Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
The 51st State

#6176 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by The 51st State »

ma da papa franjo predaje vjeronauk dotur bi reko da je to fehimaga sa bekgraundom sa ljetovanja.
pemanapemani

#6177 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

duh_sa_sjekirom wrote:
Hafis wrote: Nasmija me...i to grohotom :) U kojoj se to školi u Sarajevu osim KŠ predaje na hrvatskom jeziku?

I šta veliš, roditelj bira. Znači, dođem ja recimo na Vrace ili u Hadžiće i kažem hoću da moj mali Hrvoje uči na hrvatskom jeziku. A direktor kaže: kako da ne, nikakav problem. Hoćete li da mu i katolički vjeronauk organiziramo. Znate, ima ova naša učiteljica sociologije Mujesira... zabavljala se nekada s nekakvim konobarom - dalmošem na ljetovanju u Zaostrogu, pa se nekog vraga kuži u taj njihov izričaj. A naći ćemo joj i nekakvu Bibliju da se malo uputi u problematiku...A uostalom sve ti ga je to isto, jal' Kuran, jal' Biblija, jal' Ibrahim, jal' Abraham...nek je samo multietniĆki
Kakva demonstracija neznanja i neupućenosti :-)
Što se tiče jezika, nastava na hrvatskom jeziku odvija se u KŠC jer je zainteresiranost u KS tolika da taj centar u potpunosti zadovoljava potrebe. U javnim ustanovama se također može organizirati nastava na hrvatskom jeziku ukoliko postoji dovoljan broj zainteresiranih. Obrazovanje je skup proces i nije racionalno niti se tako radi igdje u svijetu, organizirati nastavni proces za jednog ili dva učenika ako već postoji takav proces u nekoj od susjednih ustanova. Također, roditelji mogu tražiti da im se u svjedodžbe upiše naziv jezika koji žele. NPiP za BHS jezik i književnost napravljen je tako da su ravnomjerno zastupljeni pisci iz raznih etničkih skupina u BiH. Dobro si pročitao, priznaje se hrvatski jezik pod tim nazivom. Za razliku od npr. bosanskog u RS-u.
Kad je u pitanju katolički vjeronauk, i ovdje se provaljuješ i blamiraš. Dakle, katolički vjeronauk, osim u KŠC, izučava se i u javnim školama, u skladu sa anketama u kojima se učenici i njihovi roditelji izjašnjavaju koji vjeronauk žele pohađati (ili pak neki od alternativnih predmeta). Onako, na prvu, znam da se katolički vjeronauk organizira u OŠ "Hrasno, "Isak Samokovlija, "Malta", a ima ih sigurno još. I ne predaju ih nikakve Mujesire udate za neke dalmatince, već stručno osposobljeni nastavnici katoličkog vjeronauka.
Jednostavno, sa njim ne vrijedi argumentirano razgovarati, jer čovjek ne priznaje činjenice.
Prije dva, tri mjeseca sam mu isto napisao. Rekao mi je da lažem.
Onda je isto napisalo još nekoliko ljudi, pa je rekao da je, eto, kao moguće i povukao se iz rasprave.

Sada ponovo vergla istu priču, pa će opet za tri mjeseca nanovo.
pemanapemani

#6178 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

The 51st State wrote:ma da papa franjo predaje vjeronauk dotur bi reko da je to fehimaga sa bekgraundom sa ljetovanja.
Gdje ćeš baš papu Franju.
U tom slučaju će se prije odlučiti za Mujesiru.
The 51st State

#6179 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by The 51st State »

pemanapemani wrote:
The 51st State wrote:ma da papa franjo predaje vjeronauk dotur bi reko da je to fehimaga sa bekgraundom sa ljetovanja.
doduse, taj po mnogim iz juzne bosne nije katolik uopste kako im je u turizam barno.
pemanapemani

