REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
-
archi_a
#6176 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Naivni su svi oni, da ne iskoristim težu riječ, koji i dalje raspravljaju o tome da li je moglo doći do konsenzusa unutar predsjedništva Bosne i Hercegovine o pokretanju revizije presude. Ne zaboravite da u predsjedništvu sjedi čovjek koji je direktni nasljednik genocidne politike, čovjek kojem je ta genocidna politika i napravila mjesta da predstavlja to što predstavlja. Srbin koji štiti pi si.
Što se mene tiče, odbijanjem ove revizije od strane registrara, na ovu priču je za mene stavljena tačka.
Ostaje pravosnažna presuda u kojoj stoji.
Genocid se desio nad Bošnjacima.
Genocid na području Srebrenice (Bosna i Hercegovina) su počinile organizacije i pripadnici vojske i policije pi si-ja.
Srbija je kriva jer nije ništa učinila kako bi spriječila genocid nad Bošnjacima.
Ovo je sasvim dovoljno. Ovo treba da se kao fakt upiše u udžbenike svih škola. O ovome treba da se uči.
Nikakvo usmeno izvinjenje od strane srba mi ne treba. Smatrat ću da su iskreni onda kad i oni ove fakte upišu u udžbenike svojih škola. Ako to i dok to ne urade, smatrat ću da i dalje podržavaju genocid i da su neprijateljski raspoloženi prema Bosni i Bošnjacima i neću podržavati izmirenje i poboljšanje odnosa između naroda. Lp
Što se mene tiče, odbijanjem ove revizije od strane registrara, na ovu priču je za mene stavljena tačka.
Ostaje pravosnažna presuda u kojoj stoji.
Genocid se desio nad Bošnjacima.
Genocid na području Srebrenice (Bosna i Hercegovina) su počinile organizacije i pripadnici vojske i policije pi si-ja.
Srbija je kriva jer nije ništa učinila kako bi spriječila genocid nad Bošnjacima.
Ovo je sasvim dovoljno. Ovo treba da se kao fakt upiše u udžbenike svih škola. O ovome treba da se uči.
Nikakvo usmeno izvinjenje od strane srba mi ne treba. Smatrat ću da su iskreni onda kad i oni ove fakte upišu u udžbenike svojih škola. Ako to i dok to ne urade, smatrat ću da i dalje podržavaju genocid i da su neprijateljski raspoloženi prema Bosni i Bošnjacima i neću podržavati izmirenje i poboljšanje odnosa između naroda. Lp
- mO k3
#6177 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
A sto me nije iznenadilo da su odbili ....
-
VjecitiStudent
#6178 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Hipotetički, da je zahtjev prošao i da je pokrenut proces, korist bi definitivno postojala, jer bi i procesom i završnom presudom, bio dopunjen dio istorijskog narativa koji se odnosi na postojanje genocida u ostatku BiH.muha_sa wrote:da je prihvacena revizija jel vjeruješ da bi bio drugaciji ishod nego kod prvostepeneVjecitiStudent wrote:Da bi zahtjev za reviziju prošao, po Ustavu Daytonske BiH, neophodno je bilo da ZA glasaju dva člana Predsjedništva i da treći član NE glasa PROTIV.
Međutim, krajnji ishod bi ostao isti, tj. Srbija na kraju ne bi bila osuđena, bez obzira na iznešene dokaze.
U ovakvom svijetu, državama NIKADA neće biti suđeno za genocid, bez obzira koliko one u datom trenutku bile beznačajne. Bilo kakva presuda u tom smjeru bi napravila presedan, gdje bi onda i mnogi veliki igrači, kojih ima i istočno i zapadno, došli na udar.
Pogledajte na šta liče Haške presude u zadnje vrijeme akterima iz Srbije.
To sam bio napisao i na početku ove teme.
- Dr. Kuca
#6179 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Pravedna evropa, par ekselans sjeme im jebem u zacetku. Normalno da su odbili jer su oni rat i kreirali i pomagali srbima u etnickom ciscenju.
