SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#6176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by 1946 »

Ne, već se ti presaberi i svoje mahalske porive suspregni makar u ovakvim slučajevima :!:
zvrcak

#6177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zvrcak »

ili makar obrisi svoj komentar u kojem prozivas ozaloscene roditelje!
Obuca9

#6178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Obuca9 »

A zašto ti je toliko bitno da znaš ime uopšte?

Obajvljeni su inicijali, objavljena adresa stanovanja, sasvim dovoljno podataka za one koji su dečka mogli znati. A tvoji mahalski porivi mogu sačekati i kraj istrage, pa da saznaš imena. A uostalom, ne moraš puno čekati, tu su stručnjaci iz Avaza, koji će vjerovatno sutra odmah objaviti i sliku dječaka kako leži bespomoćan.
karanana

#6179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by karanana »

u svim kucama/stanovima sa plinskim instalacijama treba biti mandatorno uvodjenje CO detektora/alarma. 30-40 maraka je nista a zivote mogu spasiti. naravno ne znam da li bi to bio slucaj ili ne danas ali inace govorim.
DaysleepeR

#6180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by DaysleepeR »

ne mora ni CO detektor, samo SarajevoGAS treba da pušta miris u plin koji ti da do znanja da plin pusta...
karanana

#6181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by karanana »

ma zeznuto je ako se desi u noci dok spavas pa te omami i ne probudis se iako ima taj drugi miris.
felichi

#6182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by felichi »

koliko je samo ovakvih slucajeva trovanja koji prezive i niko o tome ne govori.
pitajte u hitnoj pomoci.
Dendrlix

#6183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Dendrlix »

DaysleepeR wrote:ne mora ni CO detektor, samo SarajevoGAS treba da pušta miris u plin koji ti da do znanja da plin pusta...
To se vec dodaje u zemni gas. Momka je ubio CO - ugljenmonoksid.
daxon

#6184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by daxon »

koliko ja znam SAgas daje dozvole za postavljanje plinskih bojlera i ostalih instalacija, te dozvole se izdaju na osnovu validnog projekta tj. projektne dokumentacije, a kasnije oni provjerom da li je sve urađeno po projektu daju upotrebnu dozvolu.
Iz njihovog pravilnika proizilazi da, ili su oni zakazali, ili je došlo do kvara na uređaju (bojleru ili čemu već), ili oni nisu odgovorni jer je sve urađeno nelegalno i na divlje.
Stoga, jedino nezavisna, stručna i kvalitetna istraga može dati odgovore i doći do odgovornih za brojne nesreće prouzrokovane na ovaj način.
Pacificgirl

#6185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Pacificgirl »

daxon wrote:koliko ja znam SAgas daje dozvole za postavljanje plinskih bojlera i ostalih instalacija, te dozvole se izdaju na osnovu validnog projekta tj. projektne dokumentacije, a kasnije oni provjerom da li je sve urađeno po projektu daju upotrebnu dozvolu.
Iz njihovog pravilnika proizilazi da, ili su oni zakazali, ili je došlo do kvara na uređaju (bojleru ili čemu već), ili oni nisu odgovorni jer je sve urađeno nelegalno i na divlje.
Stoga, jedino nezavisna, stručna i kvalitetna istraga može dati odgovore i doći do odgovornih za brojne nesreće prouzrokovane na ovaj način.
Problem je sto oni tu istragu uopšte ne sprovode. Vjerovatno bi ih trebalo tužiti pa da do istrage dođe...
skuhlo

#6186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by skuhlo »

Dendrlix wrote:
DaysleepeR wrote:ne mora ni CO detektor, samo SarajevoGAS treba da pušta miris u plin koji ti da do znanja da plin pusta...
To se vec dodaje u zemni gas. Momka je ubio CO - ugljenmonoksid.
karanana wrote:ma zeznuto je ako se desi u noci dok spavas pa te omami i ne probudis se iako ima taj drugi miris.
SarajevoGAS ne prodaje CO, CO je (nus)produkt izgaranja (kad nema dovoljno have) zemnog gasa. Ne guše se ljudi od zemnog gasa, a CO detektor i(li) redovan servis je najbolja prevencija.
daxon

