Sarajevski taksisti- dno dna
- Qler
#6151 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Taxista ako dobro radi može i par milja mjesecno ubosti... skontaj da za godinu predje 100k km, pola od toga naplati... matematika prosta 
- drug_profi
#6152 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pa normalno da ne stima. Pusti suplju.Dead Man Walking wrote:Znaci, dok plate licencu 100 mjeseci, oliti vise od 8 godina, rade dzaba, a onda lakapo po milja mjesecno?dzeno123 wrote:Vjeruj po 12h do 14h da rade ti ljudi bez dana odmora, robuju. Ljudi pretjeruju, ja bih rekao solidna plata od 800 do 1000 kad covjek odbije gorivo i doprinose. Samo eto sto si na papiru svoj gazda pa mozes djecu u skolu, obaveze u toku radnog vremena i sl. Godisnjih kad hoces...Dead Man Walking wrote:A jebte, kakav je vakat doso da moras platiti 100 hiljada da bi bio taksista?Koliko vremena treba da se ustede te pare vozeci taxi? Koliko to oni mogu ostaviti na stranu mjesecno?
Nesto tu ne stima.
- JThomas
#6153 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
robujemo, radimo 12-14 sati ali licence ne damo. na braniku grada i za dobrobit građana.
znaš ko tako radi - onaj ko uzme kredit za cijeli taj iznos. on da.
znaš ko tako radi - onaj ko uzme kredit za cijeli taj iznos. on da.
- Edin H.
#6154 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ma to su bez veze lupili cifru, kao startnu poziciju pri pregovorima i ne bi li nekoga nasadili.
Ima li iko da je toliko platio?
Ima li iko da je toliko platio?
- Qler
#6155 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Imam dva rodjaka koji su taxisti, i vjeruj mi ljudi su spremni i vise platiti licence. Zato znam koliko se moze zaraditi. Rade po čitav dan, ali zato uzmu odmora pa ode u po sedmice na skijanje, ili slicno...
- Edin H.
#6156 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Platili po sto tisuca maruna?Qler wrote:Imam dva rodjaka koji su taxisti, i vjeruj mi ljudi su spremni i vise platiti licence. Zato znam koliko se moze zaraditi. Rade po čitav dan, ali zato uzmu odmora pa ode u po sedmice na skijanje, ili slicno...
- Thorgerson
#6157 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Pa druze sta ti nije jasno.Edin H. wrote:Platili po sto tisuca maruna?Qler wrote:Imam dva rodjaka koji su taxisti, i vjeruj mi ljudi su spremni i vise platiti licence. Zato znam koliko se moze zaraditi. Rade po čitav dan, ali zato uzmu odmora pa ode u po sedmice na skijanje, ili slicno...
Sam ti je covjek napisao.
Start voznje 1,5 KM
1 km = 1 KM
Ja predjem godisnje cca 13-14.000 km, jos nigdje ne idem pretjerano daleko sa autom.
Taksista ba ko iz sale predju 90-100.000 kilmetara godisnje.
Pa ti vidi i sam izracunaj. Naravno ne naplati svu km.
- Qler
#6158 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
a i nisu sve voznje po taximetru... ubije se para ko hoce da radi. Ko nece, kuka..
- ultima_palabra
#6159 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Za koliko vremena smatraš da može otplatiti tu stojanku?Thorgerson wrote:Pa druze sta ti nije jasno.Edin H. wrote:Platili po sto tisuca maruna?Qler wrote:Imam dva rodjaka koji su taxisti, i vjeruj mi ljudi su spremni i vise platiti licence. Zato znam koliko se moze zaraditi. Rade po čitav dan, ali zato uzmu odmora pa ode u po sedmice na skijanje, ili slicno...
Sam ti je covjek napisao.
Start voznje 1,5 KM
1 km = 1 KM
Ja predjem godisnje cca 13-14.000 km, jos nigdje ne idem pretjerano daleko sa autom.
Taksista ba ko iz sale predju 90-100.000 kilmetara godisnje.
Pa ti vidi i sam izracunaj. Naravno ne naplati svu km.
- drug_profi
#6160 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
2 KM je start Sa Taksiju na koga se odnose ove licence. Proci ce bez puno srkleta 150-200 km dnevno. Naplatice bar 70% te kilometraze, eto nek je 120-130 maraka, u to ulazi cca. 10-15 polazaka., znači oko 150 prihoda dnevno. Za to je potrosio goriva oko 12 litara, hajmo rec nek je 30 maraka.
Znaci dnevno mu ostaje 120 i da radi ko svi insani 250 dana godišnje, a rade više sigurno, to je 30.000 KM godišnjeg prihoda.