-
VjecitiStudent
#6180 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Ovo je sud Ujedinjenih nacija.Dr. Kuca wrote:Pravedna evropa, par ekselans sjeme im jebem u zacetku. Normalno da su odbili jer su oni rat i kreirali i pomagali srbima u etnickom ciscenju.
- pirpa
#6181 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
gledam i ne vjerujem sta je cOjek napisaoVjecitiStudent wrote:prog321 wrote:Arzuhal je kso i obicno dao tacnu dijagnose.
pokretanje tuzbe je bila pametna politicka odluka.
dvije stvari su izasle na cistac.
1. opredjeljenost HDZ i hrvatskog faktora da zajedno igraju sa velikosrpskim faktorom u BiH
2. Bosnjaci mogu parirati sami i imaju mehanizme koje djeluju u sjeni. To je veoma vazno jer na tim bedemima drzava BiH moze uvijek opstati.![]()
Ti prespavao, od 1992. do danas?
- Kikibombona
#6182 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Vivaldi objasnioDr. Kuca wrote:Pravedna evropa, par ekselans sjeme im jebem u zacetku. Normalno da su odbili jer su oni rat i kreirali i pomagali srbima u etnickom ciscenju.
Inace, mucno mi je da na ovu temu bilo sta napisem. Sve krenem pa izbrisem.vivaldi wrote:ali nevezano za to svi su na ovom prostoru ubijedjeni da je cijeli svijet protiv njih
Samo se pitam sta je sljedece!? Previse je vremena od rata proslo a nista se pozitivno nije desilo. Sva tri naroda gola kita a vade se jedni na druge i pri tome optuzuju cijeli svijet za svoju nesrecu.
Sto se nisam rodio u Finskoj kruh ti jebem.
-
BISCANIN2
#6183 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Nisam glaso za Bakira ali ako se kandidira hoću, ovaj ću put i lobirati u mojoj familiji da svi jednoglasno glasaju za Bakira, nakon ovog prije bi glasao za Ljotićevce, Nediće i Mihajloviće nego za Fahre i Nikšiće slične.
INAČE JE TEMA REVIZIJA, ALI OPET NISAM GLASAO ZA Bakira, ali sad hoću srcem dušom i tijelom, i još lobiram na sav glas.
Tema je revizija tužbe, ali samo da se ZNA,
Dođem tu da pročitam nešto vezano za temu kakav dobar komentar a čitam propagandu Bakirovih oponenata, njima revizija u opšte nije bitna, bitno je da Bakir njima polaže račune.
Opet pošto tema revizija nije bitna da napomenem da je Bake ispo ŠAHINA, Kraljčina, i da sam se dobro zeznuo što i na prošlim izborima nisam mu dao glas, i da mi je sad SVE JASNO DA JASNIJJE NE MOŽE BITI.
Na prvom koraku tužbe smo ispušili, da nsimo na prvom možda bi na drugom, da nismo na drugom možda bi na trećem, i mi na to OBJEKTIVNO VRLO MALO SMO MOGLI UTJECATI. Za Švicu i Švabe ovo bi problem i dobar zalogaj i upitno je kako bi završilo.
Zanemaruju se činjenice koliko je dobra samo podnošenje revizije donijelo, od borbe secesionista za institucionalno djelovanje, do skidanja maski od Srbije, cro, pa i nama samim da vidimo gdje i sa čim imamo posla.
A DA JOŠ JEDNOM DA PONOVIM Bake je kralj i pomešće na slijedećim izborima.
INAČE JE TEMA REVIZIJA, ALI OPET NISAM GLASAO ZA Bakira, ali sad hoću srcem dušom i tijelom, i još lobiram na sav glas.
Dođem tu da pročitam nešto vezano za temu kakav dobar komentar a čitam propagandu Bakirovih oponenata, njima revizija u opšte nije bitna, bitno je da Bakir njima polaže račune.
Opet pošto tema revizija nije bitna da napomenem da je Bake ispo ŠAHINA, Kraljčina, i da sam se dobro zeznuo što i na prošlim izborima nisam mu dao glas, i da mi je sad SVE JASNO DA JASNIJJE NE MOŽE BITI.
