Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

-tuzlak-

#6176 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by -tuzlak- »

Havatar wrote: Ti koje prizivas su i organizovali ovo rusenje i paljenje zgrada koje ni cetnii nisu unistili a sve sa ciljem da na vlast dovedu ministra cetnicke sigurnosti Radoncica i trojanskog konja Komsica posto su oni spremni da Hrvatima daju treci entitet. Dolazak njih na vlast nebi bilo nista pozitivno nego bi znacilo da su ljudi glasali za raspad Bosne na tri dijela.
zabio ti entitet i lagumdžija, koji isto kenja

kakve veze ima entitet sa na primjer tuzlanskim kantonom i brutalnom degenskom reakcijom policijom koja "mlati bagru"

majmune jedan
and

#6177 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by and »

guber90 wrote:
Genije wrote:
guber90 wrote:Vec sam pitao, al hajd da budem uporan, ovi sto bi mirno da mijenjaju, kako bi to radili? Nemoj te izbore spominjati, 20 godina im se vec daje prilika, ne mijenjaju se. Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi.
evo kontrapitanje

koga i kako ćeš nasiljem postaviti

ako ne izborima
Ti si profulao najbitnije u mom postu, odnosno profulao si ga komplet, samo si htio lupiti kontru: Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi. Ne kazem ni da treba promjeniti politicare, jer ne smatram da su drugi nesto puno bolji, samo kazem da im se mora promjeniti nacin razmisljanja, a kako ga promjeniti mirnim putem, to mene zanima.
naravno da radi i da će raditi iz jednostavnog razloga jer nema odgovornosti.
način razmišljanja je lako promijeniti.samo treba da organi koji bi trebalo rade svoj posao i da ako neko nešto nelegalno radi da zato i odgovara.
O'zone
Globalni moderator

#6178 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

muminovic wrote:Meni je samo zao arhive maticnog ureda, ljudi nece moci doci do extra bitnih podataka.... katastrofa !
Arhivi matičnog ureda kao i serverima ništa ne fali.
bull21

#6179 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by bull21 »

guber90 wrote:
bull21 wrote:
guber90 wrote: 20 godina se pokusavalo finim putem, gdje nas je to dovelo?
A ti opet ne odgovaraš - šta se sa ovim postiglo? Sutra da cijelo Sarajevo zapališ, misliš da ćeš nešto postići? Daj mi konkretno - šta smo uradili sa ovim? Šta će se danas promjeniti? Nemoj mi te priče "vidjeli su da možemo i mi, narod blablablablabla" to nije konkretno jer se ništa neće promjeniti.
To sto si ti corav ne znaci da cu ti ja dva puta post pisat.
Napisao si,brate post "vidjeti će da je narod ljut" - uglavnom u tom fazonu. Ja ti fino rekoh, dok mi ne prikažeš šta će se promjeniti, prdiš bezveze k'o i ja. Pa se ti sad ljuti.
nemampojma0

#6180 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by nemampojma0 »

Evo sad policija krece s hapsenjima,vlast ce da se sveti gradjanima sto su se usudili da pokazu da su zivi i da nece vise da gladuju.Ako narod sad posustane sve sto je postignuto prethodnih dana bice uzalud.Treba nastaviti proteste i traziti ono sto su radnici u Tuzli postavili kao svoje zahtjeve,a posebno srazmjeran odnos plata politicara s prosjecnom platom,te pokretanje tuzilastava i sudova na planu ratne i poratne privatizacije(naravno s rezultatima koji ce izaci u javnost),zatim izmjeniti svo rukovodstvo,pa cak i zaposlene,na FTV(drzava gori,oni pustaju mumijeve),jer moraju znati da njih placa narod,a ne politicari koje toliko sluze,potpomazu i kriju njihova sranja.Uz sve navedeno,traziti oslobadjanje uhapsenih demonstranata.
Naravno,ima tu jos mnogo toga sto bi se trebalo izmjeniti u nasem drustveno-politickom zivotu.
Dakle,SVI NA ULICE,MIRNO I USTRAJNO!!!
-tuzlak-

#6181 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by -tuzlak- »

Havatar wrote:
zlajapravaraja wrote:
Sarah24 wrote:Ništa nije slučajnost. Što prije narod shvati to, prije će prestati biti ovca. A, sve mi se čini da je to teško postići...

