Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Optimus09

#6176 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Optimus09 »

Kao totalni laik,moze li se koristiti paypal bez kreditne kartice(koju nemam) za kupovinu iskljucivo ?
Moze li se uplatiti na paypal racun i kako :D
Mehemed
Vozim: automobil

#6177 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Optimus09 wrote:Kao totalni laik,moze li se koristiti paypal bez kreditne kartice(koju nemam) za kupovinu iskljucivo ?
Moze li se uplatiti na paypal racun i kako :D
Ne, nikako. Account mora biti verifikovan, a ako ga ne verifikuješ sa bankovnim računom(samo za SAD) ili karticom ne možeš ga koristiti. Ne mora biti kreditna kartica, može i debitna.
Optimus09

#6178 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Optimus09 »

Hvala,probao sam s debitnom,pise da ova kartica nije prihvacena.
Mehemed

#6179 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Vjerovatno si probao Maestro, ona nije podržana. VISA i Master Card su podržane, a vjerovatno i American Express, dok Maestro nije podržana u većini zemalja što se tiče paypala, dok npr. u UK jeste, to je jedina zemlja u kojoj sam vidio da paypal podržaje Maestro.
Mentha_Piperita

#6180 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mentha_Piperita »

zippoo87 wrote:mene ovaj paypal hebe u zadnje vrijeme
prvo mi jedan refund nikada nije legao na racun,na paypalu uredno stoji da je refundirano...zalio se,fol su pokrenuli neki postupak traganja za transakcijom,evo vec 15ak dana nista se ne desava

drugi problem
prekucer mi dodje mail,da sam uplatio 25 dolara FB,potpuno automatski,bez ikakve moje reakcije i znanja
naime,bilo mi ukljuceno automatsko placanje,za koje nisam ni znao da postoji i skide mi Facebook 25 dolara
opet sam se zalio,trazim da mi vrate sredstva i evo par dana se nista ne desava

koliko inace traju te njihove reakcije,koliko im treba da urade refund
takodjer sam i na FB pokrenuo postupak,da se zalim da mi vrate novac,stavio sam kao da sam slucajno platio...valjda sta bude
Molim te, šta ti piše u toj transakciji za FB? Ja na Izvodu danas vidim uplatu 13.10., nešto za FB ads, bilo je sitno oko 4 dolara. Međutim, ja taj dan nisam bila u Srajevu, niti sam tih dana koristila karticu niti sta kupovala ili naručivala. Poslala sam upit banci, oni kažu da blokiram karticu, ali ću to učiniti nakon što mi kažu kakva je ono transakcija i odkud ono.
Meni na paypal računu nema ništa vezano za ovo. Inače vodim računa kod plaćanja, preferiram paypal... Sve sam u glavi "pretabirila", nigdje kartica nije korištena osim na paypal..., i na bankomatu... Ne znam kako se ovo moglo desiti. Plus, FB racun koji imam nije povezan sa mojim sluzbenim mail-ovima koje koristim za banku i paypal..
Danas upitah na temi sparkasse banke je li neko imao sličnu situaciju i formuša mi je poslao link gdje kažu da to nema veze sa FB...
https://www.facebook.com/business/help/ ... 3555096209
zippoo87

#6181 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by zippoo87 »

Mentha_Piperita wrote:
zippoo87 wrote:mene ovaj paypal hebe u zadnje vrijeme
prvo mi jedan refund nikada nije legao na racun,na paypalu uredno stoji da je refundirano...zalio se,fol su pokrenuli neki postupak traganja za transakcijom,evo vec 15ak dana nista se ne desava

drugi problem
prekucer mi dodje mail,da sam uplatio 25 dolara FB,potpuno automatski,bez ikakve moje reakcije i znanja
naime,bilo mi ukljuceno automatsko placanje,za koje nisam ni znao da postoji i skide mi Facebook 25 dolara
opet sam se zalio,trazim da mi vrate sredstva i evo par dana se nista ne desava

