CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Enen

#6151 Re: CARINA U BiH

Post by Enen »

nepoznati988 wrote:
un1ted wrote:Mene često guraju na stranu pošte, ili carine, iako ih najviše mrzim, ali u ovom slučaju, mislim da zakon kaže "Primanje" i da se ne odnosi na kupivnu, već zaista na primanje pošiljke jednom sedmično, bez obzira kada si je ti platio, ili kada je poslana.
pa, slažem se.
Da, ali npr narucis iz kine od razlicitih prodavaca u 15 dana razlike pakete..a oni se nadju u istoj vreci za BiH.. i to mi je nelogicno kao i sve drugo u zakonima ove drzave.. a primjetih da skoro svaki paket otvaraju ..neki dan mi otvorili paket od 200g.. manjih dimenzija.. neka odjeca u pitanju.. a bio bio je preporucrna posiljka sa trackingom.. ali valja naplatiti bilo sta.. ne moze djabe
nepoznati988

#6152 Re: CARINA U BiH

Post by nepoznati988 »

Enen wrote:
nepoznati988 wrote:
un1ted wrote:Mene često guraju na stranu pošte, ili carine, iako ih najviše mrzim, ali u ovom slučaju, mislim da zakon kaže "Primanje" i da se ne odnosi na kupivnu, već zaista na primanje pošiljke jednom sedmično, bez obzira kada si je ti platio, ili kada je poslana.
pa, slažem se.
Da, ali npr narucis iz kine od razlicitih prodavaca u 15 dana razlike pakete..a oni se nadju u istoj vreci za BiH.. i to mi je nelogicno kao i sve drugo u zakonima ove drzave.. a primjetih da skoro svaki paket otvaraju ..neki dan mi otvorili paket od 200g.. manjih dimenzija.. neka odjeca u pitanju.. a bio bio je preporucrna posiljka sa trackingom.. ali valja naplatiti bilo sta.. ne moze djabe
Nije mi se jednom dogodilo da dođu zajedno paketi koji nisu isti dan naruceni. Zato uvijek pazim da ukupna vrijednost paketa koje ocekujem ne pređe 300 km.

Posiljke sa tn u 90% slucajeva idu na carinu. A ove bez th u 90% ne idu.
Enen

#6153 Re: CARINA U BiH

Post by Enen »

freelancerBIH wrote:
Enen wrote:
freelancerBIH wrote:Sto se mene tice mogu ukinut i PDV i carinu
Jesu li ti stigli paketi
Nisu drug.. 10 dana stoji na nekima status "record item customa inbound" :-) :roll:
Ma nisu normalni.. i mene zezaju vec dva tri mjeseca s paketima.. prije je sve islo glat.. a sad sve zivo otvaraju.. da li zapamte imena koja cesce narucuju pa posebno obracaju paznju ili sad tako sve pakete tretiraju ne znam... uglavnom osjeti se promjena u zadnja 3 mjeseca
Sodom1

#6154 Re: CARINA U BiH

Post by Sodom1 »

To nisu zakoni to je reketiranje , ali sta bosnjo zna
freelancerBIH

#6155 Re: CARINA U BiH

Post by freelancerBIH »

Da uvedu zakon da se ridjobradom mora lizat sup.. @un1ted bi prvi bio u redu i rekao bi da je to "pravna drzava" i "sve po zakonu" :lol:

Pitanje je samo gdje se granica postavi sta je normalno a sta nije. Carina po svojoj prirodi kod nas gdje proizvodnja i ne postoji skoro nikako apsolutno nema nikakvog smisla!

PDV ista stvar, to je zlo koje se mora ukinuti!
Matris

#6156 Re: CARINA U BiH

Post by Matris »

Ako sam dobro razumio narucis par paketa u roku dva mjeseca. Zbog neefikasnosti sistema tebi dodje sve u jednoj sedmici. Onda oni tebi naplate porez, zato sto su oni svojom neefikasnoscu doveli do ove situacije da paketi naruceni u razlicita vremena budu isporuceni u isto vrijeme. :lol:
Sodom1

#6157 Re: CARINA U BiH

Post by Sodom1 »

Ko se ne naguzi mrzi Bosnu e e e :-)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6158 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Matris wrote:Ako sam dobro razumio narucis par paketa u roku dva mjeseca. Zbog neefikasnosti sistema tebi dodje sve u jednoj sedmici. Onda oni tebi naplate porez, zato sto su oni svojom neefikasnoscu doveli do ove situacije da paketi naruceni u razlicita vremena budu isporuceni u isto vrijeme. :lol:
Nisi dobro shvatio. Ne utice Bosna i Hercegovina kada ce nesto stici, odnosno posta/carina.

