Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nuke

#6176 Re: Ateizam

Post by Nuke »

MyTao wrote: Kako je to tebi dokaz za boga? Ne kontam nikako...

Kakve veze to sto neki tvoj nanorobot hoda u covjeku ima sa bozijim postojanjem? Kako si povezao to dvoje????
Vrlo jednostavno. Svi njegovi argumenti se svode na argument iz neznanja... :D
Nuke

#6177 Re: Ateizam

Post by Nuke »

Connaisseur Karlin wrote:
samo sam dodala misao, jer si spomenuo razlicite fil. i teol. pravce :)
Ne znam na sta tacno mislis... Argument prvog uzroka?
Smrcak15

#6178 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

MyTao wrote:
Smrcak15 wrote:covjek se pita ima li Boga dok nanorobot hoda u njemu na dvije noge i obavlja zadatke :-)
Image
Image
Image
:D

a turbine(ATP sinteza) za energiju rade punom parom u celijama da ga napoje energijom da moze raditi poslove
Image

Kako je to tebi dokaz za boga? Ne kontam nikako...

Kakve veze to sto neki tvoj nanorobot hoda u covjeku ima sa bozijim postojanjem? Kako si povezao to dvoje????
ti ne kontas kako ovako kompleksne strukture mogu biti dokaz da inteliugentnog tvorca/inzinjera/Boga koji je to dizajnirao

a mozes da kontas kako slucajnim dogadjajima evolucija kreira ove stvari, znaci slucajni dogadjaji (gdje nema inteligencije u pozadini koja ce voditi pravac evolucije) , nego slucajni dogadjai povlace pametne poteze

da ti docaram kako

postavimo sah na zemlju, i cekamo onda da slucajni dogadjaji povlace pametne poteze
Image

malo puhne vjetar sa jedne strane, pomakne se tacna figura koja smije da se pomakne, pa onda naleti ptica i nogom gurne protivnicku figuru na tacnu poziciju, pa onda naleti macka koja bjezi od psa i udari suprotnu figuru koja smije da se pomakne, pa onda naidje neki covjek koji jede bananu i baci koru od banene ofrlje i slucajno udari u suprotnu figuru opa se figura pomakne na tacnu poziciju...itd itd znaci slucajni dogajaji povlace pametne poteze, eh upravo je to rak rana evoluciionistima koji idu tom logikom, da evolucija bez ikakve inteligencije u pozadini su se stvorile ove kompleksne strukture, znaci oni koji zagovaraju evoluciju koja nema evolvera u pozadini koji povlaci pametne poteze u kojem smjeru zivotinje da evolviraju je na nivou ovog primjera sa sahom.

jeli ti sad jasno zasto te kompleksne strukture moraju biti od inteligente ruke napravljene a ne od slucajnih dogadjaja.
Last edited by Smrcak15 on 13/07/2017 15:44, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#6179 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

Nuke wrote:
samo sam dodala misao, jer si spomenuo razlicite fil. i teol. pravce :)
Ne znam na sta tacno mislis... Argument prvog uzroka?
ne, smao sam postavila misao :)
zforumas

#6180 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Ovaj nikad da skonta da mi njega razumijemo ali on nas ne.
Smrcak15

#6181 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Ovaj nikad da skonta da mi njega razumijemo ali on nas ne.
sta ja to ne razumijem?
Connaisseur Karlin

#6182 Re: Ateizam

Hakiz, Nuke i trnaquil su osobe sa kojim se moze odlicno razgovarati na temi :-D
Connaisseur Karlin

#6183 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
sta ja to ne razumijem?
zasto ignorises moj post :)
Smrcak15

#6184 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
sta ja to ne razumijem?
koji post?
beni-bu-man

#6185 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

ima dobrog dilera
zforumas

#6186 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
sta ja to ne razumijem?
Ne razumijes sta ti se prica, ne shvatas da se stvari ne dogadjaju insantno, da to nije kao u tvojoj knjizi "Budi i ono bude".
Connaisseur Karlin

#6187 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
Smrcak15 wrote:
sta ja to ne razumijem?
koji post?
Smrcak, nisi ti jedini koji ima slicno, ali , opet, druacije razmisljanje:
[In 1975, a young Austrian physicist by the name of Fritjof Capra published a bestselling book called The Tao of Physics that still can be found on the science shelves of most bookstores. Capra claimed to see strong parallels between Hinduism, Buddhism, Taoism, and modern physics—especially quantum mechanics. The word tao derives from “way” or “path” and in Chinese philosophy it refers to the underlying organization and unfolding of events in the universe.