#6180 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

The 51st State wrote:
pemanapemani wrote:
doduse, taj po mnogim iz juzne bosne nije katolik uopste kako im je u turizam barno.
Nije samo turizam.
Franjo ne mrzi pedere, ateiste, komuniste, izbjeglice..., a što je najvažnije, traži financijske izvještaje iz svake biskupije za svaku župu, a ljudi navikli da je deset hiljada kao 10 KM. :D
statixx

#6181 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by statixx »

Kakav B/H/S i vjeronauka, nista bez kemije i matematike na hrvatskom jeziku.
tandmand

#6182 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tandmand »

Streptokok wrote:bolio ne bolio ustupaka više nema. otvoreno su na četničkoj strani. Samo treba nekako nogirati kladionice i konzum kao i robu koju uvoze firme registrovane u širokom i sl.
To će IVZ sa Reisom Kavazovićem na čelu, odraditi vaninstitucionalno ... :oops:
Vijeće muftija IZ u BiH utvrdilo je šerijatski stav o kladionicama i igrama na sreću i jednoglasno usvojili zaključke po kojima se ‘klađenje s pozicija islamskog prava ima smatrati zabranjenim, a muslimani učiniti sve kako bi ovu pošast u svom društvu iskorijenili’.
22.03.2017.
Mirza007

#6183 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Mirza007 »

Obi Wan Bosnian wrote:
Pa HDZ mora pokazati principijelnost. Ako se vidi da HDZ nije principijelan (a vidi se) onda nema moralno pravo da traži od sarajevskih stranaka da one budu principijelne.

A odluke Ustavnog suda se moraju poštovati i moramo tražiti rješenje. Ako pak ne uspijemo naći rješenje prije izbora onda šta da se radi. Izbora će svakako biti.
Ne komplicirati.
U izbornom zakonu ukinuti clan koji propisuje najmanji broj delegata konstitutivnih naroda iz svakoga kantona. Presuda ustavnog suda ispunjena.
Napraviti cijelu FBiH kao jednu izbornu jedinicu.
U dom naroda ulaze oni delegati (Bosnjaci, Hrvati, Srbi) koji dobiju najveci broj glasova na izborima.
Jednostavno a efikasno. Kakvi qrci A,B,C,D,E,F.......izborna podrucja.
Hafis

#6184 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

duh_sa_sjekirom wrote:
Što se tiče jezika, nastava na hrvatskom jeziku odvija se u KŠC jer je zainteresiranost u KS tolika da taj centar u potpunosti zadovoljava potrebe. U javnim ustanovama se također može organizirati nastava na hrvatskom jeziku ukoliko postoji dovoljan broj zainteresiranih. Obrazovanje je skup proces i nije racionalno niti se tako radi igdje u svijetu, organizirati nastavni proces za jednog ili dva učenika ako već postoji takav proces u nekoj od susjednih ustanova.
Veliš ''može''.
Može i mrtav prdnuti, samo veoma rijetko. A to ne znači da je živ.

Veliš u nekoj od ''susjednih ustanova''.
Evo da te upitam: gdje se još uči na hrvatskom jeziku osim u KŠC koji navodno zadovoljava SREDNJOŠKOLSKE potrebe.
I što je s osnovnim školama. A ja...umalo zaboravih ''Obrazovanje je skup proces i nije racionalno niti se tako radi igdje u svijetu, organizirati nastavni proces za jednog ili dva učenika ako već postoji takav proces u nekoj od susjednih ustanova''.
A prve susjedne ustanove u kojima se u osnovnoj školi predaje na hrvatskom su u lašvanskoj dolini ili ovamo dole u Mostaru.
Hafis

#6185 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

Hafis wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Što se tiče jezika, nastava na hrvatskom jeziku odvija se u KŠC jer je zainteresiranost u KS tolika da taj centar u potpunosti zadovoljava potrebe. U javnim ustanovama se također može organizirati nastava na hrvatskom jeziku ukoliko postoji dovoljan broj zainteresiranih. Obrazovanje je skup proces i nije racionalno niti se tako radi igdje u svijetu, organizirati nastavni proces za jednog ili dva učenika ako već postoji takav proces u nekoj od susjednih ustanova.
Veliš ''može''.
Može i mrtav prdnuti, samo veoma rijetko. A to ne znači da je živ.

