Ukrajina

Post Reply
AleksoMKD

#6151 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

http://online.wsj.com/news/articles/SB1 ... TopStories

Amerika ce donirati hranu Ukrajinskim oruzanim snagama, ali odbija da da oruzje i municiju.
zilog

#6152 Re: Ukrajina

Post by zilog »

AleksoMKD wrote:http://online.wsj.com/news/articles/SB1 ... TopStories

Amerika ce donirati hranu Ukrajinskim oruzanim snagama, ali odbija da da oruzje i municiju.
Naravno, grah 7,62 kobasica M-16... ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6153 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

ma toga imaju i bez amera...ostala su CCCP skladišta
AleksoMKD

#6154 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Kolega JoseMujica je u pravu, imaju brda municije od SSSR-a i pokraj stotina i hiljada tona koje su prodali od 90ih pa naovamo po konfliktnim podrucjima u svetu.

Najveci problem po Ukrajincima sa stranih foruma je sto je odrzavanje mehanizacije zapostavljeno od samostalnosti. Fakticki polovina aviona ceka remont, a i tenkovske jedinice ne stoje bolje. Prednost je davana stranim korisnicima koji placaju za remont migova, milova i slicno a dobar deo sacuvanih i konzerviranih orudja je prodat.
Makedonija je na primer 2001 kupila 32 komada T72B koji su dosli remontirani i ko novi. Imaju proizvodnju sopstvenih tenkova (oplot ili oplat nisam siguran) ali sve proizvedeno je prodato vani.

Veliki problem je sto su u nekim kasarnama (posebno na istoku) oficiri pro-Ruske orientacije a jedinice mjesane.
Videli smo na Krimu da su Marinci i mornarica ostali verni Kijevu dok je policija i dobar deo regularne vojske pro-Ruski.
JoseMujica

#6155 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

AleksoMKD wrote:Kolega JoseMujica je u pravu, imaju brda municije od SSSR-a i pokraj stotina i hiljada tona koje su prodali od 90ih pa naovamo po konfliktnim podrucjima u svetu.

Najveci problem po Ukrajincima sa stranih foruma je sto je odrzavanje mehanizacije zapostavljeno od samostalnosti. Fakticki polovina aviona ceka remont, a i tenkovske jedinice ne stoje bolje. Prednost je davana stranim korisnicima koji placaju za remont migova, milova i slicno a dobar deo sacuvanih i konzerviranih orudja je prodat.
Makedonija je na primer 2001 kupila 32 komada T72B koji su dosli remontirani i ko novi. Imaju proizvodnju sopstvenih tenkova (oplot ili oplat nisam siguran) ali sve proizvedeno je prodato vani.

Veliki problem je sto su u nekim kasarnama (posebno na istoku) oficiri pro-Ruske orientacije a jedinice mjesane.
Videli smo na Krimu da su Marinci i mornarica ostali verni Kijevu dok je policija i dobar deo regularne vojske pro-Ruski.

to možda i jeste ključno pitanje kolika je sposobnost Ukrajine da remontuje i održava ove CCCP mehanizovane sisteme i da li imaju barem dio namjenske industrije da mogu barem municiju proizvoditi?

Ovdje vidim veliku šansu za Bih da uposlimo malo Igman-Konjic, Unis Pretis i travničke kapacitete.
valensija

#6156 Re: Ukrajina

Post by valensija »

09:32 - NATO DA INTERVENIŠE

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao "masakr".

"Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je Džamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

Džamilev je pozvao krimske Tatare da bojkotuju referendum u nedelju o ujedinjenju Krima sa Rusijom.
U sedištu NATO u Briselu će danas biti održan vanredan sastanak Partnerstva za mir na koji je pozvana i Rusija, javila je sinoć agencija Rojters.
Sastanak ambasadora 28 članica NATO i 22 članice Partnerstva za mir sazvan je radi razmene mišljenja o situaciji u Ukrajini.
valensija

#6157 Re: Ukrajina

Post by valensija »

13.14 - Poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov izjavio je da je aktuelna kriza u Ukrajini posledica Perestrojke i sumnjivog otcepljenja te bivše sovjetske republike i pozvao je sve umešane da postignu rešenje prihvatljivo za sve da bi sprečili "novi Hladni rat", piše Raša tudej. Gorbačov je na svom sajtu ipak napisao da se radije ne bi lično mešao u rešenje ukrajinske krize.