Capra elaborated on the connection between quantum mechanics and human consciousness that some physicists were claiming to see, notably the Nobel laureate Eugene Wigner. In Capra’s view, this connection was in “perfect harmony with those of the Eastern mystical traditions which have always regarded consciousness as an integral part of the universe.” (Tao, p. 300)
tip je doslovno idlealizirano kommparirao istocni misticizam sa naucnim posmatranjem i razmisljanjem (sviejsnog) svijeta

zato mnogi zapdanjaci, upravo imaju pogresan stav o misiticizmu istoka, konkretno, Kine :)
Smrcak15

#6188 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
sta ja to ne razumijem?
Ne razumijes sta ti se prica, ne shvatas da se stvari ne dogadjaju insantno, da to nije kao u tvojoj knjizi "Budi i ono bude".
sta znaci insantno?
Smrcak15

#6189 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

[In 1975, a young Austrian physicist by the name of Fritjof Capra published a bestselling book called The Tao of Physics that still can be found on the science shelves of most bookstores. Capra claimed to see strong parallels between Hinduism, Buddhism, Taoism, and modern physics—especially quantum mechanics. The word tao derives from “way” or “path” and in Chinese philosophy it refers to the underlying organization and unfolding of events in the universe.

Capra elaborated on the connection between quantum mechanics and human consciousness that some physicists were claiming to see, notably the Nobel laureate Eugene Wigner. In Capra’s view, this connection was in “perfect harmony with those of the Eastern mystical traditions which have always regarded consciousness as an integral part of the universe.” (Tao, p. 300)
tip je doslovno idlealizirano kommparirao istocni misticizam sa naucnim posmatranjem i razmisljanjem (sviejsnog) svijeta

zato mnogi zapdanjaci, upravo imaju pogresan stav o misiticizmu istoka, konkretno, Kine :)
[/quote]

neznam ti odgovorit
zforumas

#6190 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
sta ja to ne razumijem?
sta znaci insantno?
Tipfeler moj, ali evo raduje me da si primjetio, poceo si uciti gramatiku. Hvala ti.

InsTantno, odmah, promptno...
Connaisseur Karlin

#6191 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:

neznam ti odgovorit[/quote]

znas engleski, prictaj tekst :)
Smrcak15

#6192 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Tipfeler moj, ali evo raduje me da si primjetio, poceo si uciti gramatiku. Hvala ti.

InsTantno, odmah, promptno...
reci slucajno/random kao sto tvrdim, da se razumijemo, i da nas cijeli svijet razumije.

ne shvatas da se stvari ne dogadjaju insantno
a cuj molim te, ti kazes jedno vasa evolucijaska sranica kaze drugo

Mutations are random
http://evolution.berkeley.edu/evolibrar ... tations_07

odmah ne odmah, slucajan dogadjaj je slucajan dogadjaj.

pa nakon sto puhne vjetar i gurne figuru, pa tako ostane 5 Godina dok se macka i pas rode i onda krenu ganjati se pa udare u suprotnu figuru pa je pokrenu na tacnu poziciju, kako god isti su ti problemi.
Smrcak15

#6193 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Connaisseur Karlin wrote: znas engleski, prictaj tekst :)
dzaba sto znam kad je nejasno palamudjenje na engleskom

pazi, kad se tvrdi nesto onda mora da se iznese dokaz za sta se tvrdi, da vide svi o cemu je rijec, a Ovako na suho prihvatit zdravo za gotovo to se moze macku o rep zavezat.
Connaisseur Karlin

#6194 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:

pazi, kad se tvrdi nesto onda mora da se iznese dokaz za sta se tvrdi, da vide svi o cemu je rijec, a Ovako na suho prihvatit zdravo za gotovo to se moze macku o rep zavezat.
pa ti ne znas engleski, tako reci :)
Smrcak15

#6195 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:

pa ti ne znas engleski, tako reci :)
znam nego je engleski tekst tesko palamudjenje.
Dozer