Na prvom koraku tužbe smo ispušili, da nsimo na prvom možda bi na drugom, da nismo na drugom možda bi na trećem, i mi na to OBJEKTIVNO VRLO MALO SMO MOGLI UTJECATI. Za Švicu i Švabe ovo bi problem i dobar zalogaj i upitno je kako bi završilo.
Zanemaruju se činjenice koliko je dobra samo podnošenje revizije donijelo, od borbe secesionista za institucionalno djelovanje, do skidanja maski od Srbije, cro, pa i nama samim da vidimo gdje i sa čim imamo posla.
- Dr. Kuca
#6184 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Nije govno vec izmet.VjecitiStudent wrote:Ovo je sud Ujedinjenih nacija.Dr. Kuca wrote:Pravedna evropa, par ekselans sjeme im jebem u zacetku. Normalno da su odbili jer su oni rat i kreirali i pomagali srbima u etnickom ciscenju.
- JThomas
#6185 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
laž je istina, poraz je pobjeda, odbacivanje je prihvatanje.
kad je riječ o našem bakiru, a drugima se secira svaki znak interpunkcije.
kad je riječ o našem bakiru, a drugima se secira svaki znak interpunkcije.
- agent_zero
#6186 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Jebo li te balija i kriminalac Bakir posred te maloumne tikve.BISCANIN2 wrote:Nisam glaso za Bakira ali ako se kandidira hoću, ovaj ću put i lobirati u mojoj familiji da svi jednoglasno glasaju za Bakira, nakon ovog prije bi glasao za Ljotićevce, Nediće i Mihajloviće nego za Fahre i Nikšiće slične.
- LBVIEW
#6187 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Upravo su zadnja desavanja pokazala kako koncenzus nije pravi put,jer ga s onima sto bastine tekovine genocida i s njihovim simpatizerima iz sirokobrijeskog "coska" nema niti ga ikad moze i biti.saale wrote:Jedan čovjek jedan glaszunazu wrote:Najkonkretniji odgovor na to pitanje je - glasati za građanske opcije. Građanski sistem daje svakom čovjeklu jednaka prava, uz apsolutno podržavanje i kolektiviteta. Sistemi koji se bave samo kolektivitetima bez izuzetka su diskriminatorni i neodrživi. Podrška građaninu je podrška BiH, a podrška BiH je podrška Bošnjaku. Bošnjak ne treba na prvom mjestu čuvati bošnjaštvo nego državu, jer bez nje nema ničega. Ako uzmemo u obzir da su Bošnjaci najbrojniji narod u državi, time je veća potreba da budemo usmjereni na građansko uređenje države. Tako ćemo praviti nama ugodno stanje, ali i prijeko potrebno razumijevanje prema manjinskim narodima i pojedincima. Srbi nisu znali sa manjinskim narodima pa su im svi okrenuli leđa. Mi sebi ne smijemo dozvoliti takve greške.propuh1975 wrote:navedi mi konkretno ime i prezime za koga bih ja trebao glasati i za koju stranku koja ce stititi interese nas Bosnjaka .Molim konkretan odgovor hvala unaprijed.![]()
![]()
care moj toga nema u ovako uredjenoj drzavi s tri ravnopravna naroda NEMAAA zasto? Hrvati prvi to nece a ni srbi jel!
Znaci pola drzave!
Nemozes razdvojit u bosni gradjansko i nacionalno, pa taj isti SDP nam je jebo mater s kandidovanjem Komsica kojeg su izabrali bosnjaci,,i sad Hrvati hoce promjene izbornog zakona da se to vise nebi dogadjalo i u pravu su,,ako su konstitutivan narod, a jesu-
I HRVATI I SRBI IMAJU ISTA PRAVA KAO I BOSNJACI BOSANCI MARSOVCI,,Bosna pripada njima koliko i nama.