Image
udar 99

#6158 Re: Ukrajina

Post by udar 99 »

igre i "igrice " bez granica se nastavljaju
opasne igre ,oko gasa i nafte , energetskih resursa , sudbine Petro- dolara
i ego mocnika , ciji je veci i tvrdji
obratiti paznju , poslije odluke o referendumu na Krimu
da i Kurdi u Turskoj i Baski u Spaniji ili Sjeverna Irska , i jos par regiona i naroda u Evropi sada pazljivo prati situaciju
ako moze Kosovo i Krim ? hocemo i mi !
i jest ga zakuhao i zavalio Evropi do balcaka !
za sada po statistici ?
Putin je " hebac" , a :D Obama je mlitav
inace , Putin u Rusiji ima 67 % podrske
Obama u USA najmanje do sada oko 41 %
( sto se kaze u naroddu ;" boji se pi..ke " )
:lol:
http://www.sott.net/article/275600-Poll ... John-Kerry

nije da podrzavam Putina i njegove oligarhe , sve je to ista banda ; zapadna ili istocna , obicni narod ce nahebati
ali ? jeste
odlican je strateg
i vodi ovu opasnu igru , uskuhao je i ostale separatiste u Evropi
rekoh ja , nije Rusija Irak ili Libija ,vec udara zestoko i opasno gdje boli
i jos metka nije ispalila
tako neka i ostane !
Objektivni navijac

#6159 Re: Ukrajina

Post by Objektivni navijac »

valensija wrote:09:32 - NATO DA INTERVENIŠE

Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev pozvao je NATO da interveniše na Krimu, kao na Kosovu, kako bi se izbegao "masakr".

"Ukoliko druge mere ne uspeju, onda NATO treba da interveniše kao na Kosovu", rekao je Džamilev u telefonskom intervjuu za AFP iz Brisela, gde danas treba da se sastane sa zvaničnicima NATO.

Džamilev je pozvao krimske Tatare da bojkotuju referendum u nedelju o ujedinjenju Krima sa Rusijom.
U sedištu NATO u Briselu će danas biti održan vanredan sastanak Partnerstva za mir na koji je pozvana i Rusija, javila je sinoć agencija Rojters.
Sastanak ambasadora 28 članica NATO i 22 članice Partnerstva za mir sazvan je radi razmene mišljenja o situaciji u Ukrajini.
Dzemilev trazi cepa guzici :D :izet: :D Pravi primjer neodgovornoga politicara koji dize tenzije a onda ce da se ispali a narod ce da najebe. Ovaj Dzemilev je garant bio kod SDA na obucavanju :D :D
valensija

#6160 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Okršaj u Donjecku: Stradalo troje

IZVOR: TANJUG

Donjeck, Moskva -- Prema nekim informacijama, u sukobima u Donjecku poginule su tri osobe.

Image

Image

Image
Avetinho

#6161 Re: Ukrajina

Post by Avetinho »

udar 99 wrote:{...}
nije da podrzavam Putina i njegove oligarhe , sve je to ista banda ; zapadna ili istocna , obicni narod ce nahebati
ali ? jeste
odlican je strateg
i vodi ovu opasnu igru , uskuhao je i ostale separatiste u Evropi
rekoh ja , nije Rusija Irak ili Libija ,vec udara zestoko i opasno gdje boli
i jos metka nije ispalila
tako neka i ostane !
Oklupaj, jesi li poceo bacati to cvjece s Floride u pravcu nadolazece ruske mornarice?

Ako se iko ikad upucao u nogu, to je ucinio Putinko s okupacijom Krima. Brat-bratu, vratio je Rusiju 25 godina unazad. A ja sve dosad mislio -- bice dobro, Putinko je veliki narcis, trosi tudje milijarde petro-dolara na olimpijadu, hoce da ga istorija pamti kao velikog vladara.