Veliš u nekoj od ''susjednih ustanova''.
Evo da te upitam: gdje se još uči na hrvatskom jeziku osim u KŠC koji navodno zadovoljava SREDNJOŠKOLSKE potrebe.
I što je s osnovnim školama. A ja...umalo zaboravih ''Obrazovanje je skup proces i nije racionalno niti se tako radi igdje u svijetu, organizirati nastavni proces za jednog ili dva učenika ako već postoji takav proces u nekoj od susjednih ustanova''.
A prve susjedne ustanove u kojima se u osnovnoj školi predaje na hrvatskom su u lašvanskoj dolini ili ovamo dole u Mostaru.
Edit: ima i Kiseljak. Valjda se on smatra susjednom ustanovom.
Hafis

#6186 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

pemanapemani wrote: Jednostavno, sa njim ne vrijedi argumentirano razgovarati, jer čovjek ne priznaje činjenice.
Onda je isto napisalo još nekoliko ljudi, pa je rekao da je, eto, kao moguće i povukao se iz rasprave.

eh, to bi se moglo reći za tebe.
Navedi mi osnovne škole u Sarajevu gdje se predaje na hrvatskom jeziku. KŠC smo već apsolvirali.
Što je s osnovcima?
Hafis

#6187 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

statixx wrote:Kakav B/H/S i vjeronauka, nista bez kemije i matematike na hrvatskom jeziku.
Hvala bogu. Ta neće se djeca učiti ''kutarisavanju'' zagrada i pisati zapete na decimalama. A o značaju kiseonika,azota i praktičnom radu u laboratorijumu suvišno je govoriti.
pemanapemani

#6188 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

Hafis wrote:
pemanapemani wrote: Jednostavno, sa njim ne vrijedi argumentirano razgovarati, jer čovjek ne priznaje činjenice.

eh, to bi se moglo reći za tebe.
Navedi mi osnovne škole u Sarajevu gdje se predaje na hrvatskom jeziku. KŠC smo već apsolvirali.
Što je s osnovcima?
Koliko znam u Sarajevu postoje dvije KŠC osnovne škole, na Stupu i Mejtašu.

Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju u članku 7. kaže:

Nastava u školi izvodi se na jezicima konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, koji se imenuju
jednim od tri naziva: bosanski, hrvatski ili srpski jezik. Koriste se oba pisma Bosne i Hercegovine
(latinica i ćirilica) a, u zavisnosti od potreba učenika/učenica, u upotrebi je i znakovno pismo.
Do kraja treće godine osnovnog odgoja i obrazovanja učenici/učenice će naučiti oba pisma Bosne i
Hercegovine.
Nastavu iz maternjeg jezika će na maternjem jeziku učenika/učenica izvoditi nastavnik/nastavnica
kvalificiran/a da predaje taj jezik.
Ne može se vršiti diskriminacija učenika/učenica pri prijemu, učešću u aktivnostima škole ili u bilo
kojoj drugoj odluci vezanoj za tog učenika/učenicu na osnovu toga što u školi, u usmenom ili
pismenom izražavanju, koristi bilo koji od zvaničnih jezika Bosne i Hercegovine.
Ne može se vršiti diskriminacija nastavnika/nastavnica ili nekog drugog zaposlenog pri izboru,
uvjetima zaposlenja, napredovanju ili u bilo kojoj drugoj odluci vezano za tu osobu na osnovu toga
što u školi, u usmenom ili pismenom izražavanju, koristi bilo koji od zvaničnih jezika Bosne i
Hercegovine.
Škola se mora pridržavati odredaba Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine.

Dakle, svaka škola je po zakonu dužna poštovati volju roditelja učenika po pitanju jezika.

Znam da je tebi kao južnom Srbinu to teško shvatiti.
S druge strane, moja rodbina i prijatelji Hrvati, koji imaju djecu nemaju veće zamjerke za obrazovanje na hrvatskom jeziku u Kantonu Sarajevo.
Znači, ako je nekome stalo do toga da mu dijete uči hrvatski jezik, ono će ga učiti.