Samo konsesusom mozemo naprijed
-
prog321
#6188 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
znaci ne radi se ovdje o reviziji nego o sansi da kakite protiv ridjobradog?
time pravite, a mislim na lijevicu, samo uslugu Bakiru jer obicni biraci vide gdje su vam prioriteti.
a to drzava sigurno nije.
jebo vas Bakir i vi njega. U pitanju je drzava BiH.
time pravite, a mislim na lijevicu, samo uslugu Bakiru jer obicni biraci vide gdje su vam prioriteti.
- pirpa
#6189 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
prog321 wrote:znaci ne radi se ovdje o reviziji nego o sansi da kakite protiv ridjobradog?
- zagortenej
#6190 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Ja sam odmah rekao, Bakir je imao iskren nijjet, nije do njega što nije prošla revizija. Neda Europa.prog321 wrote:znaci ne radi se ovdje o reviziji nego o sansi da kakite protiv ridjobradog?
jebo vas Bakir i vi njega. Ovdje se radi o drzavi BiH.
Bakir je car!!!
- JThomas
#6191 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
a bakir lažući cijelu državu sebi ne pravi medvjeđu uslugu. njegova podrška ostaje ista, jer se od njega ni istina, ni bilo šta drugo - ne traži i ne očekuje. on je to što jeste milošću božjom amin.
-
daddy-kool
#6192 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Nije uopšte potreban konsenzus jer se odluke u predsjedništvu mogu donositi preglasavanjem, ali postoji mehanizam zaštite vitalnog interesa entiteta koji se nikako ne može zaobići.arzuhal wrote:Najkraće rečeno - bez obzira sad i na Bakira i Sakiba (njih ne amnestiram krivice niti zaboravljam nijedne sekunde, kao ni sve ostale bošnjačke i bosanske generale poslije bitke) personalno, bez obzira i da su na njihovim mjestima Suljagić i Hodžić, ili Noam Čomski i Zlatko Dizdarević, nebitno - Bošnjaci, nad kojima je izvršen genocid, ne bi mogli, u ime BiH, pokrenuti reviziju jer je ne bi podržali oni koji su počinili taj genocid (dakle konsenzus koji je utvrđen Dejtonom), niti bi ikako drukčije to MSP i prihvatio.
Dakle: u svakoj varijanti, barem u ovom univerzumu (možda u nekom paralelnom jeste moguće), pokretanje revizije presude je mission impossible - rouge nation...
d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti
destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to
učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj
skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima
u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima
u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude
potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka
Predsjedništva neće imati učinka.
Zato se i išlo ovako, na tehnikaliju da je SS još uvijek agent pred MSP.
-
kluz franjo
#6193 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Da bi se pokušalo odgovoriti na ovo pitanje, moramo se vratiti 10 godina unazad.muha_sa wrote:nacitali smo se na ovoj temi hejbet dijagnoza--sve su tu negdje u 5dkgLukavi Plan wrote:Prije terapije treba uspostavit odgovarajuću dijagnozu.muha_sa wrote:pun forum dijagnosticara
imal neko ko ce dat odgovarajucu terapiju![]()
terapije ni na vidiku
manimo se Bakira i Sda--ko ih jebe![]()
interesuje me da li bi neko drugi i kako pokreno reviziju
Tada je vrhovna svjetska sudska instanca i zvanično tijelo UN donijelo PRESUDU kojom je UTVRĐENO
-da se na teritoriju BiH DESIO GENOCID.
-da su ga IZVRŠILE organi i institucije tada samoproglašene Republike Srpske nad stanovnicima BiH nesrpske nacionalnosti.
-da je Srbija KRIVA za nesprječavanje istog.
Nažalost, u zadnjih 10 godina nije ni pokušano ništa, da se ta presuda PRAVNO kapitalizuje.
Da se kojim slučajem stalno insistiralo da se u institucijama BiH (Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara) usvoji rezolucija o prihvatanju Presude u punom kapacitetu (uklj. i mogućnost revizije), a da se usvajanje iste u kontinuitetu odbijalo od strane predstavnika RS u institucijama BiH, postojao bi dokumentirani osnov za eventualno traženje i dobijanje "pravnog presedana".