Nije slučajno ni to što Ćaušević nije odmah dao ostavku, niti što je policija lemala koga je stigla drugi dan, niti to što su mediji bacali bombe, a Boga mi ni to što su se juče povukli vrlo brzo i nisu upotrijebili skoro nikako suzavce i sl., nisu slučajno zapaljene te i te institucije, i nije slučajno u paljenju istih učestvovala grupa u kojoj rijetko ko ima preko 18g. kad se zna zakon za maloljetnike i kazne za iste.
I ne može sve da mi naumpadne, ali veliko pitanje ostaje, zašto nakon ovakvog stanja u državi, neko ne zatraži ostavku minstra sigurnosti???
Bra'o :thumbup: :thumbup: :bih:
https://www.facebook.com/pages/Tra%C5%B ... 3851254531
plačite budžetska BAGRO

krivo vam što čovjek NIJE poslao policiju i pse da "tuče BAGRU"

mamu li vam jebem
Reglan

#6182 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Reglan »

Image
don vito

#6183 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by don vito »

Havatar wrote: Ti koje prizivas su i organizovali ovo rusenje i paljenje zgrada koje ni cetnii nisu unistili a sve sa ciljem da na vlast dovedu ministra cetnicke sigurnosti Radoncica i trojanskog konja Komsica posto su oni spremni da Hrvatima daju treci entitet. Dolazak njih na vlast nebi bilo nista pozitivno nego bi znacilo da su ljudi glasali za raspad Bosne na tri dijela.
Semire Efendicu, jesi to ti?
Ovo je socioloski fenomen
objasnjenje kako funkcionira svijest uhljupa SDA/SDP
Dok je Fahro puhao u tikvu SDA, Komsic nije nista talasao u SDP, sve je bilo divno, fino, krasno, uhljupima je sve bilo ravno do mora
cim se pojavi bilo kakva naznaka ugrozavanja budzetlija, benigna poruka obojice da "ne treba silom na protestante"
uhljupi krenu sa teorijama o 3. entitetu, raspadu Bosne, "cetnickom ministru sigurnosti"... im Komsic im je borac za 3. entitet :-)
-tuzlak-

#6184 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by -tuzlak- »

nemampojma0 wrote:Evo sad policija krece s hapsenjima,vlast ce da se sveti gradjanima sto su se usudili da pokazu da su zivi i da nece vise da gladuju.Ako narod sad posustane sve sto je postignuto prethodnih dana bice uzalud.Treba nastaviti proteste i traziti ono sto su radnici u Tuzli postavili kao svoje zahtjeve,a posebno srazmjeran odnos plata politicara s prosjecnom platom,te pokretanje tuzilastava i sudova na planu ratne i poratne privatizacije(naravno s rezultatima koji ce izaci u javnost),....
neka im se da malo vremena da se vidi da se slučajno nisu opametili

ako ne budu.....repriza ne gine
Banksy

#6185 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

Nero Histrion wrote:
I ... sta je sljedece na dnevnom redu velicanstvene sedmorke? Sejdic-Finci? Jacanje entiteta? Drzavna imovina? Nepotizam?Bijeda i nezaposlensot? Put u NATO? EU integracije? Nacionalizam? Treci entitet? Putovanja po svijetu da se dogovore? Sta ce reci Inzko, da?
Prpa.ba wrote:

Situacija postaje jasnija kad se pogledaju koordinirane izjave rezimskih Lagumdzije i Zeljkovica, koji skoro pa istim rijecima opisuju da je sve ovo "inicirano od nekih zemalja" i da ovo vodi "u raspad federacije i drzave". Prva karta je odigrana, dodikizacija i distanciranje od EU (sto pozdravljam), sljedece je na redu distanciranje od SAD (kao prakticno jedine svjetske sile koja ima interes od ove drzave), a onda ide etnicka karta i SDP-SDA na braniku 24%-tne domovine. Ciljevi: kontrolisani haos - sa par naredbi rezimskoj miliciji dopustiti paljevinu onoga sto ce izazvati "podrsku" vlastima u borbi protiv vandalizma, a sprijeciti anarhiju, otimacina jada koji je preostao, prolongiranje izbora, sta god, ali Poljine i ostala famElijarna imovina ne smiju pasti.