Od toga nek je amortizacija auta 5 milja, pausalni porez (12 x 150 KM ako se ne varam) 1800, on je dobar cisto 23 milje godisnje i ostaje mu licenca koju moze sloziti za iste ili vece pare nego je uzeo.
I radi sta hoce i ponasa se kako hoce, blokira grad i sl.
Eto kako su sebi napravili.
Znaci dnevno mu ostaje 120 i da radi ko svi insani 250 dana godišnje, a rade više sigurno, to je 30.000 KM godišnjeg prihoda.
Od toga nek je amortizacija auta 5 milja, pausalni porez (12 x 150 KM ako se ne varam) 1800, on je dobar cisto 23 milje godisnje i ostaje mu licenca koju moze sloziti za iste ili vece pare nego je uzeo.
I radi sta hoce i ponasa se kako hoce, blokira grad i sl.
Eto kako su sebi napravili.
- Thorgerson
#6161 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne znam za koliko, ali ako raja pljune po 100k za licencu, onda je ocito da se isplati.ultima_palabra wrote: Za koliko vremena smatraš da može otplatiti tu stojanku?
Druga stvar, on uvijek ima tu licencu da je opet proda. Znaci to je ocito nesto poput vrijedonosnog papira.
Kupi licencu, radi, uzima 1,5 do 3k mjesecno. Kad mu dopizdi, tusne opet licencu. A ti evo sam skontaj hoce li cijena te licence rasti ili ce opadati? Ja cisto sumnjam da ce cijena iste opasti. Oni se drze zajedno, a grad ce se siriti i siriti - javni prijevoz go qrac, i vjerovatno ce biti jos gori.
- drug_profi
#6162 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
I sad zamisli da im neko uzme to, kao što bi bilo normalno u uređenom sistemu.
Licenca da se izdaje na određeni rok i da nije prenosiva. Npr. imas javni poziv svake godine ili svake 4 do 5. Uslovi koji striktno moraju biti ispunjeni i cijena od recimo 5K godisnje. Ili cak i kratkorocne licence koje se izdaju na krace periode.
Drzava prodaje koncesiju za eksploataciju javnog dobra, tj. u ovom slucaju javnog prevoza.
Ovako takso ulozi 100 milja u licencu i auto, radi i solidno zarađuje, plaća qurac od poreza, i ostaje mu 100.000 milja štek za penziju.
Lijepo je to smisljeno, samo nije posteno.
Licenca da se izdaje na određeni rok i da nije prenosiva. Npr. imas javni poziv svake godine ili svake 4 do 5. Uslovi koji striktno moraju biti ispunjeni i cijena od recimo 5K godisnje. Ili cak i kratkorocne licence koje se izdaju na krace periode.
Drzava prodaje koncesiju za eksploataciju javnog dobra, tj. u ovom slucaju javnog prevoza.
Ovako takso ulozi 100 milja u licencu i auto, radi i solidno zarađuje, plaća qurac od poreza, i ostaje mu 100.000 milja štek za penziju.
Lijepo je to smisljeno, samo nije posteno.
- zomri
#6163 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Postaviti sve na tržišnim osnovama da može ko hoće voziti, uz polaganje nekog ispita, poznavanje stranih jezika, gradskih ulica i slično, plus uvesti uber-like aplikaciju za dvosmjerno ocjenjivanje vozača i putnika. Garantujem da bi 80% trenutnih SA taksista propalo.
To što oni trenutno imaju je čisti monopol kao kad bi ti recimo trebala licenca da otvoriš granap.
To što oni trenutno imaju je čisti monopol kao kad bi ti recimo trebala licenca da otvoriš granap.
- drug_profi
#6164 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Da, i da ga niko drugi ne moze vise otvoriti, nego samo otkupiti od tebe, ako ti hoces da mu prodas.zomri wrote:Postaviti sve na tržišnim osnovama da može ko hoće voziti, uz polaganje nekog ispita, poznavanje stranih jezika, gradskih ulica i slično, plus uvesti uber-like aplikaciju za dvosmjerno ocjenjivanje vozača i putnika. Garantujem da bi 80% trenutnih SA taksista propalo.
Ali pazi i za granap ima fiskalna kasa i PDV, porezi itd.
Za taxu nema ništa od toga. Rudnik zlata burazeru.
- JThomas
#6165 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
i još da je ograničen broj granapa, to je krucijalno. moraš ti i za granap ispunjavati uslove, opština izdati rješenje, izaći komisija i ostalo. ali nije ograničen broj.
- supercali
#6166 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Sad uvesti prvo da se zna jedan strani jezik i vozilo da zadovoljava minimum udobnosti neke i ako treba na vratima da pise koji jezik zna eng ger ita fra rus arap...