Sad nastavi po Dodikovim stazama revolucije do posljednjeg Hrvata za interes južnih Srba.
statixx

#6189 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by statixx »

Hafis wrote:
statixx wrote:Kakav B/H/S i vjeronauka, nista bez kemije i matematike na hrvatskom jeziku.
Hvala bogu. Ta neće se djeca učiti ''kutarisavanju'' zagrada i pisati zapete na decimalama. A o značaju kiseonika,azota i praktičnom radu u laboratorijumu suvišno je govoriti.
Nista bez Bozine matematike, nego kad ce novi popis da opet uskladjujemo izborni zakon... :D
It_is_a_Leclerc

#6190 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by It_is_a_Leclerc »

U mjestu gdje sam ja završio srednju školu, u kojem je 95% stanovnika etnički bošnjačko, svi smo na početku godine se izjašnjavali o dva pitanja a)maternjem jeziku i b) vjerskoj pripadnosti odnosno želji da sluša nastavu iz vjeronauke.
Svi koji su se npr. izjasnili za hrvatski jezik (a bilo ih je par) u dnevniku su imali u kategoriji gdje je nama upisan bosanski, upisano - hrvatski, bosanski i srpski jezik. Prilikom obrade gramatike i pravopisa, jasno su naglašavane sličnosti i različitosti između bosanske i hrvatske varijante određenog gramatičkog normativa, a svaka pismena zadaća je bila jednako ocijenjena bez obzira na jezik kojim je pisana, sve dok nema miješanja dvije varijante. Pa sam i ja, kao Bošnjak, učio o kajkavskom dijalektu, ćakavskom dijalektu, prvim pisanim spomenicima u Hrvatskoj, i sl. Osim čitanja osnovnog fonda lektire za svaku godinu (koji je uključivao i Držića, i Tolstoja, i Jesenjina, i Bajrona, i Kulenovića), svi su imali pravo da u sklopu slobodnog odabira lektirnih naslova odabiru knjige na jeziku koji razumiju i žele slušati.

E, tako, naime, izgleda jedan evropski model, u bošnjačkoj sredini, implementiran za 10-ak nebošnjačkih učenika u školama koje su imale ukupno i do 500 učenika. I ja sam ponosan, sretan i jako zadovoljan, i smatram svojim bogatstvom što poznajem hrvatski - kao konstitutivni jezik moje domovine i hrvatsku kulturu kao kulturu mojih prijatelja koji su Hrvati.

Dvije škole pod jednim krovom, zabrana i prekrajanje imena jezika - ipak pripada nekim drugim, daleko manje civilizovanim i zaostalim kamenitim područjima jedine nam domovine. Potpuno uvažavajući činjenicu da smo mi, ipak, i u odnosu na njih, u svakom smislu, zapad, čini se kako će još puno Trebižata proteći dok lobeKtomirane nam sudržavljane neko upozna da je moguće i tako.
BHCluster

#6191 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by BHCluster »

It_is_a_Leclerc wrote:U mjestu gdje sam ja završio srednju školu, u kojem je 95% stanovnika etnički bošnjačko, svi smo na početku godine se izjašnjavali o dva pitanja a)maternjem jeziku i b) vjerskoj pripadnosti odnosno želji da sluša nastavu iz vjeronauke.
Svi koji su se npr. izjasnili za hrvatski jezik (a bilo ih je par) u dnevniku su imali u kategoriji gdje je nama upisan bosanski, upisano - hrvatski, bosanski i srpski jezik. Prilikom obrade gramatike i pravopisa, jasno su naglašavane sličnosti i različitosti između bosanske i hrvatske varijante određenog gramatičkog normativa, a svaka pismena zadaća je bila jednako ocijenjena bez obzira na jezik kojim je pisana, sve dok nema miješanja dvije varijante. Pa sam i ja, kao Bošnjak, učio o kajkavskom dijalektu, ćakavskom dijalektu, prvim pisanim spomenicima u Hrvatskoj, i sl. Osim čitanja osnovnog fonda lektire za svaku godinu (koji je uključivao i Držića, i Tolstoja, i Jesenjina, i Bajrona, i Kulenovića), svi su imali pravo da u sklopu slobodnog odabira lektirnih naslova odabiru knjige na jeziku koji razumiju i žele slušati.

