Drugi su objasnili da pozicije ateizma i agnosticizma nisu isključivi... I slažem se, ja sam agnostik jer priznajem da ne znam kako je sve nastalo, i ateist, jer ne vjerujem u teističko objašnjenjeConnaisseur Karlin wrote:kako mislis isforsirana i neprirodna?tranquil wrote:HvalaConnaisseur Karlin wrote:dobrovoljni ulazak u raspravu ne znaci automatski spustanje na nizi nivo![]()
![]()
Apsolutno mi nije problematična nepripadnost grupiConnaisseur Karlin wrote:moja pozicija postoji u mom svijetu, i apsolutno nije sinonim izbjgavanja pripadnosti odredjenoj grupi, vec je rezultat nepripadanja odrdjenoj grupi, i n razumiem, zasto je tebi ili drugim, takav stav problematicankoliko god ona isforsirana i neprirodna bila
Slažem se s tobom, svako u svom svijetu može biti superheroj. U tuđem svijetu, više - manje (mada više manje nego više
)
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- tranquil
#6151 Re: Ateizam
- Connaisseur Karlin
#6152 Re: Ateizam
ateizam kao i teizam jesu iskljucivi, a agnosticiam nije iskljucivtranquil wrote: Drugi su objasnili da pozicije ateizma i agnosticizma nisu isključivi... I slažem se, ja sam agnostik jer priznajem da ne znam kako je sve nastalo, i ateist, jer ne vjerujem u teističko objašnjenjeA ja sam objasnio isforsiranost analogijom opozicionara koji kritikuje i poziciju i opoziciju... tvrdi da je jedinstven i da nije opozicija jer i sam kritikuje ostatak opozicije i možda čak ni nema konkretan program za državu... ali koliko god se on distancirao od opozicije, on i dalje nije član vladajuće koalicije, niti ih podržava, pa je prema tome opozicija
- tranquil
#6153 Re: Ateizam
Slažem se, i ono što sam rekao ne protivriječi tome. Ateizam i teizam se međusobno isključuju, ateizam i agnosticizam ne.Connaisseur Karlin wrote:ateizam kao i teizam jesu iskljucivi, a agnosticiam nije iskljucivtranquil wrote: Drugi su objasnili da pozicije ateizma i agnosticizma nisu isključivi... I slažem se, ja sam agnostik jer priznajem da ne znam kako je sve nastalo, i ateist, jer ne vjerujem u teističko objašnjenjeA ja sam objasnio isforsiranost analogijom opozicionara koji kritikuje i poziciju i opoziciju... tvrdi da je jedinstven i da nije opozicija jer i sam kritikuje ostatak opozicije i možda čak ni nema konkretan program za državu... ali koliko god se on distancirao od opozicije, on i dalje nije član vladajuće koalicije, niti ih podržava, pa je prema tome opozicija
- Connaisseur Karlin
#6154 Re: Ateizam
agnosticizam je jednostavno drugaciji od ateizma i teizmatranquil wrote:Slažem se, i ono što sam rekao ne protivriječi tome. Ateizam i teizam se međusobno isključuju, ateizam i agnosticizam ne.Connaisseur Karlin wrote:ateizam kao i teizam jesu iskljucivi, a agnosticiam nije iskljucivtranquil wrote: Drugi su objasnili da pozicije ateizma i agnosticizma nisu isključivi... I slažem se, ja sam agnostik jer priznajem da ne znam kako je sve nastalo, i ateist, jer ne vjerujem u teističko objašnjenjeA ja sam objasnio isforsiranost analogijom opozicionara koji kritikuje i poziciju i opoziciju... tvrdi da je jedinstven i da nije opozicija jer i sam kritikuje ostatak opozicije i možda čak ni nema konkretan program za državu... ali koliko god se on distancirao od opozicije, on i dalje nije član vladajuće koalicije, niti ih podržava, pa je prema tome opozicija
- tranquil
#6155 Re: Ateizam
Naravno da jeste, jer odgovara na drugačije pitanje od pitanja na koje odgovaraju teizam i ateizamConnaisseur Karlin wrote:agnosticizam je jednostavno drugaciji od ateizma i teizmatranquil wrote:Slažem se, i ono što sam rekao ne protivriječi tome. Ateizam i teizam se međusobno isključuju, ateizam i agnosticizam ne.Connaisseur Karlin wrote:ateizam kao i teizam jesu iskljucivi, a agnosticiam nije iskljuciv
Ali nije "treća pozicija", nego nešto što se može preklapati i sa ateizmom i sa teizmom (ovo drugo je rjeđe u praksi).
