Sarajevski taksisti- dno dna
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6176 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pa cijena goriva je isla i dole pa nisu smanjili. Ne kontam to opravdanje.
- JThomas
#6177 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ma sve ostalo je stravično otišlo gore, a što mora i njemu ostati da plati i kupi. ali realno, njima je niska cijena u totalu valjala. omogućila im je da bez unapređenja usluge i kvaliteta ko god hoće da radi ima mušterija i vožnji, bukvalno koliko god hoće da radi. taman najgori bio.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6178 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja bih shvatio poskupljenje i od 1KM, da su uveli pravila. Novija auta, kodeks ponasanja i oblacenja i sl. Ovako kako nisu smanjili, nema opravdanja ni za povecanje.
- drug_profi
#6179 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Čuj morali poskupjeti i još ih branite...
Ali ok, ko hoće da im plaća (nažalost neko i mora - nema izbora pored ovakvog GRAS-a), neka plaća.
Ja imam u svom biznisu 100 razloga za poskupljenje tj. podizanje svoje marže, ali ja sam je čak i smanjio da bih opstao na tržištu.
Zato što imam konkurenciju i što moram zadržati cash flow da bih mogao poplaćati sve moguće džabojede.
Oni nemaju ništa. Izborili su se da su na vrhu hranidbenog lanca.
Ali ok, ko hoće da im plaća (nažalost neko i mora - nema izbora pored ovakvog GRAS-a), neka plaća.
Ja imam u svom biznisu 100 razloga za poskupljenje tj. podizanje svoje marže, ali ja sam je čak i smanjio da bih opstao na tržištu.
Zato što imam konkurenciju i što moram zadržati cash flow da bih mogao poplaćati sve moguće džabojede.
Oni nemaju ništa. Izborili su se da su na vrhu hranidbenog lanca.
Last edited by drug_profi on 04/04/2018 12:57, edited 1 time in total.
-
Gray
#6180 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Vidim danas neki taksista SA taksi vozi Toyotu Auris hibrid, ugodno sam se iznenadio 
Inače mi je glupost ovo ogrnaičavanje cijena, treba pustiti da se cijene slobodno formiraju, pa ako se nekome isplati voziti za 0,50 km neka vozi, a ako neko hoće da pruža neki ekstra luksuz neka naplati i 2 km
Inače mi je glupost ovo ogrnaičavanje cijena, treba pustiti da se cijene slobodno formiraju, pa ako se nekome isplati voziti za 0,50 km neka vozi, a ako neko hoće da pruža neki ekstra luksuz neka naplati i 2 km
-
Hakiz
#6181 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Džaba im sve kada neće da se jave na centrali. Juče oko 20 sati zvao nekoliko brojeva, telefon zvoni i zvoni i zvoni... Niko se ne javlja.
Javili su se iz Crvenog
Javili su se iz Crvenog
- zomri
#6182 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Njima da neko ukine zagarantovane cijene?Gray wrote: Inače mi je glupost ovo ogrnaičavanje cijena, treba pustiti da se cijene slobodno formiraju, pa ako se nekome isplati voziti za 0,50 km neka vozi, a ako neko hoće da pruža neki ekstra luksuz neka naplati i 2 km
Inače su uzeli iz oba sistema ono što im odgovara, iz komunizma protekciju cijena i radnog mjesta (kad ste čuli da je taksista izbačen iz udruženja ili da mu je oduzeta licenca?), a iz kapitalizma "sam svoj gazda" princip.
Većina njih malo radi a jako dobro živi, najviše zahvaljujući protekciji koju imaju od države. Govorim o ovim što sami rade za sebe, oni u firmama isto dobro zarade ali su i moderni robovi.
-
oyada
#6183 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Da extra dobro žive, rođak mi je u Sa taxiju zarađuje 3000.KM ciste mjesečno a ljeti i do 5000 kad navale turisti i dijaspora inače je na nekom prosječnom standu.zomri wrote:Njima da neko ukine zagarantovane cijene?Gray wrote: Inače mi je glupost ovo ogrnaičavanje cijena, treba pustiti da se cijene slobodno formiraju, pa ako se nekome isplati voziti za 0,50 km neka vozi, a ako neko hoće da pruža neki ekstra luksuz neka naplati i 2 km![]()
Inače su uzeli iz oba sistema ono što im odgovara, iz komunizma protekciju cijena i radnog mjesta (kad ste čuli da je taksista izbačen iz udruženja ili da mu je oduzeta licenca?), a iz kapitalizma "sam svoj gazda" princip.
Većina njih malo radi a jako dobro živi, najviše zahvaljujući protekciji koju imaju od države. Govorim o ovim što sami rade za sebe, oni u firmama isto dobro zarade ali su i moderni robovi.