#6196 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: da ti docaram kako

postavimo sah na zemlju, i cekamo onda da slucajni dogadjaji povlace pametne poteze
Image

malo puhne vjetar sa jedne strane, pomakne se tacna figura koja smije da se pomakne, pa onda naleti ptica i nogom gurne protivnicku figuru na tacnu poziciju, pa onda naleti macka koja bjezi od psa i udari suprotnu figuru koja smije da se pomakne, pa onda naidje neki covjek koji jede bananu i baci koru od banene ofrlje i slucajno udari u suprotnu figuru opa se figura pomakne na tacnu poziciju...itd itd znaci slucajni dogajaji povlace pametne poteze, eh upravo je to rak rana evoluciionistima koji idu tom logikom, da evolucija bez ikakve inteligencije u pozadini su se stvorile ove kompleksne strukture, znaci oni koji zagovaraju evoluciju koja nema evolvera u pozadini koji povlaci pametne poteze u kojem smjeru zivotinje da evolviraju je na nivou ovog primjera sa sahom.

jeli ti sad jasno zasto te kompleksne strukture moraju biti od inteligente ruke napravljene a ne od slucajnih dogadjaja.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Oooooj, hljebe... :D

Primjer ti je na nivou djeteta iz najstarije grupe vrtica :D. Ti bi da nesto objasnis, a pri tome sam ne kontas sta objasnjavas :lol:
Upravo si, iako to ne kontas, opisao kako se slucajnim dogadjajima mijenjaju stvari. Gdje je u tvom primjeru inteligentni tvorac? :lol:

Ili, da ti pojednostavim tvoj primjer - da li su se slucajnim dogadjajima promijenile stvari na sahovskoj ploci? Jesu.
Da li je time stanje na sahovskoj ploci postepeno evoluiralo pod uticajem vanjskih slucajnih dogadjaja? Jeste.

Hajd' nam sad nadji jos neki primjer dokaza "inteligentnog tvorca/kreatora" :D
Last edited by Dozer on 13/07/2017 16:18, edited 2 times in total.
Connaisseur Karlin

#6197 Re: Ateizam

Smrcak15 wrote:
elaboriraj, objasni :)
Smrcak15

#6198 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: da ti docaram kako

Image

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Oooooj, hljebe... :D

Primjer ti je na nivou djeteta iz najstarije grupe - vrtica :D
Upravo si, iako to ne kontas, opisao kako se slucajnim dogadjajima mijenjaju stvari. Gdje je u tvom primjeru inteligentni tvorac? :lol:
pitas gdje tvorac dok u tebi spermine celije plivaju sa ovim motorom, motor kod sperminih celija i bakterija
Image
Image
Image
Image

imaju stator, rotor, propelle, kvacilo , mjenjac, a gorivo je fruktoza. 40 raznih komponenata na tacnim pozicijama, i ovo je tebi slucajnim dogadjajima stvoreno, a trebas da logiku stavis negdje u ormar da bi vjerovao tako nesto, cuj molim te slucajnim dogadjajima, mutacijama da se dugim vremenskim periodima akumliraju mutacije koje ce tacnim potezima sastavljati ovakav motor i kad ga sastave da nauce da se repliciraju da su samo odrzivi

kad mi kazes gdje u tvom primjeru Tvorac, je isto kao kad bi ja tebi rekao

Gdje ti u ovom primjeru vidis kreatora slike sa puzlama?
Image
Dozer

#6199 Re: Ateizam

Post by Dozer »

AAAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH! :lol: :lol: :lol: :lol:

Nemoj mi bjezat' s "teme" Smrleeeeeeeeee... :D

Deder nam jos jendom na primjeru sahovske table pojasni kreatora, tj. kako se tu nije desila evolucija, nego je neko inteligentno bice sve ispomjeralo :D

A za ovaj drugi primjer koji si dao, spermici i to - samo se referiraj na svoju sahovsku plocu :D
Last edited by Dozer on 13/07/2017 16:28, edited 1 time in total.
Smrcak15

#6200 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:
elaboriraj, objasni :)
Capra claimed to see strong parallels between Hinduism, Buddhism, Taoism, and modern physics—especially quantum mechanics
kako, gdje, sta....nista ne govori

znaci trebamo ga uzet na rijec da je tacno sto prica?
Post Reply