Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
emirolini
#61551 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
HDZu sluzbeni zahtjev treci entitet
Separatistickoj umjetnoj tvorevini takozvanom RSu sluzbeni zahtjev ocjepljenje
Nepismenim i veoma ogranicenim pro-Bosanskim politicarima sluzbeni zahtjev je uhljebljavanje porodice, svalerki i dalje porodice.
Separatistickoj umjetnoj tvorevini takozvanom RSu sluzbeni zahtjev ocjepljenje
Nepismenim i veoma ogranicenim pro-Bosanskim politicarima sluzbeni zahtjev je uhljebljavanje porodice, svalerki i dalje porodice.
- dr_Evil
#61552 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vise faktora druze Mercury, od toga da nije prosao blitzkrieg, crvene ruze koja se nosila ponosom po svjetskim parlametnima u to vrijeme(vjerovatno najvaznije), medjunarodno pravo, novca nekih BI zemalja koje su morale kupiti socijalni mir u svojoj avlij, pa do toga da je projekt smanjivanja zivotnog prostora vidljiv i provodi se u etapama svako 200 godina - a ne odjednom. Postojali su i politicari koji su pamtili WWII i znali sta znaci rat i stradanje, pa su imali i empatiju, danas takvih vise nema.detroit-mercy wrote: ↑21/05/2026 16:10
Kad su nam svi bili toliki neprijatelji i kad su nas svi toliko mrzili, kako onda BiH opstade kao drzava u svojim Avnojevskim granicama a miljenik stranih sila, Srbija, ne.
Ne postoji jednostavan odgovor na to kako je BiH djelomicno opstala, niti jednostavan odgovor na to zasto se sve ovo desavalo i desava.
- DaysleepeR
#61553 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
I naš je zahtjev građanska BiH bez entiteta sa jednim predsjednikom.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#61554 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
evo sotonedr_Evil wrote: ↑22/05/2026 08:39Vise faktora druze Mercury, od toga da nije prosao blitzkrieg, crvene ruze koja se nosila ponosom po svjetskim parlametnima u to vrijeme(vjerovatno najvaznije), medjunarodno pravo, novca nekih BI zemalja koje su morale kupiti socijalni mir u svojoj avlij, pa do toga da je projekt smanjivanja zivotnog prostora vidljiv i provodi se u etapama svako 200 godina - a ne odjednom. Postojali su i politicari koji su pamtili WWII i znali sta znaci rat i stradanje, pa su imali i empatiju, danas takvih vise nema.detroit-mercy wrote: ↑21/05/2026 16:10
Kad su nam svi bili toliki neprijatelji i kad su nas svi toliko mrzili, kako onda BiH opstade kao drzava u svojim Avnojevskim granicama a miljenik stranih sila, Srbija, ne.
Ne postoji jednostavan odgovor na to kako je BiH djelomicno opstala, niti jednostavan odgovor na to zasto se sve ovo desavalo i desava.
https://www.vecernji.hr/vijesti/tko-je- ... ku-1796820
Ako postoji nešto na što sam ponosan, onda je to moje sudjelovanje u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju”, rekao je Lončar.
komunist i sotona
zlo živi vječno
utopio se u 100. godini u rodnom mjestu još bi on bio živ da ga grč nije uhvatio
- dr_Evil
#61555 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Priznaj da si i ti zamislio kako pokraj njih iz sume rokas po fasistima talijanima?Truba wrote: ↑22/05/2026 08:59evo sotonedr_Evil wrote: ↑22/05/2026 08:39Vise faktora druze Mercury, od toga da nije prosao blitzkrieg, crvene ruze koja se nosila ponosom po svjetskim parlametnima u to vrijeme(vjerovatno najvaznije), medjunarodno pravo, novca nekih BI zemalja koje su morale kupiti socijalni mir u svojoj avlij, pa do toga da je projekt smanjivanja zivotnog prostora vidljiv i provodi se u etapama svako 200 godina - a ne odjednom. Postojali su i politicari koji su pamtili WWII i znali sta znaci rat i stradanje, pa su imali i empatiju, danas takvih vise nema.detroit-mercy wrote: ↑21/05/2026 16:10
https://www.vecernji.hr/vijesti/tko-je- ... ku-1796820
Ako postoji nešto na što sam ponosan, onda je to moje sudjelovanje u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju”, rekao je Lončar.
komunist i sotona
zlo živi vječno
utopio se u 100. godini u rodnom mjestu još bi on bio živ da ga grč nije uhvatio
- dr_Evil
#61556 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
https://thebosniatimes.ba/102185/nasi-p ... muslimana/
Dervis Susic, nas najveci pisac, a Parergon je vjerovatno najjaca stvar ikad napisana
cim ovi ovoliko pjene - znaci Dervis je sve istinito rekao.