-
Nuke
#6156 Re: Ateizam
Pa da. Ateizam i teizam se ticu onoga sto osoba vjeruje, a agnosticizam se odnosi na znanje.tranquil wrote: Naravno da jeste, jer odgovara na drugačije pitanje od pitanja na koje odgovaraju teizam i ateizam![]()
Ali nije "treća pozicija", nego nešto što se može preklapati i sa ateizmom i sa teizmom (ovo drugo je rjeđe u praksi).
Agnosticizam takodje moze ici u dva pravca, trenutno ne znamo i nemoguce je znati.
- tranquil
#6157 Re: Ateizam
Mada su rijetki, teisti agnostici postoje, čak i u kleru. Bivši poglavar anglikanske crkve, Rowan Williams, otvoreno je znao priznati da nije 100% siguran po pitanju svojih vjerovanja, što je u anglikanskoj zajednici prošlo potpuno nezapaženo i nekontroverzno, jer mu je i zajednica izgleda slična. Takođe, isti se oštro zalaže za pravo na blasfemiju, tako da je, uz sva neslaganja koja imam s njim (logično), on meni lično neka vrsta heroja među vjerskim vođama, mnogo veći od navikanog papa Franje i njemu sličnih public relations vjerskih vođa.Nuke wrote:Pa da. Ateizam i teizam se ticu onoga sto osoba vjeruje, a agnosticizam se odnosi na znanje.tranquil wrote: Naravno da jeste, jer odgovara na drugačije pitanje od pitanja na koje odgovaraju teizam i ateizam![]()
Agnosticizam takodje moze ici u dva pravca, trenutno ne znamo i nemoguce je znati.Iskljucivost...
- Dope_Man
#6158 Re: Ateizam
Sto je jos gore to opravdanje se i ne odnosi na nesto sto je uradila, vec prenventivno da slucajno ne bi uradila nesto tako strasno poput izlaska vani sredjena i bez muza (primjer koji je doticni dobrocudni navodio).r_faruk wrote: ja se uvijek ponavljam i ponavljacu.... on ja nasao opravdanje za udaranje zene..... ma sta ona uradila, on je opravdanje nasao..... znate sa kim imate posla...... svaka dalja diskusija sa ovakvim ljudima je nemoguca!
eno onaj indijac upucao zenu, kaze nije rucak spremila.... garant je do nje....
- Connaisseur Karlin
#6159 Re: Ateizam
Nuke, korekcija:Nuke wrote:Pa da. Ateizam i teizam se ticu onoga sto osoba vjeruje, a agnosticizam se odnosi na znanje.tranquil wrote: Naravno da jeste, jer odgovara na drugačije pitanje od pitanja na koje odgovaraju teizam i ateizam![]()
Agnosticizam takodje moze ici u dva pravca, trenutno ne znamo i nemoguce je znati.Iskljucivost...
1. fil. pravac koji uči da se bit stvari i objektivna realnost ne mogu spoznati, koji općenito odriče mogućnost spoznaje
2. teol. učenje koje dopušta opstojnost neke više sile, ali odriče da je ljudski um može spoznati
3. općenito, stav da na mnoga bitna pitanja ne postoje i nikada neće postojati odgovori, da su pred njima nemoćni i znanost i filozofija i teologija, odnosno da apsolutne istine nema
-
Nuke
#6160 Re: Ateizam
Ta objasnjenja spadaju u drugu kategoriju koju sam naveo. Medjutim, postoje agnostici koji se drze stava da se trenutno ne zna, a ne da nikad necemo moci saznati, sto je razumniji i blazi stav...Connaisseur Karlin wrote: Nuke, korekcija:
1. fil. pravac koji uči da se bit stvari i objektivna realnost ne mogu spoznati, koji općenito odriče mogućnost spoznaje
2. teol. učenje koje dopušta opstojnost neke više sile, ali odriče da je ljudski um može spoznati
3. općenito, stav da na mnoga bitna pitanja ne postoje i nikada neće postojati odgovori, da su pred njima nemoćni i znanost i filozofija i teologija, odnosno da apsolutne istine nema
Ako znanje definisemo samo kao apsolutnu istinu, tek tada se podrazumijeva druga kategorija, a onda ulazimo u sferu solipsizma...
- Connaisseur Karlin
#6161 Re: Ateizam
pa o kojem drugom znanju bi se jos trebalo pisati?Nuke wrote:Ta objasnjenja spadaju u drugu kategoriju koju sam naveo. Medjutim, postoje agnostici koji se drze stava da se trenutno ne zna, a ne da nikad necemo moci saznati, sto je razumniji i blazi stav...Connaisseur Karlin wrote: Nuke, korekcija:
Ako znanje definisemo samo kao apsolutnu istinu, tek tada se podrazumijeva druga kategorija, a onda ulazimo u sferu solipsizma...
-
Nuke
#6162 Re: Ateizam
Time se bavi epistemologija. Klasicna definicija znanja je vrlo dugo bila dominantna, a mozda je i danas, to ne mogu potvrditi...Connaisseur Karlin wrote: pa o kojem drugom znanju bi se jos trebalo pisati?
