_Astra_ wrote:rovac13 wrote:_Astra_ wrote:Mitsu sf35 - zadnjih 10ak dana (nocne temp -1, dnevne od 9-15) u prosjeku 1.8km dnevno. Grije 40ak m2, temp konstantno 24 stepena (fan je na auto).Izolacija 10cm stiropor. Ok za sad, vidjet cemo kad dnevne budu ispod 5...
Zaista TIHA klima (doduse, nema zescih minusa)... i unutrasnja i vanjska jedinica necujne...
Nisma odma ni prepoznao tamo da si to ti
Koliko kwh dnevno potrosis ?
Ako drzis fan na auto,mozes li otprilike skontat kojom brzinom klima najcesce duva ?
Izolacije u podu nemas.Kakva ti je izolacija u plafonu ?
Koja je visina plafona ?
Cime si do sad grijao i kakva je bila potrosnja ?
Rado bih ti pomogao da odgonetnes zasto ti klima trosi vise nego ikome.
S vremena na vrijeme smo na forumu imali slucaj da mitsubishi klima puno trosi.
Dal je to slucajnost,ili pojedinacni slucaj ili kvar pojma nemam.
Ili su jednostavno neuobicajeni toplotni gubici.
Ma nema frke... nisam ni ocekivao besplatno grijanje... a dovoljno sam pismen da, ako nista, procitam scop, eurovent, pogledam mjerac i sl. Ali, MISLIM da previse trosi...
Da, gubici su u podu (koji ispod parketa ima estrich i 3cm stirodura). Ispod je NEgrijani poslovni prostor. Iznad je grijanj stan. Sa jedne strane je (povremeno) grijani stan. (Zid cca 40cm i stirpor IZMEDJU 2 zida). Sa druge strane je “otvoreno”, tj vanjski zid izolovan 10cm stiroporom.
Visina plafona u 2.55-2.60 (standard).
Klima kad je na auto (do nekih 26 stepeni na daljinskom,) VECINU vremena fan radi na najnizem levelu, a i potrosnja je, normalno, manja). S tim sto je meni hladno kad je na daljinskom 25-26 jer je to temperatura pri vrhu plafona, a nekih 21 na 1m visine (gdje je termometar), pa ga ja “odvrnem” na 31 dok ne podigne malo temp (nekih 20ak min), pa opet vratim sve na auto.
Kako god, sacekat cu zimu pa cu update-at info.
A, trenutna potrosnja je 414w, daljinski na 25, auto fan, s tim sto tako radi jedno vrijeme, pa se ugasi, i pokazuje 10w potrosnju...
ne znam ni sam...
Imaju i konvektori i plinsko centralno...
A, cekam sad racun za oktobar pa cu uporediti s proslom godinom, s tim sto nisu temperature bile iste...
Edit: evo i fotke, 00:49, vani je 3stepeni, na daljinskom 25, maliprije klima trosila 480w, sad se ugasila i trosi 13w.[img]
https://i.imgur.com/KUh2e9E.jpg[/img]