Ako ti narucis artikal 1.1.2019 a drugi 20.01.2019, jedan dodje u ponedjeljak, a drugu i srijedu, to je dva paketa sedmicno. Prema tome, gleda se kada artikal udje u BIH i ako udje vise od jednog paketa sedmicno, imaju pravo da carine.

Kako god, iz iskustva poznanika, ne prave problem, osim ako nisu velike narudzbe za sverc, e onda ide prijava UINO :D

Btw, iako seru maksimalni i uhljebljena stoka ne radi posao, ili radi polovicno, ipak nam ide u prilog sto nema troskova do 300KM :)

U Hrvatskoj se placa i na 1 kunu :D
fortaleza

#6159 Re: CARINA U BiH

Post by fortaleza »

un1ted wrote: Btw, iako seru maksimalni i uhljebljena stoka ne radi posao, ili radi polovicno, ipak nam ide u prilog sto nema troskova do 300KM :)

Do 22 eura se placa pdv, a preko i carina za narucivanje direktno iz Kine, dok ako je sa EU skladista onda ne placa carina uopce.
Posebno ako se uzme uz DHL dostavu.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#6160 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Ako je tako ostalo :thumbup: Drugar mi rece da je od 1.1.2019 pocela naplata poreza za sve iznose van EU. Mora da je bio dobro napusen :mrgreen:

Ipak, ovih 300KM ce biti ukinuto i kod nas kako se budu rjesavali pitanja za EU, te ce se prilagoditi onome sto imaju i druge EU zemlje. Do tada uzivati do 300KM :bih:

Ovo sam nasao kod 'rvata na forumu
Spominje se zakon koji bi trebao stiti EU trziste, gdje bi se svaki paket trebao cariniti, te bi se na svaki paket trebalo placati (barem) PDV i troskovi obrade. Kod sitnih paketa od recimo dolar ili dva, to bi ih ucinilo totalno preskupim u svakom smislu...

E sada, kada ce to biti, da li ce biti... to cemo vidjeti.
Irfy

#6161 Re: CARINA U BiH

Post by Irfy »

Sa https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... bih-357425
Kada fizičko lice ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih carina na robu koju unose u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM.
Zna li mi ko reci je li se ovih 600 KM odnosi na vrijednost robe u vozilu, ili ako se vozim sa suprugom, 2x po 600KM?
TitaniuM.ba

#6162 Re: CARINA U BiH

Post by TitaniuM.ba »

un1ted wrote:Ako je tako ostalo :thumbup: Drugar mi rece da je od 1.1.2019 pocela naplata poreza za sve iznose van EU. Mora da je bio dobro napusen :mrgreen:

Ipak, ovih 300KM ce biti ukinuto i kod nas kako se budu rjesavali pitanja za EU, te ce se prilagoditi onome sto imaju i druge EU zemlje. Do tada uzivati do 300KM :bih:

Ovo sam nasao kod 'rvata na forumu
Spominje se zakon koji bi trebao stiti EU trziste, gdje bi se svaki paket trebao cariniti, te bi se na svaki paket trebalo placati (barem) PDV i troskovi obrade. Kod sitnih paketa od recimo dolar ili dva, to bi ih ucinilo totalno preskupim u svakom smislu...

E sada, kada ce to biti, da li ce biti... to cemo vidjeti.
Taj limit od 150€ ne bi trebao biti ukinut (ako to pokušavaš reći). U svim EU državama on postoji i odnosi se na plaćanje carine/uvozne marže. PDV se plaća odvojeno na sve pakete vrijednosti iznad 22€ i to je jedino što bi se moglo uvesti kod nas. Naravno, treba uzeti u obzir činjenicu da se unutra EU online trgovina odvija bez ikakvih taksi i dodatnih nameta. Ja lično ne bih naručivao 70% stvari izvan europskog kontinenta koje sada naračujem da živim unutar EU. Primoran sam tražiti alternative i čekati više od mjesec dana jer bih na sasvim razumnu njemačku cijenu morao dodati i PDV i carinu od 10%. Na kraju me artikal koji je npr. u Americi $100, u EU 150€, košta skoro duplo više jer plaćam namete na artikle koji su faktički već znatno skuplji u Europi nego što su u Americi. Da mi imamo dobavljače kao npr. Srbija koja ima sve od igle do lokomotive (mislim pretežno na tehniku), ne bih se uopšte žalio.

