravna zabrani, jer rad Medžlisa se obustavlja. Njegovi predstavnici više ne smiju da se pojavljuju u državnim ili lokalnim medijima na Krimu, da organizuju masovna okupljanja kao i da koriste bankarske račune. „Sva njihova propaganda se zabranjuje“, izjavila je Poklonskaja.
Savjet Evrope kritikuje

Krimski Tatari daleko od domovine

Ruska odluka pokrenula je brojne kritike, kako u Ukrajini, tako i internacionalno. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u utorak je izjavio: „Prekoračena je linija“. Predsjednik parlamenta Andrij Parubij apelovao je na Savjet bezbjednosti UN da reagije protiv tog „zločina“. Bivši vođa krimskih Tatara, koji trenutno živi u Kijevu, Mustafa Džemiljev, suspenziju je u jednom intervjuu ocijenio kao „objavljivanje rata“ narodu.
Nekoliko dana kasnije Evropska unija i Savjet Evrope apelovali su na Rusiju da ne zabrane Medžlis. Predstavničko tijelo krimskih Tatara mora imati pravo da radi i dalje, traži generalni sekretar Savjeta Evrope, Torbjorn Jagland. Rusija razara prava manjina, kritikovala je u svom saopštenju i organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Proukrajinska manjina

Sa oko 300.000 stanovnika, krimski Tatari su poslije Rusa i Ukrajinaca treća po veličini etnička grupa na Krimu. Procjenjuje se da ih ukupno ima oko dva miliona. Za razliku od Rusa, koji su tek u 18. vijeku osvojili poluostrvo, krimski Tatari su tamo živjeli ranije.
Post Reply