koliko inace traju te njihove reakcije,koliko im treba da urade refund
takodjer sam i na FB pokrenuo postupak,da se zalim da mi vrate novac,stavio sam kao da sam slucajno platio...valjda sta bude
Molim te, šta ti piše u toj transakciji za FB? Ja na Izvodu danas vidim uplatu 13.10., nešto za FB ads, bilo je sitno oko 4 dolara. Međutim, ja taj dan nisam bila u Srajevu, niti sam tih dana koristila karticu niti sta kupovala ili naručivala. Poslala sam upit banci, oni kažu da blokiram karticu, ali ću to učiniti nakon što mi kažu kakva je ono transakcija i odkud ono.
Meni na paypal računu nema ništa vezano za ovo. Inače vodim računa kod plaćanja, preferiram paypal... Sve sam u glavi "pretabirila", nigdje kartica nije korištena osim na paypal..., i na bankomatu... Ne znam kako se ovo moglo desiti. Plus, FB racun koji imam nije povezan sa mojim sluzbenim mail-ovima koje koristim za banku i paypal..
Danas upitah na temi sparkasse banke je li neko imao sličnu situaciju i formuša mi je poslao link gdje kažu da to nema veze sa FB...
https://www.facebook.com/business/help/ ... 3555096209
evo moja situacija
bio na poslu,kada mi dodje mail,ja udjem sa mobitela,vidim obavjestenje sa paypala,da sam platio 25 dolara za facebook ads
znaci potpuno automatska uplata,niti sam htio sta uplatiti,niti sam dirao
kasnije sam istrazio o cemu se radi i vidio sam da mi je na paypalu bila aktivirana opcija "automatic payments",koju je paypal uveo za placanja koja se ponavljaju mjesecno,pa automatski uplati recimo racun za neku pretplatu i tako to
kod mene je bilo aktivirano i za facebook,a ne znam kojom su logikom sami sebi isplatili 25 dolara
prvo sam iskljucio ovo automatsko placanje,koje mozes i ti provjeriti da ti nije ukljuceno...kada se ulogujes na paypal,idi u settings,pa payments i imas tu manage payments i deaktiviraj za sve

onda sam pokrenuo neku zalbu na paypalu i nakon par dana su mi vratili pare...medjutim,sada imam problem sa raiffeisen bankom,pare koje mi budu refundirane ne legnu na racun...pa se sada ganjam sa bankom
uglavnom cirkus

odmah sam se zalio da nisam zelio tu u
Mentha_Piperita

#6182 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

zippoo87

evo moja situacija
bio na poslu,kada mi dodje mail,ja udjem sa mobitela,vidim obavjestenje sa paypala,da sam platio 25 dolara za facebook ads
znaci potpuno automatska uplata,niti sam htio sta uplatiti,niti sam dirao
kasnije sam istrazio o cemu se radi i vidio sam da mi je na paypalu bila aktivirana opcija "automatic payments",koju je paypal uveo za placanja koja se ponavljaju mjesecno,pa automatski uplati recimo racun za neku pretplatu i tako to
kod mene je bilo aktivirano i za facebook,a ne znam kojom su logikom sami sebi isplatili 25 dolara
prvo sam iskljucio ovo automatsko placanje,koje mozes i ti provjeriti da ti nije ukljuceno...kada se ulogujes na paypal,idi u settings,pa payments i imas tu manage payments i deaktiviraj za sve

onda sam pokrenuo neku zalbu na paypalu i nakon par dana su mi vratili pare...medjutim,sada imam problem sa raiffeisen bankom,pare koje mi budu refundirane ne legnu na racun...pa se sada ganjam sa bankom
uglavnom cirkus

odmah sam se zalio da nisam zelio tu u
Hvala ti puno na detaljnom objasnjenju :-D . Evo isprovjeravah za paypal, nije mi uključeno nikakvo to automatsko plaćanje, niti sam od njih dobila mail kad nesto platim paypalom, niti mi u paypal evidenciji ima ova transakcija.

Danas mi stigao Izvod iz banke, i onako otvorim, kad zapadne mi za oko transkcija u vrijeme kada 100% niti sam je mogla napraviti, niti sam bila u prilici. Na prvu sam pomislila da je neka bankarska greska, i posaljem mail banci da vidim o cemu se radi. Oni odmah kazu ako ja nisam napravila transakciju, da odmah blokiram karticu, a oni ce provjeriti o transakciji i javit ce mi kad vide.

Ne znam samo odkud mi FB ads, nikad to nisam koristila niti ima na Fb trag o tome, posebno jer su mi odvojene i mail adrese za FB i paypal i ostalo.
Na internetu ako nesto ne mogu platiti paypalom, ide opcija 3Dsecure...