E, tako, naime, izgleda jedan evropski model, u bošnjačkoj sredini, implementiran za 10-ak nebošnjačkih učenika u školama koje su imale ukupno i do 500 učenika. I ja sam ponosan, sretan i jako zadovoljan, i smatram svojim bogatstvom što poznajem hrvatski - kao konstitutivni jezik moje domovine i hrvatsku kulturu kao kulturu mojih prijatelja koji su Hrvati.

Dvije škole pod jednim krovom, zabrana i prekrajanje imena jezika - ipak pripada nekim drugim, daleko manje civilizovanim i zaostalim kamenitim područjima jedine nam domovine. Potpuno uvažavajući činjenicu da smo mi, ipak, i u odnosu na njih, u svakom smislu, zapad, čini se kako će još puno Trebižata proteći dok lobeKtomirane nam sudržavljane neko upozna da je moguće i tako.
:thumbup: I samo bi dodao:
Image
Hafis

#6192 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

It_is_a_Leclerc wrote:U mjestu gdje sam ja završio srednju školu, u kojem je 95% stanovnika etnički bošnjačko, svi smo na početku godine se izjašnjavali o dva pitanja a)maternjem jeziku i b) vjerskoj pripadnosti odnosno želji da sluša nastavu iz vjeronauke.
Svi koji su se npr. izjasnili za hrvatski jezik (a bilo ih je par) u dnevniku su imali u kategoriji gdje je nama upisan bosanski, upisano - hrvatski, bosanski i srpski jezik.
Super, znači napisana im je u dnevnik kategorija hrvatski jezik. A inače učili zajedno s vama peterica, procenat i projekat, ali im na kraju godine upisano da su učili na hrvatskom. Super ideja, ispuniš formu, uštediš na kadru i svi zadovoljni.
Prilikom obrade gramatike i pravopisa, jasno su naglašavane sličnosti i različitosti između bosanske i hrvatske varijante određenog gramatičkog normativa, a svaka pismena zadaća je bila jednako ocijenjena bez obzira na jezik kojim je pisana, sve dok nema miješanja dvije varijante. Pa sam i ja, kao Bošnjak, učio o kajkavskom dijalektu, ćakavskom dijalektu, prvim pisanim spomenicima u Hrvatskoj, i sl. Osim čitanja osnovnog fonda lektire za svaku godinu (koji je uključivao i Držića, i Tolstoja, i Jesenjina, i Bajrona, i Kulenovića), svi su imali pravo da u sklopu slobodnog odabira lektirnih naslova odabiru knjige na jeziku koji razumiju i žele slušati.
Koju je diplomu i gdje ju je stekao taj više nego genijalni učo koji je, citiram ''jasno naglašavao sličnosti i različitosti bosanske i hrvatske varijante određenog gramatičkog normativa'' ??

Upisivali im u dnevnik hrvatski jezik, a učili ih na nekakvom nestandardiziranom miksu kao i ostalu djecu.
Da kamenitim ali i nesumnjivo najljepšim i najperspektivnijim dijelovima ove zemlje. Dvije škole su nastale odlukom OHR-a. Pa šta misliš ti da su recimo roditelji-povratnici djece u Stocu htjeli onih godina imati zajedničku nastavu s onom drugom djecom. Pa zbog toga su i nastale dvije škole pod jednim krovom zbog nepostojanja jedinstvenog programa..uostalom, to je već 10000 prepričana tema.
Jedino da ti tog uču iz te tvoje škole spremiš u Stolac pa da nekako on to naštima u dnevniku, i ispredaje im te, kako ti kažeš ''varijante određenog gramatičkog normativa'' (što je pisac htio reći s ovom vratolomijom ? - čini mi se slab vam je taj učo bio)

Tonzilektomija kolega, tonzilektomija.
Hafis

#6193 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

pemanapemani wrote:
Što je s osnovcima?

