BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
escobar__

#61876 Re: BHTelecom All About

Post by escobar__ »

probook wrote:
escobar__ wrote:Ne razumijem, pa i do sad su te minute bile uračunate u pretplatu samo što si imao iznos pretplate da trošiš na pozive i poruke unutar zemlje, a ne fiksno 100, 200 ili 500 minuta.
Jeste imao si bubam 50 KM za pozive i poruke, a kod konkurencije si imao 3000 minuta i 3000 poruka. Sad digitron u ruke pa izracunaj. Ja kazem da oni konacno daju tako zvani "flat" prema svim mrezama.
Nisam ulazio u računice već je fokus bio na onom "prema svim mrežama". Dakle i do sada si iznos pretplate trošio prema svim mrežama kao što ćeš trošit i uključene minute u novim paketima.
probook

#61877 Re: BHTelecom All About

Post by probook »

escobar__ wrote:
probook wrote:
escobar__ wrote:Ne razumijem, pa i do sad su te minute bile uračunate u pretplatu samo što si imao iznos pretplate da trošiš na pozive i poruke unutar zemlje, a ne fiksno 100, 200 ili 500 minuta.
Jeste imao si bubam 50 KM za pozive i poruke, a kod konkurencije si imao 3000 minuta i 3000 poruka. Sad digitron u ruke pa izracunaj. Ja kazem da oni konacno daju tako zvani "flat" prema svim mrezama.
Nisam ulazio u računice već je fokus bio na onom "prema svim mrežama". Dakle i do sada si iznos pretplate trošio prema svim mrežama kao što ćeš trošit i uključene minute u novim paketima.
A moj je fokus bio na stavku da ce 1000 min prema svim mrezama kostati cca 30 KM. Do sada su imali tzv NoLimit pakete koje su najvaljivali kao revoluciju bla bla, a na kraju truba obicna sa bonusima unutar mreze.
crnivrag

#61878 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

ing-ecc wrote:I k tomu da jos dodam da je pocela zamjena SIM kartica za 4G :sretan:

Evo je frishka :D
Da li je moguće odmah izvršiti zamjenu nano SIM kartice za Ultra broj u korisničkom centru na Dobrinji?
ing-ecc

#61879 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

azdralovic wrote:
ing-ecc wrote:
azdralovic wrote: jel se jos uvijek broj moze vidjeti iz serijskog broja :)
Zar je i to bitno? :-)
bitno je ako neko stavi sliku kartice na internet
Sta se dalje desava?
zateznistub

#61880 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

Joj likova... :-)
kakaljin

#61881 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

zateznistub wrote:Joj likova... :-)
Treba nabijati broj postova, eto sta je
alibaba_i_30_godina

#61882 Re: BHTelecom All About

Post by alibaba_i_30_godina »

Ček malo, znači ukoliko hoću 4G morat ću mijenjati nano sim koji trenutno imam? Hoće li morati to svi raditi ili samo oni koji imaju starije sim-ove?

A ovi paketi nisu loši, samo da vidim šta će biti sa nama starim korisnicima a koji već imamo npr. mobitel uzet na rate i samim tim ne možemo potpisivati novi ugovor.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#61883 Re: BHTelecom All About

Post by sime_cipol »

alibaba_i_30_godina wrote:Ček malo, znači ukoliko hoću 4G morat ću mijenjati nano sim koji trenutno imam? Hoće li morati to svi raditi ili samo oni koji imaju starije sim-ove?

A ovi paketi nisu loši, samo da vidim šta će biti sa nama starim korisnicima a koji već imamo npr. mobitel uzet na rate i samim tim ne možemo potpisivati novi ugovor.
Mogao si i do sada promjeniti paket, bez obzira na tel koji su uzeo na rate. I sada ces moci
alibaba_i_30_godina

#61884 Re: BHTelecom All About

Post by alibaba_i_30_godina »

sime_cipol wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:Ček malo, znači ukoliko hoću 4G morat ću mijenjati nano sim koji trenutno imam? Hoće li morati to svi raditi ili samo oni koji imaju starije sim-ove?

Mogao si i do sada promjeniti paket, bez obzira na tel koji su uzeo na rate. I sada ces moci
Pa ja ne bih da mijenjam paket, da ostanem isti. Ali, do sada je bila praksa da ako imaš npr. telefon koji otplaćuješ ne možeš uzeti neku drugu akciju vezanu za taj paket, kao što je npr. malo niža cijena.
crnivrag

#61885 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

Sad sam bio u BH Telecom korisničkom centru na Dobrinji, i nažalost još uvijek nisu dobili nove 4G SIM kartice, a kažu da ih očekuju od 01.04.
thekupus

#61886 Re: BHTelecom All About

Post by thekupus »

crnivrag wrote:Sad sam bio u BH Telecom korisničkom centru na Dobrinji, i nažalost još uvijek nisu dobili nove 4G SIM kartice, a kažu da ih očekuju od 01.04.
Šta znači 4G kartica? SIM kartice koje će jedine imati mogućnost konektovanja na 4G mrežu kad je BHTelekom počne nuditi? Znači li to da telekom ima već sređenu infrastrukturu za 4G mrežu, barem u većim gradovima?
crnivrag

#61887 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

thekupus wrote: Šta znači 4G kartica? SIM kartice koje će jedine imati mogućnost konektovanja na 4G mrežu kad je BHTelekom počne nuditi? Znači li to da telekom ima već sređenu infrastrukturu za 4G mrežu, barem u većim gradovima?
Izgleda, jer su najavljivali komercijalno puštanje 4G mreže u upotrebu sredinom aprila u većim BiH gradovima.