Prosvjedi su ogolili situaciju do kraja. Nazalost, umjesto zakljucka, konstatacija: daleko je oktobar, ako ga uopste i bude.

guber90

#6186 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

and wrote: naravno da radi i da će raditi iz jednostavnog razloga jer nema odgovornosti.
način razmišljanja je lako promijeniti.samo treba da organi koji bi trebalo rade svoj posao i da ako neko nešto nelegalno radi da zato i odgovara.
Evo upravo je jedan od zahtjeva iz Tuzle bio vezan za tu problematiku:
Rješavanje, po hitnom postupku, pitanja regularnosti privatizacije firmi: “Dita”, “Polihem”, “Poliolhem”, “Gumara” i “Konjuh”, i to da se: uveže radni staž i osigura zdravstvena zaštita radnicima; procesuira privredni kriminal i svi akteri koji su u njemu učestvovali; oduzme nelegalno stečena imovina; ponište privatizacijski ugovori; uradi revizija privatizacije; vrate fabrike radnicima i stave pod kontrolu javne vlasti u cilju očuvanja javnog interesa, i pokrene proizvodnja u onim fabrikama gdje je to moguće.
OldMayor

#6187 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by OldMayor »

shalla wrote:Drug, jebem ja majku i svim političarima, to znaju svi koji me poznaju, uopšte nisam neka uhljebljena osoba i mene pogađa stanje u državi, možda ne direktno mene jer sam hvala Bogu zaposlen ali imam u svojojo porodici nezaposlenih ljudi, rođaka i rodica sa fakultetskim diplomama koji sjede kući jer ne mogu da nađu posao ali ova kategorija ljudi, obuhvaćena u boldiranom dijelu NIJE TA KOJA JE PALILA, KOJA BI PALILA i KOJA ĆE PALITI, zato sam toliko iznerviran.
Evo, maloprije pričam sa jednom ženom (radila je na jako istaknutom mjestu u jednoj budžetskoj firmi pa je podnijela prijavu protiv nekih ljudi zbog nekih neregularnosti pa je naravno poslije toga dobila nogu) i kaže ona ja sam već mjesecima za to da se nešto pokrene, da ljudi izađu na ulice, urade u svojim firmama ono što sam ja (prijave odgovorne za kriminal, korupciju) i jučer sam među prvima bila gore ali me duša boli kad vidim u šta se ono jučer pretvorilo, onaj vandalizam nikako nije rješenje, čak naprotiv, samo će se napraviti kontraefekat...
Ma znam prijatelju, ali kako rijesiti situaciju, kako? I ja sam po prirodi miroljubiv i stvarno ne zelim nikome da se bilo sta desi.

ali...sve smo pokusali.

Biraj nove stranke - birali.

Mirni protesti - ok, probali i to.

Sutite bice bolje, ajd ok cekat cemo.

Vidis da ne ide. Odnosno ide, krpimo se nekako, ali to nije zivot jbt. Ko god je bio vani vidio je kako ljudi zive. Opusteno, uzivaju u zivotu, a kod nas cim udjes u tramvaj odmah te pukne bh realnost.

Ja ne kazem da ce i ovo rijesiti stvari, normalno da zapaljena zgrada nista ne rjesava, ali sigurno salje upozorenje strankama da krenu da rade svoj posao vise, dosta je bilo guzeljanja i uzimanja para sa budzeta.

Ponavljam meni je zao te zgrade, stvari, ljudi, policije meni je tih ljudi zao, ali stagniramo evo 15 godina, ne micemo se. Ljudi su toliko isfrustrirani, puni mrznje da je ovo i dobro proslo sto je stalo na ovome.

Zato kazem, nama nekima ovdje je dobro, jbg radi se, zaradi se, ali kad vidis da ljudi jedan hljeb razvuku na 4 dana, smuci ti se jbt zeludac te zaboli. I to ljudi koji su radili po 40 godina, izgradili ovu drzavu i niko ih ne ferma ni 2%.

