Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vješalica

#6151 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vješalica »

ne kontam što se neki nalaze prozvanim u opisu osoba koji su iz ruralnih sredina došli i prave nered u gradu?

i kakve to veze ima sa sarajlijicama?

i uostalom pogledaj na drugoj temi sarajevo na šta je ličilo prije rata,a na šta liči danas
eto civilizirali ga brđani iz pećina
amar1994

#6152 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

tuga je to za ovaj grad :( :roll:
vješalica

#6153 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vješalica »

zdruzdjo wrote:
Evo ja nisam isfrustriran, jesam pomalehan,......ali licno meni su doslje krive za sve sto se dogadja u mojoj drzavi vec 20 i kusur godina. Kriv mi je dosljo sa durmitora karadzic, kriv mi je dosljo izetbegovic, kriv mi je dosljo ganic iz sandzaka, dosljo radeljas iz takve pripizdine, dosljo iz laktasa....
To su samo neke doslje koje su se meni posrali u moju zemlju.
karađić-petnica crna gora -nikšić
izetbegović-bosanski šamac
ganić negdje iz sanđaka
radeljaš-općina foča jabuka mislim
dodik laktaši
ratko mladić-božanovići
tempuser

#6154 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

@kloniran
Ne moze te niko smatrati uljezom, bez obzira na ulogu u odbrani, sve dok ne narusavas norme ponasanja i zivljenja. Cim pocnes nametati neke drugacije norme i pravila postajes uljez u gradu bez obzira na to gdje si rodjen i kakav si heroj u ratu bio.
Ne bih se slozio da se radi o vecini, to je sloj koji je nastao kao posljedica naseljavanja nakon 1945. povuk'o amidza 2 amidizca za sobom, a oni 3 tetica i eto cijelog sela, a jednostavno se opisuje kao "moze seljak iz sela, al ne moze selo iz seljaka"... Nazalost nakon proteklog rata taj sloj je temeljito obnovljen i sad ce trebat opet 50 god da grad dodje sebi, ako se opet ne zarati...
I opet, te takozvane sarajlijice mogu zbog licnih neuspjeha i frustracija da kevcu na doseljene koliko hoce, ali to nikakve veze sa seljaklukom i primitiviznom u gradu.
amar1994

#6155 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

meni je dovoljno da cujem seljakluk odvrnut do kraja , u svakom trecem autu i sve mi je kristalno jasno :-)
ili kad mi se pocne derat ujutru u 7 sati, sa jednog kraja ulice na drugi, kao da je na nekoj livadi :-) :-)
vješalica

#6156 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vješalica »

da si došao ne znam odakle ako se ponašak kako je normalno niko ti ništa neće reći i bićeš žrtva stoke koja je suprotna tvom ponašaju
o tome ne pričate
nikakav status ni bilo šta ti ne daje za pravo da uništavaš grad i da mrziš sve što je odraz kulture i civilizacije
to se odnosi na sviju i one koji su "došlje" i oni koji žive 1000 godina u gradu
amar1994 wrote:meni je dovoljno da cujem seljakluk odvrnut do kraja , u svakom trecem autu i sve mi je kristalno jasno :-)
ili kad mi se pocne derat ujutru u 7 sati, sa jednog kraja ulice na drugi, kao da je na nekoj livadi :-) :-)
da završim na ovu temu jer je otišlo daleko
samo ću ti navesti primjer iz mog haustora koliko divljakuša koja se doselila prije 3 godine iz nekog sela kod žepča udara vratima od lifta
pored milion upozorenja da to ne radi ona to stalno radi i jednom je čak pitala u čemu je problem
:roll:
a vidi čuda upozoravao je prvi komšija koji je iza rata došao iz foče,sa ženom i dvoje djece ljudi se živi ne čuju,ja i još komšiluk sprat niže i sprat više mene....jebiga naučila da se vrata zatvaraju za njom po tržnim centrima pa ne zna sa njima rukovati
zdruzdjo

#6157 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote:.
........ namjerno neplacanje komunalnih usluga .

Ovo je fenomen koji mi je mentalno nedostizan za objasniti. Fakat.

