ze kalanga wrote:Mi možemo odgovoriti da ni vi nećete praviti bošnjačku, sa pogledom na komšije kao nacionalnu manjinu...
Pa ko je pravi? Daj neke primjere te bosnjacke drzave u Prijedoru ili Capljini?
Tako da, pustimo se ustaljenih političkih floskula, ovdje nije stvar same krsne slave, već mnogo širi kontekst sa mnogo žešćim posljedicama.
Ja ovdje godinama pricam kako svaki semafor u RS ima krsnu slavu. RS je sve samo ne sekularna - mala pravoslavna dzamahirija. Zao mi je, ali to nece tek tako ici, jer RS nije samo vasa prcija. A ako je argument da su Srbi u RS vecina i da mogu donositi odluke s kojim se ne slazu drugi narodi, po principu jedan covjek jedan glas, e onda bi mogli imati problem - jer Srbi nisu vecina u BiH, i ne mogu donositi odluke s kojim se ne slazu drugi.
Ne mozes gaziti jedan princip na lokalnom nivou, a onda se pozivati na njega na drzavnom nivou. Ako u RS ne bude bitan glas Bosnjaka i Hrvata, onda ni glas Srba nece biti bitan na drzavnom nivou, gdje oni ne cine vecinu. Ti onda skontaj ko od Srba pravi manjinu...
Uostalom, samo nedozvoljavanje referenduma je samo po sebi vid agresije. Referendum je demokratsko pravo, na koje, u konkretnom slučaju, srpski narod ima pravo.
Agresije? Jao majko... Demokratsko pravo, jeste, sto se mene tice sutra organizujte 10 referenduma o izgradji hidroelektrana u Hercegovini, protugradnoj zastiti u Semberiji, legalizaciji gay brakova. Zaboli me. Ali vidis, referendum se ne moze organizirati o pitanjima koja su u nadleznosti drzave - jer jebiga, odakle tebi pravo da iz RS nameces nesto drzavi, a da se ja iz FBiH ne pitam? Ne ide buraz, ne ide.