S ponosom tu knjigu procitam svako par godina da obnovim gradivo
Dervis Susic, nas najveci pisac, a Parergon je vjerovatno najjaca stvar ikad napisana
S ponosom tu knjigu procitam svako par godina da obnovim gradivo
-
internazionale
#61557 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Je li moguće lupiti ovakvu glupost. Ko biva previdili mogućnost da će neki moći švercovati a neki nedetroit-mercy wrote: ↑21/05/2026 21:17Ja koliko se sjecam embargo je bio uveden svima ali eto, samo su nama uveli.
Na stranu sto je nas polozaj bio takav da se nije moglo sverat kao u Kroaciji preko Madjarske ili preko mora. Ali to je vec stvar geografije.
-
internazionale
#61558 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovo je jedan od boljih opisa proBiH, a naročito Bošnjačke politike od rata naovamodetroit-mercy wrote: ↑21/05/2026 20:42 Problem je sto se politika vodi od izbora do izbora, i tako je ljudi i dozivljavaju.
Strategija je nesto drugo, na nju politika ne utice toliko.
E sad, nasi vrli politicari su imali izvrsnu strategiju, osloni se na strance, pomalo kmeci i pomalo kraduckaj (ovo pomalo je vise figurativno) i gledaj da uvalis na jasle sto vise podobnih, kome sposobni trebaju.
- dr_Evil
#61559 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To svakako stojiinternazionale wrote: ↑22/05/2026 09:36Ovo je jedan od boljih opisa proBiH, a naročito Bošnjačke politike od rata naovamodetroit-mercy wrote: ↑21/05/2026 20:42 Problem je sto se politika vodi od izbora do izbora, i tako je ljudi i dozivljavaju.
E sad, nasi vrli politicari su imali izvrsnu strategiju, osloni se na strance, pomalo kmeci i pomalo kraduckaj (ovo pomalo je vise figurativno) i gledaj da uvalis na jasle sto vise podobnih, kome sposobni trebaju.
-
BAK-eV
#61560 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sve i da su previdili, embargo se nije mogao pravno primjeniti na novu dravu Bosnu i Hercegovinu.internazionale wrote: ↑22/05/2026 09:32Je li moguće lupiti ovakvu glupost. Ko biva previdili mogućnost da će neki moći švercovati a neki nedetroit-mercy wrote: ↑21/05/2026 21:17Ja koliko se sjecam embargo je bio uveden svima ali eto, samo su nama uveli.
Na stranu sto je nas polozaj bio takav da se nije moglo sverat kao u Kroaciji preko Madjarske ili preko mora. Ali to je vec stvar geografije.
Isto kad b se primjenio embargo za Sovjetski savez za sve novonastale drzave. A SSSR nestao i nastale nove drzave.
Ili kad se firma ugasi i nastane nova firma. Za nju ne vaze stare sudske odluke.
Ljudi se razvedu pa imaju je li novi pravni status - razvedeni su a ne ozenjeni.
itd......
-
axe22
#61561 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pokraj Darijane stvarno nije fer glasati za nekog drugog.Prpa.ba wrote: ↑22/05/2026 07:49Tvorevina HZHB je izgubila rat, ali je dobila neke ustupke. Jedan od njih su kantoni i zastita te manjine u Domu naroda FBiH.Na pitanje može li priča o trećem entitetu postati službeni zahtjev HDZ-a, odgovorio je: "To je službeni zahtjev zadnjih 35 godina, a neki se s tim igraju. Svaki mirovni plan '90-ih je uključivao sva tri konstitutivna naroda. Sada imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva.