Koliko znam u Sarajevu postoje dvije KŠC osnovne škole, na Stupu i Mejtašu
Znači opet KŠC. Nosaju li žute trake kada idu u školu.
Znači za djecu koja žele učiti na hrvatskom jeziku imaju dvije, da prostiš na izrazu KŠC osnovne škole. A mali hrvatići ateisti? Što s njima? Ima li za njih neki AŠC?
Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju u članku 7. kaže:
Nastava u školi izvodi se na jezicima konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, koji se imenuju
jednim od tri naziva: bosanski, hrvatski ili srpski jezik. Koriste se oba pisma Bosne i Hercegovine
(latinica i ćirilica) a, u zavisnosti od potreba učenika/učenica, u upotrebi je i znakovno pismo.
Do kraja treće godine osnovnog odgoja i obrazovanja učenici/učenice će naučiti oba pisma Bosne i
Hercegovine.
Nastavu iz maternjeg jezika će na maternjem jeziku učenika/učenica izvoditi nastavnik/nastavnica
kvalificiran/a da predaje taj jezik.

Pretpostavljam kvalificiran za BSH jezik. Diploma se inače stječe na fakultetu za hrvatsko-srpsko-bošnjački jezik i književnost. Što znači čuveni sarajevski mix, sve je ispravno, sve je točno. I mahrama i marama, i peterica i perorica, i općina i opština...svi petice imaju. Pa to bi moja tetka Magdalena mogla ispredavati u letu.

Znam da je tebi kao južnom Srbinu to teško shvatiti.

A kako je tek tebi sjevernom Turčinu to teško shvatiti.

S druge strane, moja rodbina i prijatelji Hrvati, koji imaju djecu nemaju veće zamjerke za obrazovanje na hrvatskom jeziku u Kantonu Sarajevo.
[/quote]
Njima je svakako svejedno jer se razumiju u hrvatski jezik kao kenjac u kantar. Otkud će ga i znati. A plus toga, i nije baš preporučljivo skretati pozornost na sebe... Tako je svakoj manjini svugdje u svijetu - šuti i ne talasaj nepotrebno.
Last edited by Hafis on 28/03/2017 18:21, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#6194 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pici »

Borjana Krišto uz psovke i vrijeđanje kamenovana ispred porodične kuće u Livnu
ima kamenja po ercegovini fala dragom bogu allahu :bih:
pemanapemani

#6195 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

Znaci, zamjenica ravnateljice KSC, koja je zavrsila poznati "sarajevski mix"BHS, je legitimna da predaje djeci hrvatski, a neko drugi, u drugoj skoli,nije legitiman?

Nisam sjeverni Turcin. To su ovi iz SDA, koalicijski partneri vas juznih Srba.
statixx

#6196 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by statixx »

Tako je brate, ne mogu ljudi koji su zavrsili elektrotehniku na bosanskom jeziku raditi u HT Eronetu, ili na hrvatskom u BH Telecomu - to je ta logika.
It_is_a_Leclerc

#6197 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by It_is_a_Leclerc »

Hafis wrote: Super, znači napisana im je u dnevnik kategorija hrvatski jezik. A inače učili zajedno s vama peterica, procenat i projekat, ali im na kraju godine upisano da su učili na hrvatskom. Super ideja, ispuniš formu, uštediš na kadru i svi zadovoljni.
Opet problemi sa čitanjem. Kako rekoh, svi skupo smo učili peterica/petorica, procenat/procent. I nama i njima je jasno ukazano da bosanski jezik "trpi" i procenat i procent, ali da na hrvatskom može samo procent, tko, netko, a da u srpskom ne može.
Koju je diplomu i gdje ju je stekao taj više nego genijalni učo koji je, citiram ''jasno naglašavao sličnosti i različitosti bosanske i hrvatske varijante određenog gramatičkog normativa'' ??
Konkretno, u mom slučaju - diplomu profesora književnosti jugoslovenskih naroda, u kojem, ne biste vjerovali, "stanuje" i hrvatski jezik. Dakle, višestruko kvalifikovani.