Eto kako smanjiti broj taksista u rekordnom vremenu bez kupovanja 2 licence
Eto kako smanjiti broj taksista u rekordnom vremenu bez kupovanja 2 licence
- O'zone
- Globalni moderator
- insaneinthebrain
#6168 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Sirotinja 
- zomri
#6169 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ako se dobro sjećam bilo je gorivo i skuplje pa nisu dizali cijene. Ovo će im IMHO drastično smanjiti broj mušterija, ali vidjećemo.
- supercali
#6170 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Al pazite fore
Povecava se km 20 feninga a litar goriva moze bar 10 kilometara biti znaci 9x20 feninga njima u dzep
Povecava se km 20 feninga a litar goriva moze bar 10 kilometara biti znaci 9x20 feninga njima u dzep
- drug_profi
#6171 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Faktički izbijaju troškove goriva iz računice ubuduće.supercali wrote:Al pazite fore
- JThomas
#6172 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
što se cijena tiče taksi i dalje jeste jeftin. i sa tih 20 feninga sve drugo je više poskupilo u zadnjih 10 godina. nešto i u zadnje 2-3...
-
lajkujMe
#6173 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ne ulazeci u temu isplativosti ljudi mojo znate da je taxi prejeftin kod nas na zapadu za istu relaciju placas 7 puta vise u prosjeku.
Nek povecaju nije to previse nek ljudi zarade.
Sta bi se ja bunio je ljubaznost i profesionalnost vozaca.
Stanje vozila. Taxi mora biti limuzina ili mini van. Ne moze lola s golf II biti taksista
U Mostaru imaju daleko bolju taksi sluzbu, sva auta su standardizovana vecinom voze one Toyote Auris meni se cini.
Kod nas svega. Jedini slican njima je crveni taksi sve pasati iste boje...
Nek povecaju nije to previse nek ljudi zarade.
Sta bi se ja bunio je ljubaznost i profesionalnost vozaca.
Stanje vozila. Taxi mora biti limuzina ili mini van. Ne moze lola s golf II biti taksista
U Mostaru imaju daleko bolju taksi sluzbu, sva auta su standardizovana vecinom voze one Toyote Auris meni se cini.
Kod nas svega. Jedini slican njima je crveni taksi sve pasati iste boje...
-
rizibizi
#6174 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Znaci nista start petaka. Pih, a kurcili su se i prijetili musterijama kako im se digne. Onaj ko ima racunicu da se vozi taxijem taj ce se voziti i dalje, na dosadasnju voznju od 5 KM bice 5.70, nije drasticna razlika, nece se osjetiti toliko ko je navikao da mahne mahnut ce opet i to je to. Problem je sto svi poskupljuju, a plate iste, pa onda pekari traze svoje, grasovci traze svoje, svi nesto traze a plate iste tako da je lako zakljuciti gdje pare idu. Taksisti su hadzije barem ovi koji su sami svoja firma, placaju pausal (ko placa) stavljaju lovu u svoj padze i rahat.
EDIT: Poredjenje taxi usluge kod nas i u svijetu je smijesno rezonovanje, potpuno neuporedive stvari. Vani i premijeri vlada voze bicikl na posao, kod nas Audi A8L, narod radi za visestruko vece plate i cijene automobila su povoljnije, gradski saobracaj uredjen do savrsenstva tako da... sexy babe i slipave zabe.
EDIT: Poredjenje taxi usluge kod nas i u svijetu je smijesno rezonovanje, potpuno neuporedive stvari. Vani i premijeri vlada voze bicikl na posao, kod nas Audi A8L, narod radi za visestruko vece plate i cijene automobila su povoljnije, gradski saobracaj uredjen do savrsenstva tako da... sexy babe i slipave zabe.
- JThomas
#6175 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
taksisti imaju milion mana i njihova usluga ima milion mana. međutim cijena je sto godina ista dok bukvalno ništa drugo ne košta isto. cijena je bila ista i kad je gorivo bilo 2,58. treba biti realan. i on mora platiti kući skuplju struju, hljeb i sve ostalo.
s druge strane - i njima se na drugi način isplatilo što je ostalo jeftino i dostupno većem broju ljudi. to je dovelo do toga da onaj ko hoće da radi bukvalno uvijek ima koga voziti bez da išta mora ulagati da popravi uslugu.
s druge strane - i njima se na drugi način isplatilo što je ostalo jeftino i dostupno većem broju ljudi. to je dovelo do toga da onaj ko hoće da radi bukvalno uvijek ima koga voziti bez da išta mora ulagati da popravi uslugu.