-
oyada
#6184 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pa ti bi da te vozi akademik nekizomri wrote:Postaviti sve na tržišnim osnovama da može ko hoće voziti, uz polaganje nekog ispita, poznavanje stranih jezika, gradskih ulica i slično, plus uvesti uber-like aplikaciju za dvosmjerno ocjenjivanje vozača i putnika. Garantujem da bi 80% trenutnih SA taksista propalo.
To što oni trenutno imaju je čisti monopol kao kad bi ti recimo trebala licenca da otvoriš granap.
- un1ted
#6185 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Jbga to je nas mentalitet, vazda se poredimo sa gorim 
-
oyada
#6186 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Čuj to da ti neko uzme licencu!! Pa šta misliš da tebi neko oduzme auto ili kuću svašta, to bi tebi bilo normalno ?drugi profil wrote:I sad zamisli da im neko uzme to, kao što bi bilo normalno u uređenom sistemu.
Licenca da se izdaje na određeni rok i da nije prenosiva. Npr. imas javni poziv svake godine ili svake 4 do 5. Uslovi koji striktno moraju biti ispunjeni i cijena od recimo 5K godisnje. Ili cak i kratkorocne licence koje se izdaju na krace periode.
Drzava prodaje koncesiju za eksploataciju javnog dobra, tj. u ovom slucaju javnog prevoza.
Ovako takso ulozi 100 milja u licencu i auto, radi i solidno zarađuje, plaća qurac od poreza, i ostaje mu 100.000 milja štek za penziju.
Lijepo je to smisljeno, samo nije posteno.
Taxi lucenca svud u svijetu se kupuje NPR u Parizu je 250.000€, Beču 200.000€, NY 400.000$, Istanbulu 350.000TL, Beogradu 70.000€ Itd ehhhh u Pundzabiju, Kalkuti i Kinsasi je gratis licenca
- drug_profi
#6187 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne moze nikako biti da licencu ne mozes kupit od drzave i da je ona dozivotna kad je dobijes. Bukvalno privatno vlasnistvo.
Znaci ja otvorim granap i on je moj i samo moj i niko ne smije otvoriti granap u krugu od kilometar. Imam propisane cijene, ali mi roba lošeg kvaliteta, ponekad prljava i smrdljiva, ali uzmi ili ostavi. I opet imam promet, niko me ne može istjerati, zatvoriti.
A nije tako jelde. I moj granap i tvoj taksi su biznis koji počinješ i boriš se na tržištu. Moj granap ima obaveznu fiskalnu kasu i PDV, plus porez na dobit i konkurenciju i lijevo i desno.
Tvoj taksi kao da je iz druge dimenzije, iz drugog svemira. Ni jedan zakon fizike se ne odnosi na njega, a kamoli drzavni zakon.
Znaci ja otvorim granap i on je moj i samo moj i niko ne smije otvoriti granap u krugu od kilometar. Imam propisane cijene, ali mi roba lošeg kvaliteta, ponekad prljava i smrdljiva, ali uzmi ili ostavi. I opet imam promet, niko me ne može istjerati, zatvoriti.
A nije tako jelde. I moj granap i tvoj taksi su biznis koji počinješ i boriš se na tržištu. Moj granap ima obaveznu fiskalnu kasu i PDV, plus porez na dobit i konkurenciju i lijevo i desno.
Tvoj taksi kao da je iz druge dimenzije, iz drugog svemira. Ni jedan zakon fizike se ne odnosi na njega, a kamoli drzavni zakon.
- supercali
#6188 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Poredis licencu i kucu?oyada wrote:Čuj to da ti neko uzme licencu!! Pa šta misliš da tebi neko oduzme auto ili kuću svašta, to bi tebi bilo normalno ?drugi profil wrote:I sad zamisli da im neko uzme to, kao što bi bilo normalno u uređenom sistemu.
Licenca da se izdaje na određeni rok i da nije prenosiva. Npr. imas javni poziv svake godine ili svake 4 do 5. Uslovi koji striktno moraju biti ispunjeni i cijena od recimo 5K godisnje. Ili cak i kratkorocne licence koje se izdaju na krace periode.
Drzava prodaje koncesiju za eksploataciju javnog dobra, tj. u ovom slucaju javnog prevoza.
Ovako takso ulozi 100 milja u licencu i auto, radi i solidno zarađuje, plaća qurac od poreza, i ostaje mu 100.000 milja štek za penziju.
Lijepo je to smisljeno, samo nije posteno.)