I sta ce mu sad ostat? Bjelorusija i pola Gruzije, a i za njih se nesto brinem. A covjek bi rekao, kad cita ovu putincad, da je osvojio pola svijeta, a ne odjednom zauvijek izgubio Ukrajinu koju je do maloprije sigurno drzao u zadnjem dzepu. Do prije neki dan mogao se nadati kakvom-takvom dobrom odnosu s Ukrajinom, ovako je otvorio jos jedna vrata NATO-u na svojoj granici, i sto je jos gore, igra se ratom u svom dvoristu. Stvarno je nesposoban.
tnnt

#6162 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

Ruski fašisti i nacionalisti pokušavaju linčovati skupinu Ukrajinaca

http://www.youtube.com/watch?v=iNqcwSwnybU

Krim, pod kontrolom ultradesničarski i fašističkih Ruskih skupina

http://www.youtube.com/watch?v=V9Dk2emD ... djXOlfhqWQ
Renta

#6163 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Isto kao u Hrvatskoj...hrvate optuživali za fašizam i plašili srpsko stanovništvo a jedini fašisti bili četnici...
tnnt

#6164 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

Renta wrote:Isto kao u Hrvatskoj...hrvate optuživali za fašizam i plašili srpsko stanovništvo a jedini fašisti bili četnici...
pa možda i jesu neki desničari u Kijevu, ali ih ja nigdje nevidim na djelu
tj da tlače jadan i napačen Ruski narod, naprotiv sve što vidimo su hrpa Kozaka, lokalnih desničara pa i Četnika
i to sa Ruske strane, koji su itekako angažirani da bi utjerali strah u kosti Ukrajincima
fašizam u Kijevu je ništa drugo nego izgovor za aneksiju
poput fašista u Zagrebu 1991, pa ajmo se priključiti Srbiji da nebi goloruk Srpski narod pobili
identična propagandna mašinerija
Last edited by tnnt on 14/03/2014 16:37, edited 3 times in total.
AleksoMKD

#6165 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

JoseMujica wrote: to možda i jeste ključno pitanje kolika je sposobnost Ukrajine da remontuje i održava ove CCCP mehanizovane sisteme i da li imaju barem dio namjenske industrije da mogu barem municiju proizvoditi?

Ovdje vidim veliku šansu za Bih da uposlimo malo Igman-Konjic, Unis Pretis i travničke kapacitete.
Definitivno mogu remontovat i odrzavat sve, od pistolja preko tenka pa do Su 27 & Mig 29. Imaju i fabrike municije i mogu proizvoditi tenkove, artiljeriju, PVO sisteme i kamione.

However (i tu lezi zajeb) sve te fabrike su na istoku Ukrajine u pro-Ruskim oblastima i maltene na dometu Ruske aviacije pa i artiljerije u nekim slucajevima.

Od vojske su nove Ukrajinske vlasti potrazile mobilizaciju 20.000 rezervista (ko prva aktivna rezerva). Armija kaze da mogu sakupiti oko 6000 za koje se ne sumnja da ce slediti Kijev. To dovodi u pitanje i vernost armiskog kadra.
Zato je sada i poziv za osnivanje nacionalne garde (gdje ulaze Majdanovci).

Cak se mole za donacije za akumulatore jer ne mogu kamioni da voze
Image

U ove 23 godine je Armija fakticki dobijala para koliko da imaju da jedu i da lete za air policing. Oprema se kanibalizovala kako bi barem dio tenkova/aviona mogao da funkcionise i sada je doslo na nivo da neke baze imaju 50-60 aviona ali da od njih leti 7-10 komada jer su sa drugih skidani delovi kako bi ovi letjeli.
tnnt

#6166 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

AleksoMKD wrote:
Definitivno mogu remontovat i odrzavat sve, od pistolja preko tenka pa do Su 27 & Mig 29. Imaju i fabrike municije i mogu proizvoditi tenkove, artiljeriju, PVO sisteme i kamione.
.
Hrvatska čeka 12 MIG-ova 21 koji su trenutno na remontu u Ukrajini,
ako izbije rat upitno je dali čemo ih ikada i dobiti nazad :D
JoseMujica

#6167 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

ma oni su propali skroz.....najveći im je domet, u slučaju rata, partizanska borba i razne lokalne varijante Hezbolaha....mada malo danas iko ima volje i za toga
AleksoMKD