Tada bi se čista obraza i moglo izaći pred građane BiH i stvarno reći "da je učinjeno SVE što je moguće da se zadovolji pravda".
Umjesto toga, bilo je bitnije "rastaljivanje" ministraskih i mjesta u UO i NO i nastavak čerečenja ono još malo preostale imovine države i građana.
Zadnji šamar svima, a najviše žrtvama, je besramno laganje od strane Bakira I. u vezi osnovnih pravnih pretpostavki za PRIJEM zahtjeva, iako je po tom pitanju još 9 mjeseci prije podnošenja zahtjeva bio poznat stav suda.
Bakir je samo ljut, jer je papanski kalkulisao da će se Sud baviti ovim mjesecima i da će on ovu priču moći politički razvlačiti još neko vrijeme. A sada mora sa kolegama da smišlja neku novu ujdurmu za raju.
Na kraju se brutalno jasno ispostavilo, da velikoj većini i političara, ali i njihovih glasača u BiH, očigledno nije stalo ni do činjenične pravde i istine, a ni do Države i Društa Bosne i Hercegovine.
Za mene jedan od najcrnjih dana...
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#6194 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Dežurni kritičari ne shvataju jednu stvar. Ne postoji trenutno u BiH politika, alternativa bilo kakva
u probosanskim strankama, koja ima politiku u kojoj su Bošnjaci izjednačeni po prioritetu, sa pitanjem BiH.
Dakle, narodu je vrlo bitno i osjeća snažnu potrebu da brani i izgrađuje svoj identitet , upravo zato što se
isti negira i napada.
Ja sam po uvjerenju nekakav liberal ali u ovom kontekstu smatram da je to također vrlo važno, zbog specifičnosti
bošnjačkog identiteta koji se osporava i koji je polusvijestan sebe. Ne može postojati država bez naroda.
Iako je to posao desnih stranaka, mislim da ljevica jako griješi sa očiglednim stavom u kojem će, kao,što manje
bude bošnjaštva, biti više Bosne. _Ili kao, što manje mi budemo isticali svoj identitet, Srbi i Hrvati će lakše
progutati ideju građanske BiH...To je fantazija zasnovana na vremenu iz socijalizma i nema više nikakve veze
sa realnošću. Pogledajte samo onog Vuka Bačanovića, Srbina koji je rođen i živio u Sarajevu do prije 2mjseca
a sad je otišao u Bg i istresa sav svoj prezir i frustraciju, zato što je dobio otkaz na Ftv . Dobio otkaz zato što
je javno kritikovao onu umjetničku instalaciju rs-a kao grobnice. Eto kao on je bio uvrijeđen nešto s tim?!
Nemojte misliti da i Željko Komšić ne osjeća jednu jaku dozu prezira prema osviještavanju Bošnjaka, i svima
"našim" i Srbima i Hrvatima to jako, jako smeta , što je prosto nevjerovatno jer se isti ponosno izjašnjavaju
kao Srbi i Hrvati. Njima pašu samo Bošnjaci koji se tako nazivaju jer se nekako moraju zvati.
To je moj stav i stav je velike većine ljude u bošnjačkom narodu i mi želimo nekoga tko će taj stav da
artikuliše i predstavlja. Trenutno to jasno i razgovjetno predtavlja jedino Izetbegović, zato sam i glasao
za njega kad je došao na čelo stranke. Prije nisam glasao ni za njega ni za sda jer Tihića nisam doživljavao
kao nekoga tko predstavlja moj stav...Znači, ne treba mi Bakir zato što je Sin, nego zato što zastupa
ono što jeste moj stav. Kad to prestane raditi, neće ni dobiti moj glas .
Kad se pojavi neka značajna i jaka figura iz bilo koje opcije koja zna vrijednovati taj balans Bošnjak-BiH
pa može biti i krajnje lijevo, neki nacional-socijalista , ima moj glas
u probosanskim strankama, koja ima politiku u kojoj su Bošnjaci izjednačeni po prioritetu, sa pitanjem BiH.
