Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ExNihilo

#6176 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Da makar čita Klix, čuo bi za bakterijsku rezistenciju.
Smrcak15

#6177 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:
Smrcak15 wrote:
ExNihilo wrote:Ja mu postavio naučnu studiju koja pokazuje da 10% populacije Evrope ima mutaciju koja inhibira HIV virus, gigant samo preskočio to i nastavio biflati pokažite mi "pozitivnu" mutaciju.

Image
to je prioje ce biti adaptacija a ne mutacija, kad pricamo o mutacijama gdje se nove informacije stvaraju u DNK kodovima i novi organi i sposobnosti se razvijaju, o takvima mutacijama da pricamoa ne o adaptacija koje je Bog dao ili uprogramirao u DNK kod da se adaptia na neku situaciju....poput bakterija koje se samo adaptiraju na novonastalu situaciju....
Kakva ba adaptacija? Opet izmišljaš vlastitu terminologiju?

Pročitaj studiju. Riječ je o mutaciji. Mu-ta-ci-ji.
Ili je možda riječ o tome da će nepismeni vehbos s Klix foruma objasniti kompletnoj naučnoj zajednici da ne znaju šta je mutacija?
evo jedno pitanje za tebe od jednog nepismenog vehbosa sa klix foruma

de nam reci je li mutacija nastala sa HIV:om ili prije pojave HIV:a?
Bloo
Globalna šefica

#6178 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ramzess Veliki wrote:
Bloo wrote:Zašto bi mi trebalo biti drago? Na stranu realpolitik, ali ako su trajno u ovom stanju, da li to implicira da će se njihov broj smanjivati. Mislim da ne. Porastom broja ovakvih individua i njihova supremacija u svim sferama (a istinska ubjeđenja mogu sakrivati u svrhu bolje integracije), pogotovo onim koje imaju utjecaja na moj život, dovodi ili će dovesti do trajnog urušavanja ove fatamorgane sekularne države koju imamo.
Hoce kad im dajete do znacaja da su bitni ulazeci u raspravu sa njima. :roll:
Na stranu forum.
Da li bi ti sutio? U javnom prostoru?
ExNihilo

#6179 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Smrcak15 wrote:
evo jedno pitanje za tebe od jednog nepismenog vehbosa sa klix foruma

de nam reci je li mutacija nastala sa HIV:om ili prije pojave HIV:a?
Mrmonjo, odgovori na pitanje. Ne možeš iz svakog ćorsokaka izaći zamjenom teze.

Da li je kompletna naučna zajednica u krivu glede definicije mutacije, a ti u pravu?
Dozer

#6180 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Sad bi ti on rado spuc'o citat iz Kur'ana, nesto, neki ajet, i rekao - evo dokaz. Ali...jbg...nema tamo nista sto spominje "mutaciju", pa cak ni u naznakama :D
Zato se ocekuje neki digitalni klip :D
zforumas

#6181 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zforumas »

Ta "ne talasaj" prica nas je i dovela tu gdje jesmo.
Treba im se suprotstavljati na svakom koraku, treba zbog generacija koje dolaze.
Dozer

#6182 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

zforumas wrote:Ta "ne talasaj" prica nas je i dovela tu gdje jesmo.
Treba im se suprotstavljati na svakom koraku, treba zbog generacija koje dolaze.
Vrlo tacno i ispravno. :thumbup:

Ta zatucanost i mitomanija su nas i doveli ovdje gdje danas jesmo. Nazalost, ovdje se i danas daleko vise radi na tome da se mladi sto prije i sto bolje indoktriniraju u tom pogresnom pravcu, umjesto da ih se usmjerava da se obrazuju oslobodjeni prastarih religijskih okova.
Radi ovoga i jesmo rupa Evrope, a poprilicno i kompletnog civlizovanog svijeta...

Mene kod Smrcka samo fascinira njegov mentalni sklop, koji je odavde otisao vjerovatno s manje od 10 godina, i to ni manje ni vise nego u Svedsku gdje ljudi vjeru ne hebu ni 1%, a ipak je postao ovakav kakav jeste...