Nevjerovatno, ali se čovjeku desi. :shock:
Mehemed

#6183 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Logujete se na facebook, idete na settings, zatim na payments pa onda na Ads Billing i tu vidite za šta vam je tačno uzelo te pare.
Optimus09

#6184 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Optimus09 »

Mehemed wrote:Vjerovatno si probao Maestro, ona nije podržana. VISA i Master Card su podržane, a vjerovatno i American Express, dok Maestro nije podržana u većini zemalja što se tiče paypala, dok npr. u UK jeste, to je jedina zemlja u kojoj sam vidio da paypal podržaje Maestro.
"We can't complete this right now. "
To sad pise,probacu neki drugi put,mastercard je :-D
Mehemed

#6185 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Probaj kontaktirati paypal i banku, da se ustanovi do koga je, Master Card radi kada je plaćanje(kupovina) u pitanju.
Mentha_Piperita

#6186 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Mehemed wrote:Logujete se na facebook, idete na settings, zatim na payments pa onda na Ads Billing i tu vidite za šta vam je tačno uzelo te pare.
Uradjeno vec sve, pise da nemam nikakvih uplata, jer ja to i ne koristim. Nije mi moglo ni skinuti samo, jer su mi odvojeni svi podaci (e-mail adrese i ostalo) od drustvenih mreza i vaznih stvari. Hvala :thumbup:
Protocol

#6187 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Protocol »

...
Last edited by Protocol on 13/02/2025 07:36, edited 1 time in total.
seoBIH

#6188 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by seoBIH »

Ne mozes placati s paypal balance iz BIH.
EliasVeskot

#6189 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by EliasVeskot »

Provjerite to placanje FB ads jer su meni prosle godine skinuli 500$ ,sa kartice, Neko je provalio I stavio reklamu za neke fake torbe, bukvalno prkko noci skinuto...FB mi je vratio novac. ali sam odmah blokirala kartice I njih vise ne mogu koristiti...morala sam izvaditi novu.
Transakcije inace sa FB se pokazuju tek nakon 2-3 dana na izvodu tako da nista ne znaci gdje si bila u to vrijeme jer je transakcija bila ranije...
Automatic payments na Paypalu mozete iskljuciti i provjeriti ima li nesto ostalo da se automatski naplacuje, inace refund mi legne za 5 dana
Mentha_Piperita

#6190 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

EliasVeskot wrote:Provjerite to placanje FB ads jer su meni prosle godine skinuli 500$ ,sa kartice, Neko je provalio I stavio reklamu za neke fake torbe, bukvalno prkko noci skinuto...FB mi je vratio novac. ali sam odmah blokirala kartice I njih vise ne mogu koristiti...morala sam izvaditi novu.
Transakcije inace sa FB se pokazuju tek nakon 2-3 dana na izvodu tako da nista ne znaci gdje si bila u to vrijeme jer je transakcija bila ranije...
Automatic payments na Paypalu mozete iskljuciti i provjeriti ima li nesto ostalo da se automatski naplacuje, inace refund mi legne za 5 dana
Molim te, je li ti na Fb profilu bio trag ove Facebook ads? Na paypalu? Kod mene je problem što ni na paypalu ni na FB nema uopšte traga da sam išta uzela i platila, provjerila sam sve nekoliko puta. Samo sam na Izvodu slučjano ovo primjetila, jer tih dana nisam bila u Sa, pa nisam ni mogla išta uraditi online.

Kod mene je problem, što sam sigurna da niti sam šta plaćala ni koristila, niti se može povezati moja kartica sa FB profilom (na koji uđem sedmično max). Pisala sam banci, oni kažu da je po njima uplata uredu. Znam ja šta je problem, sitno su mi ukrali pa neće da se bave time, ali tako bi bilo isto i da su više. :shock:
seoBIH

#6191 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by seoBIH »

Ako kartica nije na tvom racunu, to znaci da je na nekom drugom. Ako se nalazi na nekom drugom racunu, to znaci da je zloupotrebljena, te da imaju tvoje podatke. Prema tome, ide se na BLOKADU KARTICE. Ne uzdajte se da ce svaki novac biti vracen, vi ste odgovorni za karticu, a ne Facebook. Ukoliko FB ne zeli da vam vrati novac, u koga cete se pouzdati? Banku? Nema sanse, samo ce ponuditi blokadu kartice.

Da napomenem, nije vam nista ukrao Facebook, vec onaj ko je dodao karticu na racun, te aktivirao reklamu.
Mentha_Piperita

#6192 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

@seoBIH,
hvala :thumbup: .
EliasVeskot

#6193 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by EliasVeskot »

seoBIH wrote:Ako kartica nije na tvom racunu, to znaci da je na nekom drugom. Ako se nalazi na nekom drugom racunu, to znaci da je zloupotrebljena, te da imaju tvoje podatke. Prema tome, ide se na BLOKADU KARTICE. Ne uzdajte se da ce svaki novac biti vracen, vi ste odgovorni za karticu, a ne Facebook. Ukoliko FB ne zeli da vam vrati novac, u koga cete se pouzdati? Banku? Nema sanse, samo ce ponuditi blokadu kartice.