#6187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by daxon »

skuhlo wrote:SarajevoGAS ne prodaje CO, CO je (nus)produkt izgaranja (kad nema dovoljno have) zemnog gasa.
Ali postoji mogućnost da su izdali upotrebnu dozvolu iako prostor i ventilacija nisu zadovoljavali zakonom propisane standarde, u tom slučaju su opet krivi za gomilanje co2, u svakom slučaju, kao što sam već rekao, jedino kvalitetna istraga može dati odgovore i odgovorne, a ako bi se ta istraga uradila kvalitetno i temeljito, ta saznanja mogla bi spriječiti kasnije eventualne tragedije.
skuhlo

#6188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by skuhlo »

daxon wrote:
skuhlo wrote:SarajevoGAS ne prodaje CO, CO je (nus)produkt izgaranja (kad nema dovoljno have) zemnog gasa.
Ali postoji mogućnost da su izdali upotrebnu dozvolu iako prostor i ventilacija nisu zadovoljavali zakonom propisane standarde, u tom slučaju su opet krivi za gomilanje co2, u svakom slučaju, kao što sam već rekao, jedino kvalitetna istraga može dati odgovore i odgovorne, a ako bi se ta istraga uradila kvalitetno i temeljito, ta saznanja mogla bi spriječiti kasnije eventualne tragedije.
CO, ne CO2 ;-) . Naravno, ali svaki korisnik bi, za svoje dobro, trebao znati kako stvari stoje sa tim stvarima, i što @karanana reče, 30 - 40 KM za detektor i 50 KM godišnje za (ovlašteni) servis i nema zime.
Vragolan

#6189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Vragolan »

ne razumijem poziv za "linc" roditelja, sta imaju roditelji s tim sto je malog udusio CO, mozda su trebali biti i oni kuci pa da tragedije bude jos veca

izgleda da neki ne kontaju da CO nema ukusa, mirisa ni boje zato je jedan od najvecih ubica ljudi u domovima sa bojleirma koji koriste plin za zagrijavanje, jer ga ne mozes skontati samo zaspis i gotovo
a kod curenja plina dolazi do eksplozije (radiceva), koliko sam ja vidio eksplozije nije bilo tako da nije do curenja plina, ovaj slucaj je isti kao i sa zenom na m.dvoru (ljetos ili prosle godine)

znam za jednu izbjegnutu tragediju, hvala Bogu, gdje je mogla zaplatiti cetveroclana porodica a imali su te nekakve alarme, ljudi misili da su se otrovali hranom, sreca covjek je bio dovoljno pri sebi da pozove komsiju (jer je osjetio da ga "baca") i ostavi vrata kuce otvorena, njega nasli u hodniku zena i djeca u hodniku, svi prodjose sa manjim trovanjem CO-om,
vani je puhao vjetar i vracao CO u kucu a kasnije se ispostavilo da je komsija renovirajuci stan zezno dimnjak (skuhlo ce to bolje objasniti, instalacije folove golove)

ja bi SAGAS okrivio zbog nedovoljne edukacije, a drzavu bi krivio sto ne donese adekvatne zakone, npr, svake godine donijeti potvrdu nadleznom organu, da su instalacije provjerene, da je bojler servisiran, da je ociscen dimnjak, da imaju svi alarmi itd itd, i tek onda dozvoliti upotrebu plina jer ocigledno ljudi ne dolaze pameti nakon ovakivih tragedija pa bi drzava trebala da opameti pojedince tako sto ce ih opaliti po novcaniku ili ih ostaviti da se smrznu koji mjesec

momku rahmet i neka mu Bog podari dzenet
Qler

#6190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Qler »

Zato detektori plina sluze. Ja sam prodavao te detektore, nevjerovatno je koliko ljudi ih smatra nepotrebnim. To mi nikako nije jasno.