Nazalost, ovdje jos uvijek vlada ono nekakvo misljenje "da se vjera mora postovati", sto direktno implicira da su nevjernici nesto manje vrijedno, ali ja jos nikad nikoga nisam cuo da je objasnio - zasto se to tacno vjera mora postovati?
Zasto je to neko ko je teista/vjernik/religiozan na bilo koji nacin bitniji ili ispravniji ili vrijedniji od nevjernika/ateiste?
Last edited by Dozer on 27/08/2018 15:40, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#6183 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Bloo wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Bloo wrote:Zašto bi mi trebalo biti drago? Na stranu realpolitik, ali ako su trajno u ovom stanju, da li to implicira da će se njihov broj smanjivati. Mislim da ne. Porastom broja ovakvih individua i njihova supremacija u svim sferama (a istinska ubjeđenja mogu sakrivati u svrhu bolje integracije), pogotovo onim koje imaju utjecaja na moj život, dovodi ili će dovesti do trajnog urušavanja ove fatamorgane sekularne države koju imamo.
Hoce kad im dajete do znacaja da su bitni ulazeci u raspravu sa njima. :roll:
Na stranu forum.
Da li bi ti sutio? U javnom prostoru?
Oni sistemski djeluju i sistemski ih se treba rjesavati. Jedan od nacina je i sistematska izolacija. Smanjivanje medijskog prostora za njihovu propagandu. Skoro cuh dobar citat, ne znam ko je rekao, ali glasi:
Mogu se ubjedjivati sa najmudrijim naucenjacima i mogu ih pobijediti. Ali sa neukom osobom izgubio sam cim sam pristao da raspravljamo.

Oni znaju da nemaju argumenata, da su neuki, ali su nauceni da ispiru ljudima mozak. Zato imas idiota koji ne znaju odgovoriti ni koliko je slova u abecedi, ali ce se sa tobom ubjedjivati do besvijesti. Nestace vremenom jer se nece moci uklopiti, ili ce raji puci film pa ce ih poceti organizovano proganjati.
.
Ramzess Veliki

#6184 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:
zforumas wrote:Ta "ne talasaj" prica nas je i dovela tu gdje jesmo.
Vrlo tacno i ispravno. :thumbup:

Ta zatucanost i mitomanija su nas i doveli ovdje gdje danas jesmo. Nazalost, ovdje se i danas daleko vise radi na tome da se mladi sto prije i sto bolje indoktriniraju u tom pogresnom pravcu, umjesto da ih se usmjerava da se obrazuju oslobodjeni prastarih religijskih okova.
Radi ovoga i jesmo rupa Evrope, a poprilicno i kompletnog civlizovanog svijeta...

Mene kod Smrcka samo fascinira njegov mentalni sklop, koji je odavde otisao vjerovatno s manje od 10 godina, i to ni manje ni vise nego u Svedsku gdje ljudi vjeru ne hebu ni 1%, a ipak je postao ovakav kakav jeste...

Nazalost, ovdje jos uvijek vlada ono nekakvo misljenje "da se vjera mora postovati", sto direktno implicira da su nevjernici nesto manje vrijedno, ali ja jos nikad nikoga nisam cuo da je objasnio - zasto se to tacno vjera mora postovati?
Zasto je to neko ko je teista/vjernik/religiozan na bilo koji nacin bitniji ili ispravniji ili vrijedniji od nevjernika/ateiste?
Zato sto smo jos u nekom imaginarnom strahu od nacionalnih stranaka koje ce te zaposliti ako te njihovi spijuni vide da dolazis na misu ili dzamiju i obavljas molitvu. Njihovi spijuni jos djeluju.
Mene zaboli dupe za religijom i prizeljkujem im Staljinizam kao manje zlo. Kao reakcija na njihov pokusaj stvaranja drustva ispranih mozgova bez vlastitog identiteta.
Last edited by Ramzess Veliki on 27/08/2018 15:44, edited 1 time in total.
JVC

#6185 Re: Ateizam vs. Religija

Post by JVC »

Sara03 wrote: Izvori lišeni objektivnosti i naučne relevantnosti, nisu validni, a ponajmanje logični. Upravo tu spadaju tvoje kreacionističke bljuvotine, koje kako već rekoh, nisu ništa drugo do pseudonauka.