Da napomenem, nije vam nista ukrao Facebook, vec onaj ko je dodao karticu na racun, te aktivirao reklamu.
Meni je banka dva puta reizdavala karticu jer je dolazilo do ocito kradje podataka, samo su me obavijestili...
Slazem se, ako nije nista placala, najbolje je da odmah blokira karticu ili zatrazi promjenu, samo kazem da datum obrade naloga I datum placanja istog nije isti...
Mentha_Piperita wrote:@seoBIH,
Da postoji trag, sve regularno doslo, reklama uplacena sa subote na nedjelju, mada, kako sam skontala da je bila jedna manja ranije koju nisam primjetila odmah I usput su pustili I moju reklamu tako da uopste nisam skontala...Najgore od svega sto na FB nije bilo nikakvog ulaska, ni IP adrese niti promjene passworda. Ja bih na tvom mjestu zatrazila blokadu I reizdavanje...
Sta tacno pise na izvodu?
Mentha_Piperita

#6194 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

EliasVeskot

Meni je banka dva puta reizdavala karticu jer je dolazilo do ocito kradje podataka, samo su me obavijestili...
Slazem se, ako nije nista placala, najbolje je da odmah blokira karticu ili zatrazi promjenu, samo kazem da datum obrade naloga I datum placanja istog nije isti...

Da postoji trag, sve regularno doslo, reklama uplacena sa subote na nedjelju, mada, kako sam skontala da je bila jedna manja ranije koju nisam primjetila odmah I usput su pustili I moju reklamu tako da uopste nisam skontala...Najgore od svega sto na FB nije bilo nikakvog ulaska, ni IP adrese niti promjene passworda. Ja bih na tvom mjestu zatrazila blokadu I reizdavanje...
Hvala svima :thumbup: . Pokušavam samo da shvatim do koga je obzirom na krađu podataka, je li do mene ili do banke (iako oni neće to nikad priznati), nije problem u blokiranju i reizdavanju kartice (to je najlakše i uraditi), nego ne mogu nikako da shvatim kako se ovo dogodilo uz svu moju opreznost. Kod mene je situacija da nema ni na FB nikakva traga, ni na paypal (ova mi je kartica spojena na paypal), samo sam slučajno na Izvodu vidjela i garantujem da ja niti sam tu transkaciju napravila niti ima veze sa mnom.

Ovako piše na Izvodu: „ U FACEBK *D486DJ23L2 fb.me/ads za 13.10.2018 840 na iznos: 3.43 „

Sad su sitno uzeli (u dolarima je transkacija), ali da su i više bilo bi pojeo vuk magarca, zato me zanima šta se dešava i za ubuduće, kako čovjek uopšte da se osjeća sigurnim da sutra neće osvanuti bez 1 KM na računu.

Svjesna sam da je jedino moguće blokada kartice, ali zar je to jedino rješenje? Opet sutra i na toj novoj se isto može desiti. :shock: :-)

I ova moja transkacija je isto napravljena sa subote na nedelju. :-)
seoBIH

#6195 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by seoBIH »

EliasVeskot wrote:
Ukoliko je dva puta doslo do zloupotrebe podataka, morate prekontrolisati uredjaje na kojima koristite karticu, ili one kojima bi fizicki kartica bila dostupna. Treca opcija je da ste koristili bakomat na kojem je bio tzv. skamer koji vrsi ocitanje kartice pri koristenju samog bankomata. Cetvrte opcije nema.
EliasVeskot wrote: Da postoji trag, sve regularno doslo, reklama uplacena sa subote na nedjelju, mada, kako sam skontala da je bila jedna manja ranije koju nisam primjetila odmah I usput su pustili I moju reklamu tako da uopste nisam skontala...Najgore od svega sto na FB nije bilo nikakvog ulaska, ni IP adrese niti promjene passworda. Ja bih na tvom mjestu zatrazila blokadu I reizdavanje...
Facebook ne skida novac odmah po isporucenoj reklami. Imaju vise pravila, u zavisnosti koliko sam racun potrosi novca a vecinom se to radi na dva nacina.

Prvi je taj kada se dostigne neki iznos, za pocetne racune on je podesen na 5 ili 10$, a kako se nastavlja koristenje reklama, taj limit se postepeno dize i na hiljade dolara.

Drugi nacin naplate je 31-01 u mjesecu, neovisno koliko je naplaceno.

Postoji i manuelni nacin, koristenjem opcije Pay Now koja se nalazi na racunu oglasivaca.