A zao mi je momka, a mogu tek misliti kako je roditeljima.
Miki123

#6191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Miki123 »

Može li neko objasniti ovo? I ja imam instaliran plin, ali ga koristim samo za zagrijavanje vode u bojleru? Gdje mogu kupiti taj detektor?
ja.neron

#6192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ja.neron »

barby02 wrote:Uzas ! Gdje su roditelji ? Ma sta vise daju inicijale. . nek objave ime . . tuga brate. .
:x
oštećenog, poginulog ili žrtvu treba zaštiti od žute štampe našeg novinarstva i mahalskih priča(pretpostavki i laprdanja) a ne kriminalaca jer njihova imena rijetko objavljuju
Lunizz

#6193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Lunizz »

Roditelji mozda na poslu mozda na kafi.Nisu bebu ostavili u kuci zuto psssst.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#6194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by ladyblue18 »

Bas nemate ni malo stida ni suosjecanja.

Prekinite prozivati roditelje umrlog djecaka, stid i sram nek vas je. :roll:
Jel morate svoje mahalske navike da uvlacite i u ovakvu jednu tragediju.
Sutra to moze biti bilo ko od vas, pa bi bilo valjda isto tako fino da vam se roditelji napadaju iako nikakve veze nemaju sa smrcu svog djeteta.
duboka_misao

#6195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by duboka_misao »

Miki123 wrote:Može li neko objasniti ovo? I ja imam instaliran plin, ali ga koristim samo za zagrijavanje vode u bojleru? Gdje mogu kupiti taj detektor?
imas u OBI
Hemera

#6196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Hemera »

Bezveze se naklapate,naime dimnjak je bio nedavno renoviran,to može i očigledno jeste razlog ove tragedije.
Pogotovo u starim zgradama gdje su cigle porozne.
Vjerujem da je posao bio ofrlje urađen....
daxon

#6197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by daxon »

Hemera wrote:ezveze se naklapate,naime dimnjak je bio nedavno renoviran,to može i očigledno jeste razlog ove tragedije.
O ovome cijelo vrijeme i govorim, a to je odgovornost.
Ne može se ništa renovirati na svoju ruku i bez potrebne dokumentacije i stručnog nadzornog organa koji obavlja provjeru urađenog, ako se na tu instalaciju priključuju plinski sistemi onda je SAgas bio dužan dati odobrenje za renoviranje i izvršiti provjeru istog.
Koliko ja znam čak plinski sistemi moraju imati svoj vlastiti dimnjak, tj. zabranjeno ih je spajati na dimnjake koji služe za loženje na kruta goriva.
Kad se bude postavljalo pitanje odgovornosti i budu vodile istrage radi utvrđivanja iste i kad se bude znalo šta su čije obaveze tek tad ćemo moći reći da imamo pravnu i normalnu državu, a do tada je kao i sad sve se završi sa "pojeo vuk magarca".
Hemera

#6198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Hemera »

Kod ovakvih starih dimnjaka se ustvari stavlja cijev unutra neš kao dimnjak u dimnjaku,jer se ne mogu dobro razne pukotine začepiti običnim maltanjem ili čime već.
2407

#6199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by 2407 »

Poznavao sam preminulog iz vidjenja, cinio se kao pravo fino dijete :( Valjda je tacna ona konstatacija da samo dobri umiru mladi :(
mimsy

#6200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by mimsy »

Jel bojler bio u kupatilu,zna li neko?
Kod mene u stanu ako vjetar puse upali se lampica da je zacepljen dimljak i bojler se ne moze aktivirati dok se lampica ne ugasi.To se cesto desava jer smo na zadnjem spratu.Znaci nema sanse da se tim putem vraca ugljen monoksid.Barem kod novijih bojlera.
Locked