Ne mogu bolan, hodže, popovi i mekteblije da tumače naučne principe. Shvati već jednom.
Stoji cinjenica da je sa Smrckom tesko raspravljati, pogotovo zbog svoje agresivnosti i njegovog "ostrog razuma" kako on sam kaze.
Vidim da ni na drugoj strani ne fali takvih osoba.
Draga Sara03, ovo nisu popovi, a pogotovo ne hodze :)...radi se o ucenim ljudima koji su zavrsili skole isto kao i ateisticki naucnici.
Jedina njihova mana je u tome da su prakticni vjernici, sto je vidim kamen spoticanja. Samim tim postavlja se pitanje ko je ovdje lisen objektivnosti?
Last edited by JVC on 27/08/2018 15:44, edited 1 time in total.
Smrcak15

#6186 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: ovo je dokaz koliko slabo poznajes historiju, kod Tebe naucna historija pocinje sa renesansom evrope a to sto je islamska civilizacija bila predvodnik nauke u svijetu to nista,, ee mooj predozirani dozeru.
Ako hoces normalnu komunikaciju, bez podjebavanja, sarkazma i cinizma - ona mora biti obostrana, a to znaci da se na pitanja odgovara pismeno, jasno i argumentovano.

Pitanje za tebe ovdje, a na bazi tvog gornjeg posta, glasi:
Navedi naucna dostignuca islamske civilizacije..?

Napomena: Nista sto su prepisali od starih Grka i Egipcana, kao i jos starijih spisa, ne moze biti validan argument za "dostignuca islamske civilizacije".
Dakle, moras navesti ono sto su oni sami otkrili, istrazili i potvrdili, a ne sto su prepisali od nekoga ranije i onda tome samo dodali neka novija saznanja.

Mozes li na ovo odgovoriti smisleno i jasno, i bez linkova koji vode na teisticke izvore na bilo koji nacin?
britanski naucnik analizira muslimanski doprinos nauci u ovom dokumentarcu

Mozes li na ovo odgovoriti smisleno i jasno, i bez linkova koji vode na teisticke izvore na bilo koji nacin?
kafa
satovi
kamera
univerzitet
leteca masina
hirurski predmeti
mape
muzicke note
algebra
naucni metod
pumpa za ovdu,
mlinovi

i masa toga jos.
ExNihilo

#6187 Re: Ateizam vs. Religija

Post by ExNihilo »

Zaboravio si dodati El Džahiza - evolucija živog svijeta.
Ramzess Veliki

#6188 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Ramzess Veliki »

Vjera je izmisljotina a Muhamed je prepisivao bibliju i na njoj izgradio Islam, zahvaljujuci neukim i nepismenim sujevjernim arapima oko sebe koji su natezali koze i od prdeza su vidjali duhove.
Isus je bio gnostik i nije ostavio crkvu iza sebe. Eno mu grob pronadjen ali se to zataskava jer bi se crkva raspala.

Budha je jedini bio posten pa je rekao da mi nemozemo nista znati niti shvatiti o Bogu i bozanskom i da se trebamo baviti sobom na ovom svijetu i naci put da budemo sretni.
Mišo_Kovač

#6189 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Islamski doprinos nauci: kafa

huehueheuheuhue

Ovo ostalo, mislim... šta reć... pumpa za vodu :P
Last edited by Mišo_Kovač on 27/08/2018 15:56, edited 1 time in total.
Sara03

#6190 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

JVC wrote:Stoji cinjenica da je sa Smrckom tesko raspravljati, pogotovo zbog svoje agresivnosti i njegovog "ostrog razuma" kako on sam kaze.

Draga Sara03, ovo nisu popovi, a pogotovo ne hodze :)...radi se o ucenim ljudima koji su zavrsili skole isto kao i ateisticki naucnici.

Jedina njihova mana je u tome da su prakticni vjernici, sto je vidim kamen spoticanja. Samim tim postavlja se pitanje ko je ovdje objektivan?
Naučnici koji predstavljaju inteligentni dizajn ilitiga kreacionizam kao naučnu teoriju?

Da, to su ti "naučnici".
Bloo
Globalna šefica

#6191 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

JVC wrote:
Sara03 wrote: Izvori lišeni objektivnosti i naučne relevantnosti, nisu validni, a ponajmanje logični. Upravo tu spadaju tvoje kreacionističke bljuvotine, koje kako već rekoh, nisu ništa drugo do pseudonauka.