Zagovornici pretsupozicionalizma su usvojili definiciju znanja kao apsolutne istine. Oni recimo tvrde da je nemoguce znati bilo sta bez boga, a znaju da bog postoji jer im je on to otkrio na nacin da mogu biti apsolutno sigurni. E to su tek posebni slucajevi.
- Connaisseur Karlin
#6163 Re: Ateizam
da, i tako mozemo zakljuciti da svakit tok misli kosntatno vodi ka infinite regressNuke wrote:Time se bavi epistemologija. Klasicna definicija znanja je vrlo dugo bila dominantna, a mozda je i danas, to ne mogu potvrditi...Connaisseur Karlin wrote: pa o kojem drugom znanju bi se jos trebalo pisati?
Zagovornici pretsupozicionalizma su usvojili definiciju znanja kao apsolutne istine. Oni recimo tvrde da je nemoguce znati bilo sta bez boga, a znaju da bog postoji jer im je on to otkrio na nacin da mogu biti apsolutno sigurni. E to su tek posebni slucajevi.(digresija)
-
John Cleese
#6164 Re: Ateizam
Ma kakvi...Connaisseur Karlin wrote:to pises radi sebe, ali u ime ostalihJohn Cleese wrote:Najbolje bi bilo da gluposti i nebuloze svi ignorisu.
Ali dzaba je pricat'...![]()
Pisem boga radi, milostivog i pravednog.
Vapim da se smiluje nama nesretnicima koji takve muke nismo zasluzili
-
John Cleese
#6165 Re: Ateizam
Procitaj ti.Connaisseur Karlin wrote:procitaj knjigu : Belief or Nonbelief? Umberto Eco
Umberto Eco“When men stop believing in God, it isn't that they then believe in nothing: they believe in everything.”
To sto, kao, preporucujes nije roman, nije studija, nisu price, nisu eseji nego je prepiska (to ti je ono kad neko nekome pise, pa mu taj pismom odgovara - Eko pise pismo kardinalu Martiniju, pa Martini pise Eku, pa Eko opet pise Martiniju...)
Ozbiljno, fino uzmi, procitaj (vrijedi utosenog vremena, a nije ni predugo), pa ces (valjda) skontati da su autori Eko i Martini ili Martini i Eko, a ne Eko.
Martini, naime, nije plod Ekove imaginacije.
Uzgred, ako koga zanima, prevod originalnog naslova (za nas kojima je maternji neki od juznoslovenskih jezika) bi bio - "U sta vjeruje ko ne vjeruje?"
-
John Cleese
#6166 Re: Ateizam
grayburn wrote:Salata od rijeci je tvoj tipicni stil pisanja.Connaisseur Karlin wrote:...
Upravo tako.
-
John Cleese
#6167 Re: Ateizam
Evaluacija nije isto sto i evolucija, o velika bijela ptico...Connaisseur Karlin wrote:evoluirati postojanje BogaNuke wrote: Kako cemo evaluirati da li je postojanje boga uopste moguce?![]()
Rekoh ja tebi - prvo jezik(e) naucit', pa onda komunicirat'.
Doduse, kad (i ako) sta naucis, pa budes mogla da razumijes sta ti ljudi pisu, nece ti biti tako zabavno kao sad, a mozda ces se i stiditi kad se sjetis nebrojenih besmislica i stupidarija...
A sta ces, ne mozes sve imati...
-
Hakiz
#6168 Re: Ateizam
Isključiv je i agnosticizam. Jer, bez obzira na to što odbija religije, agnosticizam kaže da mora biti nešto šta je sve stvorilo i ne prihvata mogućnost da nema tvorca/više sile.Connaisseur Karlin wrote:ateizam kao i teizam jesu iskljucivi, a agnosticiam nije iskljucivtranquil wrote: Drugi su objasnili da pozicije ateizma i agnosticizma nisu isključivi... I slažem se, ja sam agnostik jer priznajem da ne znam kako je sve nastalo, i ateist, jer ne vjerujem u teističko objašnjenjeA ja sam objasnio isforsiranost analogijom opozicionara koji kritikuje i poziciju i opoziciju... tvrdi da je jedinstven i da nije opozicija jer i sam kritikuje ostatak opozicije i možda čak ni nema konkretan program za državu... ali koliko god se on distancirao od opozicije, on i dalje nije član vladajuće koalicije, niti ih podržava, pa je prema tome opozicija
A to ti je teizam u suštini. Dakle ako tvorca i/ili silu koja upravlja svime kolokvijalno zovemo bog, onda čak iako nema religije koja slavi tog boga i čak iako ne postoji insitucija sa pravilima koja određuju kakav odnos čovjek mora imati prema tom bogu, ipak kaže da boga, kakvog-takvog, ima. A čim kažeš da boga ima, teista si.