Mi imamo mafiju na vlasti. Kontrolisu medije, kontrolisu tokove novca, donose zakone kakve hoce, povecavaju platu, zaposljavaju, uzimaju mito itd. - pa to je mafija, to nije vlast.
uglavnomja

#6188 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by uglavnomja »

Michio Kaku wrote:
ali kako ne kontaš da su izbori nebitni? na primjer, lagumdžija je čovjek koji je po vlastitom priznanju imao kredit od 800 000 eura jel misliš da takav čovjek može biti slobodan u politici recimo da je sposoban i nezavisan) i sprovoditi neke racionalne mjere ili reforme ili će raditi ono što mu banka kaže? naravno da će raditi ono što mu banka kaže ili dok mu banka ne kaže da stane. karikiram ali tako je sa institucijom politike, ovo je samo model koji se moze primjeniti gotovo svuda. sve i da nema korupcije mogucnosti koje su ostavljene politicarima i demokratskoj vlasti da upravljaju nasom buducnosti ukoliko je mimo volje banaka i korporacije je nebitno. mogu raditi samo neke kozmeticke stvari ali gotovo sav nas prihod je profit uvoznickog lobija i stranih banaka.

izbori su pljuvačka u lice intreligentom čovjeku. kakva pljuvačka, izdrkavanje...
genijalac, kako ce se birati vlada?

brojem lajkova na fb?
batinama od policije?
danima zatvora zbog paljenja kulturno-istorijskog blaga?
najglasnijim deranjem na protestima?
brojem postova na forumu?

to je demokratija, a posto 50% ljudi ne glasa, ukljucujuci tebe :zzzz: tako je kako je. nije kriva demokratija, nego su opet krivi LJUDI.
andr0id

#6189 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by andr0id »

Ima li sta danas najavljeno? Ili je vikend miran?

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
zilla_

#6190 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by zilla_ »

Velika je šteta, nije trebalo palit al ovim debilima od političara drugačije se nije moglo reći "dosta je bilo"...

Samo bolje je bilo napravit spisak kompletne imovine svih tih nekih ključnih ljudi pa sve ono osim stana gdje živi otić i spalit... Krenut od onih gore vila po poljinama ha ya :bih:

Pa kad mu izgori ono što je godinama krao i ulagao tu zapitat će se valjda...

Mi ćemo i onako za par godina svi izgorit jer situacija je sve gora i gora i apsolutno ne vidim da će ikad bit bolje... Sigorno je nekih 80% omladine do nekih 30 godina koji nemaju ni dana radnog staža... Šta će bit s tim ljudima kad budu u 60-tim godinama kad više ne budu mogli radit na graževini na crno?
Banksy

#6191 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
Situacija postaje jasnija kad se pogledaju koordinirane izjave rezimskih Lagumdzije i Zeljkovica, koji skoro pa istim rijecima opisuju da je sve ovo "inicirano od nekih zemalja" i da ovo vodi "u raspad federacije i drzave".

Prva karta je odigrana, dodikizacija i distanciranje od EU (sto pozdravljam), sljedece je na redu distanciranje od SAD (kao prakticno jedine svjetske sile koja ima interes od ove drzave), a onda ide etnicka karta i SDP-SDA na braniku 24%-tne domovine.

Ciljevi: kontrolisani haos - sa par naredbi rezimskoj miliciji dopustiti paljevinu onoga sto ce izazvati "podrsku" vlastima u borbi protiv vandalizma, a sprijeciti anarhiju, otimacina jada koji je preostao, prolongiranje izbora,
sta god, ali Poljine i ostala famElijarna imovina ne smiju pasti.

Prosvjedi su ogolili situaciju do kraja. Nazalost, umjesto zakljucka, konstatacija: daleko je oktobar, ako ga uopste i bude.

Havatar

#6192 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Havatar »

Ne moze posto tamo nece biti evropskih fondova da finansiraju huligane.
szlava

#6193 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by szlava »

Ima Bixać u 13:00 :thumbup:
charrrmed

#6194 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by charrrmed »

weredsf wrote:
uglavnomja wrote:te zgrade nisu vlasnistvo vlade, to su zgrade koje su postojale prije svih jugoslovenskih i bosanskih vlada , te su zgrade dio istorije, kulture i arhitekture grada ...

nisu zgrade krive, krivi su LJUDI koji su, nazalost, u tim zgradama jer su dobili glasove na izborima.

hebat ga, moglo je i bez vatre :-?
Ovi huligani ne mogu dobaciti tako daleko, oni se jedva sjecaju koji su jucer parovi bili u ponudi na kladionici
Ma sta vam je, to su samo dvije zgradurine, nemaju nikakvu vrijednost, gdje ce zgrada imati vrijednost? To je samo beton! Isto ko sto je i arhiv sigurno kopiran :oops: - ovo su bile izjave nekih forumasa jucer.
OldMayor

#6195 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by OldMayor »

arshavin wrote:Image
Ma Spaha jebi se i ti vise vala.