Btw, neki dan sam te pitao nešto za Fedex Economy dostavu iz UK i ipak mi je In-Time pošta dostavila. Došlo je za nekih 5 dana iz Londona, nisam platio ništa dodatno. Mislio sam da će ovi paraziti na carini opstruirati i to, ali nisu zabadali nos.
BJB

#6163 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Ljudi bojim se da cu imati problem zbog narudzbe sa Feelunique, narucila sam neke proizvode, vise njih, u vrijednosti 60 funti, ali je problem sto su oni to razdvojili na 2 packages, logicno na isto ime..Ako mi ove nase gulikoze pokusaju cariniti, mogu li im isprintati invoice koji jasno pokazuje da je to 1 narudzba?
zemomak

#6164 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

BJB wrote:Ljudi bojim se da cu imati problem zbog narudzbe sa Feelunique, narucila sam neke proizvode, vise njih, u vrijednosti 60 funti, ali je problem sto su oni to razdvojili na 2 packages, logicno na isto ime..Ako mi ove nase gulikoze pokusaju cariniti, mogu li im isprintati invoice koji jasno pokazuje da je to 1 narudzba?
ne mogu ti caariniti nista ispodd 300 KM, mogu bit i dva paketa...
BJB

#6165 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Jedna je narudzba, sa iste stranice, vrijednost je 140 KM..ali me brine sto su razdvojili u dva paketa, logicno na isto ime..Garant ce i doci u istoj sedmici, e pitanje je hoce li mi naplatiti carinu+sve ostalo ili ne?
zemomak

#6166 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

BJB wrote:Jedna je narudzba, sa iste stranice, vrijednost je 140 KM..ali me brine sto su razdvojili u dva paketa, logicno na isto ime..Garant ce i doci u istoj sedmici, e pitanje je hoce li mi naplatiti carinu+sve ostalo ili ne?
hoce, pripremi kesh
Enen

#6167 Re: CARINA U BiH

Post by Enen »

un1ted wrote:
Matris wrote:Ako sam dobro razumio narucis par paketa u roku dva mjeseca. Zbog neefikasnosti sistema tebi dodje sve u jednoj sedmici. Onda oni tebi naplate porez, zato sto su oni svojom neefikasnoscu doveli do ove situacije da paketi naruceni u razlicita vremena budu isporuceni u isto vrijeme. :lol:
Nisi dobro shvatio. Ne utice Bosna i Hercegovina kada ce nesto stici, odnosno posta/carina.

Ako ti narucis artikal 1.1.2019 a drugi 20.01.2019, jedan dodje u ponedjeljak, a drugu i srijedu, to je dva paketa sedmicno. Prema tome, gleda se kada artikal udje u BIH i ako udje vise od jednog paketa sedmicno, imaju pravo da carine.

Kako god, iz iskustva poznanika, ne prave problem, osim ako nisu velike narudzbe za sverc, e onda ide prijava UINO :D

Btw, iako seru maksimalni i uhljebljena stoka ne radi posao, ili radi polovicno, ipak nam ide u prilog sto nema troskova do 300KM :)

Sta smatraju velikom narudzbom za sverc.. koji je kriterijum.. koja kolicina istih ili slicnih artikala.. da li je to 5-10 kom ili bas vece recimo 30-50 komada.. da bi bilo okarakterisano kao sverc i da se pokrene postupak prijave uino??
Enen

#6168 Re: CARINA U BiH

Post by Enen »

BJB wrote:Jedna je narudzba, sa iste stranice, vrijednost je 140 KM..ali me brine sto su razdvojili u dva paketa, logicno na isto ime..Garant ce i doci u istoj sedmici, e pitanje je hoce li mi naplatiti carinu+sve ostalo ili ne?
Mislim da nece jer ne prelazi 300KM.. a to sto ce doci w paketa na isto ime u isto vrijeme.. mislim da necd praviti problem.. samo ako je vise komada iste robe u paketima.. ili ako im se ucini da je skupa roba..mogu traziti racun tj transakciju da prikazete
BJB

#6169 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Nesto je jeftinije, nesto je bilo snizeno..U jednom paketu su 2 vrlo jefina ista proizvoda...A mogu dokazati da je jedna narudzba u pitanju, ako budu carinili, odbit cu definitivno carinjenje i traziti da im dokazem da je 1 narudzba u pitanju...
Enen

#6170 Re: CARINA U BiH

Post by Enen »