Kaze moj novi komsija neki dan koji povremeno navrati u stan: ( koji je iz boga pitaj kakve pripizdine dosao sudeci po naglasku, neartikulisanim izljevima, nacinu hoda, fizionomijom lica isklesanom vjetrovima....) a zivi u sloveniji.
Sto da ja placam rad, vodovod i kanalizaciju, ciscenje dimnjaka, odrzavanje zgrade kad ja to ne koristim.
Haj reko fino i nemoj. A ja boga molim da ti pukne kakva cjev i da ti se govna razliju po stanu i da onda zovemo policiju da ti razvali ova blindo vrata pa da zakljuce da nista ne mogu uraditi jer nisi placao odrzavanje.
Na taj moj komentar sam vidio da mu mozak pokusava ubaciti u prvu brzinu ali nije pritisnuo kvacilo pa nesto krce zubcanici i nikako da krene.
amar1994

#6158 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

vješalica wrote:da si došao ne znam odakle ako se ponašak kako je normalno niko ti ništa neće reći i bićeš žrtva stoke koja je suprotna tvom ponašaju
o tome ne pričate
nikakav status ni bilo šta ti ne daje za pravo da uništavaš grad i da mrziš sve što je odraz kulture i civilizacije
to se odnosi na sviju i one koji su "došlje" i oni koji žive 1000 godina u gradu
amar1994 wrote:meni je dovoljno da cujem seljakluk odvrnut do kraja , u svakom trecem autu i sve mi je kristalno jasno :-)
da završim na ovu temu jer je otišlo daleko
samo ću ti navesti primjer iz mog haustora koliko divljakuša koja se doselila prije 3 godine iz nekog sela kod žepča udara vratima od lifta
pored milion upozorenja da to ne radi ona to stalno radi i jednom je čak pitala u čemu je problem
:roll:
a vidi čuda upozoravao je prvi komšija koji je iza rata došao iz foče,sa ženom i dvoje djece ljudi se živi ne čuju,ja i još komšiluk sprat niže i sprat više mene....jebiga naučila da se vrata zatvaraju za njom po tržnim centrima pa ne zna sa njima rukovati
kod mene opet druga situacija, ne znam odakle su dosli, nije bitno ali svako jutro im je mrsko dici stolicu(vuku je pa to skripi haos), pa onda jedan izadje pa mobitel ,pa se dere kao da ne cuje nista, da ne govorim o njihovoj ne higijine i ne cistoci u kojoj zive :shock: :roll:
a i ja poznajem dosta ljudi koji nisu izvorno iz sarajeva, ali se ponasaju u skladu sa gradom :wink:
zdruzdjo

#6159 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

vješalica wrote: ....... na šta je ličilo prije rata,a na šta liči danas
Pa na sta si ti licila prije 10 godina a na sta sad licis( ne mislim nista ruzno) . Pa raste sve, razvija se evoluira, siri se bez obzira na sve.
tempuser

#6160 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
Ovo je fenomen koji mi je mentalno nedostizan za objasniti. Fakat.
Zasto bi indijanci sa vrhova Buca ili Buljakovog Potoka, sa poteza Zabrdje - Smiljevici itd isl postovali iakve, a kamo li saobracajne norme i pravila, kad je predstavnik nove elite, ex ministar koji mesetari sa svjedocima, funkcijama i narko bosovima, prototip kategorije o kojoj pisemo????
timezone

#6161 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by timezone »

Nije Sarajevo nista posebno jer je nazalost vecina ako ne i sve jedan grad izgubio onaj svoj prije ratni duh koji ga je krasio i pravio posebnim a danas toga vise nema . Mostar Banja Luka Foca Prijedor Jajce Travnik Trebinje Brcko Doboj itd.
tempuser

#6162 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Nikad nisu bili problem ljudi iz malih ili manjih urbanih carsija tipa Travnik, Trebinje, Fojnica, Jajce itd nego oni sto su nominalno 3 generacije u Sarajevu, a u stvari su 3. generacija seljaka (u negativnom smislu) iz neke prigradske pripizdine koji se nikad nisu odmakli od sela iz kojeg him je djedo sljego prije ceteres god.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6163 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by _BataZiv_0809 »

Pitanje je kako su mogli tri generacije tako zivjeti. Bice da ih grad nije bio sposoban asimilirati.
tempuser