Upisivali im u dnevnik hrvatski jezik, a učili ih na nekakvom nestandardiziranom miksu kao i ostalu djecu.
Još jedanput - svi smo zajedno učili i hrvatski, i srpski, i bosanski. Vrlo jasno, jednostavno, bez ikakvih problema. Vrlo standardizovano.

Da kamenitim ali i nesumnjivo najljepšim i najperspektivnijim dijelovima ove zemlje. Dvije škole su nastale odlukom OHR-a. Pa šta misliš ti da su recimo roditelji-povratnici djece u Stocu htjeli onih godina imati zajedničku nastavu s onom drugom djecom. Pa zbog toga su i nastale dvije škole pod jednim krovom zbog nepostojanja jedinstvenog programa..uostalom, to je već 10000 prepričana tema.
Jedino da ti tog uču iz te tvoje škole spremiš u Stolac pa da nekako on to naštima u dnevniku, i ispredaje im te, kako ti kažeš ''varijante određenog gramatičkog normativa'' (što je pisac htio reći s ovom vratolomijom ? - čini mi se slab vam je taj učo bio)
Bla, bla, truć, truć. Dvije škole pod jednim krovom je fašistički recidiv omiljen narodu u kome je fašizam doživio najveći procvat od 90-tih na ovamo. To su činjenice. Da ih podržava moj rođeni otac, a ne stolački Bošnjaci - u pitanju je fašizam koji valja razvaliti. Ono što vi ne želite priznati je činjenica da vi želite da hrvatska djeca uče samo hrvatsku historiju (koju sam, btw, i ja učio - od Bašćanske ploče do Starčevića i Radića, baš kao i srpsku), samo i jedino hrvatsku geografiju (koju sam, btw, ja kao Bošnjak morao fantastično znati - od podjela na regije, naziva županija) i ostalo, kao da su u Primoštenu, a ne u Bosni i Hercegovini. To je taj famozni "plan i program" koji zagovarate.

To je tragično intelektualno sakaćanje djece kojima uskraćujete osnovne informacije o zemlji u kojoj su rođeni, o jezicima njihovih prijeratnih komšija (koje nisu potrpali u logore ili pobili), o njihovim kulturama i sl.

I nismo kolege, niti ćemo, kako rekoh već, sudeći po vašem neznanju ikad biti.

P.S. Izguglajte malo šta su normativi jezika. Valjda toliko možete.
Drvosjeca iz Dejcica

#6198 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

pici wrote:
Borjana Krišto uz psovke i vrijeđanje kamenovana ispred porodične kuće u Livnu
ima kamenja po ercegovini fala dragom bogu allahu :bih:
To je ta europska tradicija i nasljeđe, tzv. "nositelji europskih vrijednosti"! :mrgreen: :lol:
Škobo Habu

#6199 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Škobo Habu »

Hafis wrote: Ipak je sve to razlika u pet deka. Potpuno se jednako popnašaju kada dođe situacija stani-pani. S tim da SDA poslovično igra ulogu dobrog drota a nacionalsocijalisti lošeg drota. Konačni cilj je isti: pretvaranje (u prvoj zamišljenoj fazi) Federacije u građanski (čitaj bošnjački nacionalni) oblik uređenja. Doduše to je nemoguće izvesti preko noći, tj. ''preko koljena'' a i drugi subjekt je previše glasan i svjestan je tog nauma. Ipak zadržavanjem postojećeg okvira (koji je ovako postavljen intervencijama od strane visokog predstavnika) uvijek postoji šansa da se taj naum ostvari legalnim putom. Svako veće remećenje te arhitekture vraća stvar na početak.
Normalno, da bi se projekt prikrio, koriste se standardna sredstva u cilju stigmatizacije druge strane i stvaranja stereotipne slike o njima kao o ''lošim momcima'' . 95% pješadinaca koji se javljaju na ovoj temi produkt su tog medijskog ispiranja mozga.
I upravo ta konstantna medijska ofanziva ne dopušta danas načiniti niti jedan jedini korak unazad, jer bi to bilo protumačeno kao poraz i ''izdaja Bosne''. Dosta vruć krompir, i ja pretpostavljam da neće ni pokušati dati doprinos u rješavanju ove zavrzlame s presudom US, što bi kada dođe vrijeme za to, za posljedicu imalo i određene blokade sustava.
Da se osvrnem na boldano: to su strašne priče za male Hrvate o vječitoj prijetnji bošnjačkoj majorizacijom i centralizacijom.