BJB wrote:Nesto je jeftinije, nesto je bilo snizeno..U jednom paketu su 2 vrlo jefina ista proizvoda...A mogu dokazati da je jedna narudzba u pitanju, ako budu carinili, odbit cu definitivno carinjenje i traziti da im dokazem da je 1 narudzba u pitanju...
Nece ti praviti problem 100%
daramo

#6171 Re: CARINA U BiH

Post by daramo »

fortaleza wrote: U Hrvatskoj se placa i na 1 kunu :D
Do 22 eura se placa pdv, a preko i carina za narucivanje direktno iz Kine, dok ako je sa EU skladista onda ne placa carina uopce.
Posebno ako se uzme uz DHL dostavu.
Nije istina, do 22€ se ne plaća ništa.
Od 22€ do 150€ pdv
Iznad 150€ carina i pdv

Normalno da se ništa ne plaća iz EU jer je to slobodno tržište za sve članice.
zemomak

#6172 Re: CARINA U BiH

Post by zemomak »

mene zanima dal ovdje iko ista cita, samo stranicu prije lik je postavio skoro isto pitanje na koje je dobio odgovor da mu se nece nista cariniti, ne stranicu vec samo jedan post prije, i onda uleti padobranac i postavi isto pitanje.... :run:
freelancerBIH

#6173 Re: CARINA U BiH

Post by freelancerBIH »

zemomak wrote:mene zanima dal ovdje iko ista cita, samo stranicu prije lik je postavio skoro isto pitanje na koje je dobio odgovor da mu se nece nista cariniti, ne stranicu vec samo jedan post prije, i onda uleti padobranac i postavi isto pitanje.... :run:
Pusti ljude da pisu i pitaju sta hoce , nemoj na svakom koraku pametovat!
Xillenn

#6174 Re: CARINA U BiH

Post by Xillenn »

2019-01-16 07:55
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Record item customs information (Inb)
2019-01-15 14:57
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pisama na carinu - UVOZ
2019-01-15 14:19
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
2019-01-10 21:40
Japan, JPTYOH - TOKYO INT BAG, Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )

Paket došao iz Japana u BiH za 5 dana, a na carini već 7. Danas zovem sljedeće brojeve telefona:

033 659 837 - Carinska ispostava Pošte Sarajevo, ljubazna teta mi fino objasni da nema pristup toj informaciji o paketu i carini i da zovem na broj 033 727 435, te da oni imaju.

033 727 435 - Zvao do sada jedno 6-7 puta, svakih 5 minute, zauzeto non stop.

Zovnem ponovo tetu na 033 659 837, da mi broj šefa 033 727 462.

033 727 462 - Zvao 3-4 puta, zvoni, ali se niko ne javlja.

Zovem ja onda centralu pošte na sljedeće brojeve:

+387 33 727 478 - Zauzet
+387 33 727 479 - Zauzet
+387 33 727 491 - Zauzet
+387 33 727 492 - Zauzet
+387 33 727 477 - Zvoni, niko se ne javlja

I na kraju zovnem 1312 jedno 5-6 puta i svaki put kaže "svi su operateri zauzeti", da bi mi se na kraju javila neka neljubazna teta, i rekla mi iste informacije o trackingu koji ja znam, te kada sam je upitao oko carine i da li ima neki broj, ona mi je rekla: "Nemamo mi to, mi smo pošta, to kad oni pošalju nama, ćemo vam mi dostaviti" :D

Tražio mail svaki put da mi daju, kažu nema.. Jedino mi ostaje, da unajmim onaj online fax servis sa više brojeva, pošaljem im na sve žive fax brojeve koje mogu naći na njihivoj stranici upit o pošiljci i možda onda neko reaguje.

Vidjeti ću za par dana ako ne bude paketa, da im pošaljem fax, a ako ne bude ni tad, onda odoh direktno tamo da vidim lično šta se dešava.

Što je najgore, platim Expedited shipping service Japancu na Ebayu, dođe fakat paket za 5 dana (a bilo 5-7 za bosnu, znači najbrže moguće dođe) i uzmu ga lihvari na sedmicu, ako ne i na duže.. Pa gdje ovo ima :bih: 8)
freelancerBIH

#6175 Re: CARINA U BiH

Post by freelancerBIH »

Nije to nista drug, meni paket na carini evo punih 14 dana, pismo nisu poslali jer vrijedi samo 40 KM a ne znam zasto ga vise tamo drze. Vjerovatno ne znaju ni oni sami :lol:

A zadnji status je ono "Record item customs inb" :lol:
Post Reply