#6164 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

_BataZiv_0809 wrote:Pitanje je kako su mogli tri generacije tako zivjeti. Bice da ih grad nije bio sposoban asimilirati.
Pogresno, nije grad taj koji je njih trebao asimilirati, nego su oni koji su se trebali asimilirati u grad.
Na pitanje je jednostavno odgovoriti, oni su samo geografiski promijenili mjesto boravka zbog mogucnosti koje grad pruza (prij svega laksi posao i vise novaca od rada na njivi), u svakom drugom segmentu su nastavili zivjeti na selu bez apsiracija da se priblize gradu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6165 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by _BataZiv_0809 »

tempuser wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Pitanje je kako su mogli tri generacije tako zivjeti. Bice da ih grad nije bio sposoban asimilirati.
Pogresno, nije grad taj koji je njih trebao asimilirati, nego su oni koji su se trebali asimilirati u grad.
Na pitanje je jednostavno odgovoriti, oni su samo geografiski promijenili mjesto boravka zbog mogucnosti koje grad pruza (prij svega laksi posao i vise novaca od rada na njivi), u svakom drugom segmentu su nastavili zivjeti na selu bez apsiracija da se priblize gradu.
Ja bih rekao da je krivica podjeljena. Koliko god oni bili primitivni i neotesani, ukoliko se takvo ponasanje kaznjava i ne tolerise, vrlo brzo ce ga i promijeniti.

Najbolji primjer ti je nasa dijaspora po Zapadu. Koliko ih ima iz raznoraznih pripizdina gdje je bog rekao laku noc, a opet nit bacaju smece kroz prozor, niti prelaze ulicu na divljaka, niti kolju kurbane u haustoru :wink:
tempuser

#6166 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

_BataZiv_0809 wrote:
tempuser wrote:
Ja bih rekao da je krivica podjeljena. Koliko god oni bili primitivni i neotesani, ukoliko se takvo ponasanje kaznjava i ne tolerise, vrlo brzo ce ga i promijeniti.

Najbolji primjer ti je nasa dijaspora po Zapadu. Koliko ih ima iz raznoraznih pripizdina gdje je bog rekao laku noc, a opet nit bacaju smece kroz prozor, niti prelaze ulicu na divljaka, niti kolju kurbane u haustoru :wink:
Krivica grada je u tome sto su stanivnici grada po nacinu zivota inferiorni u odnosu na one koji zive na selu i sto grad nije mogao bez posljedica upiti toliki priliv koliki se desio pa su seljaci vrlo brzo nametnuli svoj tempo i isplivali na povrsinu. Za posljedicu imamo upravo ovo o cemu pises jer vrana vrani oci ne kopa!
Njima se nesposredni zivotni ambijent nimalo nije promjenio u odnosu na '83 kad je babo u okolini deponije kupio parcelu i sagradio kucu bez papira. Oni i dan danas imaju blato uspred ulaznih vrata, ispod strehe 6 metara nelegalno posjecenih drva, "kokose" iza kuce, familiju preko puta, a usireno mlijeko pljuhnu niz cestu! Oni nemaju ni razlog ni motiv da se mijenjaju.
vješalica

#6167 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vješalica »

zdruzdjo wrote:
Pa na sta si ti licila prije 10 godina a na sta sad licis( ne mislim nista ruzno) . Pa raste sve, razvija se evoluira, siri se bez obzira na sve.
čuj na šta ličim hahaha nisam sigurno ličila na brđankušu sa 20 godina ;)
lupaš stvari o kojima pojma nemaš
misliš da su ljudi izgledali prije 10 godina kao praljudi što nije tačno
u pitanju su milioni godina
neki su čak bolje izgledali prije 30-40 nego danas
pogledaj temu na razno trebe iz provoda pa komentariši :D :D

i ne znaš šta znači razvijati se u negativnom smislu
umjesto da se okane primitivizma ono svaki dan i iz godine u godinu sve gore i gore hahahah
evolucija u pračovjeka i u kameno doba
zdruzdjo