Ne znam uopste zasto i uzimaju usta ove fudbalere, to su pizdetine. Nek uzivaju kad vec mogu.

I kad mi neko kaze heroji bosne ovo ono...kakvi heroji, nabija loptu 90 minuta, ja zivce kido 20 godina hocel otic na prvenstvno necel otic, hocel otic nece i heroji.

Iskreno popeli su mi se i oni vise bili na qrac.

Malo sam iznerivran oko svega, ali fakat...svi sute kad je zagustilo. SVe diplomate odjednom.
Last edited by OldMayor on 08/02/2014 11:50, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#6197 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Prpa.ba wrote: Situacija postaje jasnija kad se pogledaju koordinirane izjave rezimskih Lagumdzije i Zeljkovica, koji skoro pa istim rijecima opisuju da je sve ovo "inicirano od nekih zemalja" i da ovo vodi "u raspad federacije i drzave". Prva karta je odigrana, dodikizacija i distanciranje od EU (sto pozdravljam), sljedece je na redu distanciranje od SAD (kao prakticno jedine svjetske sile koja ima interes od ove drzave), a onda ide etnicka karta i SDP-SDA na braniku 24%-tne domovine. Ciljevi: kontrolisani haos - sa par naredbi rezimskoj miliciji dopustiti paljevinu onoga sto ce izazvati "podrsku" vlastima u borbi protiv vandalizma, a sprijeciti anarhiju, otimacina jada koji je preostao, prolongiranje izbora, sta god, ali Poljine i ostala famElijarna imovina ne smiju pasti.

To je to.
Prizori jučerašnjih paljevina su doveli do toga da bi golemi broj mirnih građana sada opet jedva dočekao staru pokvarenu, korumpiranu vlast kao alternativu huliganima, paljevini i anarhiji.
guber90

#6198 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

Genije wrote:alternativa izborima? :)

jedva čekam da čujem taj biser
Diktatura :lol: :D .
andr0id

#6199 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by andr0id »

Mislim da ce danas sve stati.. i na kraju.. nista se nije postiglo.. drzava je naucila kako da nas sisa.. od izbora do izbora.. a u medjuvremenu, puste nas da se patimo.. isto tako ce i sad biti.. zatisje do izbora.. a s ovim materijalom, sluzit ce se mnoge politicke stranke..

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Bodkin

#6200 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Bodkin »

guber90 wrote:Vec sam pitao, al hajd da budem uporan, ovi sto bi mirno da mijenjaju, kako bi to radili? Nemoj te izbore spominjati, 20 godina im se vec daje prilika, ne mijenjaju se. Kako promjeniti svijest ovih politicara, jer svaki kada dodje na vlast smatra da moze raditi narodu sta hoce, a to i radi.
ZAHTJEVI!!!

nasilni protesti nisu problem. nisu ni prvi ni zadnji niti smo mi jedina zemlja gdje su se desili. ono sto ovdje fali je vodjstvo i artikulisani zahtjevi cije ispunjenje mozes izmjeriti za godinu dana i spaliti jos 3 zgrade ako nisu ispunjeni. i zahtjev nije ukidanje kantona.

zahtjev je moratorij na zaposljavanje u javnoj upravi.
zahtjev je optimizacija poslova i smanjivanje troskova u javnoj upravi koja nas je u crno zavila.
zahtjev je efikasnije sudstvo koje nece pustati kriminalce nazad. nek uvedu ko u americi zakon gdje za treci prekrsaj ide na 15 godina u zatvor
zahtjev je zaposljavanje 300 dodatnih poreskih inspektora i neka pretresu knjige "uspjesnih" firmi pa da se vidi ko prijavljuje radnike na 400 maraka i gradi milionske vile i dobija titule uspjesnih menaDJera
zahtjev je sredjivanje situacije u skolstvu. napravis tim ljudi koji ce cesljati fakultete i traziti korupciju

zahtjevi koji se mogu ispuniti u jednom mandatu i cije se ispunjavanje moze lako provjeriti. to sto je dao premijer ostavku nakon 4 ili 8 godina vlasti nista ne znaci. ukrao frajer dovoljno za 2 zivota..
Locked