#6168 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

tnnt wrote: Hrvatska čeka 12 MIG-ova 21 koji su trenutno na remontu u Ukrajini,
ako izbije rat upitno je dali čemo ih ikada i dobiti nazad :D
Cekaj, zar 12 odjednom? JA sam mislio da su ostali neko za air policing pa ce njih poslati kada vrate ove? Inace, skoro sam video na slici Jemenski ili Egipatski MiG21 proizvodnja 1968 kako sa remonta u Ukrajini izlazi ko nov, ispod cekica.
JoseMujica wrote:ma oni su propali skroz.....najveći im je domet, u slučaju rata, partizanska borba i razne lokalne varijante Hezbolaha....mada malo danas iko ima volje i za toga
Jebiga, da su fabrike bile na zapadu, lako se pokrene to sa malo kesha i surovina, ali SSSR se plasio da ih kapitalisticko-iperijalisticki agresor ne okupira lagano pa su ih gradili sto je istocnije moguce.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#6169 Re: Ukrajina

Post by Domaci izdajnik »

Manje-više sve zemlje ex-Yu su sprdnja što se tiče OS :-? Mada za utjehu većina zemalja istočne Evrope su blijeda sjenka nekadašnjih armija koje su imale....poneka jedinica za slikanje i šminku i manje specijalne jedinice su odlično opremljene, sve ostalo je uglavnom krpež i starudija.
Nije problem što gore neko veli održavanje i ima li ko i gdje to da popravlja, problem je što nema love a toga ima oho-ho...
valensija

#6170 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Rusija: Već nam zatvaraju slavine

IZVOR: BETA

Moskva -- Bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin upozorio je da ruska ekonomija već trpi posledica ukrajinske krize, čak i pre nego što su Rusiji uvedene sankcije.

Image

"Mogu već da kažem sa sigurnošću: slavine za kredite Rusiji se zatvaraju", ocenio je Kudrin u tekstu objavljenom na njegovom sajtu.

"Krediti koje su uzela naša preduzeća u inostranstvu idu trenutno do 700 milijardi dolara. Danas, iznos počinje da se smanjuje jer će brojni krediti biti otkazani, neki zajednički projekti će biti zaustavljeni, a to je već počelo", objasnio je on.

On je upozorio i da rast privrede u Rusiji, koji je već u padu, rizikuje da bude smanjen na nulu ove godine.

"Mislim da će u ovim uslovima rast biti manji od jedan odsto. Imaćemo možda i rast BDP od nula odsto ove godine", rekao je bivši ministar, koji je iz vlade izašao krajem 2011. godine.

Ako zapadne zemlje uvedu oštre sankcije Rusiji, beg kapitala dostići će 50 milijardi dolara u prvoj polovini godine, ocenio je Kudrin.

Moguće ekonomske sankcije protiv Rusije biće ograničene, jer će, ako budu uvedene, kao bumerang udariti po EU, smatra šef Sosijete ženeral banke Frederik Udea.

"Lično mislim da će te sankcije biti ograničenog karaktera. Treba imati na umu da će, u slučaju da budu uvedene, Evropa u izvesnom smislu izgubiti isto toliko koliko i Rusija", rekao je Udea za tv kanal BFM biznis.
Domaci izdajnik

#6171 Re: Ukrajina

Ne mogu oni da uzdrmaju Rusiju tek tako, nije to kikiriki država :oops: Mislim, mogu da je ekonomski pokušaju uzdrmati, ali samo će sebi napraviti veću štetu. Rusija je toliko bogata resursima da je možeš izolovati 200 godina a da joj ne naškodiš, ima svega od drveta do nafte, a većina Jevrope uvozi sirovine i energente.
valensija

#6172 Re: Ukrajina

Post by valensija »

Šta kažu Tatari

Siferopolj -- Rusi na Krimu poručuju da je Krim oduvek bio ruski, Ukrajinci da je neodvojivi deo Ukrajine.

Image

Usred rasprave Moskve i Kijeva, secesije poluostrva i pripajanja Rusiji našli su se oni koji su na poluostvu živeli pre svih od davnina – Krimski Tatari.