#6168 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

vješalica wrote:
zdruzdjo wrote:
čuj na šta ličim hahaha nisam sigurno ličila na brđankušu sa 20 godina ;)
lupaš stvari o kojima pojma nemaš
misliš da su ljudi izgledali prije 10 godina kao praljudi što nije tačno
u pitanju su milioni godina
neki su čak bolje izgledali prije 30-40 nego danas
pogledaj temu na razno trebe iz provoda pa komentariši :D :D

i ne znaš šta znači razvijati se u negativnom smislu
umjesto da se okane primitivizma ono svaki dan i iz godine u godinu sve gore i gore hahahah
evolucija u pračovjeka i u kameno doba
E vala ga znas ukakiti.
Mislio sam da si se promjenila za 10 godina. E tako i grad. Samim rastom je postao razvijeniji i napredniji. Sigurno bi mogao biti jos ljepsi da nema primitivaca koji taj rast koce. Znaci eto tvoj primjer gazenja trave. Unistavanje aleje ambasadora, lomljenje sadnica po alejama, paljenje invalidakog lifta.....
direstraits0078

#6169 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

To je to bogatstvo razlicitosti Sarajeva... :)

A kod vozaca me nervira isto sto i kod ostalih insana: sto misle da su sami na svijetu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#6170 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

E vala ga serete (ne znam kako drugacije to nazvati) pojedinci sa ovom pricom grad-selo. Na selima ima itekako cestitih ljudi, tako da je ta generalizacija da je neko ''sljego iz nekog sela'' i onda je on anomalija u gradu....da se razumijemo, ono seljacina je nesto drugo i to vazi za papke, za ljude koji se ne znaju ponasati bilo da su gradu ili na selu.
Seljacina se moze roditi na sred Bascarsije, ali i u najzabacenijem selu. Bilo je negdje prica i sto neko rece, samo kod nas je sramota zivjeti na selu i biti seljak u smislu da obavljas seoske poslove (tj. bavis se poljoprivredom). Ruzna generalizacija koja se mali milion puta pokazala kao netacna.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6171 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

papak ostaje papak bez obzira na predjeni put...papak je gori od atomske bombe :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#6172 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

bitanga_sa_otesa wrote:papak ostaje papak bez obzira na predjeni put...papak je gori od atomske bombe :D
:thumbup:
tempuser

#6173 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Tomahawk11 wrote:E vala ga serete (ne znam kako drugacije to nazvati) pojedinci sa ovom pricom grad-selo. Na selima ima itekako cestitih ljudi, tako da je ta generalizacija da je neko ''sljego iz nekog sela'' i onda je on anomalija u gradu....da se razumijemo, ono seljacina je nesto drugo i to vazi za papke, za ljude koji se ne znaju ponasati bilo da su gradu ili na selu.
Seljacina se moze roditi na sred Bascarsije, ali i u najzabacenijem selu. Bilo je negdje prica i sto neko rece, samo kod nas je sramota zivjeti na selu i biti seljak u smislu da obavljas seoske poslove (tj. bavis se poljoprivredom). Ruzna generalizacija koja se mali milion puta pokazala kao netacna.
Ovdje se ne prica o cestitosti nego o normama ponasanja zivota u gradu, biti cestit ne znaci automatski da su ti norme ponasanja prihvatljive za grad i obratno... Ja sam prije nekoliko komentara napisao da nije bitno odakle si sve dok su tvoje norme ne narusavaju norme okoline u kojoj se nalazis.
amar1994

#6174 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

Tomahawk11 wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:papak ostaje papak bez obzira na predjeni put...papak je gori od atomske bombe :D
:thumbup:
:thumbup: :thumbup:
jace zracenje emituju :shock: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#6175 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

tempuser wrote:
Tomahawk11 wrote:E vala ga serete (ne znam kako drugacije to nazvati) pojedinci sa ovom pricom grad-selo. Na selima ima itekako cestitih ljudi, tako da je ta generalizacija da je neko ''sljego iz nekog sela'' i onda je on anomalija u gradu....da se razumijemo, ono seljacina je nesto drugo i to vazi za papke, za ljude koji se ne znaju ponasati bilo da su gradu ili na selu.
Ovdje se ne prica o cestitosti nego o normama ponasanja zivota u gradu, biti cestit ne znaci automatski da su ti norme ponasanja prihvatljive za grad i obratno... Ja sam prije nekoliko komentara napisao da nije bitno odakle si sve dok su tvoje norme ne narusavaju norme okoline u kojoj se nalazis.
Pa onaj ko je papak se ne zna ponasati, nema veze odakle je.
Covjeka sa sela kad dodje u grad ce biti sramota da se bruka ako je insan kako treba.
Post Reply