Medju ustupcima nije bila pozicija clana Predsjednistva.
Komsic nije bio "problem" prije 35 godina.
Hocemo li konacno prestati slusati o "nije fer" i kako treba katolicima davati nesto sto nisu ni granatama isposlovali za sebe?![]()
Cuo sam cak da svako ko bude htjeo glasati za nju to ce morati odraditi posebnom olovkom, Hdz olovkom s grbom Herceg-Bosne.
(Olovku obijas kao poklon)
-
dek
#61562 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Strateški cilj četnika je odcjepljenje i Velika Srbija
Čović izjavi da je cilj uzp politike treći entitet
Ima li Trojka ikakav strateški cilj? Da li stranke koje je čine u svojim dokumentima imaju definirane ikakve dugoročne strateške ciljeve. Znaju li oni uopće i šta je to
Ima li Trojka ikakav strateški cilj? Da li stranke koje je čine u svojim dokumentima imaju definirane ikakve dugoročne strateške ciljeve. Znaju li oni uopće i šta je to
-
dek
#61563 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kad god neko iz impotentne Trojke sljedeći put bubne kako ''jedan narod ne bi trebao drugom birati predstavnike'' odmah treba fasovati krivičnu prijavu jer praktično govori protiv ustavnog poretkaPrpa.ba wrote: ↑22/05/2026 07:49Tvorevina HZHB je izgubila rat, ali je dobila neke ustupke. Jedan od njih su kantoni i zastita te manjine u Domu naroda FBiH.Na pitanje može li priča o trećem entitetu postati službeni zahtjev HDZ-a, odgovorio je: "To je službeni zahtjev zadnjih 35 godina, a neki se s tim igraju. Svaki mirovni plan '90-ih je uključivao sva tri konstitutivna naroda. Sada imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva.
Medju ustupcima nije bila pozicija clana Predsjednistva.
Komsic nije bio "problem" prije 35 godina.
Hocemo li konacno prestati slusati o "nije fer" i kako treba katolicima davati nesto sto nisu ni granatama isposlovali za sebe?![]()
-
axe22
#61564 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ima, ugurati sto vise familije u fotelje i pokrasti sto vise para dok su na vlasti.dek wrote: ↑22/05/2026 10:38 Strateški cilj četnika je odcjepljenje i Velika Srbija
(nije ni SDA nista bolja bila)
- Rejhana
#61565 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
dr_Evil wrote: ↑22/05/2026 09:31 https://thebosniatimes.ba/102185/nasi-p ... muslimana/
Dervis Susic, nas najveci pisac, a Parergon je vjerovatno najjaca stvar ikad napisanacim ovi ovoliko pjene - znaci Dervis je sve istinito rekao.
S ponosom tu knjigu procitam svako par godina da obnovim gradivo![]()
Sušić ništa nije slagao, ali to je više tema za pdf istorija.
- Prpa.ba
#61566 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Trojka je bila namijenjena da donese katolicima ogroman miraz i u bosnjackoj javnosti amortizuje nametanje dijela od planiranih izmjena izbornog zakona, da ne bi bilo "nemira na jugu".
Miraz su dali, ko se jos sjeca - Autoceste FBiH, FERK, Fond za zastitu okolisa, povecane dotacije za razvoj programa TV HZHB, stotine miliona KM su dodate u portfolije. Dato je sto se ni SDA nije usudila davati u svom vrhuncu.
Cementiranje Doma naroda FBiH su takodjer "iznijeli". Mudro je to sve isplanirano, znalo se da je SDA okostala sa foteljama a Trojka puna usta za nahraniti. Iz strateskog poraza u periodu 2022-2026 cemo se morati vaditi barem desetljece, i to ako uopste iko bude htio i znao.
SDA ima samo jedan cilj, sjesti opet u fotelje. Trojka ima samo jedan cilj, ostati u foteljama.
Beograd i Zagreb ce to pokusati dobro kapitalizirati. Jedino sto moze biti od koristi je premocna pobjeda jednog od blokova, ili nastanak neprofitnih bosnjackih treceputasa koji ce se pridruziti Beogradu i Zagrebu u uslovljavanju i Trojke i SDA. Mozda tako prodjemo bez davanja novog miraza.