Inače kartica nudi mogućnost spajanja na 4G mrežu, ali naravno ako si van dometa 4G mreže možeš se spojiti i na 3G odnosno 2G mrežu.
Tesla Edison

#61888 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:Sad sam bio u BH Telecom korisničkom centru na Dobrinji, i nažalost još uvijek nisu dobili nove 4G SIM kartice, a kažu da ih očekuju od 01.04.
Crni stvarno me iznenađuješ tim pitanjima. Kakve veze ima SIM kartica sa mrežom?

Sim kartica je samo nosilac tvog broja i tvog ID-a.

4G mreža će raditi i sa SIM karticama iz 1996 godine.
thekupus

#61889 Re: BHTelecom All About

Post by thekupus »

crnivrag wrote: Izgleda, jer su najavljivali komercijalno puštanje 4G mreže u upotrebu sredinom aprila u većim BiH gradovima.

Inače kartica nudi mogućnost spajanja na 4G mrežu, ali naravno ako si van dometa 4G mreže možeš se spojiti i na 3G odnosno 2G mrežu.
Hvala na odgovoru. Znaš li možda hoće li se posebno naplaćivati zamjena kartice? Nadam se da će ih odmah napraviti dovoljno, potražnja će sigurno biti ogromnaaa

@TESLA_EDISON ja ukucao na google, izašlo mi ovo:
The 3G SIM will give you access to the 3G & 2G spectrum available in your network, but you will need a higher capacity 128kB 4G nano/micro SIM to access 4G data speeds on your 4GLTE enabled phone
didgeridoo

#61890 Re: BHTelecom All About

Post by didgeridoo »

Drug Tesla ne provaljuj se bezveze. Za pristup 4G mrezi treba novi SIM (USIM).

U istom telekom shopu na Dobrinji sam kupio USIM u utorak. Moguce da je trenutno nestalo ali garantovano tvrdim da ih mozes kupiti u vecini shopova/saltera.
crnivrag

#61891 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

TESLA_EDISON wrote: Crni stvarno me iznenađuješ tim pitanjima. Kakve veze ima SIM kartica sa mrežom?

To je i meni bilo logično, ali mobilni operateri diljem svijeta promovišu 4G SIM kartice, pa sam na osnovu toga pomislio da mora biti neke veze, čim operateri kreću u agresivnu prodaju "takozvanih" 4G SIM kartica, nakon pokretanja 4G mreže.

A i naišao sam na takve informacije po raznim forumima, evo ovdje jedne takve: https://www.howardforums.com/showthread ... -SIM-cards
Tesla Edison

#61892 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

didgeridoo wrote:Drug Tesla ne provaljuj se bezveze. Za pristup 4G mrezi treba novi SIM (USIM).

U istom telekom shopu na Dobrinji sam kupio USIM u utorak. Moguce da je trenutno nestalo ali garantovano tvrdim da ih mozes kupiti u vecini shopova/saltera.
Haj ne pričaj gluposti. Godinama sam radio u Telekomu u ID BH Mobile i ti našao meni govoriti da se ne provaljujem?
Idi u Srbiju, spoji se na mts ili telenor u roaming, uključi prijenos podataka i bićeš na 4G mreži sa trenutnom SIM karticom (btw u mene kartica iz 2009. godine)
Nikakve nove SIM kartice ne trebaju.
Jedino može problem praviti stara sim kartica na novim telefonima zbog voltaže. Stare sim kartice (prije 2010. godine) rade na 5V voltaži a nove su na 3V. U tom slučaju telefon neće prepoznati SIM što opet nema veze sa mrežom.
Tesla Edison

#61893 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: Crni stvarno me iznenađuješ tim pitanjima. Kakve veze ima SIM kartica sa mrežom?

To je i meni bilo logično, ali mobilni operateri diljem svijeta promovišu 4G SIM kartice, pa sam na osnovu toga pomislio da mora biti neke veze, čim operateri kreću u agresivnu prodaju "takozvanih" 4G SIM kartica, nakon pokretanja 4G mreže.

A i naišao sam na takve informacije po raznim forumima, evo ovdje jedne takve: https://www.howardforums.com/showthread ... -SIM-cards
4G sim kartice su za Verizon i Spirit u SAD-u jer kod tih operatera 2G i 3G rade na CDMA bez SIM-a a za 4G treba SIM te samim tim odatle dolazi taj naziv 4G kartica. U suštini to je obični SIM kao i bilo koji drugi.
didgeridoo

#61894 Re: BHTelecom All About

Post by didgeridoo »

Lakse je metar u dupe nego cenat u glavu...