Taxi lucenca svud u svijetu se kupuje NPR u Parizu je 250.000€, Beču 200.000€, NY 400.000$, Istanbulu 350.000TL, Beogradu 70.000€ Itd ehhhh u Pundzabiju, Kalkuti i Kinsasi je gratis licenca
Tu licencu ti daje drzava da rafis pod odredjenim uslovima ako ne ispunjavas oduzima se nema veze sto si je platio
Sad sto drzava se ponasa kako se ponasa tj sto je vise feudalni posjed nego drzava je druga prica
-
ing-ecc
#6189 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Zašto pričaš o rođakuoyada wrote:Da extra dobro žive, rođak mi je u Sa taxiju zarađuje 3000.KM ciste mjesečno a ljeti i do 5000 kad navale turisti i dijaspora inače je na nekom prosječnom standu.zomri wrote:Njima da neko ukine zagarantovane cijene?Gray wrote: Inače mi je glupost ovo ogrnaičavanje cijena, treba pustiti da se cijene slobodno formiraju, pa ako se nekome isplati voziti za 0,50 km neka vozi, a ako neko hoće da pruža neki ekstra luksuz neka naplati i 2 km![]()
Subject: Kolika vam je plata?
eto hajd nešto i o sebi ispričaj ako već nisi ništa do sada rekaooyada wrote:3000.KM neto Sarajevo Taxi
- drug_profi
#6190 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ja samo razmisljam o tom netu kojeg on navodi, koliko bi mu zaista ostalo da placa sto moraju platiti svi drugi u ovoj drzavi. PIO, ZZO, nezaposlene, poreze, povrh svega sto mu ne bi ni 3000 milje ostalo da mora platiti PDV iz cijene voznje....
jesu vala izan sistema i izvan ovog svemira.....
jesu vala izan sistema i izvan ovog svemira.....
-
oyada
#6191 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nije to tako dečko, poredis trgovinu paprikama sa taxi službom. Po tvom bi trebalo i da se dozvoli da kupiš i tramvaj i postaviš ga na sine i opletidrugi profil wrote:Ne moze nikako biti da licencu ne mozes kupit od drzave i da je ona dozivotna kad je dobijes. Bukvalno privatno vlasnistvo.
-
oyada
#6192 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Čuj država dala licencu, svašta licenca se kupuje ili nasljeđujesupercali wrote:Poredis licencu i kucu?oyada wrote:Čuj to da ti neko uzme licencu!! Pa šta misliš da tebi neko oduzme auto ili kuću svašta, to bi tebi bilo normalno ?drugi profil wrote:I sad zamisli da im neko uzme to, kao što bi bilo normalno u uređenom sistemu.
Lijepo je to smisljeno, samo nije posteno.)
Tu licencu ti daje drzava da rafis pod odredjenim uslovima ako ne ispunjavas oduzima se nema veze sto si je platio
Sad sto drzava se ponasa kako se ponasa tj sto je vise feudalni posjed nego drzava je druga prica
- supercali
#6193 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
A licenca je pala s neba taksisti?
- dječak sa šibicama
#6194 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
svako malo neki taxo dodje na temu da nas ubjedjuje da smo mi musterije budale, a oni su pametni
ali se srami reci da je taxo, pitam se sto
ali se srami reci da je taxo, pitam se sto
- drug_profi
#6195 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
To sa tramvajem je sasvim druga priča i ne mješaj babe i žabe. Taksi je privatni obrt kao i trgovina na malo.oyada wrote:Nije to tako dečko, poredis trgovinu paprikama sa taxi službom. Po tvom bi trebalo i da se dozvoli da kupiš i tramvaj i postaviš ga na sine i opletidrugi profil wrote:Ne moze nikako biti da licencu ne mozes kupit od drzave i da je ona dozivotna kad je dobijes. Bukvalno privatno vlasnistvo.
Tvoj taksi kao da je iz druge dimenzije, iz drugog svemira. Ni jedan zakon fizike se ne odnosi na njega, a kamoli drzavni zakon.sto se tiče PDV taxisti nikad od toga nisu bježali, jer onda bi država trebala da refundira 17% GORIVO, AUTO,GUME,OSIGURANJE Itd Itd da preimenuje obrt u šta već pa da dozvoli da se angazuje radnik Itd Itd al to državu nezanima jer bi bila gubitnik. ETO MOJ MEHO
Bogati jel to trgovac paprikama ne mora svaki rashod i trošak poslovanja knjižit i tražiti odbitak od poreza i sve računima dokumentovati?
Ne, nego taksistima ne paše da bude čist račun, pa zato nije tako. Kad bi ti servirao sve račune za gorivo tražeći povrat PDV-a, onda ne bi mogao prikazati da imaš prihod 50 maraka dnevno, nego sve vožnje dokumentovati sa istim takvim računima iz fiskalne kase. A onda se zna i koliko si zaradio, pa prvo 10% poreza, pa onda ostalo. Ne može država biti nikad donja ako ti kažeš da ti je 3000 neto čisto na kraju mjeseca. Ima tu za državu povelik kolač, kojeg ste vješto izbjegli da podijelite. Veći nego što bi vama država morala da vrati.
