Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Tirkiz

#6151 Re: Bášča

Post by Tirkiz »

zippoo87 wrote:evo mali update

Image
Image
a sto ce ova mreza preko paradajza...meni se cini da paradajz bas voli sunce. ja ga sadim na mjestu gdje je cijeli dan sunce...od kad svane pa do mraka i duplo je bolji nego na drugom mjestu gdje je otprilike pola dana (ujutro) u suncu a druga polovina dana u hladu posto zaklanja kuca.
fortaleza

#6152 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Paradajz je biljka sjene i premda dobro trpi svjetlost jer potice sazrijevanje plodova rast i razvoj paradajza staje pri temperaturama vecim od 32 stupnja, a i plamenjaca se razvija pri visokim temp i jacem isparavanju vode. Mrezom se blago smanjuje svjetlost, temperatura, i isparavanje vode, a stiti i od tuce. Mreza ima prednosti.
Bloody

#6153 Re: Bášča

Post by Bloody »

fortaleza wrote:Paradajz je biljka sjene i premda dobro trpi svjetlost jer potice sazrijevanje plodova rast i razvoj paradajza staje pri temperaturama vecim od 32 stupnja, a i plamenjaca se razvija pri visokim temp i jacem isparavanju vode. Mrezom se blago smanjuje svjetlost, temperatura, i isparavanje vode, a stiti i od tuce. Mreza ima prednosti.

Ima li kise? :x
fortaleza

#6154 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Nema, :( ne da se živit od vrućine.Image

Yr. no najavljuju kišu sutra popodne, a oni mi se čine kao najtočniji.

Je li itko dobio prvi paradajz? :D
zippoo87

#6155 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

i kod mene nema kise...a u tuzli vec drugi puta prolom oblaka

a mreza itekako pomaze paradajzu...kolega povis je objasnio sve
fortaleza

#6156 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Ipak sam danas koristio kemiju, na paradajzu se javili prvi znakovi žutila listova, pretpostavljam da su rani stadiji ili plamenjače ili crne pjegavosti, te znakovi sivljeg lišća kao pepelnica, al su to lisne uši koje ostavljaju takve tragove. Prskao sam plavim kamenom, ipak paradajz još neće za desetak dana...
Tirkiz

#6157 Re: Bášča

Post by Tirkiz »

vala pokrit cu mrezom i ja paradajz ... nisam nikad do sad a imam bastu od 90-tih godina...pa bas da vidim ima li ikakvog efekta.

ima li neka specificna mreza posto znam da ih ima koje su tamnije i one dosta rijetke zelene...valjda da propustaju vise ili manje svjetla.
Bloody

#6158 Re: Bášča

Post by Bloody »

Pitanje:
-paradajz mi je odlican,naoko gledajuci :sad: ,stablo cvrsto i lijepo razgranato,dovoljno jako,lisna masa super,cvjeta---ali cvjeta on tako vec 10-ak dana, ali nema zametaka.Vode ima dovoljno, prozracuje se plastenik svakodnevno.Sta mu je? Koliko treba vremena da prodje od cvjetanja do prvih zametaka.

Lubenica mi vec ima male zametke, kao klikeri. :)
dert

#6159 Re: Bášča

Post by dert »

Bloody wrote:Pitanje:
-paradajz mi je odlican,naoko gledajuci :sad: ,stablo cvrsto i lijepo razgranato,dovoljno jako,lisna masa super,cvjeta---ali cvjeta on tako vec 10-ak dana, ali nema zametaka.Vode ima dovoljno, prozracuje se plastenik svakodnevno.Sta mu je? Koliko treba vremena da prodje od cvjetanja do prvih zametaka.

mozda ti paradajzu fali slatka :-D zalij ga limunadom :cuga:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6160 Re: Bášča

Post by plain vanilla »

zippoo87 wrote:i kod mene nema kise...a u tuzli vec drugi puta prolom oblaka

U Tuzli je led pobio sve. Sreca pa mi je basta u saksijama, nema puno, ali skoro sve je unisteno, ostalo par biljcica :-)
<svaki paradajz koji je narastao, ostecen je, paprike su kao pokosene, tako isto i chery. jedino opstao krastavac i jedna paprika :(
fortaleza

#6161 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Prestani prskati koprivom jer je to dušično gnojivo koje pogoduje razvoju lisne strukture što znači da biljka ima previše dušika, a premalo fosfora jer se ne zameće... Fosfora ima u prirodnoj bazi kao drveni pepeo, tako sam ga ja unio, a možeš probati i sa kokošjim gnojivom koje prvo otopiš u vodi nekoliko sati pa postaviš oko stabljike.