U suštini to je prosto nemoguće, jer je Federacije decentralizovana do tog nivoa da je takvu vrstu nakane prosto nemoguće sprovesti.
To se moglo najbolje vidjeti u vrijeme Alijanse koja je funcionisala samo na određenim institucionalnim nivoima, te je, su suštini, napravila više štete, nego li koristi.
Sa druge strane, HDZ cijelo vrijeme na "svojim" povjesnim prostorima sprovodi politiku jednog naroda, najdirastičniji primjer je Mostar gdje hrvatska strana na sve načine pokušava ostvariti prevlast nad cijelim gradom, kao i uvijek, igrajući duplu igru - zagovarajući nekakve "evropske vrijednosti" koje podrazumjevaju nacionalističke termine tipa Stonog Grada.

No, da rezimiramo već jednom svu ovu kulminaciju političke krize u BiH, odnosno FBiH, u ovome trenutku. Šta je njen pravi razlog?
Odgovor je poprilično jasan - popis.
Samo na primjeru Mostara, gdju su svih ovih godina zagovornici "povjesnih prostora" najavljivali preko 60% Hrvata, a Bošnjacima predviđali bijelu kugu i seljene preko Ivan - planine, može se jasno uvidjeti razina očaja i razočarenja rezultatima popisa.
Već dvadeset godina HDZ politika sprovodi plansko naseljavanje Hrvata iz Srednjeg Bosne i Hercegovine kako bi se ostvarila dominacija nad Bošnjacima, no ta politika se pokazala krajnjem jalovom.
Em cure Hrvati iz Srednje Bosne u svim smjerovima, em hrvatski pasoši otvaraju širu vizuru od stvaranja hrvatskog Stonog Grada, tako da se pokazalo kako je ta politička agenda pucanj u vlastitu nogu.
Trenutačno ne postoji niti jedna druga opacija nego da se zaštiti ono što se oduvijek imalo namjeru staviti pod svoju političku kontrolu, naravno, pokušavajući prodavati Bošnjcima muda pod bubrege poput ovog zadnjeg prijedloga HNS-a.
Last edited by Škobo Habu on 28/03/2017 20:16, edited 1 time in total.
Hafis

#6200 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Hafis »

It_is_a_Leclerc wrote:[

Konkretno, u mom slučaju - diplomu profesora književnosti jugoslovenskih naroda, u kojem, ne biste vjerovali, "stanuje" i hrvatski jezik. Dakle, višestruko kvalifikovani.
Nemam kad replicirati jer moram ići.
Diploma profesora književnosti jugoslovenskih naroda nema veze s kvalitetnim predavanjem jednoga standardiziranog jezika. Književnost jugoslovenskih naroda nije fakultativna znanost
To bi isto bilo kao kad bi jedan kirurg bio specijaliziran za izvođenje bajpasa, Billroth I i Billroth II, ugradnju umjetne spužnice, eksciziju pterigija i izvedbu ileum conduita po Brickeru. Možda se to može nekog mesara obučiti, pa da reže onako od oka, ali jednoga kirurga ne. E tako i taj učo, onako od oka.
Usput, taj se kužio i u slovenački i makedonski jezik, pretpostavljam?
Last edited by Hafis on 28/03/2017 20:17, edited 1 time in total.
Post Reply