Dakle, narodu je vrlo bitno i osjeća snažnu potrebu da brani i izgrađuje svoj identitet , upravo zato što se
isti negira i napada.
Ja sam po uvjerenju nekakav liberal ali u ovom kontekstu smatram da je to također vrlo važno, zbog specifičnosti
bošnjačkog identiteta koji se osporava i koji je polusvijestan sebe. Ne može postojati država bez naroda.
Iako je to posao desnih stranaka, mislim da ljevica jako griješi sa očiglednim stavom u kojem će, kao,što manje
bude bošnjaštva, biti više Bosne. _Ili kao, što manje mi budemo isticali svoj identitet, Srbi i Hrvati će lakše
progutati ideju građanske BiH...To je fantazija zasnovana na vremenu iz socijalizma i nema više nikakve veze
sa realnošću. Pogledajte samo onog Vuka Bačanovića, Srbina koji je rođen i živio u Sarajevu do prije 2mjseca
a sad je otišao u Bg i istresa sav svoj prezir i frustraciju, zato što je dobio otkaz na Ftv . Dobio otkaz zato što
je javno kritikovao onu umjetničku instalaciju rs-a kao grobnice. Eto kao on je bio uvrijeđen nešto s tim?!
Nemojte misliti da i Željko Komšić ne osjeća jednu jaku dozu prezira prema osviještavanju Bošnjaka, i svima
"našim" i Srbima i Hrvatima to jako, jako smeta , što je prosto nevjerovatno jer se isti ponosno izjašnjavaju
kao Srbi i Hrvati. Njima pašu samo Bošnjaci koji se tako nazivaju jer se nekako moraju zvati.
To je moj stav i stav je velike većine ljude u bošnjačkom narodu i mi želimo nekoga tko će taj stav da
artikuliše i predstavlja. Trenutno to jasno i razgovjetno predtavlja jedino Izetbegović, zato sam i glasao
za njega kad je došao na čelo stranke. Prije nisam glasao ni za njega ni za sda jer Tihića nisam doživljavao
kao nekoga tko predstavlja moj stav...Znači, ne treba mi Bakir zato što je Sin, nego zato što zastupa
ono što jeste moj stav. Kad to prestane raditi, neće ni dobiti moj glas .
Kad se pojavi neka značajna i jaka figura iz bilo koje opcije koja zna vrijednovati taj balans Bošnjak-BiH
pa može biti i krajnje lijevo, neki nacional-socijalista , ima moj glas
- zagortenej
#6195 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Sve je u Božijim rukama.JThomas wrote:a bakir lažući cijelu državu sebi ne pravi medvjeđu uslugu. njegova podrška ostaje ista, jer se od njega ni istina, ni bilo šta drugo - ne traži i ne očekuje. on je to što jeste milošću božjom amin.
-
BISCANIN2
#6196 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Hvala kolega, lijepe riječi za rvi 70% iz šehidske familije.agent_zero wrote:Jebo li te balija i kriminalac Bakir posred te maloumne tikve.BISCANIN2 wrote:Nisam glaso za Bakira ali ako se kandidira hoću, ovaj ću put i lobirati u mojoj familiji da svi jednoglasno glasaju za Bakira, nakon ovog prije bi glasao za Ljotićevce, Nediće i Mihajloviće nego za Fahre i Nikšiće slične.
Nastavi samo.
- arzuhal
#6197 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Znam za ovo, da je drugi korak Ivanića, da je Čović bio ZA, ići na NSRS-a gdje bi bio podržan i sve bi palo. U svakom slučaju ne bi bilo šanse ići "kroz institucije", zato je i Zlatar to jučer rek'o, objašnjavao zašto je Bakir to ovako uradio...daddy-kool wrote:Nije uopšte potreban konsenzus jer se odluke u predsjedništvu mogu donositi preglasavanjem, ali postoji mehanizam zaštite vitalnog interesa entiteta koji se nikako ne može zaobići.arzuhal wrote:Najkraće rečeno - bez obzira sad i na Bakira i Sakiba (njih ne amnestiram krivice niti zaboravljam nijedne sekunde, kao ni sve ostale bošnjačke i bosanske generale poslije bitke) personalno, bez obzira i da su na njihovim mjestima Suljagić i Hodžić, ili Noam Čomski i Zlatko Dizdarević, nebitno - Bošnjaci, nad kojima je izvršen genocid, ne bi mogli, u ime BiH, pokrenuti reviziju jer je ne bi podržali oni koji su počinili taj genocid (dakle konsenzus koji je utvrđen Dejtonom), niti bi ikako drukčije to MSP i prihvatio.