Edit: Za kalcij usitni ljuske jajeta i izmuti dok ne dobiju oblik praha i pospi oko paradajza, bit će veoma zahvalne. :D
Last edited by fortaleza on 15/06/2015 11:19, edited 2 times in total.
holowey

#6162 Re: Bášča

Post by holowey »

ne bavim se poljprivredom ali pamtim sto mi je davno nekad jedan ciko rekao na moju ratnu bastu, paradajz se seksa pa moras imati musku i zensku stabljiku ublizu da bi dobio plod... nikad nisam skontao kako ih razlikovati... sad, jesam li ja ispao levat sto sam u to povjerovao ili ne, mozda da i ti probas naci suprotan pol paradajza :D
zippoo87

#6163 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

plain vanilla wrote:
zippoo87 wrote:i kod mene nema kise...a u tuzli vec drugi puta prolom oblaka

U Tuzli je led pobio sve. Sreca pa mi je basta u saksijama, nema puno, ali skoro sve je unisteno, ostalo par biljcica :-)
<svaki paradajz koji je narastao, ostecen je, paprike su kao pokosene, tako isto i chery. jedino opstao krastavac i jedna paprika :(
bed zivi
vidio sam slike
kod nas za vikend nije palo kapi kise...bas je osusilo
fortaleza

#6164 Re: Bášča

Post by fortaleza »

Kiša počela. :zekzek: :sretan:

Edit: stala nakon dvije minute. :-)
safran

#6165 Re: Bášča

Post by safran »

fortaleza wrote:

Prestani prskati koprivom jer je to dušično gnojivo koje pogoduje razvoju lisne strukture što znači da biljka ima previše dušika, a premalo fosfora jer se ne zameće... Fosfora ima u prirodnoj bazi kao drveni pepeo, tako sam ga ja unio, a možeš probati i sa kokošjim gnojivom koje prvo otopiš u vodi nekoliko sati pa postaviš oko stabljike.

Edit: Za kalcij usitni ljuske jajeta i izmuti dok ne dobiju oblik praha i pospi oko paradajza, bit će veoma zahvalne. :D
Tačno - smanji azot - udebljale su se previše pa im nije do reprodukcije. Samo u ovom slučaju bez kokošijeg gnojiva - puno je amonijaka tj. azota.
safran

#6166 Re: Bášča

Post by safran »

holowey wrote:

ne bavim se poljprivredom ali pamtim sto mi je davno nekad jedan ciko rekao na moju ratnu bastu, paradajz se seksa pa moras imati musku i zensku stabljiku ublizu da bi dobio plod... nikad nisam skontao kako ih razlikovati... sad, jesam li ja ispao levat sto sam u to povjerovao ili ne, mozda da i ti probas naci suprotan pol paradajza :D
:P Nema muškog i ženskog paradajza - ima kompletnu aparaturu samo što je u prirodi samooplodnja totalno nepopularna. Međutim, veliki broj današnjih sorti paradajza su partenokarpi tj. ne treba im oplodnja da bi razviili plod.
Bloody

#6167 Re: Bášča

Post by Bloody »

Hvala na savjetima,kopriva-off. Do vikenda cu skupljati ljuskkeod jaja a za pepeo naloziti drva pa posuti. :thumbup:
walk_M-A-N

#6168 Re: Bášča

Post by walk_M-A-N »

Bloody wrote: Ja volim te visece vrtice,pa pocesto u cvjetnjaku kod kuce improviziram nesto,imam majstora u blizini koji mi je napravio nesto kao drvene stepenice(sanducici) i sadim jagode u to, godinama mi lijepo uspjevaju,bitno je da im je suncano, vole i dosta vode u jutranjim satima,ove sam saa prvi put stavila u saksije jer rekla sam vec, vrsta je odlicna pa mi bilo zao da ih bacim, i vec ih berem.Slobodno uradi isto, kupi lijepu zemlju(ja nisam cak ni to, vidis obicna je iz baste, ali ne mari jagode mi nekako idu od ruke 8-) ) i stavi najvise tri na 50 cm.Ako ti pocnu postati vitice(neke se sire iz bokora a neke pustaju viticu) "ulovi" ih u casice sa zemljom,i uvijek ces imati vlastite presadnice a i ocuvati vrstu jagode.
Sretno :-D
Može li slika sandučića?

Ja sam na Gdje u Sa pitao za saksije za cvijeće dimenzija recimo 20cm širine a 40cm dubine, za veće cvijeće, kao ruža, a opet da stanu blizu pored ograde, pa da izbacim one velike okrugle. Još ne znam gdje to nabaviti. Možda se može napraviti od šperploče.

Usput, za one koji nemaju svoje zemlje u gradu a vole sadnju: http://www.guerrillagardening.org/
Oticon

#6169 Re: Bášča

Post by Oticon »

walk_M-A-N wrote: Može li slika sandučića?