Ne mogu bolan, hodže, popovi i mekteblije da tumače naučne principe. Shvati već jednom.
Stoji cinjenica da je sa Smrckom tesko raspravljati, pogotovo zbog svoje agresivnosti i njegovog "ostrog razuma" kako on sam kaze.
Jedina njihova mana je u tome da su prakticni vjernici, sto je vidim kamen spoticanja. Samim tim postavlja se pitanje ko je ovdje lisen objektivnosti?
Za mene to nije kamen spoticanja. Ili što bi DeGrasse bolje to sročio.
In the West, two-thirds of scientists pray to a personal God on the expectation that they will intervene in their day's affairs. But I can tell you this - productive scientists do not bring their bible, their scripture, their holy books, into the lab, because they do not mix there. So they draw a line in the sand, and they do one in one place, and they worship on the weekend, their Saturday, their Sunday, whatever your religious tradition. So, to ask whether they can co-exist, the answer is yes, it is empirically yes"
Ali, rezultati njihovih istraživanja, da li su tu da se koriste isključivo kao potvrda njihove vjere (mada je tu čitav tim ljudi koji im je pomagao, a neki od njih ne dijele njihovu vjeru) ili pak imaju širi značaj? Ovo se može odnositi ne samo na bukvalna istraživanja, već i na sve oblasti ljudskog djelovanja, intelektualna dostignuća itd...
"To be faith-driven is one thing," he explains, "but to be faith-driven and try to create legislation on that that affects other people who do not share your faith, that's the beginnings of a theocracy."
Smrcak15

#6192 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Zaboravio si dodati El Džahiza - evolucija živog svijeta.
doprinosi li CCR5-delta 32 mutacija novim infomacijama u DNK ?

ili je to samo blokada vrata za HIV virus? :D da cujem druze

nesto si mi neurozan, cim se zadajes na ad hominem napade :kiss:
Smrcak15

#6193 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ramzess Veliki wrote:Vjera je izmisljotina a Muhamed je prepisivao bibliju i na njoj izgradio Islam, zahvaljujuci neukim i nepismenim sujevjernim arapima oko sebe koji su natezali koze i od prdeza su vidjali duhove.
Isus je bio gnostik i nije ostavio crkvu iza sebe. Eno mu grob pronadjen ali se to zataskava jer bi se crkva raspala.

Budha je jedini bio posten pa je rekao da mi nemozemo nista znati niti shvatiti o Bogu i bozanskom i da se trebamo baviti sobom na ovom svijetu i naci put da budemo sretni.

jeste jeste :-) , a biblija na arapskom tek prevedena 100 do 200 Godina poslije Muhamemdove smrti, u muhammedovom vremenu biblije nije bilo na arapskom.

dobro je Ramize, sjedi dole jedinica ti je 8)
beni-bu-man

#6194 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
Ramzess Veliki wrote:Vjera je izmisljotina a Muhamed je prepisivao bibliju i na njoj izgradio Islam, zahvaljujuci neukim i nepismenim sujevjernim arapima oko sebe koji su natezali koze i od prdeza su vidjali duhove.

jeste jeste :-) , a biblija na arapskom tek prevedena 100 do 200 Godina poslije Muhamemdove smrti, u muhammedovom vremenu biblije nije bilo na arapskom.

Pa normalno kad su Bedouini bili nepismen narod
Mišo_Kovač

#6195 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Biblija je prevedena na (staro)engleski u 8 stoljecu, a englezi su tada vec 400 godina bili krscani... Kakve veze ima kad je nesto prevedeno. Prica se prenosi i bez tekstualnog prijevoda. To bi neko ko vjeruje u samopropagandnu knjigu arapskog vojskovodje trebao znati. Kod vas je bio oralni rad, all night long... :P
Smrcak15

#6196 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

I jos jedna stvar sto sa licno posebno ponosan na sebe, da sam ostao pribran i nisam nikoga udarao ad hominem udarcima kao vi mene, al neka...meni je to samo dokaz davljenika u vodi koji pokusaje na sve nacine da se spasi pa se ne libi povuci za "ad hominem" slamku spasa :D
Smrcak15

#6197 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

Pa normalno kad su Bedouini bili nepismen narod
ne samo nepismeni nego barbari prve klase.
Smrcak15

#6198 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:Biblija je prevedena na (staro)engleski u 8 stoljecu, a englezi su tada vec 400 godina bili krscani... Kakve veze ima kad je nesto prevedeno. Prica se prenosi i bez tekstualnog prijevoda. To bi neko ko vjeruje u samopropagandnu knjigu arapskog vojskovodje trebao znati. Kod vas je bio oralni rad, all night long... :P
ali on je naveo da je Muhammed (nepismen) prepisao nepostojecu bibliju na arapskom :-)
Sara03

#6199 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Sara03 »

Smrle, u Švedskoj si vrijeme je za Nobela.

Andrić, Prelog, Smrcak15 :bih:
beni-bu-man

#6200 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
ne samo nepismeni nego barbari prve klase.
rekoh ti ja da je to gamad od naroda :lol:
Locked