- supercali
#6196 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ok al bi ti da bi dobio refund trebao imati minimum auto x karakteristika znanje najmanje jednog stranog jezika obuceno radno odijelo za vrijeme sluzbeoyada wrote:Nije to tako dečko, poredis trgovinu paprikama sa taxi službom. Po tvom bi trebalo i da se dozvoli da kupiš i tramvaj i postaviš ga na sine i opletidrugi profil wrote:Ne moze nikako biti da licencu ne mozes kupit od drzave i da je ona dozivotna kad je dobijes. Bukvalno privatno vlasnistvo.
Tvoj taksi kao da je iz druge dimenzije, iz drugog svemira. Ni jedan zakon fizike se ne odnosi na njega, a kamoli drzavni zakon.sto se tiče PDV taxisti nikad od toga nisu bježali, jer onda bi država trebala da refundira 17% GORIVO, AUTO,GUME,OSIGURANJE Itd Itd da preimenuje obrt u šta već pa da dozvoli da se angazuje radnik Itd Itd al to državu nezanima jer bi bila gubitnik. ETO MOJ MEHO
Svaki put upaljen taksimetar i jos bruku stvari
Jesi li spreman na to?
Svi bi da se postuje sto ide njima u korist a kad treba ispostovati drugu stranu onda ide prica e ne moze to tako nije to tako ovo ono
- nivla
#6197 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ma taksisti placaju minimum drzavi kukaju, evo sad traze povecanje cijena za 20kf po kilometru, pitam jednog kako to da sad akcize a prije gorivo bilo 2,6 pa iste cijene ostale kad je spalo na 1,5km on se poceo pravdati da sad kao mora dati 200km vise nego ranije na gorivo kao da nekad nije davao i 400 vise nego sto sad daje i da ne govorim o ekstra profitu dok je gorivo na nekim pumpama bilo 1,5km tad nisu snizavali
sutra ce kad odu u penziju kukati kako je mala a citav zivot imali priliku da placaju sebi normalno doptinose i budu hadzije i u penziji
sto se tice sarajevo taksija ja se cudim kako neka auta koja imaju neki taksisti mogu da se registruju, da ne govorim o mirisu znoja, duhana, bijelog luka koji nije tako rijtka pojava u autu, klimu i lampice na instrument tabli ne bih ni spominjao novogodisnja jelka svaki put
sutra ce kad odu u penziju kukati kako je mala a citav zivot imali priliku da placaju sebi normalno doptinose i budu hadzije i u penziji
sto se tice sarajevo taksija ja se cudim kako neka auta koja imaju neki taksisti mogu da se registruju, da ne govorim o mirisu znoja, duhana, bijelog luka koji nije tako rijtka pojava u autu, klimu i lampice na instrument tabli ne bih ni spominjao novogodisnja jelka svaki put
-
oyada
#6198 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Meho moj auto 30 i kusur vrijedi, kad ga plaćam niko mi ne vraća PDV cc 5000-6000.KM, govorim dva strana jezika, odjevam se extra (nije košulja iz preventa) moj meho!! I to sve vozim za minimalnu tarifu dali u 11h ili 03:30 moj meho ti dok spavaš ili možda guzis ja pjandure i klosare vozam. Al ne žalim se 100-a čista a u sezoni dvije i po glave ciste.supercali wrote:Ok al bi ti da bi dobio refund trebao imati minimum auto x karakteristika znanje najmanje jednog stranog jezika obuceno radno odijelo za vrijeme sluzbeoyada wrote:Nije to tako dečko, poredis trgovinu paprikama sa taxi službom. Po tvom bi trebalo i da se dozvoli da kupiš i tramvaj i postaviš ga na sine i opletidrugi profil wrote:Ne moze nikako biti da licencu ne mozes kupit od drzave i da je ona dozivotna kad je dobijes. Bukvalno privatno vlasnistvo.
Svaki put upaljen taksimetar i jos bruku stvari
Jesi li spreman na to?
Svi bi da se postuje sto ide njima u korist a kad treba ispostovati drugu stranu onda ide prica e ne moze to tako nije to tako ovo ono
- supercali
#6199 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
A onda porez na te 2500 pa onda obavezno zdravstveno penziono i svasta nesto
Onda porez i na to sto nisi upalio taksimetar i sl
Mislis da bi imao te pare koje sada imas?
Jel svako 6 mjeseci radis tehnicki al stvarno da provjeris?
Sta kazes nije kosulja iz preventa nego je sa sirana?
Koja 2 strana znas hrvatski i srpski?
-
oyada
#6200 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
O čemu ba ti, Haloo pa mi smo naj jaca firma u državi 1000 uposlenih svi redovno plaćamo državi svaki fening. Auta bolidi jbt pa de ti živiš majke ti. O čemu ti ba!!!??supercali wrote:A onda porez na te 2500 pa onda obavezno zdravstveno penziono i svasta nesto