Većina ih je za to da Krim ostane u Ukrajini, jer sa Moskvom imaju neprijatna iskustva – za vreme Drugog svetskog rata Staljin je sve Krimske Tatare deportovao sa poluostrva. Rehabilitovani 1967. Krimski Tatari vratili su se na Krim tek devedesetih.

Svaka vest o preuzimanju kasarni, o uniformisanim ljudima na putevima, pa i svaka petarda dovodi Hatidžu do plača, jer budi teške uspomene. Njenu su porodicu, kao i sve Tatare sa Krima, deportovali za vreme Drugog svetskog rata u centralnu Aziju. To je bila Staljinova kazna celom narodu zbog optužbi da su se neki borili na strani nacista.

"Ja sam ovakve dane već videla. 1942. u pet ujutru došli su vojnici. Nas šestoro dece bili smo sami – otac je bio na frontu, a majku su odveli sa pijace – nisu je pustili da se vrati po nas. Meni je bilo 12 i ja sam bila najstarija. Ušli su, strgli pokrivače, vikali - Ustaj, išutirali nas napolje iz kuće i zaključali vrata“, ispričala nam je Hatidža.

Od gladi je tokom deportacije umrlo njenih četvoro braće i sestara, majka Hatidže se na Krim vratila uoči raspada SSSR-a sa prvom grupom povratnika.

"Nikuda neću da idem, pa šta god da bude, pa makar me streljali. Ovo je moja domovina i ja sam se vratila i nigde ne idem odavde. Tatari ne idu odavde - treći put dom da ostavljaš – to ne može“, kaže naša sagovornica.

Strah Krimskih Tatara od budućnosti posle referenduma, ali i od velikog broja grupa samoodbrane Krima i uniformisanih ljudi bez oznaka proizveo je da se i oni organizuju u patrole i straže. Kontrolišu ulaze u svoja naselja i ulice.

"Došlo je spolja mnogo kozaka i ljudi koji sebe nazivaju samoodbranom. Mi ne znamo ko su ti ljudi. MI smo naša sopstvena samodbrana da alarmiramo naselje, ali stojimo simobolički da pokažemo da i mi možemo da se zaštitimo. Da ovo mesto neko čuva", rekao nam je Favzij.

Straže su noćne i osim stražara na jedva osvetljenim ulicama nema nikoga. Zadatak im je, kažu, da alarmiraju naselje ako se pojave, kako kažu, sumnjivi ljudi. Vreme prekraćuju pijući čaj i igrajući se sa psom koga odnedavno zovu Jacenjuk po ukrajinskom premijeru.

"Ja Krim ne mogu da zamislim odvojen od Ukrajine. Sva privreda, sva infrastruktura je vezana za Ukrajinu i istorijski. Pored toga mi ovde, za razliku od Rusije, imamo izbor i ovde postoji slobodni mediji i sloboda govora", smatra Arsen. Krimskim Tatarima nove vlasti na polustrvu nude funkcije i obećavaju bezbednost i prava. Zajednica je, međutim, odlučila da referendum bojkotuje i da njegove rezultate ne prizna.
ospid

#6173 Re: Ukrajina

Post by ospid »

Poljska ima rspektabilnu armiju. Ukrajina takodjer ima respektabilnu armiju. Ovo sto pise ovaj makedonac su ciste pravoslavne bljuvotine.
tnnt

#6174 Re: Ukrajina

Post by tnnt »

AleksoMKD wrote: Cekaj, zar 12 odjednom? JA sam mislio da su ostali neko za air policing pa ce njih poslati kada vrate ove? Inace, skoro sam video na slici Jemenski ili Egipatski MiG21 proizvodnja 1968 kako sa remonta u Ukrajini izlazi ko nov, ispod cekica.
ostala su čak 2 MIG a u cijeloj Hrvatskoj za takve zadaće hehehe :lol:
Domaci izdajnik

#6175 Re: Ukrajina

ospid wrote:Poljska ima rspektabilnu armiju. Ukrajina takodjer ima respektabilnu armiju. Ovo sto pise ovaj makedonac su ciste pravoslavne bljuvotine.
Ajd prošetaj lijepo je vrijeme..... :skoljka:
Post Reply