- Truba
#61567 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
tvrdo slijeđenje pogrešno postavljenih zakonskih uporišta napravit će više štete
nego ideja koju je alija potpisao zajedno s tuđmanom 1995
nažalost zakonodavci nisu predvidjeli anomaliju gdje će se u jednom trenutku pojaviti disidenti kojima nije bitna vjera i nacija pri glasovanju (osim u slucaju mostara, gornjeg vakufa uskoplja i stoca tu je to jako bitno, zašto u stocu ne izađe neki loko slaven kovačević ili u mostaru )
mada generalno mislim da 16 godina DF-a i komšića je toliku štetu napravilo da ni sada da se prestane s tom praksom koja nije bila predviđena 1995 opet ne bi imalo efekta na trajno narušene odnose među federalnim partnerima
nego ideja koju je alija potpisao zajedno s tuđmanom 1995
nažalost zakonodavci nisu predvidjeli anomaliju gdje će se u jednom trenutku pojaviti disidenti kojima nije bitna vjera i nacija pri glasovanju (osim u slucaju mostara, gornjeg vakufa uskoplja i stoca tu je to jako bitno, zašto u stocu ne izađe neki loko slaven kovačević ili u mostaru )
mada generalno mislim da 16 godina DF-a i komšića je toliku štetu napravilo da ni sada da se prestane s tom praksom koja nije bila predviđena 1995 opet ne bi imalo efekta na trajno narušene odnose među federalnim partnerima
- Prpa.ba
#61568 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja mislim da je odnose narusio napad katolicke paravojske na jedinice Armije Republike BiH i agresija RH na RBiH. Red je da se pruzi ruka pomirenja i pristane na ukidanje Doma naroda FBiH.
- Truba
#61569 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
klasicna srpska mantra alija terorista a arbih separatisti kao i HV
samo si je preveo na bosansku situaciju
samo si je preveo na bosansku situaciju
- Prpa.ba
#61570 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Svako ima svoju mantru. Nadam se da nije problem? 
ps
Ne sporim ja vase mantre, sta me briga, demokratija je i mantrajte. Samo ne znam sto nama sporite i jos nas ubjedjujete da ne treba, da nije na bazi cinjenica, da je ovako, da je onako. Biva, tudje mantre su Bogom dane, ali Bosnjacke valja sudski i naucno dokazivati.
ps
Ne sporim ja vase mantre, sta me briga, demokratija je i mantrajte. Samo ne znam sto nama sporite i jos nas ubjedjujete da ne treba, da nije na bazi cinjenica, da je ovako, da je onako. Biva, tudje mantre su Bogom dane, ali Bosnjacke valja sudski i naucno dokazivati.
- Truba
#61571 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
malo je cudno sto bosnjaci do sada nisu ponudili nijedno rjesenje koje ne ukljucuje srbe i rs (1 predsjednik, 4. predsjednik, ukidanje entiteta itd znaci nemoguca rjesenja)
ja sam imao ideje da se po opcinama zbrajaju glasovi bez obzira na naciju ali samo 1 pobjednik moze biti
pa da se zbraja 2 pobjednika razlicitih nacija s najvise boba
meni odmah dobretići i tuzla 100 i 100 000 zitelja
eto nek sad 100 000 zitelja u tuzli bude zarobljeno u dajtonskoj kosulji
ja sam imao ideje da se po opcinama zbrajaju glasovi bez obzira na naciju ali samo 1 pobjednik moze biti
pa da se zbraja 2 pobjednika razlicitih nacija s najvise boba
meni odmah dobretići i tuzla 100 i 100 000 zitelja
eto nek sad 100 000 zitelja u tuzli bude zarobljeno u dajtonskoj kosulji
-
Daft Haruki
#61572 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kojoj tacno stranci da glasamDaysleepeR wrote: ↑22/05/2026 08:51I naš je zahtjev građanska BiH bez entiteta sa jednim predsjednikom.
SDA kolko znam bukvalno sa ustav RBiH koji je postojao kao takav kako si naveo potpisala Dejton i entitete.
Ovi ostali sateliti isto.