Prema tome, ne igra ulogu kada je reklama kreirana, niti njeno trajanje.
seoBIH

#6196 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by seoBIH »

Mentha_Piperita wrote:@seoBIH,
Nema na cemu. Javi konacni rezultati radi drugih :) Kontaktiraj Facebook preko ovog linka https://www.facebook.com/help/contact/649167531904667
Pokušavam samo da shvatim do koga je obzirom na krađu podataka, je li do mene ili do banke (iako oni neće to nikad priznati), nije problem u blokiranju i reizdavanju kartice (to je najlakše i uraditi), nego ne mogu nikako da shvatim kako se ovo dogodilo uz svu moju opreznost. Kod mene je situacija da nema ni na FB nikakva traga, ni na paypal (ova mi je kartica spojena na paypal), samo sam slučajno na Izvodu vidjela i garantujem da ja niti sam tu transkaciju napravila niti ima veze sa mnom.
Opet cu ti ponoviti, do banke nije. Da je doslo do kradje podatak na njihovoj strani, o tome bi citala u novinama/TV a ne tipkala na forumu.

Paypal ne igra nikakvu ulogu, jer koliko me pamcenje sluzi, paypal je samo opcionalni nacin placanja, jer je primarni direktna naplata sa kartice.

U prethodnom odgovoru sam napisao na koji nacin funkcionise FB naplata. Napomenut cu jos jedanput da tvoja kartica moze biti aktivna na bilo kojem racunu, ne mora biti na tvoje ime i prezime.
Mentha_Piperita

#6197 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

seoBIH

Opet cu ti ponoviti, do banke nije. Da je doslo do kradje podatak na njihovoj strani, o tome bi citala u novinama/TV a ne tipkala na forumu.

Paypal ne igra nikakvu ulogu, jer koliko me pamcenje sluzi, paypal je samo opcionalni nacin placanja, jer je primarni direktna naplata sa kartice.

U prethodnom odgovoru sam napisao na koji nacin funkcionise FB naplata. Napomenut cu jos jedanput da tvoja kartica moze biti aktivna na bilo kojem racunu, ne mora biti na tvoje ime i prezime.
Hvala ti, ima itekako na čemu :thumbup: . Shvatila sam sve što si napisao, nego me razne sumnje muče, od banke sam dobila odgovor da je po njima transakcija uredu i da nema dodatnih informacija (šta pod tim podrazumjevaju ja ne znam). Očekivala sam barem da mi kažu kome je otišao novac (taj neki račun na koji je prebačeno čije je to.., na net banci sam vidjela taj neki racun i jako mi je cudan). Njima jeste sitna transkacija, ja to znam, i to nije problem, problem je strah da se opet neće ponoviti isto ali sa većim posljedicama, pa i nakon dobivanja nove kartice.
Shvatila sam takođe da je neko mogao moju karticu na svoj račun da stavi, ali ne mogu nikako da shvatim odkud im moji podaci (kartica i ostalo)? Kako rekoh, oprezna sam, nije baš da se kartica tek tako koristi na internetu.
Jedino mi ostaje da odem u banku u ponedeljak - mada sumnjam da ću išta konkretno dobiti odgovor, i da uzmem novu karticu. Samo i dalje neka nelagoda postoji, da za neki sljedeći vikend neće nestati puno više para. :-)
Problem je kod Fb sto ja nemam nikakva traga da je njima uplaćeno, sve sam ono isprovjeravala na FB u računima, ads i ostalo, ja to uopste i ne koristim. Poslala sam i FB upit - hvala ti puno, nisam se ni sjetila da njih kontaktiram, jer kad sam provjeravala u profilu, pise da ja nemam nikakvih uplata niti bilo kakve transkacije.
mad mike

#6198 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by mad mike »

Mjesecima primam određenu sumu novca na svoj PayPal racun. I ovaj mjesec mi je prosla transakcija,ali je otisla "On Hold". Zna li neko zasto ne mogu novac prebaciti odmah na svoj racun, iako je do sada moglo ?!
Mentha_Piperita

#6199 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Samo da javim dešavanja, odgovorio mi FB na moj upit (napisala sam im tačno šta mi piše na Izvodu, broj transkacije i šifre), ali na moje pitanje nisu odgovorili - da li je transkacija prevara i ko je koristio moju karticu (mogu oni valjda vidjeti ko je pustio sebi reklamu ili šta je već urađeno).

Samo su mi napisali da će da mi naprave refund jer ja nisam napravila transakciju (na Fb mi nema ni traga tome) i da će doći od 3-5 dana radnih, ako ne dođe da kontaktiram banku. Ja refund nisam ni tražila. Opet mi ništa nije jasno. :roll:
Atego

#6200 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Atego »

koristi li neko ASA banku za paypal ?
Post Reply