Dakle: u svakoj varijanti, barem u ovom univerzumu (možda u nekom paralelnom jeste moguće), pokretanje revizije presude je mission impossible - rouge nation...
d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti
destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to
učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj
skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima
u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima
u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude
potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka
Predsjedništva neće imati učinka.
Zato se i išlo ovako, na tehnikaliju da je SS još uvijek agent pred MSP.
Uglavnom, kriv je Alija što sva pitanja vezana za tužbu nije vezao striktno za pravo Bošnjaka i to izuzeo iz Dejtonskog sporazuma
- JThomas
#6198 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
od đikana na aparatima, bake je pametniji nego što izgleda, ovo je već izlobirano, za ovo je dobiven mig iz amerike do...pa šta biste vi učinili, zar ste mislili da može proći, možda ovo bude pouka, koristan poraz, ko zna zašto je to dobro...
okej, vi niste znali, nisam ni ja, nije niko od nas. ali on je znao, i zajebavao se sa državom i žrtvama radi svoje dnevnopolitičke koristi. jer o kojoj drugoj možemo pričati ako znaš da ne može bez nove punomoći, a nemaš je?
u međuvremenu - ide povećanje poreza na dohodak, opušteno...win-win situacija jer i dalje niko ne pita gdje su pare.
okej, vi niste znali, nisam ni ja, nije niko od nas. ali on je znao, i zajebavao se sa državom i žrtvama radi svoje dnevnopolitičke koristi. jer o kojoj drugoj možemo pričati ako znaš da ne može bez nove punomoći, a nemaš je?
u međuvremenu - ide povećanje poreza na dohodak, opušteno...win-win situacija jer i dalje niko ne pita gdje su pare.
-
daddy-kool
#6199 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
Kojeg presedana?kluz franjo wrote:
Da bi se pokušalo odgovoriti na ovo pitanje, moramo se vratiti 10 godina unazad.
Tada je vrhovna svjetska sudska instanca i zvanično tijelo UN donijelo PRESUDU kojom je UTVRĐENO
-da se na teritoriju BiH DESIO GENOCID.
-da su ga IZVRŠILE organi i institucije tada samoproglašene Republike Srpske nad stanovnicima BiH nesrpske nacionalnosti.
-da je Srbija KRIVA za nesprječavanje istog.
Nažalost, u zadnjih 10 godina nije ni pokušano ništa, da se ta presuda PRAVNO kapitalizuje.
Da se kojim slučajem stalno insistiralo da se u institucijama BiH (Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara) usvoji rezolucija o prihvatanju Presude u punom kapacitetu (uklj. i mogućnost revizije), a da se usvajanje iste u kontinuitetu odbijalo od strane predstavnika RS u institucijama BiH, postojao bi dokumentirani osnov za eventualno traženje i dobijanje "pravnog presedana".
Samo države mogu pokretati postupke, a sistem je takav da je to neizvodivo.
Takođe, od tada sa otcjepljenjem Kosova traje pritisak na BiH da se i RS otcijepi.
Mislim da je ova odluka suda greška, po pravdu, po protokol, udar na naš integritet i suverenitet.
Bolje bi bilo za sve da se ovo nastavilo rješavati u sudu.
-
daddy-kool
#6200 Re: REVIZIJA PRESUDE PROTIV SRBIJE
arzuhal wrote:
Uglavnom, kriv je Alija što sva pitanja vezana za tužbu nije vezao striktno za pravo Bošnjaka i to izuzeo iz Dejtonskog sporazuma
I zlatne kašike, i kašike!