Slazem se i na tome treba raditi. Uvesti konkurse tamo gdje ih nema, mada sam ja mislio da su konkursi obavezni u javnom sektoru. Ako treba odraditi i neku reviziju zaposljavanja u proteklim godinama tamo gdje su bili raspisani konkursi. Vidjeti kako se radilo, utvrditi cinjenice i pokretati postupke tamo gdje se uoce nepravilnosti.toska wrote: ↑27/04/2021 22:01pogrešan put svakako, problem je drugo,laik1981 wrote: ↑27/04/2021 21:03Koliko god taj zakon zvucao dobro, vrlo lako bi mogao biti ponisten od strane ustavnog suda upravo zbog tog dijela koji si napisao velikim slovima. Mora se naci modus da se maksimalno postuju procedure i konkursi prilikom zaposljavanja. Ne vjerujem da je izvodiv zakon koji moze zabraniti nekom zaposlenje samo iz razloga sto mu neko od rodbine vec radi u toj javnoj firmi ili ustanovi.. To i jeste diskriminacija. Mozda zvuci paradoksalno ali je tako..carobnjak_N wrote: ↑27/04/2021 18:48 Mahir Devic
ispred Sda ks upravo rece da je novi zakon koji trojka predlaze , a rijec je o zakonu kojim bi se onemogucilo rodbinsko i stranacko zaposljavanje, dakle Mahir rece
DA TO UGROZAVA PRAVA PORODICA OSOBA KOJE SU ZAPOSLENE U JAVNOM SEKTORU .
![]()
koliko znam Javna tj. državna preduzeća, koja istovremeno imaju i najviše zaposlenih, nemaju pravnu obavezu raspisivanja konkursa prilikom zapošljavanja. mogu, ali i ne moraju, isto kao u privatnim firmama.
nešto je urađeno na polju državnih službenika i namještenika, sigurno puno rupa, ali bar postoji forma.
možda za početak uvesti obavezu konkursa u preduzećima u kojima je država većinski vlasnik ?
na kraju će opet ostati činjenica da tamo gdje je država najbolji i najpoželjniji poslodavac nikada neće biti značajnijeg ekonomskog rasta.
Isto tako treba raditi na smanjenju i izjednacavanju primanja u javnom sektoru i bar ih pribliziti realnom sektoru. Naravno, tu mislim na javne sektore gdje su plate po 2-3 puta vece od prosjecne plate.. Ima prostora u nekim dijelovima javnog sektora i za znacajno povecanje plata, a prije svega tu mislim na zdravstveni i prosvjetni sektor..