35 godina spinuju da je morao i 35 godina pricaju bajkice ljudima o Eu i NATO a oni znaju da to nije moguce dok neko ne klimne glavom
Zato pogledaj kolko su na drzavnim jaslama i kolko su pokrali od naroda dok narod u lice lazu i pricanu bajke
- Prpa.ba
#61573 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa vidi, ako hocete da se uvede bas "hrvatski clan Predsjednistva BiH", o tome se moze razgovarati. Ali mora se nesto i dati zauzvrat. Recimo da se fokusiramo samo na Predsjednistvo BiH. Nama je bitno da tu bude uvazena cinjenica da smo vecinski narod u BiH, da nas ne mozete preglasati ili povlacenjem ostaviti kilavu najvisu izvrsnu poziciju u drzavi.
Cetvrti clan je solidan prijedlog. Mi vama uvedemo etnickog clana Predsjednistva, recimo da se bira kao za Dom naroda, elektorski princip, a vi nama jednog gradjanskog clana koji se bira iz izborne jedinice BiH. Pa bude 2-2. Nerijeseno u velikoj slici stvari, a vi dobili clana.
Cetvrti clan je solidan prijedlog. Mi vama uvedemo etnickog clana Predsjednistva, recimo da se bira kao za Dom naroda, elektorski princip, a vi nama jednog gradjanskog clana koji se bira iz izborne jedinice BiH. Pa bude 2-2. Nerijeseno u velikoj slici stvari, a vi dobili clana.
Last edited by Prpa.ba on 22/05/2026 11:59, edited 1 time in total.
-
iz zadnje klupe
#61574 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Na primjeru Kine, ovo se pokazalo kao veliki nedostatak demokratije i izbora svake 4 godine.Problem je sto se politika vodi od izbora do izbora, i tako je ljudi i dozivljavaju.
Gledam na tik toku jednog američkog komentatora, koji kaže da je strateška prednost Kine što nema izbore svake 4 godine, pa političari nisu opterećeni reizborom, borbom između sebe,pa mogu strateški dugoročno planirati, pa onda Kina može, za razliku od demokratskih zemalj, praviti petogodišnje, desetogodišnje, 20.godišnje planove za različite oblasti, koji uopšte na prvu ne moraju biti u interesu stanovništva, ali dugoročno donose stratešku prednost, jer se političari ne boje opozicije, novinara i gubitka vlasti, zato je komunizam izgradio toliko strateških stvari, a zato demokratija to nije u stanju, jer kad bi se i našao neki političar koji će svjesno žrtvovati poziciju radi dugoročnog dobra, taj njegov trud će poništiti onaj koji će doći poslije njega, a koji će i doći na valu populizma i kritike prethodnog, dakle klasičnoj četverogodšnjoj demokratiji je istekao rok trajanja.
- Truba
#61575 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
klasična priča o vozovima u kini i kalifornijiiz zadnje klupe wrote: ↑22/05/2026 11:58Na primjeru Kine, ovo se pokazalo kao veliki nedostatak demokratije i izbora svake 4 godine.Problem je sto se politika vodi od izbora do izbora, i tako je ljudi i dozivljavaju.
Gledam na tik toku jednog američkog komentatora, koji kaže da je strateška prednost Kine što nema izbore svake 4 godine, pa političari nisu opterećeni reizborom, borbom između sebe,pa mogu strateški dugoročno planirati, pa onda Kina može, za razliku od demokratskih zemalj, praviti petogodišnje, desetogodišnje, 20.godišnje planove za različite oblasti, koji uopšte na prvu ne moraju biti u interesu stanovništva, ali dugoročno donose stratešku prednost, jer se političari ne boje opozicije, novinara i gubitka vlasti, zato je komunizam izgradio toliko strateških stvari, a zato demokratija to nije u stanju, jer kad bi se i našao neki političar koji će svjesno žrtvovati poziciju radi dugoročnog dobra, taj njegov trud će poništiti onaj koji će doći poslije njega, a koji će i doći na valu populizma i kritike prethodnog, dakle klasičnoj četverogodšnjoj demokratiji je istekao rok trajanja.
medjutim ima i ona da demokracija ima stotine pravila i propisa
a dok u komunizmu je čovjek na čelu pravo i propis sam po sebi