-
Nuke
#6169 Re: Ateizam
Connaisseur Karlin wrote:
da, i tako mozemo zakljuciti da svakit tok misli kosntatno vodi ka infinite regress
Pa kako si uspjela to zakljuciti iz onog sto sam napisao?
- Connaisseur Karlin
#6170 Re: Ateizam
ali ganosticizam ne definira konkretno sto i kako je sve stvoriloHakiz wrote:Isključiv je i agnosticizam. Jer, bez obzira na to što odbija religije, agnosticizam kaže da mora biti nešto šta je sve stvorilo i ne prihvata mogućnost da nema tvorca/više sile.Connaisseur Karlin wrote:ateizam kao i teizam jesu iskljucivi, a agnosticiam nije iskljucivtranquil wrote: Drugi su objasnili da pozicije ateizma i agnosticizma nisu isključivi... I slažem se, ja sam agnostik jer priznajem da ne znam kako je sve nastalo, i ateist, jer ne vjerujem u teističko objašnjenjeA ja sam objasnio isforsiranost analogijom opozicionara koji kritikuje i poziciju i opoziciju... tvrdi da je jedinstven i da nije opozicija jer i sam kritikuje ostatak opozicije i možda čak ni nema konkretan program za državu... ali koliko god se on distancirao od opozicije, on i dalje nije član vladajuće koalicije, niti ih podržava, pa je prema tome opozicija
A to ti je teizam u suštini. Dakle ako tvorca i/ili silu koja upravlja svime kolokvijalno zovemo bog, onda čak iako nema religije koja slavi tog boga i čak iako ne postoji insitucija sa pravilima koja određuju kakav odnos čovjek mora imati prema tom bogu, ipak kaže da boga, kakvog-takvog, ima. A čim kažeš da boga ima, teista si.
- Connaisseur Karlin
#6171 Re: Ateizam
samo sam dodala misao, jer si spomenuo razlicite fil. i teol. pravceNuke wrote:Connaisseur Karlin wrote:
da, i tako mozemo zakljuciti da svakit tok misli kosntatno vodi ka infinite regress![]()
Pa kako si uspjela to zakljuciti iz onog sto sam napisao?
- Connaisseur Karlin
#6172 Re: Ateizam
procitala samJohn Cleese wrote:Procitaj ti.Connaisseur Karlin wrote:procitaj knjigu : Belief or Nonbelief? Umberto Eco
Umberto Eco“When men stop believing in God, it isn't that they then believe in nothing: they believe in everything.”
To sto, kao, preporucujes nije roman, nije studija, nisu price, nisu eseji nego je prepiska (to ti je ono kad neko nekome pise, pa mu taj pismom odgovara - Eko pise pismo kardinalu Martiniju, pa Martini pise Eku, pa Eko opet pise Martiniju...)
Ozbiljno, fino uzmi, procitaj (vrijedi utosenog vremena, a nije ni predugo), pa ces (valjda) skontati da su autori Eko i Martini ili Martini i Eko, a ne Eko.
Martini, naime, nije plod Ekove imaginacije.
Uzgred, ako koga zanima, prevod originalnog naslova (za nas kojima je maternji neki od juznoslovenskih jezika) bi bio - "U sta vjeruje ko ne vjeruje?"
- Smrcak15
#6173 Re: Ateizam
covjek se pita ima li Boga dok nanorobot hoda u njemu na dvije noge i obavlja zadatke

a turbine(ATP sinteza) za energiju rade punom parom u celijama da ga napoje energijom da moze raditi poslove

a turbine(ATP sinteza) za energiju rade punom parom u celijama da ga napoje energijom da moze raditi poslove

Last edited by Smrcak15 on 13/07/2017 15:26, edited 3 times in total.
-
Nuke
#6174 Re: Ateizam
Nije to bas tako sto se tice agnosticizma. Vec se objasnilo sta taj termin predstavlja na nekoliko posljednih stranica.Hakiz wrote: Isključiv je i agnosticizam. Jer, bez obzira na to što odbija religije, agnosticizam kaže da mora biti nešto šta je sve stvorilo i ne prihvata mogućnost da nema tvorca/više sile.
A tacno je da teizam obuhvata vjerovanja i van konteksta religija, kao sto je deizam recimo...
- MyTao
#6175 Re: Ateizam
Smrcak15 wrote:covjek se pita ima li Boga dok nanorobot hoda u njemu na dvije noge i obavlja zadatke![]()
Kako je to tebi dokaz za boga? Ne kontam nikako...
Kakve veze to sto neki tvoj nanorobot hoda u covjeku ima sa bozijim postojanjem? Kako si povezao to dvoje????