Ova tvoja tvrdnja je u rangu onog sto je lupio za kablove/prenos zvuka/videa...

Ocigledno nisi bio ni blizu strucnosti za BH Mobile mrezu...
crnivrag

#61895 Re: BHTelecom All About

Post by crnivrag »

TESLA_EDISON wrote: 4G sim kartice su za Verizon i Spirit u SAD-u jer kod tih operatera 2G i 3G rade na CDMA bez SIM-a a za 4G treba SIM te samim tim odatle dolazi taj naziv 4G kartica. U suštini to je obični SIM kao i bilo koji drugi.
Zaista nisam upoznat detaljno sa tim, ali se nadam da će ta tranzicija na 4G mrežu proći bezbolno, i da korisnici neće morati poduzimati nikakve veće korake, da bi se mogli spojiti na 4G mrežu i koristiti punu brzinu mobilnog interneta putem 4G mreže.

Inače evo vidim da i operater O2 u Velikoj Britaniji također napominje da korisnici moraju imati novu 4G SIM karticu, da bi mogli pristupati 4G mreži, i koristiti usluge koje ista pruža: https://www.o2.co.uk/help/network-cover ... -explained
Tesla Edison

#61896 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

didgeridoo wrote:Lakse je metar u dupe nego cenat u glavu...

Ova tvoja tvrdnja je u rangu onog sto je lupio za kablove/prenos zvuka/videa...

Ocigledno nisi bio ni blizu strucnosti za BH Mobile mrezu...
A koje su tvoje reference za ovu raspravu?

Haj idi traži marku pa na kafu. Pitaj "struĆnu" raju sa kafe kakve su to kartice za 4G.

Pusti te priče. Isto je bilo i 2009. godine kada se uvodio 3G. "Meni rođak rek'o da trebaju nove kartice", "3G neće raditi ako telefon nema prednju kameru" i sl gluposti. Sad će april pa ćeš se sam uvjeriti. Polako ;)
didgeridoo

#61897 Re: BHTelecom All About

Post by didgeridoo »

crnivrag wrote:
TESLA_EDISON wrote: 4G sim kartice su za Verizon i Spirit u SAD-u jer kod tih operatera 2G i 3G rade na CDMA bez SIM-a a za 4G treba SIM te samim tim odatle dolazi taj naziv 4G kartica. U suštini to je obični SIM kao i bilo koji drugi.
Zaista nisam upoznat detaljno sa tim, ali se nadam da će ta tranzicija na 4G mrežu proći bezbolno, i da korisnici neće morati poduzimati nikakve veće korake, da bi se mogli spojiti na 4G mrežu i koristiti punu brzinu mobilnog interneta putem 4G mreže.

Inače evo vidim da i operater O2 u Velikoj Britaniji također napominje da korisnici moraju imati novu 4G SIM karticu, da bi mogli pristupati 4G mreži, i koristiti usluge koje ista pruža: https://www.o2.co.uk/help/network-cover ... -explained
Lik konta ako je u podrucju pokrivenosti 4G mrezom da se sa starim SIMom zakacio na 4G :lol:
studiorum_tuzlaensis

#61898 Re: BHTelecom All About

Post by studiorum_tuzlaensis »

TESLA_EDISON wrote:
didgeridoo wrote:Drug Tesla ne provaljuj se bezveze. Za pristup 4G mrezi treba novi SIM (USIM).

Haj ne pričaj gluposti. Godinama sam radio u Telekomu u ID BH Mobile i ti našao meni govoriti da se ne provaljujem?
Idi u Srbiju, spoji se na mts ili telenor u roaming, uključi prijenos podataka i bićeš na 4G mreži sa trenutnom SIM karticom (btw u mene kartica iz 2009. godine)
Nikakve nove SIM kartice ne trebaju.
Jedino može problem praviti stara sim kartica na novim telefonima zbog voltaže. Stare sim kartice (prije 2010. godine) rade na 5V voltaži a nove su na 3V. U tom slučaju telefon neće prepoznati SIM što opet nema veze sa mrežom.

Možda u nekom imaginarnom telekomu u glavi, jer da si radio u bilo kakvom poslu vezanom za TK ne bi se tako isprovaljivao ovdje. Forum svašta trpi, pa ćemo razumijeti. :)

Pozz.
studiorum_tuzlaensis

#61899 Re: BHTelecom All About

Post by studiorum_tuzlaensis »

i slobodno mi posalji reference na pm, pa ću ja tebi svoje... pa da i to završimo
Tesla Edison

#61900 Re: BHTelecom All About

Post by Tesla Edison »

crnivrag wrote:

UK kao i SAD imaju poseban standard za mobilnu mrežu i ista radi na 800 i 1900 MHz dok u EU i ostatku svijeta riječ je o GSM, UMTS i LTE standardu koji rade na 900/1800 za GSM, 800/2100 za UMTS i 800/1800 za LTE.

Kažem opet, trenutne SIM kartice su u potpunosti kompatibilne sa 4G ako ti to telefon podržava (ako je 4G smartphone). Ista kartica uredno radi na 4G mreži u zemljama u regionu i uredno je prepoznaju i telefoni se spajaju na istu.
Locked