Ja sam na Gdje u Sa pitao za saksije za cvijeće dimenzija recimo 20cm širine a 40cm dubine, za veće cvijeće, kao ruža, a opet da stanu blizu pored ograde, pa da izbacim one velike okrugle. Još ne znam gdje to nabaviti. Možda se može napraviti od šperploče.
Prvo šperploča ti je previše tanka za to, a drugo veoma brzo će istruhnuti jer kisne. Što ne vidiš one betonske četvrtaste na putu prema Rajlovcu?
Bloody

#6170 Re: Bášča

Post by Bloody »

Oticon wrote:
walk_M-A-N wrote: Može li slika sandučića?

Prvo šperploča ti je previše tanka za to, a drugo veoma brzo će istruhnuti jer kisne. Što ne vidiš one betonske četvrtaste na putu prema Rajlovcu?
Kad odem uslikat cu ti,mada su jagode sve prekrile ali mozes vidjeti bar u figurativno kako to izgleda,izradjeno je od drveta,obicna daska,samo je okolo lakirano premazom za zastitu drveta,traje mi vec 3 godine i ja sam zadovoljna.

Sto sam ne izlijes saksije,od betona,napravis onu sitniju smjesu i radis po zelji.
Banksy

#6171 Re: Bášča

Post by Banksy »

VELIKI VODIČ ZA KUPCE
Popis 12 najotrovnijih: ovo je voće i povrće najzagađenije toksičnim kemikalijama

http://www.jutarnji.hr/popis-voca-i-pov ... a/1367561/

Lista najotrovnijih

1. Jabuke - Od svih uzoraka jabuka koje su prošle test, 99 posto pozitivno je na pesticide; sadrže i do 56 vrsta različitih kemikalija.

2. Breskve - Čak 85,6 posto različitih vrsta breskvi na tržištu sadrži dvije ili više vrsta pesticida, sa 57 vrsta različitih kemikalija.

3. Nektarina - Svaki uzorak uvezenih nektarina pozitivan je na neke vrste pesticida, a 90,8 posto njih sadržavalo je dvije ili više vrsta pesticida.

4. Jagode - U njima je otkriveno 13 različitih pesticida.

5. Grožđe - Na jednom uzorku pronađeno je čak 15 vrsta pesticida.

6. Celer - Kontaminiran sa 13 kemikalija.

7. Špinat - Sadrži različite kombinacije pesticida.

8. Slatka paprika - Gotovo 69,4 testiranih paprika sadržavalo je više vrsta pesticida.

9. Krastavci - Tretirani s čak 68 % različitih pesticida.

10. Cherry rajčice - Jedan uzorak rajčica zagađen je sa 13 različitih kemikalija.

11. Grašak - Jedan uzorak graška tretiran je sa 13 vrsta kemijskih sredstava.

12. Krumpir - Krumpir prosječne težine imao više vrsta pesticida od bilo koje druge hrane.

zippoo87

#6172 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

konacno kisa i u mom seheru
jucer smo brat i ja zaljevali 2 sata,cak smo pecenjke i grah zaljevali...sve je bilo na izdisaju
na krompiru listovi skoro uvehli od vrucine i suse
hvala bogu pa jutros sipa kisa...fino je zalila

btw.kornisoni mi vec imaju solidan zamet...to sada kada krene,neces moci obrati a i na paradajzu vec ima plodova
ispod one mreze paradajz je kao preporodjen,nevjerovatno koliko bolje napreduje,kada nije izlozen direktnom suncu i kada ga ne przi
Banksy

#6173 Re: Bášča

Post by Banksy »

Stavljam mreže na paradajz i paprike tek na početku, nekih 15 dana, da ne sprži mlade sadnice, ali čini mi se da se ispod, za kišnog vremena, zbog vlage nešto više skupljaju puževi i ostala gamad. Nisam sigurna da je preporučljivo u Bosni, s puno kiše i bez onih paklenih sunčanih dana kao na jugu, držati mreže sve vrijeme.
Banksy

#6174 Re: Bášča

Post by Banksy »

safran wrote:
Banksy wrote: Nikako, sadim paprike treći put ... Kupim ih ručno, pa frknem preko tarabe :D nemam srca za so i hemiju.
Ma ovi golaći su ti invazivna i uvezena vrsta tako da ti ja spram njih imam isti osjećaj kao prema ambroziji. Međutim, nakon što ja sredim ove na mojoj parceli, navale komšijski.
... paprike, kupusi, krastavci, čak i luk, što prvi put vidim ... katastrofa ... :(

Dakle, mijenjam mišljenje. Kako se rješavaš te invazivne, uvezene vrste? :mrgreen:
Bloody

#6175 Re: Bášča

Post by Bloody »

Paradajz mi je pregust,bit ce mu tijesno,smotana sam :evil:
Post Reply